vier geloven in één moskee..

Afgelopen weekend hebben 15 militanten van de burgerbeweging Pegida bij de Ulu-Moskee gedemonstreerd in de Utrechtse wijk  Lombok.

15 demonstranten!

Dat zijn mijn vader, moeder en nog wat familieleden.  Zeg maar de helft van een doorsnee kleuterklasje.  Deze “demonstratie”  (al zou ik de eer aan mezelf hebben gehouden en het gewoon een teamuitje hebben genoemd) vond plaats bij de ingang van het gebedshuis. Waarin overigens ook een gebedsruimte voor joden, christenen en boeddhisten is gehuisvest.

Maar vier geloven in één moskee, daar kan Pegida écht niets mee.  Dus als ergens, dan hier! Juist hier, moeten ze gedacht hebben.  Zodoende werden   nietsvermoedende ouders met hun onnozele kroost, vrijdag bij het bezoeken van de moskee opgewacht door de voorman en het secretariaat, die de argelozen confronteerden met beelden van gruwelijke verkrachtingen, ijzingwekkende onthoofdingen en bloedstollende besnijdenissen.

Want wie geen aanhangers heeft moet slim zijn.  Dit is demonstreren 2.0.  Niet gericht op de politiek, maar regelrecht in het hart van de persoonlijke levenssfeer van ongekunstelde burgers. Gelukkig was er Godsgruwelijk veel politie op de been. Daar kun je niet genoeg van hebben als extreemrechts op huisbezoek komt. Al keken de agenten zo vijandig om zich heen, dat een bejaarde vrouw die toevalligerwijs langs liep, dacht dat de politie bij Pegida hoorde.  We gniffelden bedroefd.  Een wijkbewoner die het ook allemaal vanaf een afstandje had staan bekijken, vertelde met een brok in zijn keel hoe hij zijn wijk had zien veranderen van een doorsnee arbeiderswijk met slecht geïsoleerde huisjes, naar een levendige wijk vol immigranten, studenten, florerende winkeltjes en de laatste jaren ook steeds meer yuppen. Hoofdschuddend kijkt hij toe hoe een politie te paard een groepje jongens naar achteren dwingt. “Nergens anders op de wereld zou dit kunnen”, concludeert de man triestig.  “Probeer jij maar eens een vergunning te krijgen om met vijftien atheïsten pal voor een gereformeerde kerk op zondag  (voor de opening van hun dienst ) vanaf een levensgroot videoscherm hardcore kinderporno uit te zenden.”..

“..en dan ook nog het halve leger op de been niet eens om de omstanders tegen jou, maar om jou tegen de omstanders te beschermen”.

We dachten er over na. Ondenkbaar inderdaad.

“Maar in Lombok kan dit allemaal wel.  Want dit is geen kerk, maar een moskee. De gelovigen lijken niet op Nederlanders maar op Arabieren. Dan geef je dus wél een vergunning af. Dan stel je géén Kamervragen. Dan laat je je moralistische en je ethische opvatting over hoe het ‘heurt’,  diep ondergronds trappen. Verbrijzelen desnoods.” Terwijl ik nadacht werd de sfeer op het plein grimmiger. Emoties liepen op. Omstanders gooiden rotte tomaten naar de “demonstranten”.  Ik zag een prei vliegen, een bloemkool missen, eieren uit elkaar spatten en hoe een leeg limonadeblikje rakelings het hoofd van een andere mijnheer miste.  Boos balde hij zijn vuisten in de richting van een verbaasde jongen die net kwam aan lopen.

Het was ook maar een doodgewone vrijdagmiddag.  Het merendeel liep hier om even snel wat boodschappen te doen óf om de moskee te bezoeken. Niemand verwachtte Pegida, laat staan het moeten zien van onthoofdingen op een videoscherm met zoveel politie op de been. In de verte hoorden we een vuurwerkknal.  Niet veel later sloeg Pegida op de vlucht. Misschien wel de moskee in.

Inmiddels hebben ze  aangekondigd om terug te zullen komen. Om de rest van hun gruwelijke filmpjes te laten zien.  Om onschuldige kinderen en hun ouders bloot te stellen aan ongefilterd materiaal van onthoofdingen, verkrachtingen en bloederige besnijdenissen. Omdat het kan. Maar ook omdat de “demonstratie” voortijdig is afgeblazen en de rechtsextremisten het gevoel hebben dat hen hiermee onrecht is gedaan. Wat een land.

De volgende dag las ik dat de politie sprak over een groep van ongeveer 150 onruststokers die voor ongeregeldheden zouden hebben gezorgd. Nou ik weet zeker dat het er écht maar 15 waren. Tenzij je de Burgemeester mee rekent omdat hij er zijn goedkeuring voor gaf.  Dan waren het er 16.

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s