Sylvana en de Armeense genocide

Het begint bizarre vormen aan te nemen. Sylvana Simons die in ieder interview de Armeense genocide schijnt te moeten erkennen in ruil voor haar geloofwaardigheid.

Toegegeven, zelf was ik allang door mijn knieën gegaan. Voor de lieve vrede.  Na de zoveelste zeikjournalist zou ik vrij karakterloos voor het oog van de meesmullende camera breken. Mijn idealen zou ik ritueel verbranden en mijn laatste beetje strijdbaarheid doneren aan KIKA.  Om van dat gezeik af te zijn. Zwichtend onder de maatschappelijke druk zou ik luid snotterend zoveel misstanden in de wereldgeschiedenis erkennen, dat zelfs de massa slachting op de Bandanezen weer eventjes op de agenda kwam. Ik zou doorslaan. Van Rwanda tot de genocide in de vleesindustrie. Om er daarna voor eeuwig vanaf te zijn.

Het begint zo onderhand op een uit de hand gelopen sociaal experiment te lijken. Hoeveel maatschappelijke druk is er nodig om een sterke vrouw te breken. Of op haar knieën te dwingen. Diep door het stof mag ook. Zolang zij ‘haar’ verantwoordelijkheid maar neemt.

Een verantwoordelijkheid overigens die de Nederlandse staat niet neemt. Nederland erkent de Armeense genocide zelf niet. Al zal dat heel Nederland een vette knapperige rookworst zijn, want het gaat hier om Sylvana Simons. Het illustere brein achter de moord op zwarte Piet.

Premier Rutte besloot in 2015 nog om niet naar de honderdjarige herdenking van de genocide/oorlogslachtoffers in de Armeense hoofdstad te gaan. Het interesseerde niemand. Minister Asscher  vertelde het afgelopen jaar in de Elsevier de Armeense genocide niet te erkennen omdat hij rekening wil houden met de gevoelens van de Turken en de Armenen.  Bovendien meent hij dat Nederland zal pas spreken van een genocide als een rechter dat bepaalt heeft op basis van internationaal recht. Niemand  over horen zeiken in mijn vriendenkring.  Ook niet over de Amerikanen die het erkennen voor een tweede keer hebben uitgesteld. Of over de andere 165 landen die de Armeense genocide niet hebben erkend. Geen woord. Zó belangrijk is het -kennelijk- nou ook weer niet.

Zolang Sylvana Simons de Armeense genocide maar wél erkent.

Dus buitelen logischerwijs journalisten over haar heen, in de wens haar opnieuw die ene prangende vraag te mogen stellen. Al is het maar om haar geloofwaardigheid te testen. Het niet willen doen van uitspraken rondom dit thema is tenslotte hét bewijs dat ze niet deugt. Wellus, wellus, wellus!

Monddood moet ze! Weg bij die camera! Aandachtsgeile kakteef! Oprotten,  en zeker met haar huilie-huilie partijtje Artikel 1. Bovendien staat maart voor de deur en staan de glimmende laarzen van Wilders al te trappelen in het vet. Als het aan zijn volgelingen ligt zal dit artikel tot op het bot worden afgekloven. Niks gelijke rechten, althans niet voor iedereen en bij voorkeur niet voor Sylvana Simons. Haar antwoorden moeten anders gewogen worden. Haar idealen in een ander licht. Haar passie en emotie gecriminaliseerd en anders geboeid terug in de verdachtenhoek.

Als ze al een zetel haalt, dan zal ze hooguit invloed mogen uitoefenen over de kleur van een hondenpoepveldje in Amsterdam Zuid Oost. In ieder geval zolang ze zich niet uitspreekt over de Armeense kwestie.  Het is hoog tijd dat ze eindelijk weer eens gewoon gaat doen. Net als andere mensen. Gewoon kop intrekken en terug dat maaiveld in.

Alleen al daarom geef ik Sylvana denkbeeldig één van mijn ribben. Ter versteviging van haar ruggengraat,  en een muzikale ondersteuning  clipje ..Want alleen muziek drukt dat uit wat niet gezegd kan worden maar waarover ook nooit gezwegen kan worden.

23 comments

 1. Ik snap je punt niet helemaal…. Je doet alsof ze een zielig, kwetsbaar vrouwtje is, maar niets is minder waar. Ze heeft eerder dit jaar met hart en ziel gekozen voor DENK; een zeer dubieuze partij vanwege haar standpunten en vooral ook een partij met een rare houding naar andere kamerleden van Turkse en Marokkaanse komaf met een andere visie dan de DENK-kamerleden.

  Vanuit haar verbondenheid met de ‘DENK-Turken’ heeft Sylvana zeer dubieuze uitspraken gedaan over de Armeense volkerenmoord. Nu ze uit DENK is gestapt is het niet meer dan logisch dat ze op haar laakbare uitspraken uit het DENK tijdperk bevraagd wordt. Zo werkt dat nu eenmaal altijd in Nederland…. En laten we dat vooral koesteren. We zien immers in Turkije welke kant het ook op kan gaan als de journalistieke vrijheid aan banden wordt gelegd. Als Sylvana hier niet tegenop gewassen is, dan moet ze er gauw mee ophouden.

  Ik heb Sylvana trouwens nog geen excuus horen aanbieden aan alle donkere mannen die ze eerder op een schandalige wijze in de hoek heeft gezet; http://www.volkskrant.nl/archief/sylvana-simons~a594283/ Beetje naïef om je politieke partij ‘Artikel 1’ te noemen terwijl je je eigen racistische opmerkingen uit het verleden niet wilt herroepen.

  Like

  1. Zelfkritiek op je eigen gemeenschap en het gedrag van de mannen uit je gemeenschap in een fase van je leven waarin je jezelf vormt vanuit een ‘witte’ denk en leefwereld, vind ik geen racisme. Veel donkere vrouwen worstelen daar mee, zeker als ze niet in een zwart land wonen. Haar stap naar DENK heeft vriend en vijand verrast. Ik heb altijd wel gedacht, dat zij de eerste zou zijn die op zou stappen als ze intern dingen zou zien die niet passend zijn. Anderen zouden zich aanpassen aan het klimaat, Sylvana niet. Die stapt gewoon op. Daar kun je veel van vinden maar niet dat ze onbetrouwbaar is. Ze heeft een doel voor ogen, ze maakt een ontwikkeling door, ze zoekt naar mensen en omgevingen waarbinnen ze haar doel(en) kan bereiken…en ik gun haar dat, zeker omdat ze oproept tot iets (of veranderingen) waar niemand slechter van kan worden. Toch?

   Weet jij misschien welke dubieuze uitspraken zij heeft gedaan mbt de Armeense kwestie?

   Like

   1. Toen Sylvana de opmerkingen over de ‘zwarte mannen’ maakte, was ze geen zoekend pubermeisje meer, maar een rijpe, volwassen en ontwikkelde vrouw. Een leeftijd waarop je mag verwachten dat ze tijdens een interview genuanceerde uitspraken doet, zeker als er sprake is van (opbouwende?) kritiek op je eigen gemeenschap. Echter in haar kritiek op de zwarte mannen, was elke nuance zoek. En als Sylvana’s kritiek op ‘de zwarte man’ wel terecht was (zoals ik uit jouw reactie proef), dan lijkt het mij zeker dat ze daar nog steeds een punt van moet maken. Dergelijke zwarte mannen berokkenen de zwarte gemeenschap immers minstens zoveel schade als vermeende discriminatie, de ‘evil’ zwarte piet of eventuele naweeën van het slavenbestaan van verre voorouders.

    uitspraken van Sylvana rondom de Armeense volkerenmoord, liggen in de sfeer van het bagatelliseren en ‘downplayen’ van de ernst van de genocide. E.e.a. kan je makkelijk terugzoeken op internet.

    De reden van het uittreden van de DENK-broeders uit de PvdA was al zeer dubieus. Vanaf dag één heeft DENK een nogal extreem karakter laten zien. Dus ook al toen Sylvana toetrad. Ze haakte pas kortgeleden af, toen ze bij extreme bedreigingen zich niet voldoende gesteund voelde….Kortom, Sylvana is altijd volop bewust en nimmer naïef geweest in haar handelen en haar uitspraken. En ja…., Sylvana is best een mooie vrouw, maar zet svp je roze bril af af en jaag die vlinders uit je buik…

    Geliked door 1 persoon

 2. Walgelijk gekleurde reactie weer. Je zou het ook kunnen hebben over de allochtone arbeidsethos. Het belazeren van je werkgever door je onnodig ziek te melden, intussen voor jezelf te beginnen en vervolgens je ex werkgever verwijten dat de toon niet verbindend was? Ik neem aan dat je daar zelf ook heel erg hard om hebt moeten lachen Sylvia? Jammer dat je daar niet wat over schrijft. Weer die steun aan de minderheid he? Gemiste kans weer. Je verliest zwaar aan je geloofwaardigheid en je eenzijdig belichting begint me te irriteren,

  Like

   1. Er zit anders wel een kern van waarheid in. Je maakt je er lekker makkelijk van af. Hoeveel Marokkanen eisen zes weken vrij in de zomer? Ja maar ik ben Marokkaans, dus ik moet dan naar Marokko. Ik maak geen grapje.

    Like

   2. Flauw hoor Sylvia.. Jij mag wel vanuit je onderbuik roeptoeteren, zonder enige nuance of respect, Maar daarentegen verwacht je dat reageerders hun woorden wel op een goudschaaltje gaan wegen…. !? Niet alleen flauw, maar eigenlijk ook gewoon hypocriet. Je profilieert je meer en meer in het meten met twee maten…

    Like

   3. Sylvia heeft alleenrecht op reageren vanuit de onderbuik. Omdat je bruin bent Sylvia, geeft je dat meer rechten? Zo denken gepigmenteerde mensen he? Zo leren we nog wat van je blogs en je reacties.

    Like

 3. Ik heb serieus geen idee @ Maartje, hoe vaak het voorkomt dat Marokkanen om zes vakantieweken vragen. In mijn eigen (werk)omgeving kom ik het wel tegen dat collega’s (omdat de kinderen thuis zijn) bij voorkeur een hele vakantieperiode thuis en/of bij het gezin willen zijn. Ik heb uitsluitend ‘witte/ned’ collega’s. Maar ik geloof best dat deze behoefte ook bij andere culturen voorkomt. Ik snap alleen niet waarom dit dan ineens een allochtone arbeidsethos zou zijn. Wat maakt het bij hen voor jou zo anders?

  Like

  1. Grappig hoor. Ik heb ook ‘witte/ned’ collega’s.maar maak nooit mee dat ze om 6 weken vakantie vragen om de hele vakantie bij hun kinderen te kunnen zijn. Zoveel vrije dagen hebben de meeste mensen niet eens. Lijkt me overigens ook voor Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond geen haalbare kaart om 6 week vrij te krijgen. Volgens mij leiden zowel Maartje als Sylvia aan de dikke duimen ziekte……

   Like

   1. Hoi dirk, ik verzin het niet, veel Marokkanen vinden dat ze meer vakantierechten hebben dan witte Nederlanders. Zij moeten tenslotte hun land en familie missen en wij niet redeneren ze. Ze verwachten dus een voorkeursbehandeling. Maximale aantal vrije dagen, aangevuld met onbetaald verlof desnoods.
    Onnodig te vertellen dat dat soort figuren de tweede sollicitatieronde niet halen. En dat heeft niks te maken met hun kleurtje.
    Iedereen wil vakantie opnemen tijdens de zomervakantie ivm kinderen, dus dan moet er gespreid worden. Operationele activiteiten moeten natuurlijk gewoon doorgaan.

    Like

   2. Ik vergeet het ziekmelden nog te noemen. Na een vakantie in Marokko van 3 weken je op de laatste dag ziekmelden en dan nog twee weken wegblijven. Ik maak geen grapje.

    Like

   3. @Maartje; Als jouw ervaring een breed gedragen ervaring is onder HR-medewerkers, lijkt het me dat dat zeker de nodige publiciteit verdient. Niet omdat het Marokkanen zijn, maar pur sec, omdat het niet correct is en er dus gericht actie op ondernomen moet worden….. (waarbij uiteraard bij de publiciteit de o zo belangrijke nuances in het oog gehouden moeten worden; er zullen immers ook genoeg Marokkanen zijn die niet aan dit beeld voldoen).

    Like

 4. ik moet erkennen dat ik onderhand ook een beetje Sylvana moe ben, voorheen vond ik haar een prachtvrouw die op een goede wijze kon verwoorden wat er in de wereld gebeurd. Nu lijkt t erop alsof ze vroeger een behoorlijke trauma heeft opgelopen en dit zich nu uit in oa zwarte pieten discussie.
  ik ben blank en nooit opgevoed met : zwarte piet is een slaaf! ik werd als kind zijnde bang gemaakt, door de volwassene om mij heen, voor zwarte piet want denk erom, als je niet luisterd vertel ik t zwarte piet en dan krijg je met de roe en geen kadootjes. zwarte piet draagt vrolijke kleuren kleding, wat ik absoluut nooit gezien heb als een slaaf. en ja als ik de serie roots kijk, schaam ik mij heel diep dat ik een mens ben, mensen doen elkaar op allerlei fronten zo’n pijn en we blijven maar door gaan.
  als een imam zegt dat een homo net een varken is en deze geslacht moet worden: reageert Nederland: ach niet ingeburgerd en mening van geloofsuiting.
  als ik aangeef dat een flink aantal allochtone kinderen slecht Nederlands spreekt en dat de scholen meer bijles moeten geven, met het oog op dat als ze ouder zijn geen werk kunnen vinden door hun slechte Nederlands praten, dan ben ik een rascist. erg kromme wereld en erg kromme maatschappij.
  lijkt mij nog steeds erg belangrijk dat we elkaar liefhebben, respecteren om wie we zijn, en of dat nou zwarte piet is, een blanke man of een marokkaanse vrouw is, dat moet niet uitmaken.
  we groeien steeds meer uitelkaar, hebben steeds minder voor elkaar over en fitten op iedereen die een uiting geeft aan deze maatschappij.
  we zijn erg goed en het be- en veroordelen van elkaar zonder te vragen of te weten waarom iemand iets zegt over de maatschappij waarin we leven. we voelen ons steeds aangevallen en dat geldt zowel voor Nederlanders als allochtonen, ik kots van deze maatschappij! laten we ons druk maken over dat we niks meer voorelkaar over hebben, dat je al inelkaar geslagen wordt als bijv te langzaam rijdt, mensen vereenzamen en dat zijn niet alleen de oudere om ons heen. laten we ons druk maken over een betere verdraagzaamheid, weer goedendag op straat zeggen, serieus interesse in iemand hebben en niet vragen hoe gaat t omdat t moet.
  en ja het gebeurd regelmatig dat oa Marokkanen 6 weken vrij nemen in de grote vakantie, so what! het zijn hun eigen vakantie dagen, ik spandeer ze liever anders, en ervaar het niet als mijn probleem. ik ken ook zat mensen die zich regelmatig ziek melden vanwege een kater of omdat hun kluppie niet gewonnen heeft.
  dus Sylvana, denk ook ns aan anderen, dingen die voor de hele maatschappij belangrijk zijn dan alleen een zwarte piet, of een roze piet of gele klaas, laat niet de kinderen de dupe worden van iets waar volwassenen een meningsverschil over hebben.
  we moeten een voorbeeld nemen aan Malala, ondanks dat ze neergeschoten is door de taliban, vecht ze door voor scholing vrouwen en wil ze ooit terug naar haar eigen land en eventueel president of minister worden, voor zo’n iemand heb ik diep respect! het feit dat ze blijft geloven in haar geloof en blijft strijden en zelfs de mensen die haar hebben neergeschoten, vergeeft! van zo iemand kunnen wij, ik, heel veel leren.
  we hebben een nieuwe gandhi die malala heet, sylvana neem daar eens een voorbeeld aan!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s