in de schaduw van het virus

We staan aan de rand van het onbekende en zitten in een vrije val. In de schaduw van het virus kondigt de onheilspellende gedaante van de recessie zich aan. Het RIVM orkest van Rutte speelt dapper door op het hellende achterdek van het kapitalisme.  Aandeelhouders luiden de noodklok. Multinationals dringen zich op terwijl eenmanszaakjes in paniek overboord springen. Verwarde liberalen zwichten voor noodpakketten en beroepen zich op communistische gedachtenspinsels. De economie heeft griep en hoest vol in de bakkes van het oude waardensysteem. Pensioenfondsen met onderliggend lijden happen naar adem terwijl astronomische geldbedragen duurzame ontwrichting beloven van de gehele Westerse samenleving.  

In de schaduw van het virus zijn de krachtelozen onwetmatig bijeen gedreven en deuren achter hen hermetisch afgesloten. Lokale uitvaartorganisaties rijden af en aan. Terwijl populisten het angstorgel bespelen is ontwrichting van de hypermoderne wereld in volle gang.

Iraakse geestelijk leider Moqtada al Sadr vertelt dat het legaliseren van homoseksualiteit de oorzaak is van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. De Amerikaanse President adviseert zijn volk om chloor te drinken. Wetenschappers spreken elkaar met bronnen tegen en gelovigen vertellen elkaar dat de zwangere lente van 2020 het apocalyptische Babylon opnieuw heeft uitgevonden. Een dorp verderop zet ook Jort Kelder de uitzichtloosheid van het beschermde bestaan tegenover de economische belangen van de toekomstige generatie.

In de schaduw van het virus worden mensenrechten herschreven en torenhoge boetes aan overtreders opgelegd. Bestuurders worden ingefluisterd door angstige virologen en voorspellende economen.  Al zwemmen er gelukkig wél weer dolfijnen in Venetië en is ook het monster van Lochness weer gezien.

Met de dodenherdenking voor de deur, worden kinderen experimenteel in de Nederlandse frontline geplaatst.  Bejaarden first, kinderen second. Terwijl we verder zinken vliegen honderdduizenden mondkapjes hard lachend vanuit China naar de hoogste bieder.  In de schaduw van het virus brokkelt het moraal in rap tempo af. De reisbranche is de weg kwijt. De horecabranche opgedroogd. Vliegmaatschappijen zijn vleugellam. Het is een opruiende gedachte maar die gasten uit Wuhan kopen straks voor een habbekrats het hele Westen op.  Al staan we volgens Rutte pas helemaal aan het begin van alles wat nog komen gaat.

We better call Saul!

11 comments

 1. Geweldig… Syl ik hou van je maar dat wist je al. Schitterend zoals je schrijft. Heerlijk, het lost niets op maar je laat me wel voluit lachen.

  Like

   1. Lost wel iets op…..geloof mij….Alles alles doet er toe…..zet gedachten en zielen in beweging….daar begint de stelling.
    Dus ook jou geda chtengoed. Met de nadruk op goed.

    Like

 2. Better call Soul….of bedoel je Saul? De ziel of de serie. Nu ben ik even in de war. Ik kies voor Soul……..daar komt toch alles vandaan en gaan we mee door. Nogmaals dank voor je treffende woorden. Heb ook gelachen ja.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s