Daarom

Volgens Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling zijn er 13.000 vluchtelingen in Lesbos in afwachting van een asielprocedure. Ze zochten om uiteenlopende redenen een beter leven en zitten nu opgesloten in Niemandsland.  De leefomstandigheden zijn barbaars. De oorspronkelijke inwoners van Lesbos zijn de wanhoop nabij. Erdogan lacht. Griekse nazi’s vormen knokploegen en Europa huilt.

Gelukkig is er een eenvoudige oplossing.

Europa bestaat cultuurhistorisch uit 51 landen waarvan er 27 lid zijn van de Europese Unie. Als we die 13.000 mensen dus zouden verdelen over de Europese lidstaten dan komt dat neer op 480 vluchtelingen per lidstaat. Zouden we in ons geval die 480 mensen verdelen over de 12 Nederlandse provincies, dan krijgt iedere provincie 40 vluchtelingen. Als we deze 40 mensen verdelen over de 355 Nederlandse gemeenten, dan krijgt iedere gemeente in Nederland 0,11 vluchteling. Als we de vluchtelingen verdelen over één van de 7000 steden, dorpen of gehuchten die Nederland rijk is, dan krijgt ieder gehucht, dorp of stad 0,0057 vluchteling. Dat is één arm of één been om precies te zijn.

Vervolgens telt Nederland 11 rechtbanken. Als we de vluchtelingen verdelen over de rechtbanken, dan moeten er in het aankomende jaar 3,6 juridische procedures per rechtbank worden gevoerd om te bepalen of iemand een ‘echte’ vluchteling is of niet. Stel dat de helft mag blijven en de andere helft wordt teruggestuurd. Dan gaat het nog over 20 vluchtelingen per provincie. Verdeeld over de 355 Nederlandse gemeenten is 0,056 vluchteling per gemeente. Stel dat 2% van die 20 mensen corona krijgt (je weet het niet) dan zitten we op 19,6 vluchteling verdeeld over 355 Nederlandse gemeenten is 0,055 vluchteling per gemeente verdeeld over één van de 7000 steden, dorpen of gehuchten is 0,0028 vluchteling per stad, dorp of gehucht. Dat is niet meer dan een lange tong of een kleine dikke middelvinger.

5 comments

 1. Het is werkelijk verbijsterend, zoals er met die mensen gesold wordt. Europa gooit alles over de schutting en Erdohan gebruikt vluchtelingen als drukmiddel, zeg maar “menselijk schild” om zijn zin door te drukken. Vluchtelingen… dat klinkt lekker anoniem. Mensen, mannen, vrouwen, kinderen…. want dát zijn het. Mannen,vrouwen en kinderen… mensen in de verdrukking. Als ik in God geloofde, en niet al lang atheist was, werd ik dat terstond. Een oppermachtig wezen dat dit allemaal toestaat zou moeten branden in zijn eigen hel. Een niet- bestaande hel, verzonnen om de “gelovigen” in het gareel te houden. De echte hel? Die bestaat. Onder anderen in Griekenland. Particulier initiatief, zoals dat van een goede vriendin die daar net geweest is, https://www.polarsteps.com/TruusVegter/3239375-mission-showerpower-at-lesbos is echt een druppel op een gloeiende plaat. Terwijl de mensen aan het Europese roer, die daar echt iets aan zouden kunnen doen, zwelgen in egocentrische discussies voor de Bühne. Discussies die zonder uitzondering in de praktijk eindigen met “Laat maar fikken”…. 😦

  Like

  1. Amen Rob. Het is verbijsterend. Te walgelijk voor woorden. Ik hoop zo dat hier heel snel een einde aan komt. Maar ik vrees, want ik hoorde dat er opnieuw een veelvoud aan mensen vd grens van Turkije op drift zijn geraakt. Het einde is nog lang niet in zicht:(

   Like

 2. Dus hup, laten we die mensen gaan halen! Uit solidariteit. Uit medemenselijkheid. Omdat we mensen zijn. Omdat in ieder van ons een hoopvol klein warm lichtje brand. Daarom.
  1 aandachtspunt, jouw berekening gaat hierna stuk. Want de rest van de familie en velen anderen komen ook. Ik ben geen helderziende, maar dit gaat goed fout.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is en blijft een heel moeilijke materie. Lees Yuval Noah Harrari’s 21 lessen voor de 21-ste eeuw. Dit boek is een eye opener en maakt op een evenwichtige manier duidelijk wat, waarom en hoe de problemen zijn ontstaan en mogelijk iets van een oplossing kennen.
  Herman Zweye

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s