Bel Unesco!

Terwijl we ons op aarde afvragen hoe het nu allemaal verder moet, vult de sterrenhemel zich razendsnel met intelligente apparaten. Het zijn geen mars- maar aardmannetjes in de vorm van satellieten die druk met elkaar én met de aarde in gesprek zijn. Aangedreven door spiegelende zonnepanelen die iets weg hebben van vleugels. In een zwerm van 4.000 soortgenoten fladderen ze druk kwetterend om de aarde. Dankzij hen hebben we internet, kijken we televisie en weten we het weer van morgen. Zo nu en dan toe poept er één een brokstuk. Dit ruimteafval vindt moeiteloos aansluiting op een steeds groter wordende meereizende afvalberg.

Dus kan iemand even naar Unesco bellen?

Werden er vorig jaar nog enkele tientallen satellieten gelanceerd, afgelopen week waren het er al zestig. De grote man achter Tesla, Elon Mask, heeft zelfs toestemming gekregen voor het lanceren van nog eens 12.000 satellieten. Mocht je in quarantaine zitten, laat dit dan even rustig op je inwerken. 12.000 extra satellieten! Satellieten die als ze eenmaal boven ons hoofd hangen je met het blote oog kunt zien. Laat dit ook even op je inwerken. Maar het zijn dus ook satellieten die door de weerspiegeling van het zonlicht op hun panelen het uitzicht op de nacht in de toekomst voor eeuwig zal veranderen. Daar waar het altijd donker was zal binnen afzienbare tijd het licht aan gaan.

Nooit geen sterren meer maar bewegende nep lichtjes die op de voorgrond van onze hemel zullen schijnen. Ook astronomen maken zich zorgen nu blijkt dat niet God maar Elon Musk de nieuwe baas is in het heelal.

Wie wil even naar Unesco bellen?

Terwijl we de aarde proberen te redden wordt de ruimte verkloot. Wie hier nog niet nerveus van kan worden begint misschien wel ongemakkelijk te schuifelen bij het idee dat diezelfde Musk een nieuwe aanvraag heeft ingediend voor het lanceren van nog eens 30.000 satellieten! Wholla, ik zweer! En tot overmaat van ramp hebben ook Facebook en Amazon laten weten vergelijkbare plannen te hebben! Het houdt niet op. Niet vanzelf.

Wie. Gaat. Unesco. Bellen!

Dus sorry lieve toekomstige generatie, voor jullie straks geen sterretjes meer om naar te wijzen. Ook niet als opa dood gaat. Terwijl we goedbedoeld schildpadjes los snijden uit visnetten en plastic flessen los peuteren uit de magen van bedreigde zeedieren, vult de hemel zich in een schaamteloos tempo met de nieuwe brokstukken van ons menselijk bestaan. De sterrenhemel is in handen gevallen van de commerciële ruimtevaart. Sterrenregens zullen tot het verleden gaan behoren. De Poolster boven het stalletje in Bethlehem wordt zwaar bedreigd door de drie rijken uit het Westen. Satellietstormen worden het nieuwe hip.

Al zou er nu ook een enorme asteroïde op weg zijn naar de aarde. Een sloophamer van 4 kilometer breed.  Eind april en zo tegen het verwachte einde van de corona crisis zal hij arriveren.  De kans is 1 op 50.000 dat hij de aarde zal raken al is dat in ruimteberekeningen toch rakelings. In het ergste geval hebben we dan voor niets een maand binnen gezeten.

Mocht het allemaal anders lopen, pak die telefoon EN BEL UNESCO! LATEN WE ALS DE SODEMIETER ONZE HEMEL, HET VRIJE ZICHT OP DE MAAN, DE MELKWEG EN DE STERREN OP DE WERELDERFGOEDLIJST ZETTEN! Nu het nog kan.

Bedankt alvast.

5 comments

  1. Knap Syl. Als niemand het zegt, zeg jij het .. ooit zul je ervoor gewaardeerd en beloond worden. Maar dat is niet jouw wens … jouw wens is zo eenvoudig … verpest niet alle moois dat we op aarde hebben, wees wat nederiger, ga wat meer in de zon zitten luisteren naar een liedje ( dit geldt vooral voor oudere, rijke mannen met het syndroom van Trump ).denk ik.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s