Bescherm het demonstratierecht!

Demonstreren is een recht! Een recht dat door onze voorouders goed op de kaart is gezet. Een mensenrecht ook dat op dit stukje aarde lekker heeft uitgepakt. Omdat we in relatieve vrijheid leven en weinig te vrezen hebben voor onze overheid. Want die kiezen we zélf. Anders dan in veel andere landen gaan wij niet de gevangenis in wanneer we onze mening uitdragen. Integendeel. We mogen van onze overheid zelfs verwachten dat ze alles in staat zal stellen onze protesten te beschermen met alle middelen die zij hiervoor voorhanden heeft.

De politie weet dit ook.

Dus toen ze een betere CAO voor hun eigen beroepsgroep wilde, besloten ze om met heel veel politiewagens de snelweg op te gaan. Om te ontregelen en om aandacht te vragen. Ze vroegen de bevolking om begrip en kondigde keurig van tevoren aan met welke ontregelingen ze het land tijdelijk in gijzeling zouden nemen. Het werd de A58, A6, A28, A67, A2, A59 en ook de A50. De A12 ontkwam er ook niet aan. Dat het friemelen aan de infastructuur effectief kan zijn weten de boeren inmiddels ook.

Duizenden boeren vertrokken in de nacht van 1 oktober 2019 met 2200+ tractoren in colonnes naar Den Haag. Nederland slibde dicht. Ook dit protest werkte want Minister Carola Schouten van Landbouw sprak op het Malieveld de demonstrerende boeren toe en beloofde dat er geen halvering van de veestapel zou komen onder haar ministerschap.

Dus daarom is er nu iets goed mis.

Want toen deze week klimaatdemonstranten om aandacht vroegen en zij net als de politie en de boeren van te voren hun demonstratieplek aankondigden op de A12, gebeurde er iets on-Nederlands. Met veel machtsvertoon werden zij van hun bed gelicht. Preventief. Ten overstaan van hun buren en gezinsleden werden ze als criminelen in de vroege ochtend afgevoerd. Pesterig kregen ze gebiedsverboden of werd hen opruiing ten laste gelegd. Strafbare feiten die gelijk staan aan taakstraffen en onvoorwaardelijke gevangenisstraffen!

Hiervan zou het hele Nederlandse volk toch op zijn achterste benen moeten gaan staan. Al is het maar uit solidariteit, of omdat we nu écht iets te beschermen hebben met z’n allen! Want demonstreren is geen politie- of boeren- maar een mensenrecht. Amnesty International noemt het demonstratierecht zelfs de zuurstof van een goed werkende democratie. Maar alsof het allemaal nog niet erg genoeg was besloot onze overheid op de dag van de demonstratie over te gaan op het arresteren van 725 vreedzame actievoerders.

Ik dank daarom God nog maar eens op mijn blote knietjes dat achttienduizend vrouwen en mannen de Amsterdamse straten op zijn gegaan om te demonstreren voor het vrouwenkiesrecht. Dankzij dit protest mochten vrouwen een paar jaar later voor het eerst stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dankbaar ben ik ook als homoseksueel én als Nederlander met een meervoudige etniciteit dat zoveel mensen hun levens hebben ingezet om veranderingen af te dwingen. Veranderingen waardoor ik nu kan profiteren van geweldige mensenrechten.

En dan kun je wel blijven zeiken dat de A12 bezetten levensgevaarlijk zou zijn, maar dan heb je écht teveel stikstof op. Iedere dag wordt er wel ergens in Nederland een snelweg deels of helemaal afgesloten voor reparatie of onderhoud. Of omdat er zwanen oversteken. Er is niets levensgevaarlijk aan het afsluiten van een snelweg. Levensgevaarlijk is het wel wanneer we het recht op verzet criminaliseren en de monden van betrokken mensen snoeren. In het bijzonder de monden van mensen die alleen maar willen opkomen voor het behoud van onze aarde.

Daarom herhaal ik uit loyaliteit en protest nog maar eens hun boodschap:

De Nederlandse regering besteedt ieder jaar 17,3 miljard euro om vervuiling van fossiele brandstoffen te subsidiëren. Dit geld wordt uitgegeven aan directe subsidies, belastingvoordelen en prijsondersteuning voor de luchtvaart, de zware industrie, energiecentrales en voorde landbouw. Dit willen we niet meer. De aarde smelt. Het water staat ons aan de lippen. Het is genoeg geweest.

Inderdaad het is genoeg geweest en bovenal een mensenplicht om dergelijke misstanden aan de kaak te stellen. Zittend, gillend of desnoods wanhopig vastgeplakt.

8 comments

 1. Ik ben het niet met je eens. Je schrijft goed en je argumentatie kan ik geheel volgen, maar… en is een hele grote MAAR … de rechter heeft het verboden. En een rechterlijke uitspraak is een van de grondslagen van onze RECHT staat. Wanneer der rechter gesproken heeft moet je verder zwijgen of iets anders verzinnen. Protesteren is een grondrecht, mee eens en zal ik altijd verdedigen, maar ook dat grondrecht wordt getoetst bij de rechter. De wetgevende macht, de uitvoerende macht kunnen elkaar ter verantwoording roepen of het oneens zijn maar de rechterlijke macht is de doorslaggevende. Ik ben het helemaal eens met je betoog maar deze keer hebben de demonstranten de pech dat de rechter gesproken heeft en zijn zij in overtreding en treed de uitvoerende macht terecht op. Herman Zweye

  Like

  1. Ik begrijp jou ook Herman. De wet is de wet stel jij. Ik moet dan altijd denken aan Rosa Parks. Het zwarte meisje dat weigert op te staan voor een ‘blanke’ passagier. Ook al was het een wet waar ze zich aan moest houden. En aan Greenpeace die tegen God mag weten welke wetten stug door internationale wateren blijft varen om walvissen te redden. En ik moet ook denken aan Because We Carry, die tegen alle internationale afspraken in vluchtelingen bleef en blijft helpen/redden. De wet is de wet. Dat is zeker waar. Maar een wet is een middel en geen doel op zich. Zeker wanneer de wereld ten onder gaat of extreme misstanden de wereld doodziek maken, dan hebben we mensen nodig die zich tegen de wet durven verzetten omdat het mensenrecht zwaarder moet wegen dan welke wet ook.

   Geliked door 1 persoon

 2. Naschrift: De boerenprotesten zijn niet op voorhand onder de rechter geweest, wel werd m en naderhand door de rechterlijke macht op gereageerd. HZ

  Like

 3. Ik ben het dit keer helemaal niet met je eens, Wél dat het demonstratierecht een mensenrecht is en voor iedereen moet gelden, niet de manier waarop je demonstreert. Niemand heeft het recht om daarmee anderen te hinderen, of het nou boeren, politie of milieu-activisten zijn, en welke mening je ook uitdraagt, ieder vindt die van hem immers de belangrijkste. Dus ook politie en boeren zouden hiervoor gestraft moeten worden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Met straffen maak je mensen monddood. Er zijn veel landen in de wereld waar het demonstratierecht niet telt. Waar overheden bepalen hoe, hoe lang, wanneer en door wie. Dit zijn landen waar ik doorgaans niet graag zou willen wonen. Jij toch ook niet?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s