Trial By Media

Een openbaar aanklager is iemand die namens ‘de staat’ of ‘het volk’ mensen die ervan verdacht worden de wet te hebben overtreden in staat van beschuldiging stelt. Deze week was Tim Hofman onze openbaar aanklager. Zijn YouTube kanaal fungeerde een anderhalf uur als een rechtszaal. Miljoenen kijkers kregen van te voren de stukken aangeleverd en traden op als rechter. Na het aanhoren van de ontluisterende beschuldigingen oordeelde het tribunaal unaniem dat de voorgeleide verdachten Ali B en Marco Borsato schuldig waren aan seksueel grensoverschrijdend gedrag en verkrachting. Nadat het vonnis was uitgesproken kregen de Boys of Holland van invloedrijke mediabedrijven levenslange straffen opgelegd.  NPO zenders, Talpa Network, Sky Radio, Veronica en Radio 10.  Allemaal beloofden ze het volk om van hen geen muziek meer te draaien uit respect voor hun slachtoffers. Ali B en Marco Borsato. Ze werden veroordeeld zonder een proces en kregen maatschappelijke straffen opgelegd zonder verweer.

Precies zoals in Afghanistan waar vrouwen die beschuldigd worden van seksueel betrekkingen buiten het huwelijk zonder proces worden gestenigd. En Indonesië waar mensen die beschuldigd worden van drugsgebruik, zonder proces door de politie worden gedood. Extreme straffen zonder wederhoor. De wijsvinger ingezet en de beschuldiging als het ultieme bewijsstuk.

Maar we zijn niet in Afghanistan en ook niet in Indonesië. Dit is Nederland. En ook Nederland is een land waar op jaarbasis verschrikkelijk veel mensen een valse aangifte doen bij de politie. Valse wijsvingers en verraderlijke beschuldigingen. Toevalligerwijs gaan de meeste valse aangiften om beschuldigingen van verkrachting, ontucht of seksueel misbruik. Huilende ‘slachtoffers’ in meeslepende verhalen. Niet alleen bij de politie maar ook bij Veilig Thuis. Legio vaders die daar door boze en teleurgestelde ex-vrouwen in bloedstollende verhalen valselijk worden beschuldigd van seksueel misbruik. Haast altijd in de hoop, wens én verwachting om de vaders doelgericht uit hun ouderrol te stoten. En dan hebben we het nog niet eens over de vele tieners die tegen iedere verwachting in hun ouders of leraren in geuren en kleuren vals beschuldigen van mishandeling omdat ze boos of teleurgesteld zijn. Als al deze mensen bij Tim Hofman in de studio hun verhaal mogen komen doen en we de ‘zondaars’ op de heksenwaag plaatsen dan zijn we compleet verloren en volledig de weg kwijt geraakt.

Het ligt niet aan de vrouwen. Nee, het ligt aan ons allemaal. Maar laten we elkaar pas aanwijzen nadat eerlijke en juridische rechtspraak heeft plaats gevonden. Na hoor en wederhoor. Na beschuldigen en onschuldigen. Na het in perspectief brengen en nadat de context én de kwaadaardigheid is vastgelegd. Pas dan. En in de rechtszaal niet op YouTube. Dit soort zaken gewoon nooit meer op YouTube.

10 comments

 1. Hulde !
  Maar dan … wat moet Beau dan? En de NOS? En M? En Op 1? Alleen maar zeggen … er is iets gebeurd en justitie gaat de zaak onderzoeken? Dan willen we toch allemaal weten wat ‘iets’ is, al is het maar iets … mag het ietsje meer zijn?

  Like

 2. Treffend!! Uiterst scherpe observatie waarmee ik geheel kan instemmen. Ikzelf had op FB ook een dergelijk verhaal opgeschreven, en iemand wees me op uw stuk. We leven in een rechtsstaat en de openbare aanklager is onderdeel van justitie. Iemand beschuldigen, getuigen a charge oproepen en voor de camera plaatsen, en vervolgens veroordelen voor 10 miljoen kijkers….(want laten we wel wezen: Ai B en Borsato zijn voor hun leven beschadigd): zo hadden we het niet afgesproken. We zouden het aan de politie, het OM en de rechter overlaten. Tim Hofman heeft, als juridische amateur, zichzelf de titel opsporingsambtenaar, aanklager en vonnisgever (rechter) toebedeeld. En wordt als held vereerd. Mijn rechtsgevoel verdraagt dit niet.

  Like

 3. Mmm, lastig. Ik probeer te formuleren wat ik dan precies lastig vind, maar kom er niet uit. Misschien dit: dat je op jouw beurt met dit stuk ook een eenzijdig verhaal vertelt, wat waarschijnlijk precies de bedoeling is. Het biedt in ieder geval tegenwicht aan het tenenkrommende #boos-gebeuren.

  Like

   1. Misschien zit het hem in het naast elkaar zetten van de boos-melders en de mensen die met valse beschuldigingen strooien. Zo lijk je de melders weg te zetten als valse beschuldigers, wat natuurlijk niet de essentie is van je verhaal, het gaat jou om de media als rechtbank. Ik zag van de week iemand van Mores bij Op1 die vertelde dat ze veel meldingen zonder mediarambam afhandelen en hoe ze dat doen. Ik vond dat een verademing, omdat ze hierbij allereerst het gesprek met de vrouw aangaan: wat is je verhaal, wat wil je, wat is mogelijk. De aanpak van Boos is meer gericht op herrie in plaats van écht iets willen doen aan ongewenste omgangsvormen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s