Sylvana Simons van pispaal naar mijlpaal

Zelden werden zwarte mensen in Nederland zo gehaat als Sylvana Simons. Vanaf het moment dat ze Martin Simek in 2015 aansprak op het gebruik van de term ‘zwartjes”, raakten ze binnen één week al haar opdrachtgevers kwijt. Denk je dat eens in. Al je opdrachtgevers kwijt raken omdat je iemand op zijn taalgebruik aanspreekt. Een witte man. Die vervolgens ‘grapt’ dat zij, als zwarte vrouw, pas rond Sinterklaastijd weer spreekrecht heeft. Een smeriger dijenkletser kon haast niet worden gegeven. Toch raakte niet hij, maar zij al haar opdrachtgevers kwijt!

In de dagen, maanden en zelfs jaren die volgden zou Sylvana Simons worden gebruikt als nationale pispaal. Mikpunt van spot en ironie maar bovenal zou zij als het opruiende oog worden gezien van de ruig woedende racismeorkaan. Achtervolgd door angstaanjagende en primitieve barbaren die haar dood en verderf toewensten;  “Ik ruk je tong eruit, breek je benen, gooi benzine over je heen en kijk hoe je sterft.” Op de hielen gezeten door brute racisten; “Je gaat d’r aan je gaat d’r aan! Dansend op je graf je gaat d’r aan!”. Minzaam uitgescholden door rigide nationalisten; ‘Nationale knuffelaap!’. Uitgelachen door omstreden tv-presentatoren; ‘Ze is zo trots als een aapje!’. Bedreigd door extreem rechtse koloniale denkbeelden; ‘Smerige slavin, hangen zul je!’.  Slechts een enkeling van haar belagers werd veroordeeld, het merendeel kon zijn kinderen ongestoord en naar eigen inzicht verder opvoeden.

.. en ook Sylvana moest weer verder.

Maar als de haatknuppel van miljoenen mensen je treft, dan wankel je. Dan zit je thuis op de bank en merk je ineens dat je hand trilt. Dan schrik je van de deurbel ook al weet je dat de postbode zou komen. Dan neemt angst bezit van je en verstijven je spieren. Dan krijg je een dichtgeknepen keel. Je ademhaling versnelt en dan wil je vluchten. Toch liep Sylvana niet weg. Ze bleef staan. Ze bleef rechtop staan terwijl iedereen haar dwong te knielen. Ze droogde haar tranen terwijl men haar hart brak. Ze sprak over gelijkheid en liefde terwijl ze met haat en onverdraagzaamheid werd geïnjecteerd. Niemand uit de hele Nederlandse geschiedenis is ooit zo op de persoon kapot gemaakt. Puur om wie zij is. Afgerekend omdat ze zwart is. Uitgekotst omdat ze een vrouw is. Persona non grata omdat ze een zwarte vrouw is.

Als je dan in een zee van haat zwemt en je natte haren vol zitten met het gewicht van loodzware scheldwoorden. Als iedereen je aanmoedigt om te verdrinken en de zoute druppels van een onderkoelde zee littekens branden op je huid. Als de kade volstaat met journalisten die de andere kant op kijken en als pijnlijke woorden onbewogen jouw mensbeeld verbrijzelen. Dan is dat omdat de geschiedenis nooit jouw kant koos en het heden je laat zinken. Iedereen zou hieraan kapot gaan maar Sylvana raapte zichzelf Bij1.

Tot vandaag.

Want inmiddels is de tengere nationale pispaal uitgegroeid tot een enorme zwarte mijlpaal. Eat that bitches! Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis zal vandaag een zwarte fractievoorzitter in de Tweede Kamer worden beëdigd. Sylvana Simons zocht, vocht en vond zichzelf opnieuw uit. Ze zal worden opgewacht door een overmacht aan rechts conservatieve populistische en nationalistische fractieleden die vast van plan zijn haar te slopen. Ze zullen zich opmaken om haar te vernederen. Ze zullen haar uitlachen en brandmerken. Ze zullen haar alsnog proberen te breken. Maar Sylvana zal tussen haar zweet en tranen door vastberadenheid glimmen en hoop uitstralen. Want vandaag kiest de geschiedenis eindelijk haar kant. Onze Rosa Parks is uitgestapt. Aankomst Binnenhof Den Haag. En dat is tussen al het rotnieuws door weer zó hoopgevend, dat ik dit toch even bij iedereen onder de aandacht wilde brengen.

Sylvana bedankt!

20 comments

 1. Dat het zo erg was is mij niet bekend. Ik begrijp al die haatdragers niet, echt niet … waar bemoeien ze zich mee. Ik vind Sylvana een mooie, knappe, intelligente vrouw en ik ben het niet altijd eens met wat ze zegt, maar wie ben ik om daar wat van te zeggen. Al die mensen die haatberichten sturen hebben het over zichzelf, denk ik. Ik heb haar gezien bij Jinek toen ze tegenover die boerin zat. Ik ergerde me rot aan die boerin en ik had respect voor Sylvana dat die zo ‘normaal mogelijk’ tegen die domme boerin deed. Ik had plaatsvervangende schaamte voor die domme vrouw, die alle vooroordelen en platituden over een ‘stomme boer’ waar maakte, zonder dat ze het besefte. Jouw verhaal is weer scherp als altijd, gewaardeerde Syl. Hulde!

  Geliked door 1 persoon

 2. Mijn Waarde Zus Sylvana Simons, Maar dan ook uit mijn Hart FELICITEER ik Henry Renfurm U. En het mooie van dit alles, wat U moest doorstaan, Als Kind van GOD. Heeft het HEM als De Almachtige Opper Bouw Meester Van Het Heelal Behaagt U te plaatsen op een VOETSTUK die U in Uw stoutste dromen niet had verwacht, Maar zij die U zo aan vielen hebben als De Grootste Promotor van U Verkiezingscampagne gefungeerd. En daarom hebben onze VOOROUDERS een GODALLEMACHTIGE wijze Gezegde voor ons achter gelaten. Omdat zijn wisten in wat voor een WERELD HUN NAGESLACHT ZOU OPGROEIEN. En deze luidt “MIE NA WANG BANA BONG TAPOE WAN DOTI IEPIE, A MORO DING É TOWÉ DOTIE NA MI TAPOE, A MORO MIE É FATOE, STEVIE EN MIE VROKTOE É SWITIE NO TÓDÓ.”

  Geliked door 1 persoon

  1. Zeker weten Henry Renfurm. Met een zware zucht en tranen in mijn ogen heb ik ’t artikel gelezen.
   Verder nog een andere gezegde van onze voorouders “Mi na afu sensi, Yu no man broko mi. Sylvana power.

   Like

 3. Passie, daadkracht en doorzettingsvermogen zorgen voor een mandaat die vruchten zal afwerpen voor nieuwe inzichten en mogelijkheden voor haar achterban. Identiteit kan ons niet meer ontnomen worden door zogenaamde superieure machthebbers. Mijn boodschap :”Alleen als de zwarte gemeenschap zich bundelt, kan er met de vuist op tafel geslagen worden tegen de hiërarchie van schepselen die zich onschendbaar achten.”

  God bless!

  Like

  1. Sylvana….. in 1975 nam ik als zwarte man in amsterdam de stap om aan te tonen datde zwarteman tot alles in staat was. Ik schrijf niet welk beroep. Ik wil verder niet het krediet verdienen want wat jij hebt bereikt overtreft alles. Niet alleen als negerin maar ook een vrouw . Dubbel en dwars kreeg je het te verduren en geloof mij dat dit pas het begin is. Er zal nog veel meer over je geen komen . Je bent goed gebekt en daarom ben ik ervan overtuigt dat je de juiste woordkeuze zal kiezen om de zaken waarvoor je staat te verwoorden en dan men tegen wil en dank naar je zal luisteren. Veel kracht toegewenst. Groet vanuit warm sint maarten. Eddy wiebers

   Like

 4. Ook al heb ik op een andere vrouw gestemd die ook het mikpunt van extreem rechts was (khauthar), toch met ik blij voor Sylvana dat ze het zover geschopt heeft. Er is nog veel nodig om racisme te stoppen.

  Like

 5. Pfoeeh, dit is een scherp, vlijmscherp en betrokken stuk. Zo goed dat ik er van moest slikken en een tissue pakken. Inderdaad een mijlpaal. Een zwarte vrouw als partijleider in de kamer. Buigen en niet barsten. Dank sylvia. Je bent af en toe wat cynisch vind ik, maar dit kwam recht uit je hart.

  Like

 6. Mooi beschreven en alles is allemaal waar, bijna het hele land krijgt een rood hoofd bij alleen maar het noemen van haar naam. Het is een wonder dat ze rechtop is blijven staan.

  Like

 7. Lobii ssa Sylvana,
  1. Karun luku tranga, nomo te a sungu en tu e pori gwe.
  2. Anitri-beri na yu nyan nyan, kowru-ati wiwiri na yu a e tan.
  3. TATA SON FU ALUKU GRONTAPU, E TIRI YU SIDON NA EN FASI.
  AGO.
  O-C

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s