ChapeAu Femke!

Sjonge jonge wat een ophef.

Wekenlang stonden massa’s mensen in de rij bij IKEA.  Bouwmarkten werden bestormd. Je kon over de hoofden lopen in parken en ze lagen rug aan rug op het strand.  Hooguit scholden we elkaar uit voor domme koe op Twitter. En dat was het dan.

Tot Tweede pinksterdag. Twitter ontplofte. Facebook trok wit weg. De Heilige Geest daalde neer en nieuwskoppen schreeuwden moord en brand.  Een demonstratie van Black Lives Matter bleek beter te worden bezocht dan de Hornbach. De burgemeester was daar niet op voorbereid. Vanaf overvolle stranden, veel te drukke parken en zojuist geopende terrassen wezen wapperende wijsvingers in de richting van de burgemeester.  Zij had dit moeten zien aankomen.  Een verbale steniging kwam op gang. Een hoer was ze. Een arrogante trut. Geen gevoel zou ze hebben voor de corona patiënten en het kwam allemaal omdat ze links was.

Tussentijds moet haar telefoon non-stop zijn over gegaan. Iedereen wilde daadkracht. Maar Femke weigerde de escalatieladder te beklimmen. Ze informeerde haar minister, liet in overleg haar politiepaarden op stal, prikte net als haar voorganger van der Laan een speldje op uit solidariteit met de zwarte gemeenschap en ging zelf even een kijkje nemen om beter een inschatting te kunnen maken. Kijk, dan heb je dus gewoon tieten. Dan ben je onaanraakbaar. Dan ben je leider van een grote stad.  Vrouwelijk. Dat wel.  Want je hebt wapens. Je hebt mankracht. Maar je besluit om niet te schieten en je afgetrainde ordehandhavers thuis te houden. Omdat de demonstratie juist tegen die laatsten was gericht.

Ze speelde het spel en won. Vijfduizend man kwam onaangekondigd op een emotioneel beladen demonstratie af en er was geen één incident. Ik herhaal: geen één incident! Burgemeester van der Laan had dit niet veel beter gedaan, laat staan als dit een burgemeester in Amerika was overkomen.

Goddank hebben wij Femke.  

Vooral Annabel Nanninga werd helemaal lijp. Het Amsterdamse raadslid, dat al eerder ebola als oplossing aandroeg voor het vluchtelingenvraagstuk, meent nu dat de demonstratierechten van ‘dobbernegers’ zwaarder worden gewogen dan de volksgezondheid van haar achterban. Met bloed doorlopen ogen kondigde ze een motie van wantrouwen aan.

Die motie overleeft ze. Want Femke Halsema is een heldin. Een burgemeester die voor haar standpunt durft te staan. Haar risico-inschatting was de enige juiste.  Het opdrijven van vijfduizend man door de binnenstad van Amsterdam was geen optie. Dan was de volksgezondheid – en meer dan dat- in veel ernstiger mate in gevaar gekomen. Vergeleken met het geringe besmettingsgevaar dat een menigte vreedzame demonstranten met mondkapjes vormt.

Dus Femke, chapeau! Mochten ze je in hun verstandverlies toch de stad uit flikkeren daar, dan heb jij zo een nieuwe baan.

165 comments

  1. Zelf heb ik het gevoel dat het beter zou zijn geweest, als Mw. Halsema daar “formeler” zou hebben gestaan, dat mag best met ambsketen i.p.v. zwart shirtje, geen mondkapje, opgaand in de menigte. Als ze dan had gevraagd of de demonstranten zich wilden verspreiden, zou dat een grote kans van slagen hebben gehad.

   Like

   1. Button had ze op ivm de opening bij haar thuis van het Keti Koti gebeuren en was dat zeker vergeten af te doen vanwege de haast om naar de dam te komen. Aldaar waar geen politie was’, die het te druk hadden met de opening van de horeca en door het verkeerd informeren van haar. Om haar voor schut te willen zetten. Ben van de SP maar petje af hoor Femke. Blijf burgemeester en pak die vuilakken bij de politie aan. Nog even over besmetting gesproken. De gore spoelbakken en de daarin behorende borstels zijn een bron van besmetting met de vieze glazen die daaruit voortkomen.

    Like

  2. Idioterie om Femke Halsema te slachtoffer. Een sterk stuk. Want niemand liep te piepen tot Ikea vol liep en idioten zo nodig naar de bouwmarkten moesten.
   Ik steun Femke Halsema want die man met zijn geparfumeerde haar zou willen dat Halsema weg gestuurd wordt.

   Like

  3. Goed verwoord!!
   Femke heeft moed om te kiezen voor democratie en daar is eigen verantwoordelijkheid een deel van dit recht en vrijheid.
   Menigeen nam het risico boven angst en paniek die al maandenlang ons Land teistert, we schijnen niet liefdevoller naar elkaar toe geworden of empatisch … bravo ons bewustzijn heeft er niets van opgestoken – zoeken steeds de schuld bij de ander en mogen wij het slachtoffer zijn!

   Like

   1. Femke. Volstrekt onverantwoord. Stelt haar persoonlijke politieke mening boven gezondheid en eventuele gevolgen zoals besmettingen en doden. Bovendien stelt ze zich boven de wet en liegt.Luister naar het AT5 interview .Volstrekt ongeschikt als burgermeester en moet direct opstappen. Of door regering/gemeenteraad worden weggestuurd. Gevaar voor de samenleving. En dat heeft niets te maken met het protest tegen discriminatie en geweld. Want dat is onacceptabel en vreselijk.

    Like

   2. Democratie? Hoor ik dat echt? Ze is gewoon GEEN burgemeester. Ze hoort daar niet op die positie. Laat haar een voorbeeld nemen aan haar collega in Rotterdam. Die wist wel hoe het hoorde. En ja ze was WEL geïnformeerd door de politie. Ze weigerde alleen te reageren. Femke? Ach. Groen links hé. Dat zegt genoeg. Weinig verstand. Veel dom geblaat, maar wel zakken vullen.

    Like

   3. Pardon, democratie? Volgens mij was er een verbod op grote manifestaties door onze democratisch gekozen regering.
    Een verbod dat (eens een keer) niets met racisme te maken heeft. Dat Femke de demonstratie goedkeurde kan ik van haar nog begrijpen. Dat zij vergeet het goed te regelen is ronduit naïef . En dat is dan weer bestuursonbekwaam. Maar met uitvoeren van de democratie heeft dit alles niets te maken. Integendeel

    Like

  4. Nog beter ? Dat zou het enige verstandige zijn geweest. Dan had ze zich burgemeester getoond in plaats van actievoerder. Nu liep zij te pronken met haar actiebutton en zonder mondkapje. Over een paar weken weten we of deze demo leidde tot een nieuwe uitbraak van Corona. Maar dat is Femkes zorg niet, dat zoeken de zwaar overbelaste IC artsen en verplegers dan maar uit. Die ruimen de puinzooi wel weer op, totdat ze zelf instorten. En als deze demonstratie er eentje van Pediga of FvD was geweest had ze er gewoon de ME op afgestuurd.
   Halsema is meer actievoerder dan bestuurder van een grote stad als het er op aankomt.
   Als u morgen een geliefde moet begraven mogen er niet meer dan 30 mensen op de begrafenis komen anders krijgt u dikke boete. Bij de Dodenherdenking op 4 mei was de Dam leeg (!). Maar voor een demonstratie die Halsema belangrijk vindt gelden de regels opeens niet meer. Leg dat maar uit aan de vele ondernemers die bezig zijn failliet te gaan vanwege de Corona regels. En aan de bejaarden die wegkwijnen van eenzaamheid en verdriet omdat niemand ze meer mag komen bezoeken.
   En die flauwekul over mensen die bouwmarkten bestormen en overvolle terrassen slaat ook nergens op. Er zijn een paar excessen geweest maar het overgrote deel van de mensen heeft zich prima gehouden aan de richtlijnen, en nog steeds. Zelfs op 1 juni (eerste Pinksterdag, prachtig weer) was er op de meeste terrassen gewoon nog plek genoeg.

   Like

   1. Ik hoor niemand praten over al die mensen die zich verzamelden op de dam. Het is goedkoop om de burgemeester de schuld te geven. 5000 mensen op de dam en dan de me er op af sturen. goed over nagedacht.

    Like

  5. Lijkt me idd heel goed dat ze dat meteen gaat doen.. Een nieuwe baan zoeken.. Eentje zonder verantwoordelijkheid… Heeft maandag duidelijk laten zien dat niet aan te kunnen..

   Like

 1. Raak stuk. Heb me ook rot geërgerd aan OP 1 waar het wel leek alsof ze voor de rechtbank stond. Alleen krijg je daar hopelijk nog de kans om jouw visie op het gebeurde te geven.
  Overigens denk ik ook dat ze terecht niet op het podium is gaan staan, want als men dan niet luistert moet er een daad gesteld worden en dan zijn de rapen gaar.

  Like

  1. Met verbazing leest ik de steunbetuiging aan Femke! Demonstratierecht is een groot goed en een basis van onze democratie! De huidige pandemie en onze afspraken om Covid 19 te beteugelen dienen gehandhaafd te worden! Dit heeft Femke niet gedaan en ergo nog zy heeft op geen enkele manier spijt betuigd! Mismanagement van de hoogste plank! Voor mij is het au revoir Femke! Gaat volgende week gebeuren! Heb allen een top dag!

   Like

  2. De demonstratie was aangevraagd, dan weet je dat je wat moet regelen net zo goed als bij de dodenherdenking er geen publiek op de Dam was, (zelfde stad overigens) en prima geregeld dat kwam heel goed binnen die dodenherdenking. Dus regelen kan wel. En dat is de kern van de zaak De verantwoordelijken zijn niet overrompeld zij hebben het laten gebeuren. En het meest treurige is nu dat van de boodschap van de demonstratie niets meer overblijft. Als een goed en welgemeende boodschap in zo een anticlimax eindigt, geeft het alleen maar meer weerstand.
   Een dubbele Flop

   Like

 2. Jou bericht is een verademing om te lezen na zoveel negativiteit en minachting richting Femke.
  Iedereen papegaait elkaar maar na en schreeuwt moord en brand en klaagt zonder na te denken met de meute mee. Daarom ben ik zo blij met jou verhaal! Top👍

  Like

  1. Soms hebben papagaaien gelijk, mw. Halsema is niet geschikt voor haar ambt, veel te politiek , zij kan als gezagdraagster niet bepalen welke demo. Van belang en welke niet .

   Like

   1. De burgemeester is gelukkig niet bevoegd te bepalen welke demonstratie wel kan en welke niet.
    De burgemeester kan wel voorschriften geven, die tijdens de demonstratie moeten worden opgevolgd.

    Like

   2. Prima stuk ! Alhoewel het niet de bedoeling geweest zal zijn, fokt ze hier nog veel meer mensen op die TEGEN de beslissing van halsema zijn 😂😂

    Like

 3. Het is jammer dat ze alleen staat. Ze heeft mensen die haar van info voorzien, maar die, (als de info inderdaad 300 man betrof) hoognodig een cursus FB en twitter moeten krijgen. Want de info die ik had, betrof geen 300 mensen

  Like

 4. Het stukje is net zo over de top als sommige van de reacties op Halsema’s geblunder. Dit is toch een beetje een HAVO 3 opstel. De 5.000 man op de Dam waren natuurlijk 4.500 te veel. De bijeenkomst laat zich slecht vergelijken met een vol strand. Dat heb ik in Nederland bij lange na nog niet zo gezien. Een knullig optreden, dat was het, van een burgemeester die maar slecht haar draai lijkt te kunnen vinden in haar nieuwe functie. Dat spijt me want ik was blij met haar toen ze aantrad.

  Like

 5. Ik ben het helemaal met Sylvia eens. Ontruiming van de dam zou veel schadelijker zijn geweest. Femke had dit niet zien aankomen. Natuurlijk had ze een andere keus kunnen maken maar ik vind deze keuze terecht en dapper. Er zijn in het kader van de coronacrisis wel meer keuzes gemaakt die achteraf verkeerd waren, bijvoorbeeld om de verpleeghuizen en verzorgingshuizen onvoldoende beschermingsmateriaal te leveren en onvoldoende te testen. Lees het stuk over Heerde bijvoorbeeld. Ik denk zelf dat de verwachte uitbraak na de demonstratie op de dam erg mee zal vallen. Veel mondkapjes, in de buitenlucht en geen gezang en geschreeuw

  Like

  1. De vergelijking met Heerde is kolder. Dat drama was geen gevolg van een keuze, maar van overmacht: gebrek aan spullen. Hier ontbrak het aan een verstandige voorbereiding.

   Like

   1. Ja, en die verstandige voorbereiding bedoel ik ook. dat was een misser. De medewerkers van Heerde treft geen enkele blaam, integendeel

    Like

  2. Dan is ze wel heel onnozel als ze dat niet \zag aankomen. Op de GL pagina waren een dag daarvoor al ruim 4000 aanmeldingen. het welbekende Halsema afschuif systeem.

   Like

   1. Ze heeft blijkbaar ook geen kennis over crowd management. En ze blijkt door haar politiekorps geïnformeerd te zijn over de enorme stroom mensen die richting de Dam op weg waren. Dan kijk je weg.

    Like

 6. Wat ben ik blij met dit stuk: iemand met een krachtiger stem dan ik die zegt wat k wilde zeggen. Het enige verwijt wat je haar zou kunnen maken is de inschattingsfout van de hoeveelheid demonstranten dat zou opdagen. Verder inderdaad Chapeau!

  Like

 7. Feiten, feiten en nog eens feiten. Bij de Ikea was het druk, bij de Hornbach was het druk, op het strand was het druk, maar werd wel de 1,5 meter in acht gehouden, anders kreeg je een waarschuwing of een prent. Net zo als gisteravond bij Op1, waar Rutte beschuldigt werd dat hij ooit heeft gezegd dat je maar moet oprotten als je het hier in Nederland niet aanstaat, terwijl hij dat veel genuanceerder heeft geformuleerd. Dit commentaar kwam nota bene van de presentatrice die dit programma op vrijdag presenteert. Nogmaals hou je bij de feiten.

  Like

 8. Er waren al meer dan 1000 aanmeldingen op Facebook, hoe bedoel je niet zien aankomen 😱 geweldig hoor Femke wat een heldin 😡 mensen zitten al weken opgesloten in tehuizen zonder bezoek, familie kan geen afscheid nemen van hun dierbare, maar ja, dit is belangrijker.
  Demonstreren tegen racisme heeft geen zin, kijk waar we nu zijn. Het is nog hetzelfde als vroeger. We zijn allemaal MENS ga daar iets meedoen.

  Like

 9. mooi uitleg van het hoe en waarom. Maar bij sommige mensen kan Femke Halsema sowieso nooit goed doen, en dat komt steeds telkens weer, dat het erg saai van wordt. Links, groen en vrouw, en ook nog met een mening. Rode lapje voor velen!

  Like

 10. Ik vind het een klap on het gezicht van onze zorgverleners. Zij hebben de afgelopen maanden veel voor hun kiezen gekregen en gezorgd dat er mensen niet zouden overlijden. Ook mensen die in de risicogroepen vallen moesten gedwongen thuis blijven. DIT KAN ÉCHT NIET!

  Like

  1. Ik ben een zorgverlener en voel het niet als een klap in mijn gezicht. Ik voel trots voor al die jongeren die opstaan tegen onrecht.

   Like

 11. Raak stuk. Dit soort leiderschap is nodig. Juist nu. Juist tav dit maatschappelijke thema. Geen woord teveel. Geen woord te weinig. Precies raak. Bam. Anna.

  Like

 12. En bovendien roept de organisatie van #Blacklivesmatter op tot vrijwillige quarantaine, is er een steile leercurve (Zie protest op het Malieveld). Halsema moest pionieren, en deed dat wijs, empathisch en verstandig.

  Like

 13. Mevrouw Halsema heeft het prima gedaan! Vraag mij echter af waar de rest van de Driehoek is. Nu vangt zij alle bagger en stront op, maar de beide hoofden van OM en politie naast haar zou de besluiten nog meer kracht geven.

  Like

 14. Jammer dat het nu enkel over Femke gaat. Uiteindelijk werd er gedemonstreerd tegen rascisme en dat dreigt nu door ieders mening over haar onder te sneeuwen.

  Like

 15. Ik vind dit weer een mooi en ijzersterk stuk, zoals we dat van Sylvia gewend zijn. Ik ben het niet met alles eens wat de inhoud betreft. Wel vind ik dat Femke alle bagger over zich heen krijgt die haar zeker niet in alleen toekomt. En als burgemeester van Amsterdam moet ze natuurlijk gewoon blijven.

  Like

 16. Interessant dat iedereen alleen valt over de juistheid van het niet stoppen van de demonstratie.
  Het ging daarvoor natuurlijk fout. Een enorme naïeve inschattingsfout van mevrouw Halsema. Ze noemde als voorbeeld Berlijn en Londen, gevolgd door de 900.000 inwoners van Amsterdam en dan denken dat er niet meer dan 250 mensen komen om te demonstreren? Was het nou zo moeilijk om op de toegangswegen naar de Dam een paar agenten neer te zetten die de toeloop in de gaten konden houden om op tijd aan de bel te trekken? Stop toch eens met het verdedigen van deze gigantische blunder van deze burgemeester.

  Like

  1. Volledig mee eens regeren is vooruit zien en daar is ze blijkbaar niet toe in staat.
   Amsterdam heeft een burgemeester met ballen nodig en niet iemand zonder ruggegraat.

   Like

 17. Ik vind dit een lastige. Ingrijpen kon niet meer, of misschien wel via een vriendelijk verzoek. Haar wegsturen kan ook niet zomaar, want dat is inderdaad meeheulen met hypocriet extreemrechts die totaal factfree krijsen dat 1,5 niet meer hoeft want leve de economie en fuck de kwetsbaren.

  Toch zou ik absoluut geen chapeau roepen. Die 1,5 meter is er niet voor niets en Halsema had vooraf kunnen en moeten weten dat het wel eens heel druk zou kunnen worden, want er is een zeer grote aanleiding en noordzaak om te demonstreren. Zonder Coronacrisis stond ik er ook,heb al wel vaker meegelopen, want ik ben overtuigd antiracist, maar heb toevallig ook nog een beperking en een netwerk met mensen in de risicogroepen voor corona. Zie en ervaar van dichtbij de gevolgen van de coronacrisis. Ik ken mensen die nu super voorzichtig moeten zijn en mensen die al 12 weken vrijwel niemand zien. Zelf heb ik ook een grotere verantwoordelijkhed, ik ben geen risicogroep, maar ontvang dagelijks zorg. Als ik mijn zorgverleners besmet dan hebben veel mensen een probleem. Dus ja, 1,5 meter moet nog even, hoe lastig ook. De hele demonstratie had kleinschaliger moeten worden opgezet, net als in Maastricht en Den Haag.

  Like

 18. Zo is het net alsof ze het gepland had, alsof haar hele organisatie “bewust” niks heeft gedaan en daardoor geen enkel incident is geweest en ze alles in de hand had, Moet je eens vragen aan alle medewerkers in de zorg en de oudere mensen in verzorgingshuizen .
  Als er een aanvraag lag voor 300 betogers had ze er beleid op moeten voeren, als er meerdere waren gekomen de Dam af moeten sluiten, zelfde doet ze weloverwogen met de parken, horeca etc
  Ja top hoor…

  Like

 19. Super, ik ben trots op Burgemeester Halsema.
  Het was de moeite waard. En met dat 1,5 meter gedoe moeten we eens ophouden, er is ruim voldoende onderzoek dat dat in de buitenlucht geheel geen zin heeft.
  Als over 2 weken er geen piek is in de Corona besmettingen is kunnen alle terrassen weer gewoon en onbeperkt open. En als die piek er wel is… Tja, dan hebben we weer iets geleerd van hoe de ziekte zich ontwikkeld. En dan kan iedereen zelf beslissen hoeveel risico hij/zij in de buitenlucht wil lopen.
  Nogmaals Chapeau Burgemeester Halsema.

  Like

  1. Moeite waard? Feitelijk gezien is er niets bereikt dan een hoop media waarde over welles/niets. Ik ben pro black lives matter, en ik ben ook pro everyone matters. Daarom maak ik bewust de keuze om zo veel mogelijk te isoleren voor kwetsbare groepen in onze samenleving. Die 5000 man in NL had toch ook een prachtig online statement kunnen uitwerken? Of zender tijd claimen om daadwerkelijk uit te leggen waarom we ons moeten hard maken tegen discriminatie? Door moedwillig naar Amsterdam af te reizen (ov? Allemaal alleen met de auto?) verleg je het gesprek, en dus had je de energie beter in actie kunnen omzetten.

   Like

 20. Ik heb bij de Ikea nog geen 10.000 mensen zien staan. Slecht artikel dit. Femke had haar werk moeten doen ipv zelf Protestern. Cheaupaux? Aan me hoela.

  Like

 21. Wat een slecht artikel , totaal niet objectief , mevrouw halsema faalde als burgemeester totaal … met als gevolg dat het onderwerp , rasisme ,nu volledig ondergesneeuwd raakt door haar gedrag net als dat de kans op groepsbesmetting door haar beslissingen toeneemt , en een klap voor al de zorgverleners en mensen met covid19… echt walgelijk , per direct ontslaan die halsema , en vervolgen voor de incompetente beslissing die ze nam …

  Like

 22. Huh? Ik ben tig keer naar de bouwmarkt geweest afgelopen maanden en kan alleen maar zeggen dat de 1,5 meter daar bijna volmaakt werd nageleefd: beveiligers aan de ingang, schoongemaakte wagentjes, rijen voor de deuren vanwege een maximaal aantal mensen… In het grote stadspark waar ik dagelijks kom met hond is het al niet anders. Dat je Halsema steunt is je goed recht, maar het is een flauwe drogreden dat ‘anderen het ook doen’ en dat kritiek dus hypocriet zou zijn. Overigens weet ik niet wat voor duistere social media jij gebruikt, maar betitelingen als ‘hoer’ heb ik nergens gezien. Wel ‘onvoorzichtig’ en ‘onverantwoord’.

  Like

 23. Op Facebook waren op voorhand 4000 aanmeldingen, dus mevrouw Halsema wist heel goed dat er meer dan 250 mensen zouden komen. Ze noemde de demonstratie ‘te belangrijk’, een onwettig waardeoordeel waarmee ze zich niet over de situatie had mogen uiten als burgemeester. Bovendien staat Antifa, welke wereldwijd nauw betrokken is bij de ‘anti-racisme’ demonstraties/rellen/plunderingen inmiddels internationaal geregistreerd als terreurgroep. Ook in Nederland is Antifa nauw betrokken bij de demonstraties. Halsema nam dus een enorm risico op zowel volksgezondheid mbt corona als op de openbare orde door rellen, geweld en terreur door Antifa. Het laten doorgaan van deze demonstratie was dus een onvergetelijke fout van de burgemeester.
  Bovendien wordt door de organisatie van de demonstraties gevraagd om zwarten vooraan en blanken achteraan te laten plaats nemen. Rassensegregatie als middel tegen racisme. Dat is toch van de zotten! Dat zal tegenstellingen niet weg nemen maar vergoten. Het laat de ware aard zien van de activisten: anti-blank racistisch, polariserend.
  Als zwarte man in Nederland heb ik me mijn leven lang gewoon Nederlander gevoeld. Ik ben opgegroeid in een land waar je huidskleur irrelevant is. Ik heb dezelfde kansen gehad als iedereen, of je je kansen pakt is aan jezelf. Natuurlijk zijn mensen wel eens onaardig geweest, maar dat zijn ze ook weleens tegen mensen met bril, met overgewicht, met korte rokjes, met scheve tanden, etc. Als iemand je niet mag zou dat best de smaak van die persoon kunnen zijn. Of misschien ligt het aan je eigen karakter? De aanname dat alle negatieve uitingen naar zwarten het gevolg zijn van racisme is puur slachtoffer-denken. Stop met dat cultiveren van slachtofferschap, het maakt onze prachtige maatschappij kapot. Rascime in Nederland zal ongetwijfeld bestaan, maar het speelt nauwelijks een rol en weerhoudt je al helemaal nergens van.
  Naar mijn mening zegt de opkomst op de dam meer over het weer die dag, dan over racisme.

  Like

  1. Ik ben blij voor je dat jij als zwarte man in Nederland geen racisme hebt ervaren, Thomas. Dat geldt helaas niet voor iedereen. Om de mensen die dit wel hebben ervaren weg te zetten als slachtofferdenkers en te ontkennen dat racisme bestaat in Nederland, is niet alleen onjuist en onterecht, maar ook bijzonder pijnlijk voor iedereen die dit aan den lijve ondervindt. Koloniaal denken ligt ten grondslag aan de Nederlandse maatschappij en dit uit zich elke dag nog, op ongelooflijk veel -meer en minder evidente – manieren.

   Zeggen dat het er niet is, is als je hand over je ogen leggen en dan beweren dat de wereld om je heen niet bestaat omdat jij die niet ziet.

   Like

 24. Femke is gewoon ongeschikt. Die rijen bij de Ikea en bouwmarkt stonden daar om te zorgen dat de 1,5 m werd nageleefd. En dan dat slappe excuus dat ze het niet kon weten. Voordat je een demonstratie toe staat maak je een plan hoe 1,5m kan worden gehandhaafd. En daarbij hoort ook een plan als er te veel mensen blijken te komen. Zodra het mis dreigde te gaan had ze geen nieuwe mensen meer moeten toe laten ipv er zelf bij te gaan staan. Toen er al te veel waren had ze op zijn minst het verzoek moeten doen om naar huis te gaan en het organisatie moeten laten stoppen. De veiligheid van de Nederlandse burger staat altijd voorop. Hierdoor sterven nu tientallen onschuldige mensen en dat is onacceptabel.

  Sterker nog het is discriminatie om tientallen mensen te laten sterven omdat jij met een bord blacklivesmatter wil lopen. Feitelijk zeg je laat alle blanken maar doodgaan zolang de zwarte leven. En daar ga je dan als burgemeester trots tussen lopen.

  Overigens snap ik überhaupt niet wat ze met deze demonstratie willen bereiken. Het heeft 2 componenten dode door politiegeweld en discriminatie. Het doden door politiegeweld is in Nederland niet aan de orde en in Amerika zien/boeit ze deze demonstratie echt niet. Daar is socialmedia een veel krachtiger wapen tegen. Discriminatie is hier natuurlijk wel aan de orde, maar waarom dan nu? Dit speelt al zolang als ik leef dus het had ook voor of na de Corona gekund. Nu gaat het alleen over 1,5m ipv dat het doel bereikt wordt. En dan hoor ik mensen over dat dit een trigger was, maar naar mijn mening was dit politie optreden fout, maar geen discriminatie. Floyd had de wet overtreden en werd daarom aangehouden (niet om zijn huidskleur). Hij werkte niet mee en er moest tot 2x toe 2 man versterking bij komen om hem in een auto te zetten (zijn beelden van) en dat lukt uiteindelijk nog niet. Wat daarna gebeurde is uiteraard schandalig en had nooit mogen gebeuren, maar als dit een blanke was geweest was het ook gebeurt en dan had waarschijnlijk niemand geklaagd. Discriminatie een wereldwijd een groot probleem, maar niet elk incident is direct discriminatie.

  Like

 25. Heeft nou niemand het over die 5000 mensen die zonder hun verantwoordelijkheid te nemen daar op de Dam gingen staan? We hebben allemaal de plicht om die anderhalve meter afstand te houden. Burgemeester of geen burgemeester.
  Toen met Pasen het stand op Scheveningen vol lag vroeg niemand om de kop van Remkes en noemde zelfs de premier het volk onverantwoord. Maar ja , Remkes is van de VVD.

  Geliked door 1 persoon

 26. Er zijn ook mensen ( zoals ik) die al 3 maanden binnen zitten. Er zitten nu nog héél veel mensen in revalidatie met een zuurstof masker op. Er zijn mensen die hun hele leven met een zuurstoffles in HU rollator moeten lopen omdat ze Corona hebben gehad. Ik ben zeker voor demonstraties maar alleen NIET NU. Ja ze denken niet na, totdat ze het zelf krijgen, of hun moeder, oma.

  Like

 27. Ben het met je eens dat de manier waarop Femke nu “verketterd” wordt buiten alle proporties is. Je stelling dat ze mankracht heeft omdat ze niet met geweld wilde ingrijpen vind ik absurd, natuurlijk moet ze niet met geweld ingrijpen, ze had mankracht getoond als ze had getracht op een vreedzame manier in te grijpen. Nu stond ze erbij een keek ze ernaar, weinig mankracht, of weinig tieten zoals jij dat benoemt. Ze heeft gefaald door onderschatting, haar woorden dat ze “overdonderd” was, dat ze zoveel mensen op een kluitje niet had voorzien, klinken naïef en niet oprecht. Ik zou het begrijpen als ze “overdonderd” werd door emotie, door de grote hoeveelheid mensen die hun stem lieten horen, eindelijk….want het is onverteerbaar wat er anno 2020 nog steeds allemaal gebeurd. Ik ben het met haar eens, demonstreren is een grondrecht, maar vrijheidsontneming staat ook in artikel 15 van de grondwet benoemd en toch worden er in deze tijd van covid-19 mensen opgesloten in tehuizen. Ook daar zou ik graag tegen willen demonstreren, dat is niet ethisch. Maar demonstreren met zoveel mensen verhoogt het risico dat de besmettingen weer omhoog gaan, waardoor de maatregelen weer aangescherpt zullen worden en deze mensen nog langer opgesloten blijven zitten. Jij noemt het een gering besmettingsgevaar, dat valt de betwijfelen en zou ik overlaten aan de medische experts, die daar overigens een andere mening over hadden. Het is zeker treurig zoals veel politici weer beginnen te schieten voor eigen gewin. De demonstratie van black lives matter is ongelovelijk belangrijk, maar we zitten ook met een pandemie. Kunnen we niet een andere vorm van demonstratie bedenken in deze tijd? Zoals we deden met het klappen voor de zorg buiten, zo zouden we nu misschien allemaal heel hard kunnen schreeuwen tegen de misstanden, tegen de gruwelijke dood van George Floyd? Dat moet gebeuren, er moet iets veranderen, laten we creatief zijn in de vormen van demonstratie, dat moet veel beter en grootschaliger kunnen, alleen misschien in een andere vorm ten tijden van covid-19.

  Like

 28. ik vlog het vanuit frankrijk, maar chapeau voor de burgemeester van amsterdam, une femme courageuse, moedig mens en dat waardeer ik en vooral in de politique ( klagen, groote bekken enz….. = geen moed), laten we eens praten over wie er moed heeft in de politiek…….
  JEAN-MARC

  Like

 29. Halsema, de ‘beschermheilige’ van allerlei uitvreters en non-achievers, schept met haar incompetentie precedent na precedent om geen verantwoordelijkheid af te hoeven leggen.
  Mocht er over 2 weken een golf Covid- besmettingen en evt zieken zijn, dan dient Halsema hiervoor aansprakelijk gesteld te worden.

  Aftreden dus, teken ook de petitie die rondgaat!

  Like

 30. Mevrouw Halsema heeft weer eens aangetoond dat bestuurlijk geen ervaring. In deze tijd van 1,5 meter had ze vrij eenvoudig als vrz. Van de driehoek een scenario Al’s er nou teveel komen, hoe handelen we dan?
  Ik vind het naïef van haar, zelf zei ze bij Op1 dat overal in de wereld er erg veel mensen demonstreerden, en dan moet die grijze massa van haar toch gaan denken, maar wat als…
  Nee hier blijkt alweer haar bestuurlijke onkunde. Burgemeester van onz3 hoofdstad is heel wat anders dan fractievoorzitter van een oppositiepartij in de 2e kamer.
  Zelfs Klaver en Rosenmöller nemen afstand van haar.
  Als ze ballen heeft houdt ze de eer aan zichzelf.

  Like

 31. Het stuk slaat de plank wat mij betreft mis. Het ging helemaal niet om de risico-analyse ten aanzien van mogelijke incidenten. Het incident is dat de 1,5 meter niet gehandhaafd kon worden. Met een risico-analyse had ze dat kunnen voorzien en de demonstratie naar het Museumplein kunnen verplaatsen. Ook de organisatie had kunnen oproepen tot afstand houden.
  In Den Haag en Groningen kon het toch ook? De demonstraties daar waren er niet minder indrukwekkend door.

  Like

 32. Ook hier geldt , mondkapjes werken niet tegen virussen. Dus waarom dat weer ter sprake komt … dat mag nu wel eens bekend zijn. Buiten is een superspread vrijwel onmogelijk. Overigens is besmetting is geen probleem meer, het virus is hoogstwaarschijnlijk al door de samenleving gegaan. En we waren al deels beschermd vanwege andere coronavirussen die jaar in en uit langskomen. En als er nieuwe besmettingen zijn …. ik heb geen oude mensen gezien met chronische aandoeningen.

  Like

 33. Sterk stuk! Femke wordt al die tijd al gebasht door De Telegraaf en Wilders en Baudet. Ik vraag me al die tijd af: wat als een blanke rechtse politicus dit besluit had genomen om rellen te voorkomen, was er dan ook zo’n kritiek geweest?
  Of als De Dam vol had gestaan met boze boeren die hetzelfde deden? Zouden Wilders en Baudet dan ook zo’n grote mond hebben gehad? Het is fout wat er gebeurd is, en daar moeten we van leren. Maar de politici die nu zoveel kritiek hebben, verdenk ik van een verborgen agenda.
  Baudet zelf neemt het trouwens ook niet zo nauw met de 1,5m samenleving, vindt ie onzin totdat hij Femke kan ‘wegpesten’.

  Like

 34. Dit is een hele domme kromme appels met peren vergelijking. Het slaat werkelijk nergens op. De burgemeester heeft geen overleg gehad van te voren met de 3hoek omdat ze er van uitging dat het een heel kleine demonstratie zou zijn. Pas toen het uit de hand liep is ze gaan overleggen met de 3hoek. Ze is gewoon niet de juiste persoon voor het burgermeesterschap. Ze stapelt fout op fout dus wegwezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s