Oostvaardersplassen

De Russen kunnen met een bepaalde techniek metalen omzetten naar goud.  Amerikanen vliegen met een Tesla rond de aarde.  Chinezen vinden met wat gen- en DNA gerommel zichzelf in een betere versie uit, en wij?

Wíj hebben de Oostvaardersplassen.

Terwijl de natuur de mensheid om genade smeekt bedenken doorgedraaide biologen een sterfhuisconstructie vol hongerende zielenpoten op een bodempje van zeeklei. The Dutch Krugerpark is een fiasco en blijkt niet meer dan een Nieuwe Wildernis beheerd door volslagen incompetente ecologen.  Als je de zwakste exemplaren in de wijde omtrek van dat park al zou mogen ruimen omdat dit diervriendelijk en biologisch zou zijn, dan zou er geen ecoloog meer over zijn.  Een doordenkertje.

Laat liever het beheren van parken en het verzorgen van wilde dieren aan Afrikanen over, denk ik dan.  Ze zijn er nu toch en lopen verveeld in de hysterische jungle van onze steden rond.  Zijn kennis in deze tijd is van onschatbare waarde.  Laat hen meedenken over de inrichting van de Oostvaardersplassen. Nodig ze uit. Selecteer. Laat je verassen want je kunt jezelf nu wel een ecoloog, boswachter of een natuurbehouder noemen, dit wil niet zeggen dat je er ook één bent.

Dit weet ik omdat je ooit bij mij in de klas zat. Je woonde net als ik in een Vinex wijk en we leefden in een rijtjeshuis. We zaten op dezelfde zwemlessen.  Jij had waarschijnlijk een koemelk allergie en je deelde rijstwafels uit op je kleurstofvrije verjaardagfeestje.  Ik ken jou.  Jij ging een natuurstudie doen.   Hoe dan ook, je groeide niet op in de natuur. Je scharrelde je medicijnen niet bij elkaar door medicinale planten in het bos te zoeken en je at echt geen vlees dat door jou zelf was gevangen. De natuur.  Ammehoela! Daarover leerde jij op school en tijdens je snuffelstage bij Staatsbosbeheer.

En toen mocht je dus gaan bouwen aan een soort Beekse Bergen XXL als kroon op je theoretische alwetendheid. Het resultaat is daar en om te janken.  Afschuwelijk en door merg en been hard te janken. Creperende dieren op een omheind en kaalgevreten stuk land. Is dat alles wat je kon sukkel?

De Oostvaardersplassen is mislukt.  Bambi is dood. Zelfs de meest opgewekte paradepaardjes liggen nog wat na te stuipen van jouw ‘wilde’ avontuur.  Ik lees verhalen over dieren die na ‘afschot’ gorgelend na adem liggen te happen en uit hun slokdarm en luchtpijp liggen te bloeden, om langzaam te stikken in hun eigen bloed. Het natuurtje spelen was leuk.  De uitwerking beroerd.  Ook de Partij voor de Dieren had geen poot meer om op te staan. De veelbelovende Nederlandse wildernis is geworden tot een recreatiegebied vol stinkende en rottende kadavers.  De laatste exemplaren staan met hongerige neusjes achter het prikkeldraad te smachten terwijl aan de andere kant het gras nog twee kontjes hoog staat. Bijvoederen mag niet want dat is onnatuurlijk.  Ja hoor. Alsof een dik lomp hek met prikkeldraad wel natuurlijk is. En dan die kogels waarmee ze die dieren afschieten.  Aan welke supermacrobiotische bomen groeien die dan?

Best eng hoor, dat de Nederlandse overheid niet eens zo’n klein stukje grond kan beheren zonder dat het gierend uit de klauwen loopt. En dat allemaal nu uitgerekend de wolf heel voorzichtig één pootje op Nederlandse bodem heeft gezet.

Ach, fuck de wolf! Schiet die dan ook maar dood.

2 comments

  1. Dank voor je sterke weergave van deze catastrofe. Hoop dat de arrogante mensen die het beheer over de Oostvaarderplassen uitgevoerd hebben dit ook lezen en zich het vooral aantrekken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s