selfiïsme

Selfiïsme is een steeds vaker voorkomende maar nog niet geclassificeerde psychiatrische aandoening welke zich voornamelijk uit op Facebook.  Selfiïsme valt onder de asocial media stoornissen waar tot op heden nog geen genezing voor mogelijk is. De lijder of drager ervan toont gedragskenmerken die verwant zijn aan narcisme en ernstige ego-tripperij. Hij/zij zal zichzelf als centrum maar ook als het universum zien.  Er bestaan twee soorten selfiïsme, de aangeleerde en de aangeboren variant. Om te weten tot welke variant uw kind of uzelf behoort vraag ik u om de volgende vragen te beantwoorden.

  1. Is er van u of uw kind een echo gemaakt?
  2. Zijn er naast de normale echoos ook 3D opnames van u of uw kind gemaakt?

Wanneer u beide vragen met een ja kunt beantwoorden dan is er in het geval van u of in het geval van uw kind sprake van aangeboren selfiïsme.  De oorsprong van deze aandoening vond namelijk in de baarmoeder plaats.  De volgende drie vragen zijn minstens zo belangrijk, vooral om de ernst van de problematiek duidelijk te maken.

  1. Was er bij u, of had u bij de geboorte van uw kind een digitale camera?
  2. Zijn er van u, of heeft u zelf tussen de 1-10.000 foto’s gemaakt in de eerste vier levensjaar?
  3. Bent u het overzicht kwijt geraakt van alle foto’s waarop uzelf of uw kind staat waardoor ze nu op dia’s, rolletjes, floppies, stickjes en schijfjes door uw huis rondzwerven?
  4. Is het u door de grote hoeveelheid foto’s nooit gelukt om een fotoboek te maken?

Wanneer u minstens twee vragen met een ja kunt beantwoorden is met enige zekerheid vast te stellen dat u lijdt aan deze stoornis. De laatste vraag is echter doorslaggevend.

  1. Hebben uw ouders, of heeft u zelf een levensgroot canvas doek op uw muur hangen met daarop een afbeelding van u zelf of van uw kinderen?

Als u ook deze vraag met een ‘ja’ heeft beantwoord dan is het belangrijk dat u het volgende leest:

U lijdt aan een ernstige vorm van selfiïsme. U zult dwangmatig foto’s van uzelf of uw kinderen plaatsen op Facebook, waarin uw vrienden en familieleden slechts als decor dienen. U gebruikt Facebook als etalage in uw misplaatste veronderstelling dat wanneer anderen uw kiekjes en klikjes ‘liken’ dit ten goede zal komen aan uw digitale maar nogal opdringerige zelfbeeld. Het tegendeel is waar! U terroriseert namelijk mijn tijdlijn met buitengewoon afstompende afbeeldingen van narcistische zelfvergoding. De pixels zijn naar uw zelfzuchtige hoofd gestegen. Stop hiermee! Stel de sluitertijd van uw camera eens zo af dat u tussentijds wat meer tijd krijgt om ook eens uw omgeving in u op te nemen.

Heus, het is de moeite waard.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s