de aanval op onze beschaving..

Het is maandag 18 maart wanneer Nederland in opperste staat van opwinding code “rode Clio” afkondigt. De wereldpers rukt uit en hangt aan de lippen van alles wat nog komen gaat. Woordvoerders uit alle windstreken verlaten hun gaten en kieren. Experts buitelen over andere experts en vertrappen elkaars veronderstellingen.  Door adrenaline gedreven journalisten bevragen zichzelf en soms ook elkaar waarna zij haast mantramatig elkanders opiniestukjes prevelen. De verkiezingscampagne is plat gelegd. NL-Alert waarschuwt mensen uit de omgeving van Utrecht om vooral binnen te blijven. Vanuit de hele wereld komen steunbetuigingen. Het dreiging niveau is nu écht maximaal! Scholen dicht. Winkels dicht. Universiteit dicht. Moskeeën dicht. Kanaleneiland afgezet. Rutte spreekt het volk toe. Het is een aanval op de beschaving. De Koning spreekt ook. Hij wenst ons veel kracht. Voor de mensen uit de regio Utrecht is een speciale app ontwikkeld: http://www.ikbenveilig.nl  Die is speciaal om familieleden aan de andere kant van de wereld gerust te stellen. Of over de klink te jagen.  Het overgeprotocolleerde Nederland trekt alle registers open. Er zouden meerdere schietincidenten zijn. O nee, toch niet. Er zouden meerdere daders zijn. O nee, toch niet.

IS lacht de harige ballen uit de broek.

Wat een staking van hulpdiensten had moeten worden, eindigde in een demonstratie tegen terrorisme die zijn weerga niet kende. Na deze dag vrees ik meer dan ooit de dag wanneer we écht met terrorisme te maken krijgen. Ik denk dat we het dan niet redden. Mentaal bedoel ik.

Al is het ook wel weer een geruststellende gedachte dat de gemiddelde Nederlander twaalf keer meer kans loopt om door wurgseks om het leven te komen, dan door een terroristische aanslag.  In heel Europa schijn je zelfs honderd  keer meer kans te hebben om te worden vermoord door iemand uit je eigen familie dan door een getraumatiseerde asielzoeker met een hakmes. Niet dat ik nu alle ellende wil bagatelliseren, maar een beetje relativeren op een dag als deze, doet misschien toch wonderen. We staan tenslotte voor een lange en angst inpratende verkiezingscampagne en dan is het goed om te weten dat volgens analisten de oorlog tegen het terrorisme de westerse wereld sinds 11/09  al een slordige 10.000 miljard euro heeft gekost. Precies het bedrag dat nodig is om een paar wereldzeeën van plastic te ontdoen.

Maar goed. Het kan net zo goed zijn dat Nederland vandaag is opgeschrikt door een ordinair gevalletje van eergerelateerd geweld. Het lelijke gezicht van vrouwenhaat. Ook dan kunnen we steun vanuit de hele wereld wel gebruiken. De schaamtecultuur smeekt tenslotte om begrenzing van haar achterlijke ideologieën. Omdat ongeacht de reden van de dader om te doden, deze vorm van geweld net zoveel aandacht verdiend. Hoe dan ook, de tram van Utrecht naar Nieuwegein heeft haar onschuld voor altijd verloren. Tussen City Plaza en Hoog Catherijne  zijn families verwoest. Dapperen die een smekende vrouw wilde helpen werden afgeknald.

..en daarna ging mijn stad op slot.

Het is maandag 18 maart 2019

 

 

4 comments

 1. Weer scherp, Syl. Ik snap je verhaal, maar ik begrijp de reactie van de overheid ook. De media struikelt over elkaar om over de angst te rapporteren en dat levert ook weer door angst ingegeven reacties op. Maar het vereist kennelijk moed om te zeggen ‘ik weet het nog niet’als je politicus bent, of om te durven zeggen ‘ik heb me vergist’.

  Geliked door 1 persoon

  1. We weten natuurlijk niet wat de overheid weet, maar ik was onder de indruk van de voortijdige uitspraken en de hijgerige journalistieke aannamen dat het om terrorisme zou gaan. Maar toegegeven, ik heb me ook laten verleiden tot het veel te vroeg doen van uitspraken en betweterige wijsheden.

   Like

 2. Oei, jij doet wel heel erg je best om te weg te relativeren dat het hier mogelijk om moslimextremisme gaat… En dan, al die appels en peren die je met elkaar vergelijkt. Waar haal je die hersenspinsels toch allemaal vandaan ?
  Trouwens, de zoveelste keer dat je over harige ballen begint. Wat heb je daar toch mee !?

  Geliked door 1 persoon

 3. Haha Dirk, ik dacht al, waar blijft hij nou? Die opmerking over harige ballen, daar ga ik eens over nadenken. Mocht ik een onverwerkt trauma tegen komen waar harige ballen in voor komen, dan zal daar mijn volgende column over gaan:)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s