Als ik een architect zou zijn..

dan ontwierp ik perspectief en een ander geluid.

Ik zou het veel besproken en geproblematiseerde Utrechtse Kanaleneiland ombouwen tot een prachtige Arabische wijk vol culturele hoogstandjes. Ik zou het geheel omkleden met geometrische patronen, koepels, minaretten, portalen, spitsbogen, binnenhoven en weelderige versieringen. De flats zou ik vermorzelen. Er zouden kleine straatjes zijn vol minieme en vrolijk gekleurde winkeltjes. De mierzoete geuren van Marokkaanse, Turkse en Iraakese lekkernijen zouden flirten met hongerige en nieuwsgierige neuzen uit alle hoeken van het land. Het zou er Eftelingachtig zijn. Een trekpleister voor cultuurvrezende en schierige dagjes mensen. De eigen bewoners zouden er knappen van trots. Het zou de verweesde Marokkaan zijn identiteit terug geven en zijn uitzichtloosheid verruilen voor een perspectief. Geen Heineken of Radler maar op een zwoele zomeravond in augustus, een extra rondje ijskoude Arabiertjes..

Als ik een architect zou zijn dan ik zou ik de Amsterdamse Bijlmer verbouwen tot een prachtige Surinaams/Antilliaanse wijk vol Afrikaans-Caribische hoogstandjes met gaaswerken, veranda’s en galerijen. Het zou een mix zijn van mierzoete roze, groene en blauw geschilderde koloniale huizen en landerije-achtige plantagewoningen. Hollandse eiken zouden plaats maken voor palmsoorten en overal zou ik ontmoetingspleintjes maken voor ouderen, terwijl jongeren op de achtergrond hun muziek maken. Een zachte mix van bara en kippenkluifjes zou de zoete geur van weed vermengen in het straatbeeld. Steelbandmuziek, Blues, R&B en Reggae. Samenscholingsverboden zou ik verruilen voor komgezelligsamenscholen-borden. Geen verlaten buurthuizen maar gospelkerken. Gebrek aan eigenwaarde zou ik verpulveren. Geen Herman Brood academie maar een Bob Marley University. Het zou een trekpleister worden voor iedereen met die het leven lief heeft.

Als ik een architect zou zijn, dan zou ik cultuur verkopen. Zoals Nederlanders bruggen, kanalen, molens en huizen bouwen in andermans oorden. Zoals Chinezen towns bouwen overal in de wereld. Zoals Christenen religieuze schooltjes bouwen in diep donker Afrika. Zoals Amerikanen fastfood imperiums bouwen langs ieder denkbare autoweg. Als ik een architect zou zijn, zou de criminologische visie op diversiteit worden gerenoveerd en het verstoppen van culturen achter betonnen zuilen van depressief makende hoogbouw voor eeuwig het zwijgen worden opgelegd.

Maar ja, ik ben een dromer, geen architect..

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Herman Zweye schreef:

  Wauw…ik kom bij je dromen….

  Liked by 1 persoon

 2. Ik zou zeker gezegd hebben.. schreef:

  Jij hoeft alleen maar te zijn.. 🙂

  Liked by 1 persoon

 3. Als ontwerpen tòch kan.. schreef:

  Ook een stickertje voor meneer Herman…….

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s