Amerika is stuk

Het  Amerikaanse Congres heeft officieel vastgelegd dat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen.

Wie halverwege inschakelde zou gedacht kunnen hebben dat hij naar The United States of Iraq zat te kijken of naar het begin van de Amerikaanse lente. Terwijl de democratie werd bestormd door opruiers en demagogen maakte het ontevreden smoelwerk van extreme polarisatie selfies in de warme delen van het Capitol. Senatoren sloegen op de vlucht. Het congres werd geëvacueerd en het gebouw ontruimd. Een historische inval met een epische zege voor een steenrijke vastgoedondernemer die de bijl diep kon zetten in de wortels van de democratie.

Terwijl hij zijn hofstoet ontspannen door het Capitol liet slenteren sommeerde hij zijn National Guard om een eindje om te rijden. Zwemmend in een internationale golf van verontwaardiging liet de marktkoopman van Wallstreet de ruiten uit zijn neoclassicistische tempel slaan waarna de confederatievlag haar symboliek kon uitdragen.

White Lives Matter.

Het einde van de knuffelredneck uit de Verdeelde Staten is nu echt in zicht.  In zijn val vierde hij zijn laatste afscheidsfeestje. In stijl.  Vier doden en een boel gewonden. Trump. Voor de één een radicale kleuter, voor de ander dé gedreven God van het kapitalisme met handelsverdragen als zijn liturgie. Vier jaar geestelijke armoede en emotionele radeloosheid, maar nu weten we het tenminste zeker. Amerika is stuk.

Met de Nederlandse verkiezingen in aantocht wordt plotseling koortsachtig de houdbaarheid van het gebouw van de Tweede Kamer geïnspecteerd. Boven het Binnenhof fladderen de onheilspellende uil van Minerva en de wereldvreemde meeuw van de PVV. Druk kwetterend over de leugenpers en wereldvreemde rechters. Precies dát soort snateren waarmee de aanval op de democratie en de rechtstaat kan beginnen. Dat weten we nu.

2021 is begonnen. Ik wens ons allen een behouden vaart.

3 comments

    1. Dat is zeker waar, maar het populisme, de verrechtsing, partijen die af willen rekenen met democratische waarden, die liggen ook in Nederland op de loer. Ik probeerde idd een relatie te leggen.

      Like

  1. De relatie met Nederland is zo gek nog niet. Er is een Pavlov reactie bij de voorzitter van de Tweede Kamer ( zou het hier ook kunnen, jeetje, effe controleren of het wel veilig is) uit angst voor een Pavlov reactie van Nederlandse wappies ( die denken, jeetje, effe proberen of het hier ook kan).
    Herman.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s