de mof Is terug

‘kankervolk’,  ‘kutafrikanen’ en ‘pauperallochtonen!’

Zomaar een greep uit wat uitspraken van een groep Rotterdamse politieagenten die elkaar berichtjes sturen via een besloten WhatsApp-groep. Marokkaanse burgemeester Aboutaleb moet de schobbejakken nu een hand boven het hoofd houden. Lief hoor. Het doen van dergelijke uitspraken voelt in sommige beroepsgroepen nou eenmaal zo vertrouwd dat de dieners zich van geen kwaad bewust waren. Ze dachten vast dat het onder de vrijheid van meningsuiting viel. De berichten van de Rotterdamse agenten doen ook wel een beetje denken aan de uitspraken van hun Haagse collega’s die zichzelf trouwens liever ‘Marokkanenverdelgers’ noemen. Of met de agenten uit het Antwerpse korps die in een WhatsApp-groep geweld tegen homo’s en migranten toejuichten. Maar wat hen echt doet binden is hun gezamenlijke voorliefde voor Hitler.

Al begint nu ook in Duitsland steeds meer het besef terug te komen dat er iets goed mis is. 30.000 neonazi’s telt het land inmiddels waarvan volgens onderzoek een opvallend groot aantal werkzaam is in geüniformeerde dienst. Ze houden staande bij de politie, ze marcheren verbeten in het leger en ze fluisteren geheimzinnige taal in de geheime- en diepere lagen van allerhande veiligheidsdiensten. Volgens diezelfde diensten zou ongeveer de helft bereid zijn te moorden- of een aanslag te plegen als het zo ver is.

Het jarenlang wegkijken van het extremisme in eigen huis heeft gemaakt dat neonazi’s in Duitsland konden verenigen, afsplitsen en hergroeperen. Inmiddels hebben zij vanuit allerhande geüniformeerde maatschappelijke functies toegang tot wapendepots, computersystemen en persoonsgegevens. Het schijnt zelfs dat het uitwisselen van gevoelige informatie over toekomstige slachtoffers sinds de Tweede Wereld oorlog niet eerder zo makkelijk is geweest. De mannen communiceren via Telegram en trainen ter voorbereiding op lang gefantaseerde bloedbaden in verlaten Oost-Duitse bossen.

Terwijl de politiek en lieve burgemeesters racisme in eigen gelederen ontkennen liggen organisaties zoals Uniter bij de Duitse inlichtingendienst onder het vergrootglas. Uniter werd tien jaar geleden opgericht als netwerk voor militairen en politieagenten van speciale eenheden. Totdat de oprichter nauwe connecties bleek te hebben met bekende neonazi’s en extremistische organisaties.

Ondertussen is in het dorpje Waldsiedlung neonazi Stefan Jagsch tot burgemeester gekozen en politicus Walter Lübcke door een neonazi vermoord. De ganz rechts kugeln gieren door de Deutsche gesellschaft. Opnieuw moeten Joodse instanties, gebedshuizen en Joodse kinderdagverblijven worden bewaakt en zijn er volgens de Nederlandse journalist Rob Savelberg al zeker 200 burgers in Duitsland vermoord door neonazi’s. Het zijn allemaal Duitse tafrelen. Al vraag ik me soms in angst en beven af hoe dit dan in Nederland zit? Hebben wij allemaal maar racistische-light agenten of is er ook bij ons meer aan de hand?

Wie institutioneel racisme wil aanpakken binnen overheden zal toch echt in gesprek moeten gaan met zijn werknemers. In hoeverre past het uberhaupt binnen het integriteitsbeleid van (overheids-)organisaties om werknemers met een racistisch mensbeeld in dienstverlenende of geüniformeerde beroepen te houden? Laten we dit gesprek snel gaan voeren. Het is 2020 en als de mof weer helemaal terug is dan zijn de foute Nederlanders die treinen lieten rijden naar vernietigingskampen ook weer onder ons.

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s