Boze burger


Ik heb de inhoud van uw onderbuik in zure en wrange brokken meegekregen. De brokstukken lagen versplinterd over Twitter, Facebook en dropen langzaam door in allerlei fora. U bent met veel en u bent het vooral erg met elkaar eens. Asielzoekers moeten eruit. Ze roven en stelen en brengen een andere cultuur met zich mee. Een cultuur die niet past binnen de Westerse waarden die u hoog in uw omgekeerde vaandel heeft staan.

Toch liet u zich in de afgelopen 10 jaar massaal beroven zonder dat daar een asielzoeker aan te pas kwam. Volledig democratisch stemde u op politieke partijen die u beloofden rijken rijker te laten worden en armen armer. Dankzij uw stemgedrag werd de kloof tussen arm en rijk groter dan voor de oprichting van Sharia4Belgium. Niet eerder wonen er nu zoveel miljonairs om u heen en niet eerder werd u omringd door minstens zoveel voedselbanken en kringloopwinkels.

Ik hoor u vaak Rutte de schuld geven, maar dat is flauw. Na wat gebekvecht met Rita legde hij in allerhande televisiedebatten geduldig zijn verkiezingsprogramma aan u uit. U raakte in katzwijm. Misschien door zijn charisma. U applaudisseerde staand en hij wierp een innemende lach naar u terug. En daarna begon het gedonder.

Precies zoals u wenste werd hij in 2010 de eerste liberale premier van Nederland. Hij beloofde u plechtig de hoogste vorm van vrijheid te bewaken. De individuele vrijheid en het vrije woord. Jammer genoeg gebruikte u uw recht vooral om asielzoekers en migranten uit te schelden, want eigenlijk bedoelde Rutte vooral uw vrijheid om vanuit uw eigen kracht uw optimale kansen te benutten. Wie rijk wilde worden moest hard werken. Wie arm bleef was zelf schuldig. U was er bij toen Rutte en zijn gevolg extreme bezuinigingen doorvoerden op overheidsuitgaven. Daar kwam geen asielzoeker aan te pas. Met een dikke sloophamer ramde hij in tien jaar tijd buitensporig veel sociale woningen stuk waardoor de sociale cohesie in uw wijk verdween en uw kroost geen woning meer kon vinden. En u maar schelden op asielzoekers. Voor de hardwerkende rijken bouwden hij dure huizen terug en u moest na uw scheiding weer terug naar uw ouders. Subsidie slurpende buurthuizen voor jongeren met achtergestelde levens verdwenen als sneeuw voor de zon terwijl u op uw televisie straatcriminaliteit van verveelde jongeren uit diezelfde wijken zag toenemen.

Ondertussen verkocht Rutte uw normen en waarden aan de hoogste buitenlandse bieder. Hollandse staatsbedrijven kwamen in handen van commerciële durfinvesteerders en die hadden inderdaad best veel lef. Maar ook De Hema, De Wehkamp, kinderdagverblijven, dierenartspraktijken, stuk voor stuk verdween uw economische cultuur in handen van buitenlandse lefgozers die hun overnames opgetogen vierden met bezuinigingen, ontslagrondes en verkooprondes. Alles werd duurder. U merkte dit vooral aan uw portemonnee, die werd behendig werd leeggeroofd waar u bijstond en wederom niet door asielzoekers.

In de tussentijd werden de scholen van uw kinderen ongemerkt groter. Terwijl u elkaar de hersens in sloeg met bizarre discussies over witte en zwarte scholen werden uw kinderen met hun overvolle rugzakjes opgevangen in reusachtige hyper klassen. Veel van uw kinderen verzopen in het supervoordelige maar disfunctionele schoolsysteem. Helemaal niet erg vonden de liberalen want wie zijn best zou doen op school, die zou er toch wel komen. Docenten schreeuwden moord en brand, veel van hen sprongen huilend overboord. Wegbezuinigde scholen konden nu worden omgebouwd tot prachtige woningen voor hardwerkende rijken. Van de dorpsschool in IJlst, de meisjesschool in Breda tot de oude scholen in Amsterdam-Noord. Wat nog rest zijn de overblijfselen van authentieke schoolgangen met schitterend glas en lood. De karakteristieke marmeren gangen uit uw jeugd zijn inmiddels ommuurd door luxe appartementen en bevinden zich afgesloten van de buitenwereld in omheinde gemeenschappen. In geen van die gebouwen woont overigens een asielzoeker.

Ook raakte de sloophamer van Rutte de in zijn ogen kosten verslindende zorg, de culturele sector, het klimaatbeleid, de ouderenzorg, de jeugdzorg en nog véél meer. Het ontmantelen van de verzorgingsstaat deed hij doelgericht en stapsgewijs in opdracht van u, de kiezer. U koos keer op keer voor marktwerking. Dus kreeg u marktwerking. In de schaduw van uw betreurenswaardige achterstandswijk verrees gniffelend de Zuidas. Geprivatiseerde klinieken, geprivatiseerde scholen, geprivatiseerde bejaardenhuizen en zelfs geprivatiseerde jeugdzorginstellingen schoten als paddenstoelen uit de grond en ook al had u er misschien zelf geen toegang toe, u was er wel gewoon bij.

Daarom mag het gekanker op asielzoekers nu wel eens afgelopen zijn. De lucht van ongebreidelde haat die virtueel over de hoofden van ontwrichte levens wordt uitgebraakt is niet te harden. U heeft uw zin gekregen. Nooit eerder woonde u tussen zoveel miljonairs. In 2020 telde het Centraal Bureau voor de Statistiek 24.000 miljonairs meer dan het jaar daarvoor. Supermarkten, Shell, Unilever en energiemaatschappijen maken recordwinsten. Terwijl u zich blind staarde op rondrennende licht getinte jonge mannen uit het programma Opsporing Verzocht deelden nog lichter getinte bestuurders buiten de camera om astronomische geldbedragen aan elkaar uit. Ze feliciteerden elkaar met recordwinsten en dachten schuddebuikend van het lachen verder na hoe ze u in de toekomst effectiever kunnen leeg rammelen of vervangen door computers of goedkope arbeiders uit lage loon landen. Misschien ook wel asielzoekers.

Precies daarom kwam u terecht in een armoedeval. Daarom heeft uw kroost nu geen huis. Dit is de reden waarom u nu op een meterslange wachtlijst staat voor een patiënt onvriendelijk ziekenhuis, een kind onvriendelijke jeugdzorg of een mentaal verwarde GGz. Dus mocht u weer eens de gelegenheid krijgen om te stemmen, stem dan voor de broodnodige verandering eens op links. Een lekker sociaal links. Een empatisch links. Een super lief links. Een partij voor de arbeiders desnoods. En liefst ook een partij die asielzoekers niet langer inzet als menselijk schild om u zand in de ogen te strooien. Kies een partij die daadwerkelijk de geschonden normen en waarden in Nederland herstelt. Die lief is voor iedereen en ook voor hen die nog even aan ons en onze manier van leven moeten wennen. Want hoe je het ook went of keert, de wereld staat in brand en vooralsnog blust u redelijk kleingeestig en volledig cataleptisch in de verkeerde richting.

12 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s