President Trumpf..

Terwijl de dollarkoers keldert, mijn mensbeeld afbrokkelt en mijn wereldbeeld verbrijzelt, feliciteert de ku klux klan de nieuwe bewoners van het Witte Huis. Angry white people rekenen definitief af met de arrogantie van de gevestigde orde, tijdens de meest onbeschaafde verkiezingen ooit.  Vanaf vandaag heeft Rusland Poetin. Turkije Erdogan.  Amerika Trump en staan in Nederland de glimmende laarzen van Wilders verwachtingsvol te trappelen in een dikke laag met vet.

Op de beurs daalt de realiteit langzaam in. Onvoorspelbaarheid is als een ziekte. Rot geschrokken beleggers investeren koortsachtig in goudstaven. Opbrengsten van verkeerd gegokte weddenschappen worden ontgoocheld uitgekeerd. De wereld reageert lamgeslagen, terwijl Trump gedreven het podium op klimt. In zijn schaduw volgt een doodvermoeid kind. Het is zijn zoontje. Het jongetje kan geen enkel glimlachje meer opbrengen. Ook kijkt hij niet trots naar zijn vader omhoog. Wanneer de zaal scandeert en aan zijn voeten ligt, moet het jongetje geeuwen en kijkt hij verveeld om zich heen. Alle aandacht gaat uit naar zijn vader, al is híj de nieuwe generatie en misschien ook wel een toekomstige president.

Het contrast is groot.  Waren we gisteren nog geraakt door de warme en liefdevolle woorden van een ‘zwarte’ president, vandaag worden we wakker in een wereld waar een  ‘witte’ president de Westerse wereld niet alleen een draai om de oren geeft maar hen met een conservatieve ‘good old belt’ afranselt en vernedert. Het pak slaag resulteert in huilende commentatoren, verwarde experts en jengelende Amerika-kenners. Allemaal op zoek naar woorden die een rookgordijn werpen over hun vooringenomen mis-calculatie.

In de tussentijd denk ik aan Trudy en Kim. Een lesbisch stel dat nog op het nippertje een huwelijk in een Amerikaanse swingstate wisten af te sluiten. Een huwelijk, door Trump veracht. Zo liet hij tegenover Fox News weten het verschrikkelijk te vinden dat mensen van hetzelfde geslacht nu overal in Amerika met elkaar kunnen trouwen. Hij beloofde de kiezer stellig hier een eind aan te maken zodra hij  de nieuwe president van Amerika zou zijn.

Dus vanaf vandaag zijn de conservatieven terug op het slagveld. Inclusief hun ouderwetse rechters en hun pruikerige en belegen denkbeelden. Inclusief hun evangelische en orthodoxe kijk op de hoeksteen van de samenleving. Het zou daarom goed zijn als vandaag de homovlag wereldwijd half stok zou worden gehangen, uit solidariteit en om aandacht te voor vragen voor homofobie. Het zou misschien ook goed zijn om Trump op die vlag af te beelden in desnoods een jurk, voor de symboliek maar bovenal om de nieuwe generatie en in het bijzonder zijn zoontje weer wat hoopvoller of aan het lachen te krijgen.

41 comments

 1. Ondanks te trieste strekking van je verhaal, verschrikkelijk moeten lachen: “een witte president met een onprettige air en lelijk hair ” Geweldig! Ik zou bijna zggen: “Sylvia for president!”.. maar ja….

  Like

   1. Mja… inderdaad is het onwaarschijnlijk dat Syl ooit president zal worden…

    Dat zo’n horrorclown – waar onze eigen geblondeerde blaaskaak maar magertjes bij afsteekt, maar dit terzijde- ooit president van “the land of the free” zou kunnen worden.. Dat had tot voor kort zelfs de meest verstokte cynicus niet kunnen bevroeden.

    Kennelijk zijn de Trump-stemmers even vergeten wat er kan gebeuren, als de macht in handen van een populistische schreeuwlelijk komt.

    “Onprettige air en lelijk hair”…een zeer treffende omschrijving voor ome Donald; daar is niets sarkastisch bij; gewoon de waarheid in een notedop… 🙂

    Geliked door 1 persoon

  1. Verschrikkelijk moeten lachen om kleuterrijmpjesniveau is een kwestie van smaak denk ik dan maar.
   Ik vind lachen om uiterlijkheden zelf niet zo grappig. Een soortgelijk grapje over iemand die niet blank zou zijn geweest zou verontwaardigd als racisme worden gezien. Mensen zijn enorm hypocriet kennelijk.

   Like

   1. Inderdaad. Sylvia, ik vind jouw haar ook raar. Hoe vind je dat? Wat heb je tegen haar van witte mensen?
    Je verhaaltjes zijn hartstikke goed, maar het nadrukkelijke racisme mag wel wat minder.

    Like

 2. Beste Sylvia,

  De conservatieven waren nooit weg. Ze hebben ook het presidentschap van Obama gedomineerd door hun weigering om aan plannen van de regering Obama mee te werken. Weigering vaak niet op inhoudelijke gronden, maar puur omdat Obama van de democratische partij is.

  Maar kijk eens wat verder. Dan zie je ook positieve signalen. In verschillende staten is eergisteren het gebruik van marihuana gelegaliseerd en en nog een paar andere alleen voor medicinaal gebruik. De beweging van Bernie Sanders is nu al gestart met de verkiezingen van over twee jaar en vier jaar. Over vier jaar wellicht met een andere kandidaat (Sanders is al oud en je weet nooit en wie weet een vrouw met een blank, zwarte, hispanic en Chinese grootouders), maar met een boodschap die aansloot bij een breed palet aan kiezers. Kiezers die nu drie opties hadden, kiezen tussen twee ‘kwaden’ en niet gaan stemmen.

  Bovendien krijgt ook Trump te maken met het wettelijke schuldenplafond. En dat kan al snel gebeuren als je voor miljarden wilt uitgeven aan het herstellen en verbeteren van de infrastructuur aan de ene kant en het verlagen van belastingen aan de andere, dan moet er ergens geld worden gevonden. Nu hebben de republikein een meerderheid in zowel de senaat als in het huis van afgevaardigden en kunnen ze dit plafond dus oprekken. Alleen, hoe gaan die senatoren en afgevaardigden hun 180 graden draai uitleggen? Hoe zullen die Amerikanen die hun Obamacare gaan verliezen zich voelen? Het is makkelijk ergens tegen te zijn als je niet weet wat je hebt. Het is wat anders als je iets gaat verliezen wat je hebt. Dat voelt toch net wat anders.

  Bovendien krijgt ook Trump te maken met de echte macht. De macht die niet wordt gekozen en dat is de macht van het geld. De macht die het gros van de senatoren en afgevaardigden in de broekzak heeft. Die macht, de echte elite, zal, denk ik, ook onder Trump, buiten schot blijven. Die komt pas in beeld als een meerderheid van de senatoren en afgevaardigden en wellicht ook de president, wordt gekozen zonder hun financiële bijdrages. Want laat ook Trump juist bij die elite horen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Zwart is goed, wit is slecht. Mooi hoe eigenlijk alles is terug te voeren op huidskleur.
  Hoe hard is de beurs onderuit gegaan Sylvia? Hoe staat het met je portefeuille?

  Like

  1. Deze column is geschreven net nadat bekend werd dat Trump President zou worden. De beurs kelderde op dat moment. Later op de dag herstelde de beurs, maar was dit artikel al geschreven. Zo gaan die dingen soms.

   Like

   1. Als er wordt gediscrimineerd, tuurlijk. Het is gewoon niet oke om overal maar een huidskleur bij te betrekken. Dat geldt voor witte mensen, maar net zo goed voor donkere. Dat jij bruin bent geeft je geen excuus om racistisch te zijn naar witte mensen.

    Like

 4. Dat filmpje op geenstijl van die negerin die op trump heeft gestemd is ook een leuke voor je. Wist je dat veel latino’s ook op trump hebben gestemd? Redenen van religie…latino’s zijn katholiek en die zijn fel tegen abortus en homo huwelijk. Ook zijn ze niet blij met illegale mede-latino’s vanwege mogelijke loondruk en verlies van werk door oneerlijke concurrentie. Maar nee, Sylvia schiet weer in de racisme modus richting witte mannen.

  Like

  1. Ik vond het idd een bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis dat een zwarte man President van Amerika kon worden, zoals ik het ook bijzonder had gevonden als hij was opgevolgd door een witte vrouw. Had je me dan een seksist gevonden?

   Like

   1. Ja. Weet je waarom? Huidskleur en geslacht doen mij niks. Ik prefereer gewoon de beste kandidaat voor een bepaalde positie.
    Als randvoorwaarden zoals huidskleur en geslacht een rol gaan spelen haak ik af. Dat vind ik racistisch en seksistisch.

    Like

   2. Ik had Michelle Obama een betere kandidaat gevonden. Van haar talenten word ik echt blij. En haar huidskleur en geslacht zijn daar echt ondergeschikt aan.
    Positieve discriminatie is ook discriminatie. Ik hoor haar speechen en wit of zwart, ze is gewoon top.

    Like

 5. Straks zijn Sylvia en Sylvana en de rest van de kliek ook weer ontdaan als er boze bruine mensen de Sinterklaasintocht gaan verstieren op plekken die daar niet voor aangewezen zijn, in een T-shirt met statements over racisme en dan vervolgens doordat ze niet willen meewerken hardhandig verwijderd worden.
  En dan weer de racisme kaart trekken richting boze witte mannen van middelbare leeftijd. Omgekeerd zou dat haat zaaien heten. Maar bruine mensen vinden dat ze altijd gelijk hebben. Zie ik het goed zo?

  Like

  1. Maar zonder gekheid, ik ben geen voorstander van de aangekondigde demonstratie. De discussie is te fel en agressief en hoort in de vorm van een demonstratie niet langer thuis op het speelterrein van kinderen.

   Like

   1. Dat kinderen dankzij de zwarte piet activisten door scanpoortjes moeten vind ik echt treurig.

    Het debat wordt niet op een vruchtbare manier gevoerd. Maar zelfreflectie komt niet voor bij die mensen. En als ze dan verwijderd worden is het racisme. Diep triest.

    Fijn dat jij het ook ziet.

    Like

 6. Pas als moed sterft uit angst om liefde niet te hoeven vertrappen. 

  Dan pas mogen vlaggen de kast in, zelfs álle stokken mogen mee opkrassen.

  Hang juist nu de vlag uit om hoog te wapperen en schud ook nog goed je haren erbij los.

  Stuur je stem als eerder ongekend de ruimte eens door.

  Zo van ..aha.. daar ligt dus het bos.

  Geliked door 1 persoon

 7. Hebben jullie ook zo genoten van het optreden van Sylvana Simons van de week bij pauw? Waarin ze met enorm arrogante stelligheid de grootste onzin staat uit te braken? Wat een verschrikkelijk naar mens…houdt niemand in haar omgeving haar een spiegel voor? Heeft ze zelf niet in de gaten dat ze alleen maar agressie oproep?
  Ze heeft een averechts effect op de huidskleuren kwestie die erg leeft onder bruine mensen.

  Like

  1. Ik vond dit inderdaad geen sterk optreden. Ik zag haar vooral boos, gefrustreerd en geëmotioneerd zijn. Nu ben ik geen psycholoog, maar ik vraag me bij Sylvana wel altijd af hoeveel een mens kan hebben als je zo verguisd wordt en wanneer je zo vaak met de dood wordt bedreigd, zo vaak voor onmens etc wordt uitgemaakt. Ik denk dat je mij alleen nog maar huilend op tv zou hebben gezien, als ik al ging overigens. Ik denk dat jij en ik dus makkelijk praten hebben.

   Like

 8. Hahaha inderdaad, die Sylvana leeft echt totaal in een andere wereld. De werkelijkheid komt bij naar op een hele gekke manier binnen. Alles wordt gelijk negatief gelabeld en alleen haar visie is de juiste. Alles is slecht en dat komt door witte mannen. Wat een schertsfiguur, wat zet ze zich enorm voor gek. Genieten.

  Like

  1. Een visie is inspirerend. Een visie geeft een visionair en ambitieus beeld. In de definitie van de visie kijk je naar de wereld van nu en de kansen in de toekomst en beschrijf je de gewenste droomsituatie. Vanuit dat licht is het volstrekt logisch dat Sylvana geloof heeft in haar eigen visie.

   Like

   1. Gaat dit over dezelfde Sylvana? Dit is wel door een heel liefdevolle bril geschetst dan. Sylvana zou er meer bij gebaat zijn als ze een spiegel kreeg voorgehouden.
    Als ik probeer op eenzelfde liefdevolle manier naar haar te kijken dan zou ik de visie nog kunnen begrijpen (al zou ze ook eens moeten ageren tegen de jodenheid en homohaat van moslims, maar dat durft ze kennelijk niet. Electorale belangen? Bang voor moslims?) maar de wijze waarop ze het aanpakt ligt beneden alle peil.

    Like

 9. Frappant dat Sylvana zich inzet tegen discriminatie, terwijl ze zich zelf erg negatief en bijzonder ongenuanceerd over zwarte mannen heeft uitgelaten, zie bijv http://www.volkskrant.nl/archief/sylvana-simons~a594283/

  Een citaat; “Hij is meestal al vanaf jonge leeftijd bezig een harem te vormen, en een nieuwkomertje dat begrip eist is zo vervangen. Voor een zwarte man gaat kwantiteit boven kwaliteit.’Als je op zwarte mannen valt, heb je echt een probleem’, zegt Simons. ‘Vrouwen, wit en zwart, die op zwarte mannen vallen, zijn vaak alleen en lopen tegen dezelfde dingen aan. Ontrouw, onbetrouwbaarheid, het onvermogen van die mannen om over gevoelens te praten, of een keer tegen hun vrienden te zeggen: ”Ik blijf vanavond thuis, want ik kook en daarna gaan we samen een potje scrabbelen.” Want dat is niet cool. Een Nederlandse vriendin van mij had een donkere vriend. Zijn samen op vakantie geweest en noem maar op. Krijgt ze opeens een telefoontje van hem: blijkt hij op het punt staan met een ander te trouwen.’Waar komt dat gedrag vandaan?’ ”

  Alle zwarte mannen worden dus over één kam geschoren. Tsja, hoe geloofwaardig is het dan als ze zich nu inzet tegen discriminatie terwijl ze zelf ook aantoonbaar discrimineert….

  Like

   1. Ze heeft zich ontwikkeld van een huisneger naar een racist richting blanken. Een huisneger is een woord dat trouwens uit haar eigen koker komt. Waarmee donkere mensen worden gedenigreerd die zijn geïntegreerd. Hilarisch als het niet zo triest was.

    Like

   2. Joh… wat ben jij opeens naief Sylvia….. Nee, het is zeker niet geloofwaardig zolang ze haar excuses niet aanbiedt aan ´de´ zwarte man en toelicht waarom ze inmiddels van gedachten veranderd is, (als dat dus al het geval is).

    Like

 10. Dat klopt dirk. Dat zegt ze nu niet meer hardop, maar ze praktiseert het wel…ze heeft een hele harem aan witte mannen gehad. En nog steeds trouwens.
  Zouden zwarte vrouwen ook dergelijk gedrag vertonen? 🙂
  Weet je wat het misschien wel is….selectief racist zijn richting witte mensen levert blijkbaar gewoon geld in het laatje. Die types mogen overal betaalt hun zegje komen doen. Overal spreken. Het is gewoon ordinaire business. Hoe laag kun je zijn.

  Like

 11. Zonder vergunning willen demonstreren op een afgesloten evenemententerrein tegen zwarte piet. Uiteraard zullen voor en tegenstanders worden verwijderd en bij weerstand met harde hand. Logisch.
  Maar de bruinerikken zullen de racismekaart wel weer trekken. Onnoemelijk kinderachtig en het werkt totaal averechts.

  Like

   1. Maar die trekken de racisme kaart niet, ook al was de agent donker. Sylvana heeft wel reacties te verduren, maar je ziet zelf dat over zichzelf afroept.

    Like

  1. Ik ben geen expert op dit gebied, maar je schijnt in Nederland ook zonder vergunning te mogen demonstreren, mits je je als ‘groep’ hebt aangemeld. Je hebt dus wel een meldplicht maar je hoeft geen toestemming af te wachten. Zo iets? Bij de Sint-intocht had één groep dus een vergunning, de andere groep had zich aangemeld. Beiden zouden het recht hebben om te mogen demonstreren. Dat wist de Burgemeester kennelijk en daarom besloot hij een noodverordening af te roepen. Ineens veranderen dan de spelregels maar daar was niet iedereen van op de hoogte.

   Welke kaart de bruine- of witterikken gaan trekken weet ik niet. Ook ik denk dat deze verharding en het gedoe in de omgeving van kinderen een averechts effect zal hebben.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s