Bel Unesco!

Terwijl we ons op aarde afvragen hoe het nu allemaal verder moet, vult de sterrenhemel zich razendsnel met intelligente apparaten. Aardmannetjes in de vorm van satellieten die druk met elkaar én met de aarde in gesprek zijn. Aangedreven door spiegelende zonnepanelen die iets weg hebben van vleugels fladderen ze in een zwerm met 4.000 soortgenoten druk kwetterend om de aarde heen. Zo nu en dan toe poept er één een brokstuk.

Dus kan iemand even naar Unesco bellen?

Want werden er vorig jaar nog enkele tientallen satellieten gelanceerd, afgelopen week waren het er al zestig! Elon Mask heeft zelfs toestemming gekregen voor het lanceren van nog eens 12.000 satellieten! Mocht je in quarantaine zitten, laat dit dan even rustig op je inwerken. 12.000 extra satellieten! Die als ze eenmaal boven ons hoofd hangen je met het blote oog kunt zien. Laat dat ook even op je inwerken. Apparaten die door de weerspiegeling van het zonlicht op hun panelen licht geven waardoor het uitzicht op de nacht in de toekomst voor eeuwig zal veranderen. Daar waar het altijd donker was zal binnenkort het licht aan gaan.

Geen sterren maar bewegende nep verlichting op de voorgrond van de hemel. Zelfs astronomen maken zich zorgen nu blijkt dat niet God maar Elon Musk de nieuwe baas is van het heelal.

Wie belt Unesco?

Terwijl we de aarde proberen te redden wordt de ruimte verkloot. En wie hier nog niet nerveus van wordt begint misschien wel ongemakkelijk te schuifelen bij het idee dat diezelfde Musk een nieuwe aanvraag heeft ingediend voor het lanceren van nog eens 30.000 satellieten! Ook Facebook en Amazon hebben trouwens laten weten vergelijkbare plannen te hebben! Het houdt niet op. Niet vanzelf.

Daarom moeten we Unesco bellen.

Anders heeft de toekomstige generatie straks geen sterretjes meer om naar te wijzen. Ook niet als opa dood gaat. Terwijl we goedbedoeld nog schildpadjes los snijden uit visnetten en plastic flessen los peuteren uit de magen van bedreigde zeedieren, vult de hemel zich nu in een schaamteloos tempo met de nieuwe brokstukken van ons menselijk bestaan. De sterrenhemel is in handen gevallen van de commerciële ruimtevaart. De Poolster boven het stalletje in Bethlehem wordt in alle ernst bedreigd door de drie rijken uit het Westen. Satellietstormen worden het nieuwe hip.

Laten we onze sterrenhemel – nu het nog kan- als de sodemieter op de werelderfgoedlijst zetten. Bel Unesco! Iemand!

5 comments

  1. Knap Syl. Als niemand het zegt, zeg jij het .. ooit zul je ervoor gewaardeerd en beloond worden. Maar dat is niet jouw wens … jouw wens is zo eenvoudig … verpest niet alle moois dat we op aarde hebben, wees wat nederiger, ga wat meer in de zon zitten luisteren naar een liedje ( dit geldt vooral voor oudere, rijke mannen met het syndroom van Trump ).denk ik.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s