Oostvaardersplassen

De Russen kunnen met een bepaalde techniek metalen omzetten naar goud.  Amerikanen vliegen tegenwoordig met een Tesla rond de aarde, Chinezen vinden met wat gen en DNA gerommel zichzelf in een nóg betere versie uit, en wij? Wíj hebben de Oostvaardersplassen.

Terwijl de natuur de mensheid om genade smeekt bedachten doorgedraaide biologen een sterfhuisconstructie vol hongerende zielenpoten op een bodem van zeeklei. The Dutch Krugerpark is een fiasco en blijkt niet meer dan een Nieuwe Wildernis beheerd door volslagen incompetente ecologen.  Als je de zwakste exemplaren in de wijde omtrek van dat park al zou mogen afschieten zou er geen ecoloog meer over zijn.

Laat liever het beheren van parken en het verzorgen van wilde dieren aan Afrikanen over, denk ik dan.  Ze zijn er nu toch en lopen verveeld in de hysterische jungle van onze steden rond. Niet wij, maar zíj leefden in een land met wilde dieren. Terwijl hij zijn kinderen eten gaf, rende een stukje verderop een jachtluipaard tussen de struiken door achter zijn prooi aan. De reusachtige nijlkrokodil lag op de loer in dezelfde rivier waarin zij haar wasje deed. Gnoes, zebra’s en buffels trokken over grasvlakten, waarop zij leerden voetballen. Als iemand al iets van natuurbeheer af weet is het wel de Afrikaan. Hij stampte van blaadjes, takjes en een beetje spuug, gore mengsels tot een papje tegen hoofdpijn en koorts. Zijn kennis in deze tijd is van onschatbare waarde.  Laat liever hen meedenken over de inrichting van de Oostvaardersplassen. Nodig ze uit. Selecteer. En laat je verassen want je kunt jezelf wel een ecoloog, boswachter of een natuurbehouder noemen, dit wil niet zeggen dat je er ook één bent.

Dit weet ik omdat je ooit bij mij in de klas zat. Je woonde net als ik in een Vinex wijk en we leefden in een rijtjeshuis. We zaten op dezelfde zwemlessen, deelden dezelfde vrienden en we waren aanwezig op elkaars diploma uitreiking.  Jij had waarschijnlijk een koemelk allergie, je deelde vermoedelijk rijstwafels uit op je verjaardag en je mocht vast niet teveel kleurstoffen van je moeder.  Maar wat ons écht van weg deed veranderen was dat jij nadien nog een paar jaar natuurstudie deed.  Hoe dan ook, je groeide niet op in de natuur. Je scharrelde je medicijnen niet bij elkaar door de juiste planten in het bos te zoeken en je at geen vlees dat door jou zelf was gevangen. De natuur. Daarover leerde je op school en tijdens je snuffelstage bij Staatsbosbeheer. Tot je de kans kreeg en je mocht bouwen aan een soort Beekse Bergen XXL als kroon op je theoretische alwetendheid. Nou goed, het resultaat is daar en om te janken. Afschuwelijk en door merg en been hard te janken. Creperende dieren op een omheind en kaalgevreten stuk land. Is dat alles wat je kon sukkel?

De Oostvaardersplassen is mislukt.  Bambi is dood. Zelfs de meest opgewekte paradepaardjes liggen nog wat na te stuipen van jouw ‘wilde’ avontuur.  Ik lees verhalen over dieren die na ‘afschot’ gorgelend na adem liggen te happen en uit hun slokdarm en luchtpijp liggen te bloeden, om langzaam te stikken in hun eigen bloed. Het natuurtje spelen was leuk. De uitwerking beroerd. Ook de Partij voor de Dieren had geen poot om op te staan. De veelbelovende Nederlandse wildernis is geworden tot een recreatiegebied vol stinkende en rottende kadavers. De laatste exemplaren staan met hongerige neusjes achter het prikkeldraad te smachten terwijl aan de andere kant het gras nog twee kontjes hoog staat. Bijvoederen mag niet want dat is onnatuurlijk. Een hek plaatsen en afschieten mag wél.

Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij héél bijzonder. Best eng ook dat de Nederlandse overheid niet eens zo’n klein stukje grond kan beheren zonder dat het gierend uit de klauwen loopt. En dat allemaal nu uitgerekend de wolf heel voorzichtig één pootje op Nederlandse bodem heeft gezet.  Maar ach, fuck de wolf! Schiet die dan ook maar dood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s