Negatief reisadvies

Ik kom nog uit een tijd dat meisjes zo rond hun eerste menstruatie door hun ouders op judo werden gezet.  Omdat je je moest kunnen verdedigen. Met lichte tegenzin slingerde mijn generatie elkaar over de schouders, trokken we elkaars haar uit en leerden we Kungfu-trappen uitdelen in elkaars denkbeeldige kroonjuwelen. We werden voorbereid, al wist niemand precies waarop. Daarover sprak je niet. Onze ouders wisten het wel.  Zij zwegen. ’s Avonds in bed deelden zij met elkaar hun angsten. Hun jonge dochters waren op een leeftijd gekomen dat ze extra kwetsbaar waren geworden en de gebroeders verkrachting, misbruik en intimidatie lagen voor hen op de loer.

Nu, veertig jaar later, vertelt Burgemeester Halsema met droge ogen dat 80 procent van de jonge vrouwen in Amsterdam – en 50 procent van de overige vrouwen slachtoffer is van straatintimidatie of seksueel geweld.  Aantallen waar Abubakar Shekau, de leider van Boko Haram zijn harige vingers bij af zou likken.  80 procent van de jonge vrouwen! Ik moest onmiddellijk denken aan de 80 procent minder insecten op mijn voorruit, als sinister voorteken van een naderende ecologische armageddon.  En aan de 80 procent minder boekingen naar China, waardoor we volgens toekomstvoorspellers op een economische crisis afstevenen. 80 procent staat in dit geval voor een enkele reis terug naar start. Dat zoveel jonge vrouwen in één van de meest vooruitstrevende steden van de wereld straatintimidatie of seksueel geweld ondergaan is een catastrofe van ongekende orde. Als Aletta Jacobs niet was gecremeerd zouden we haar iedere avond luidruchtig kunnen horen om draaien.

Om de gemoederen een beetje te bedaren vertelde de Burgemeester er zalvend bij dat heus niet alle vrouwen ook daadwerkelijk zijn verkracht. In de berekening zijn ook de veel lichtere incidenten meegenomen.  Zoals het naspugen op straat (van die groene of bruine rochels op weg naar de bakker) het uitschelden onderweg naar school (hé Kech! Kankerhoer! Hé sletje neuken?) en het achterna lopen (liefst in donkere steegjes tot je hart er bijna mee stopt).

Troostend. Daarentegen vergat ze erbij te zeggen dat er tegenwoordig wel veel meer vrouwen met dichtgenaaide vagina’s over het Simone de Beauvoirpleintje wandelen. Dat we steeds meer op de vlucht geslagen meiden opvangen in Rosa Manus-huizen en dat we ter hoogte van de Joke Smitstraat vaker Niqaab dragers herkennen die ternauwernood een zuuraanval hebben overleefd.  Laat staan dat ze erbij vertelde dat er tegenwoordig in ieder postcodegebied wel een meisje met een nieuwe achternaam is komen wonen omdat ze op de vlucht is voor haar Arabische familie.

Maar goed. Je bent dus Burgemeester van een van de meest toonaangevende steden in de wereld.  In een van de meest innovatieve landen op deze planeet. Je mag aan de knoppen draaien in een land dat wereldwijd bekend staat om zijn uitvindingen en ontwikkelingen van bijv. de kunstnier, bluetooth, wifi en de deltawerken en dan verzin je dus om 80 procent van je meisjes te beschermen met een postercampagne?  Serieus?

Zodat mannen zich kapot schrikken of zo?

Godsamme Burgemeester! Kom desnoods met een negatief reisadvies! Of bluf. Toen ik mijn dochtertje vertelde dat het zwembad paars zou kleuren op de plek waar zij zou plassen, is het plassen direct gestopt.  Doe het gewoon. Vertel schuldige mannen dat hun gezichten rood zal worden geverfd. Deel verfbuisjes uit aan jonge vrouwen zodat zij hun belagers kunnen bespuiten. Met rood. De kleur van gevaar.  De kleur van ‘shame on you’ en de kleur van de vele liters bloed die konden vloeien. Dat werkt wél.  Moeilijk uitwisbaar rood. Rood dat pas verdwijnt na 7 x 12 uur bloot te hebben gestaan aan UV straling.  Dát geeft vrouwen de straat terug. Dát geeft vrouwen een avondwandeling in het bos of door de stad terug. Dát zal fietsen in een fietstunneltje ineens wél veiliger maken.

Maar nee. U geeft ons huilvrouwen. ‘Vriendinnen’ zoals u ze liever noemt. Die met je meehuilen, troost bieden en je kunnen adviseren welke zalf je het best kunt gebruiken als je diep en tegen je zin gepenetreerd bent. Huilvrouwen wier zalf je misschien zelfs mag lenen omdat ze zelf ook slachtoffer zijn geweest. Maar als dít het is: posters voor mannen en huilvrouwen voor vrouwen?  Dan verzoek ik om Kamervragen en zou ik graag willen dat de noodtoestand wordt uitroepen over heel Nederland.

Want ik herhaal het nog maar eens. 80 procent van de jonge vrouwen!

Het is 2020 verdomme!

75 comments

   1. Ik ben even zo vrij geweest om uw stuk door te sturen naar alle raadsleden en bestuursleden van de gemeente Amsterdam. Inderdaad omdat het verdomme 2020 is ! Geweldig geschreven stuk, complimenten !

    Like

    1. Jammer genoeg lopen er geen roodgeverfde gezichten in Amsterdam rond….zouden die (goedkope, want dat is belangrijk in Nederland) bussen dan toch niet uitgedeeld zijn? Goede, gedurfde ideeën worden zelden uitgevoerd helaas. Dan maar ongestraft verkracht, geïntimideerd of misbruikt worden. Trouwens, heb niet de indruk dat Halsema ooit verkracht, geïntimideerd of misbruikt is!

     Like

 1. Ik heb nog nooit een vrouw ontmoet die nooit ongewenst seksueel benaderd is, eigen onderzoek. Daar heb ik geen burgemeester voor nodig. Wel opvoeding van mannen (zijn dat mannen) of voor mijn part castratie

  Geliked door 1 persoon

 2. Fijn stukje schrijven Sylvia! Iemand zal echter als eerste op moeten staan om dit idee uit te voeren. Wellicht een goed initiatief om een promotie-campagne op te starten ‘Tegen je wil een kus? Pak de rode spuitbus!’ Om alle mensen onder ons die andere lastigvallen in iedere vorm van ongewenst gedrag op zijn/haar plaats te zetten. Misschien helpt jouw idee al voldoende om lastigvallende mensen op afstand te houden.

  Geliked door 1 persoon

 3. Goed idee Sylvia. Als ik Femke was zou ik het schaamrood op de kaken hebben omdat ik dit zelf niet had bedacht. Soms hebben ook vrouwen een schop onder de kont nodig.
  In de Volkskrant kan Sheila dat ook zo goed. Dank.

  Geliked door 1 persoon

  1. Misschien ook nog een idee: moderne vorm van schandpaal. Hun kop door heel Nederland op die poster! Op zo’n moment vervalt in mijn ogen hun recht op privacy.

   Like

 4. Naroepen, uitschelden, betasten of bespuwen: de angst, het onveilige gevoel alleen over de straat, zeker in het donker. We kennen het allemaal. Wie zijn die gasten? Is het jouw zoon die andermans dochter bang maakt? Rode verf prima plan, Brandmerken van ‘fout’ gedrag, heropvoeden, normen en waarden bijbrengen middels een cursus, verplicht wel te verstaan (op eigen kosten). Ik stem voor✅. Ik wil mijn dochters graag beschermen. Sylvia topper!

  Geliked door 2 people

   1. En vaders…. stop met het leren aan je zonen dat machogedrag je tot een man maakt…… Laat zien dat de moderne man sensitief is en de holbewonerscultuur ontgroeid is.

    Like

  1. Die cjifers zijn verschrikkelijk, maar deze oplossing ook. Ik vrees dat er in deze tijd in no time een bijzonder vervelende tegenactie zou komen en de stad vol mannen en vrouwen met langhoudende verf op hun gezicht zouden rondlopen, of erger. Ik kende een jonge vrouw die, nadat ze op de Albert Cuyp vol van voren in haar kruis was gegrepen, de aanrander in het gezicht sloeg, om vervolgens een vuistslag en hersenschudding terug te krijgen. Cursussen op school, schooluitstapjes naar Blijf van mijn lijf huizen, een brede mediaactie en als laatste wat gerichte shaming lijken me een stuk veiliger en effectiever.

   Like

  2. Het bestaat. Het is legaal. En het is online te bestellen. Zoek op ‘smurfenspray’.
   Mijn punt is dat we niet meer moeten investeren in poster en huilvrouwen, maar geef iedere vrouw een gratis busje smurfenspray, zodat vrouwen de stad (en rest van het land) veilig kunnen sprayen.

   Like

 5. Wow, wat een slappe burgemeester zeg. Maar ik ben het met je eens, rood maken dat hele gezicht dat het er een een maand of zo niet afkan. Je blijft van de dames, en jongens af! Ik heb het als jochie zelf meegemaakt en nu had ik hem willen castreren als ik die optie had.

  Geliked door 1 persoon

 6. De spijker op de kop geslagen net dit artikel. Dat er iets anders moet gebeuren dan wat deze burgemeester aandraagt, is wel duidelijk. ‘ Foei toch jongens, dat doen jullie toch niet? ‘ 🙄
  Zolang overheid niet achter de vrouwen gaat staan en een vuist maakt tegen dit soort geweld, blijft het bij een standjes geven.
  Hardere maatregelen, absoluut voorstander van want het wordt al te lang getolereerd. Niet lullen maar poetsen.

  Like

 7. Wie voedt die jongens en mannen eigenlijk op die meisjes en vrouwen lastig vallen?
  Zegt dit niet ook iets over hun opvoeders?
  En trouwens…. mannen en jongens worden ook lastig gevallen en mishandeld, helemaal als je niet in het heterovakje past.
  Heeft dit alles misschien ook met de polarisatie te maken waar we nu in zitten?
  Hij – zij denken, wij/ons tegenover de ander. Slachtoffer – Dader. Altijd de Ander…….
  Ik denk dat er op een dieper niveau wat moet veranderen. We zijn allemaal mensen….

  Like

 8. Ja FEMKE ga daar maar even goed voor zitten.
  Deze noodkreet kan je niet
  naast je neer leggen.
  Posters zijn voor b.v . verkiezingen en reclame doeleinden.
  Zet dit probleem maar boven aan je lijstje en kom eens met echte oplossingen!!

  Geliked door 1 persoon

 9. Niks aan de hand toch?

  Ik snap niet waarom iemand zich daar zo druk om maakt. Als je niet met een 8 miljoen vrouwen de daders keihard aan wil pakken door te kijken waar dat gedrag vandaan komt en daarop te acteren in plaats van foei te roepen tegen iedere man, lost het probleem zich niet op.

  En als je wil wachten op de politiek met hun PC gewauwel kan je wachten tot je een ons weegt. Dus klaarblijkelijk is de urgentie bij vrouwen nog niet hoog genoeg om helder het echte probleem aan te pakken.

  Like

  1. Hoi Sylvia, wat een scherp geschreven stuk. Ik moest een klein beetje lachen om de zin “Als Aletta Jacobs niet was gecremeerd zouden we haar iedere avond luidruchtig kunnen horen om draaien.”
   Zelf geloof ik niet dat shamen erg zal helpen. Van de ergste vervelende kliertjes komt er dan waarschijnlijk alleen maar een tegenreactie. We lossen het probleem op als we onze zonen op een andere manier gaan opvoeden. En daar moeten als eerste de toekomstige of huidige vaders echt volwassen voor worden. Zodat ze een voorbeeld van respect en gelijkwaardigheid aan hun zonen kunnen laten zien. Maar het is fuckin complicated. Mannen moeten macht inleveren, kwetsbaar zijn, gevoelens uiten. Daar hebben we vrouwen en moeders voor nodig om ons die kans te geven. Zodat we op onze bek mogen gaan en aldoende leren. Wat we niet van onze eigen vaders hebben geleerd zullen we nu zelf moeten oppakken. Pas dan kunnen we volledig in onze kracht gaan staan en hoeven we ons niet langer als schaduw koningen te profileren.
   Dit gaat helaas al eeuwen lang zo op deze manier, het is niet in een paar jaar te veranderen.
   Mijn zoon van 12 mag huilen als hij is gevallen of wanneer het op school niet lukt. Vanaf zijn kleutertijd leer ik hem dat zijn lichaam van hem is. Niemand hoeft hem een knuffel of zoen te geven als hij dat niet wilt. En ik leer hem dat jongens en meisjes, mannen en vrouwen hetzelfde zijn. De één niet beter dan de ander. Equal.
   Ik neem mijn verantwoordelijkheid als het gaat om de opvoeding van mijn kind.
   Dit is wat ik kan doen voor mijn zoon en voor jullie dochters.

   Like

 10. Wat heftig,maar Sylvia heeft wel gelijk.Mijn dochter is jaren terug lastig gevallen terwijl ze op het station op de yrein stond te wachten.Niemand die voor haar opkwam.Midden in de nacht werden we door de politie gebeld,mijn hart verkrampte.Die idioot had eerst hoer naar me dochter geroepen en toen ze wegliep om geen aandacht te geven,haar van achteren aangevallen.Nou wat was ik blij dat ze zich enigszins heeft kunnen verdedigen en een trap tegen zijn kop gegeven.Hij deed er alle aan om mijn dochter op het spoor te duwen.Ik heb er jaren last van gehad.

  Mijn zoon darentegen beschermt met gevaar voor eigen leven alle meiden uit de vriendengroep als ze gaan stappen.Want wat zijn zus jaren geleden overkomen is laat hij nooit meer gebeuren.
  Mannen/boys moeten met hun poten van de meiden/vrouwen afblijven.Ongewenst gedrag niet tollereren .Femke kom maar met die spuitbus,en snel ook!!!

  Geliked door 2 people

 11. Beste Sylvia, toen ik vier jaar geleden het boek las ‘de oorlog tegen vrouwen’ was ik flink aangeslagen. Twaalf hoofdstukken met verhalen in twaalf landen over enorm onrecht tegen vrouwen. Ik mocht het boek in 10-voud aanschaffen en met studenten social work delen. Ook jonge lezers waren boos.
  Nu ook weer ben ik boos. In mijn eigen land. Ik maak mij zorgen. Maar wat is het vreselijk moeilijk om vorm te geven aan een constructieve manier om de positie van de vrouw te beschermen. Voordat je het weet, word je beticht van discriminatie. Want geloof speelt overal een rol.

  Like

  1. Prachtig geschreven! Moet wel even slikken hoor, want zo langzaam aan voelt het steeds vaker alsof ik mij moet gaan schamen om een man te zijn. Sommige verhalen geloof je gewoon niet? Is het echt zo? Nou blijkbaar wél dus. En wat doet die Groen Links heks, die wat mij betreft in de eerste plaats niet eens aangesteld had mogen worden? Niets! Allemaal lapmiddelen, zalfjes en geitenwollen sokken voorstellen. Gelukkig was ze geen commandant bij de geallieerde troepen, anders hadden we nu nog steeds Duits gesproken….
   Ik ben echt van de vrijheid blijheid en alles-moet-kunnen cultuur, maar het gaat veel verder en zit veel dieper dan dit. Het respectloze en grenzeloze wangedrag heeft nog veel meer gezichten. Mishandeling van ouderen, zorgverleners, etc. Het gaat hand in hand. Wanneer gaan we nu eens stoppen met die tolerantie ten opzichte van die criminelen….

   Like

  2. “Moge de gore wijven met hun kut over een kanon worden getrokken.”

   Het is 2016 wanneer een bangalijst met ‘belegen hindes’ Nederland van kleur doet verschieten. Nietsvermoedende studentes worden met naam en toenaam tot neukbare ‘mokkels’ gedownplayed en verder rondgepompt door de riolen van de meest gesoigneerde school van Nederland. Woorden als ‘kech’ bestonden toen nog niet (quote:sylviawitte:)

   Beste Petra, Dankjewel voor je lovende woorden. In reactie daarop; je wordt beticht van discriminatie als je discrimineert. Het is een universeel gegeven dat (jonge) mannen zich als zedenmeesters kunnen gedragen. Geen land of cultuur heeft schone handen. Wijzen naar één kant, maakt dat je niet zult zien wat er aan de andere kant afspeelt.

   Like

   1. Maar wat dan te denken van al die rappers die in Nederland op het podium worden gehesen ? We lijken het volledig normaal te vinden dat vrouwen door hen’ bitch’ worden genoemd ( of zelfs keg). Dat is inmiddels volledig geaccepteerd. We dragen de rappers op handen. Lil Kleine mag in de jury van The Voice…. We waren even boos toen rapper Boef door de mand viel als vrouwenhater en een paar behulpzame vrouwen als keg betitelde. Maar korte tijd later trok hij al weer volle zalen.
    Op zaterdag 19 januari 2019 werd een Womens march gehouden in Groningen, om korte metten te maken met o.a. het beledigen van vrouwen door mannen ‘s Avonds in hetzelfde Groningen, kreeg rapper Ronny Flex (die van ‘als mijn bitch wil chillen’) de Popprijs 2018 voor zijn oeuvre tijdens het o zo progressieve Noorderslag-festival. En iedereen viel vervolgens weer tevreden in slaap…

    Like

 12. Lieve Sylvia,
  Topper ben je. Ik moet lachen en huilen tegelijk… heb twee zonen van 20 en die halen het echt niet in hun botte harses om zich zo tegen vrouwen te gedragen. En mocht dit wel zo zijn, dan ben ik bereid om ze zelf knalrood te spuiten – zouden meer vaders en moeders moeten doen. We moeten sommige dingen gewoon niet meer pikken. De respectloosheid tegen hulpverleners, docenten, politie, vrouwen en jongeren onderling. NEE -niet meer. Ik weet alleen niet hoe. Ik werk op een mbo midden in de stad en ik voel me steeds meer hopelozer…… daar mag ik niks zeggen, over hoe onveilig ik me voel als vrouw van gvd ruim middelbare leeftijd, laat staan onze leuke jonge meiden in alle kleuren van de regenboog ….. en we weten allemaal wie het zijn – maar mondje dicht. Voor de lieve multi-cultivrede.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik moest hardop lachen op jouw reactie:) Wel jammer dat je afsluit met de zin dat je weet wie de zedenplegers zijn maar dit niet genoemd mag worden. Hiermee suggereer je dat witte zonen geen blaam treft maar de oorzaak ligt bij bruine zonen. Daar ben ik het niet mee eens.

   “Moge de gore wijven met hun kut over een kanon worden getrokken.”
   Het is 2016 wanneer een bangalijst met ‘belegen hindes’ Nederland van kleur doet verschieten. Nietsvermoedende studentes worden met naam en toenaam tot neukbare ‘mokkels’ gedownplayed en verder rondgepompt door de riolen van de meest gesoigneerde school van Nederland. Woorden als ‘kech’ bestonden toen nog niet (quote:sylviawitte:)

   Seksueel misbruik en straatintimidatie is wereldwijd een probleem. Het komt voor in iedere cultuur. Alleen in Amsterdam loopt het nu de spuitgaten uit. In dit land mag je je als vrouw verzetten. Daarom moeten we als vrouwen opstaan. Samen dus. Witte vrouwen en bruine vrouwen. Omdat we beiden graag iets anders willen voor onze dochters en kleindochters. Dus stop met wijzen wiens zonen schuldiger zijn. Dit moeten we samen oplossen en de rode spuitbus helpt daar misschien wel een ietsiepietsie bij😊

   Geliked door 1 persoon

   1. Het zou zo fijn zijn als vrouwen dan ook sámen staan. Ook vrouwen hebben de bangalist doorgestuurd. Vrouwen die elkaar veroordelen om de te korte rokjes. Uitdagend gedrag, of die wegkijken als een blanke man sexueel grensoverschrijdend gedrag vertoond.
    Het enige wat consequent is, dat het mannen uit alle culturen, landen , en geloven betreft.
    Wat mij betreft hebben ze allemaal dezelfde kleur binnenkort.
    Onuitwisbaar rood.
    En misschien voor de vrouwelijke wegkijkers een likje geel?

    Geliked door 1 persoon

   2. Ik denk dat je hier appels met peren vergelijkt Sylvia. Uiteraard zijn er incidenten zoals bij Vindicat. Maar bij veel nieuwe groepen Nederlanders zie je een totaal andere visie op man-vrouwverhoudingen met navenante gevolgen, dan in onze reeds ver geëmancipeerde Hollandse samenleving. Omwille van de multicultivrede sluit jij daarvoor je ogen. Maar daarmee ben je niet meer dan een fopfeministe… je houdt er een dubbele moraal op na voor wat betreft de positie van de vrouw. In zijn algemeenheid lijk je de man te willen bestrijden die denkt dat hij boven de vrouw staat, maar als het om de bourkini gaat vindt je dat een geweldige uitvinding omdat het zo fijn is dat is dat moslimvrouwen nu ook naar het strand mogen (van hun man, vader etc).. En je hebt er begrip voor dat vrouwen een boerka dragen, want ach, al die geile blikken van mannen, is ook zo vervelend… wat wil je nu eigenlijk?

    Like

 13. Onlangs kwam er een discussie over de teksten in rap liedjes vaak vrouw onvriendelijk, provocerend en stigmatiserend. Dit werkt ook niet mee aan de oplossing, maar is natuurlijk niet de oorzaak van het probleem. Een ding staat vast als deze mannen of hoe we ze noemen , straks zelf kinderen hebben wat vebeurt er dan, ik heb nu al medelijden met hun vrouwen en dochters

  Geliked door 1 persoon

 14. Wat er voor enkele dagen geleden is gebeurt in Duitsland ,waar een geestelijke gestoorde fanatieke moslimhater enkele mensen vermoorde in een lokaal waar zich meestal mensen van arabische afkomst ,het merendeel moslims ,zich ophouden ,is verwerpelijk en zekerniet goed te keuren ,maar het is wel begrijpelijk ..er zijn in Europa honderdduizenden mensen die een gloeiend afkeer hebben van moslims,islamieten en pakweg van migranten uit onderontwikkelde landen in het midden en nabije oosten ..wanneer zo’n wandaadgepleegd word door een anti-moslim ,dn stan de kranten en de media er dagenlang bol van ,wanner ecter over heel Europa ,door primitieve islamieten/moslims worden vernederd ,verkracht,bespuwd,verminkt,geschopt en geslagen ,mishandeld,door messteken worden verminkt en vaak nog vermoord ,dan is dat voorbijgaand nieuws waar niemand nog echt van opkijkt ..Er gaatgeen dagvoorbij og eris een geval ,ofmeerdere gevallen van deze wandaden tegenover vrouwen ..de mannen die eveneens het slachtoffer zijn ,van fanatici ,omdat het ongelovigen zijn ,laat ik dan nog buiten beschouwing …En..indien er dan opstandige westerlingen tegenover dat walgelijk gedrag ingaan ,dan kan men daar alle begrip voor hebben ..ik geef hier geen opsomming van alle geweldplegingen ,verkrachtingen en moorden die door inmigranten zijn gepleegd ,,evenmin scheer ik alle moslims over één kam ,want alle moslims zijn geen terorrististen ,noch misdadigers,noch sexuele achterlijke beesten ,maar alle misdaden die opdat vlak geschieden ,zijn erg genoeg wél door moslims gepleegd ..wanneer het te hoog zit ,en dat is het bij velen ,bestaat de kans dat er iemand ontspoord en vergelding zoekt ..niet noodzakelijk een familielied of bevriend iemand van een slachtoffer…de straffen die in vele Europeesche rechtbanken worden uitgesproken bij eventuele veroordelingen zijn te verwaarlozen,te miniem en te belachelijk klein..Dat menigen met diepe wraakgevoelens rondlopen ,op vergelding wachten ,is vanzelfsprekend ,en het is uit angst ,uit schrik voor juridische maatregelen datmen zich laat weerhouden ..tot er een georganiseerde opstand uitbreekt ,van mensen die het niet langer pikken …En dan natuurlijk is het weer RACISME geblazen van alle torens ,in’t bijzonder van minaretten…

  Geliked door 1 persoon

 15. Bij het nalezen van mijn tekst zag ik tot mijn ontsteltenis dat er talrijke typefouten ingeslopen zijn ..waarvoor mijn excuses..maar ..maak er een tijdverdrijf van en hou u bezig met het corrigeren van vernoemde kemels ..

  Geliked door 1 persoon

 16. Ontzettend.
  Als man voel ik plaatsvervangende schaamte voor al mijn broeders die kennelijk geen controle over hun uitingen hebben of hebben geleerd.
  Ergens in de opvoeding is er iets grondig fout. En dat moet anders.
  Dus vaders in Amsterdam…. geef het goede voorbeeld en DOE IETS.

  Geliked door 1 persoon

 17. Beste Sylvia, ik geef je groot gelijk. Het is immers jouw taak als columniste om deze wantoestanden aan de kaak te stellen. Ik wil er wel graag een kanttekening bij plaatsen. Deze verwerpelijke situaties spelen zich veelal af in de “grote” stad. De “grote” stad, waar de plattelandsjeugd vaak naar toe trekt, omdat er, behalve dikwijls noodzakelijk voor hun studie. bijna alles daar ogenschijnlijk beter is. Ik ben echt geen pleitbezorger voor het platteland hoor, maar je kunt wel begrijpen dat er meer problemen ontstaan als er zich meer mensen, van verschillende (zowel binnenlandse als buitenlandse) culturen bij elkaar bevinden. Ik praat het niet goed, maar het zijn wel de gevolgen van overbevolking, door wie dan ook. Ik heb niets tegen vreemde culturen en niet méér tegen de islam, als tegen welke andere vorm van religie dan ook, ze zijn allemaal gebaseerd op door mensen in elkaar gesleutelde geschriften met door diezelfde mensen bepaalde regeltjes, die vervolgens op hun beurt door iedereen weer op een andere manier kunnen worden geïnterpreteerd, waardoor het voor sommige “gelovigen” als volkomen normaal wordt beschouwd dat vrouwen inferieur zijn. Verder ben ik van mening dat ook jongens en mannen uit onze eigen lelieblanke cultuur zich zowel schuldig maken aan, als slachtoffer zijn van deze verwerpelijke vergrijpen. Vrouwen dienen, overigens net als iedereen, gewoon met respect behandeld te worden. Eerlijkheidshalve dient gezegd te worden dat ikzelf ook niet zo’n lieverdje was toen ik in een ver verleden probeerde volwassen te worden.
  Halsema is helaas niet geschikt voor haar taak, dit heeft ze in het verleden al een aantal maal bewezen, maar zij is eenvoudigweg gekozen vanwege het feit dat ze een vrouw is, ex-politica is, en vooraanstaand GroenLinks-lid uit de Grachtengordel is, er is niet goed gekeken naar kwaliteit.
  Ze zal altijd haar verdere carrière altijd in de donkerste schaduw van haar illustere, maar eveneens linkse voorganger, Eberhard van der Laan verblijven. Elke actie of reactie van haar zal worden afgezet tegen de manier waarop hij dat zou hebben gedaan. Hij maakte vanzelfsprekend ook fouten, maar was ongehoord populair. Dezelfde maatregel, door hem genomen, had ongetwijfeld hele andere reacties opgeleverd, soit.
  Beste Sylvia, ik ben dus faliekant vóór je spuitbus, maar bedenk wel dat die ook tegen onschuldige goedbedoelende mannen gebruikt kan worden, waardoor je als onschuldige goed voor paal loopt.
  We moeten zien te voorkomen dat vrouwen en mannen ook niet elkaars vijanden worden.

  Geliked door 1 persoon

  1. hoi Han, nou city heen en city terug, het platteland is net zo min een doetje. en inderdaad het zijn niet alleen buitenlanders, integendeel. het eigen mannelijke volk kan er ook wat van. om even wat voorbeelden te geven van wat er ook allemaal op het platteland kan: ik moest als puber van het durp naar de stad (vleuten-utrecht) en ik fietste die 10km iedere dag heen en terug via een landweggetje met aan de ene kant boederijen en weilanden en aan de andere kant een streep bos en daarnaast de rails van de NS. meestal reed ik met klasgenoten, maar als we alleen waren kwam het niet minder vaak voor dat er zo’n eikel openlijk tussen de bosjes met zichzelf bezig was.. ik heb het in de sauna meegemaakt. in het dampbad zat er een tegenover me en was ineens lekker bezig. er is een meertje bij ons in de buurt, waar ik nu woon, om daar te komen moet je door een stukje bos, daar staan ze ook vaker met hun broek omlaag. in costa rica maakte ik een strandwandeling en om van het ene strand naar het andere te komen moest je door de duinen, prompt was er daar ook een bezig. hier beneden kun je in mijn kommentaar lezen wat een andere vrouw onlangs is overkomen. als bepaalde mannen de kans zien, dan maakt het hen allemaal helemaal niets uit waar of wie … city platteland binnenlands of buitenlandse culturen, dat is wat dat betreft één pot nat.

   helaas ….

   Geliked door 1 persoon

 18. Laatst op bezoek bij vrienden in Singapore. In de taxi naar ons adres vertelde de chauffeur vol trots dat hij zijn vrouw zonder ongerust te worden in het donker kon laten joggen in het park. Op straat wordt je niet lastig gevallen daar. Op onze vraag hoe dat mogelijk is. Antwoorden hij gewoon zware straf als zijnde stokslagen en zware boetes van ogenschijnlijk exorbitante hoogtes en uitzetting. Misschien wat overdreven echter werkt het wel.

  Geliked door 2 people

 19. Beste Sylvia, wat een goed treffend geschreven column over een moeilijk onderwerp. Bleef het vroeger (ik ben 84 jaar) bij fluiten en toeteren, is er nu veel veranderd. Het is nu zo onfatsoenlijk geworden. Beangstigend voor veel vrouwen. Maar Sylvia vlak niet uit wat er op het werk gebeurde en nu nog. Twee maal heb ik van werk moeten veranderen omdat mijn leidinggevende zijn handen niet thuis kon houden. De angst die ik had en het verdriet omdat ik mijn leuke banen moest opzeggen. Tegen niemand durfde ik het te vertellen. Ik hoop dat dit soort gevallen verminderd zijn door het me too verhaal. Verf spuiten…deze mannen/jongens zijn altijd met meer, alleen durven ze immers niet!

  Geliked door 3 people

 20. Tekst 😀
  Helaas weet ik ook niet welk toffe dame dit stukje geschreven heeft, maar het is te scherp en grappig om niet te delen. Lees vooral even tot het einde, if you’re up to / into some horny #live4love 💜 😜:

  “Beste Ronnie Flex, Lil Kleine, Lijpe en alle andere branchegenoten die ik niet bij naam ken,

  Er wordt op het moment een gevoelige discussie gevoerd over seksueel geweld in combinatie met afkomst en/of achtergrond van de plegers. Ik hoop dat deze openingszin niet te ingewikkeld voor jullie was, anders zijn we elkaar meteen kwijt natuurlijk.
  Gisteravond zat ik bij een voorstelling van een Arabier en een Jood, twee dikke vrienden, die het aandurfden om met elkaar in discussie te gaan over het eeuwenoude conflict tussen hun volkeren. George en Eran. Aanrader, maar waar het me vooral om gaat is dat ze het veel hadden over de kracht van woorden.
  Dat we die niet moeten onderschatten. Dus niet maar wat roepen en daarna laf piepen “het is maar een toneelstukkie, het is maar een liedje”.
  Ik heb twee zoons, en ik hoor jullie liedjes.
  En ik ben nu op een punt gekomen dat ik vind dat ik niet meer mag zwijgen over wat ik daar hoor.
  Je kunt iemand fysiek aanranden, maar ook verbaal.
  Verbaal is een moeilijk woord, zoek maar even op.
  Ik wil niet langer verbaal door jullie aangerand worden, heren.
  Ik wil niet dat de jongens die ik grootbreng gaan denken dat je zo over en tegen een vrouw mag praten, dat je anderen op het idee mag brengen om dat zo te doen, en dan hebben we het nog niet over het laatste logische gevolg; dat je het zo in praktijk mag gaan brengen.
  Ik ga even een paar voorbeelden geven. Overige lezers; dit gaat niet prettig zijn. maar het helpt niet om abstract te blijven. Dan is dit enkel het zoveelste truttige praatje van een zure ouwe muts.
  Zo hebben we het bijvoorbeeld over een “wijf dat geflost wordt”.
  Dat is geen gebitsbehandeling, mensen.
  We hebben het over “kut geven”. We “duwen aan”, of “pompen ‘m erin bij die bitch”. Met name moeders en vrouwen van een zekere leeftijd mogen zich in jullie (negatieve) interesse verheugen. Daar hoor ik dus bij.
  Er is natuurlijk het begrip “Milf”. Dat is dus een oud wijf zoals ik, die je toch nog wel zou willen “doen”.

  Ik ben niet preuts opgevoed. Lieve hemel, nee.
  En ik ben ook niet totaal van de wereld op het gebied van nieuwe muziek. Met mijn zoon luister ik naar Trap Nation.
  We kletsen er samen over. Sommige nummers vind ik gaaf, ik heb er een paar naar mijn Spotify account gedownload, voor als ik hardloop. Ja, dit ouwe lijk loopt hard mannen, je moet fit zijn om kut te geven, ja toch. Het is trouwens niet ME kut, maar MIJN kut, of M’N kut.
  Terug naar de hoofdzaak. Jullie beledigen mij en inspireren mannen tot een respectloze en gewelddadige houding tegenover mij. Tegenover mij en tegenover alle andere vrouwen.
  We kunnen mannen die seksueel gewelddadig tegenover vrouwen zijn niet vertellen dat dat niet hoort en ondertussen jullie levendige ‘uitgaanstips’ accepteren onder het mom van “vrijheid van meningsuiting”. Jullie inspireren tot respectloosheid en geweld.
  Ik probeer twee mannen groot te brengen die netjes met vrouwen omgaan, die begrijpen wat er leuk is aan een vrouw.
  Doe iets aan jezelf. Doe iets aan je eentonige leven, dat eentonige geleuter over club, drank, doos en doekoe kennen we nou wel. Doe iets aan je Nederlands, for God’s sake.
  Maak gerust nog honderd liedjes over seks. Maar doe het met klasse, raffinement, en zonder al die fucking taalfouten.
  Luister ‘ns naar Prince ofzo, die kon dat.
  Later, mannen.”

  Geliked door 2 people

 21. Precies, zo is het Anita. Slechte voorbeelden. De teksten zijn vreselijk vrouwonvriendelijk. Het meest verbaast me dat die jongens zo populair zijn bij de jeugd. Ze ook in de belangstelling staan in televisieprogramma’s. Jij bent goed bezig om jouw jongens er op te wijzen, dat het niet normaal is.
  Die rode verf…je hebt er een brandblusser voor nodig! Maar die stop je niet in je handtas.

  Geliked door 2 people

 22. ‘Toen ik mijn dochtertje vertelde dat het zwembad paars zou kleuren op de plek waar zij zou plassen, is het plassen direct gestopt.’ Jij bent 100% schuldig als je in het zwembad plast, onthoud dat goed meisje! Et voilà, angst en schuld worden geboren, waar de kern (nog) een en al onschuld was/is. En (andere!) jij: jij bent 100% schuldig als je iemand seksueel intimideert of seksueel geweld aan doet (ook al is dat jezelf destijds ook aangedaan, ook al weet je met je woede en onmacht en verdriet over wat er ook is gebeurd geen raad, dus projecteer je het maar naar buiten): aan de schandpaal met jou! Als deze (tunnel)visie (=mannen die rottigheid uithalen naar vrouwen per definitie allemaal schuldig verklaren en brandmerken) zou helpen om van deze wereld een vrediger, liefdevollere plek te maken, zou ik zeker instemmen met jouw voorstel Sylvia…. Ik zou willen voorstellen: wie zonder zonde is, werpen het eerste, onuitwisbare, rood.

  Geliked door 2 people

 23. Mis hier een soort van daderanalyse! Laat politieke korrektheid je niet belemmeren om het beestje te benoemen! Ik heb nog nooit een blonde Fries horen sissen!

  Like

  1. Er zal vast wel eens een blonde Fries sissen… Tussen de Vindicatboys zullen ongetwijfeld ook blonde Hollanders hebben gezeten. Maar dan nog…. Als je constateert dat bepaald ongewenst gedrag bij bepaalde groepen meer voorkomt, moet je daar zeker niet je hoofd voor wegdraaien. Oftewel als de indruk bestaat dat ongepast gedrag richting vrouwen op straat, vooral bij bv NoordAfrikaanse mannen vandaan komt, moeten we daar onze ogen niet voor sluiten. Soms moet je durven discrimineren om gericht beleid te kunnen ontwikkelen tav het verminderen van een probleem.

   Like

 24. Wat goed om bij stil te staan, ik voel me hierin als man bevoorrecht en soms voel ik ook de spanning die ik potentieel kan opwekken bij het andere geslacht in dit soort situaties. Ik realiseer me hoe diep dit probleem nog ligt in onze cultuur, hoe jongens worden opgevoed, wie hen rolmodellen zijn, etc.. Ik kan alleen maar mijn dankbaarheid uitspreken naar mijn ouders toe dat ze mij ‘juist’ hebben opgevoed, met waarde die uitgaan van respect voor de medemens, de aarde, dus ook het andere geslacht. Ik zal hier dus ook altijd voor waken, wanneer ik getuige ben van zoiets, dat het niet groter wordt dan het al is, dat iedereen er op die manier een stukje aan bij kan dragen. 🙏

  Geliked door 1 persoon

 25. nou ik ben er helemaal voor met die rode spuitbus !!!! las vandaag in een fbgroep “solo vanlife girl” ook weer, dat een van de vrouwen – die dus alleen met een camper on tour is – ook was lastig gevallen door een vent, die zijn auto naast de hare had geparkeerd op een strandparkeerplaats. en toen ze door het raam naar buiten keek was hij op de achterbank bezig zich af te trekken. gatver, ik haat zulke kerels. hoe vaak heb ik het ook al meegemaakt. ik ben het zat ! als ik die verhalen hoor krijg ik moordneigingen. ben er helemaal voor dat we er eindelijk eens iets aan gaan doen !

  laat ons een openlijke campagne starten ! ik woon welliswaar niet in amsterdam, maar in duitsland – maar die campagne moet zowiezo wereldwijd gebeuren. zoiets als #metoo .
  laten we met een hashtag al die walgelijke mannen openlijk weten, dat wij vrouwen het niet meer gaan pikken. dat ze weten wat hun te wachten staat, mochten ze op het idee komen ons nog één keer lastig te vallen.
  grrrrrrrrrrrrrrrrrrr 👿👿👿👿👿👿

  iemand nog goeie ideen voor een hashtag ? #theredspraycan #Iresist #enough-is-enough

  dankjewel voor je bijdrage #SylviaWitte ! 🙏🙏🙏

  Geliked door 2 people

 26. Begin eens met het erkennen waar de meeste van deze “macho’s “ vandaan komen. Ben zelf een man maar heb met eigen ogen gezien hoe Hollandse meiden in wat kortere rokjes in Amsterdam door diverse “medelanders” werden uitgefloten, nageroepen en voor hoer werden uitgemaakt.
  Waarom denk je dat Groen linkse burgemeester Halsema zich niet durft uit te spreken. Ze zijn toch een verrijkingen onze cultuur?

  Like

 27. Wat een magnifiek en helder geschreven column Sylvia.
  Laat de meiden vooral flink van zich af spuiten met de rode verf.
  Rode gezichten zullen herkend worden en hopelijk opgepakt.
  Laat deze f***loosers een poepie ruiken!
  Meiden strijdt voor jezelf en elkaar en huilen komt later wel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s