drammadam

Als dit geen game-changer is dan weet ik het niet meer. Drie dagen voor de verkiezingen! Frankrijk laat om diplomatieke redenen de Turkse dram-minister  toe terwijl Nederland besluit de dame is kwestie het land uit te schoppen! Wat een verschil van inzicht. Wilders lacht vast zijn ingedaalde zaadballen uit zijn nodeloos kwetsende onderbroek. Ranzige tongen beweren dat zijn onbuigzame voorhuidje door alle opwinding van de afgelopen 24 uur nog strakker is gaan zitten!

In de tussentijd zou elders op de wereld ook Donald Trump met woeste gebaren zijn tampeloeres stevig op en neer halen. De boodschap van Lubach schijnt nu pas tot hem door te dringen. The Netherlands really is second? Wie had dat kunnen denken! Een NAVO bondgenoot de toegang tot haar eigen gebouw weigeren?  Haar gepantserde auto op een oplegger hijsen om haar vervolgens tot ongewenst vreemdeling  te verklaren en onder schot van je laatste drie kogels het land uit te jagen? Zelfs voor Trump gaat dit eigenlijk iets te ver.

Erdogan is een ramp, maar heeft misschien toch ook gelijk. Is Nederland gezwicht voor een rechtse- een extreme en ondemocratische handelswijze?  Sprak onze eigen minister van Buitenlandse zaken Frans Timmermans destijds ook niet op het Maidanplein in Kiev, Ukraine, om de Ukrainers over te halen afstand te nemen van hun pro Russische blik? Noemden we dat toen niet nog heel suf onze vrijheid van meningsuiting! En de Britse politicus Nigel Farage die vorig jaar nog naar Nederland kwam  om een ‘nee’ te bepleiten in het Oekraïnereferendum. Goed voor Brexit-stemmers, zei hij.

Misschien als Nederland  iets meer zichzelf was geweest, hadden we vast onze culturele waarden hoog in het vaandel kunnen houden. Dan hadden we Turkije en ook Frankrijk op een diplomatieke manier een lesje kunnen leren. We zouden het jammerende sujet verwelkomd kunnen hebben in een rood-wit gekleurd Paradiso met bitterballen en Goudse kaas. Om haar daar uit te leggen dat in Nederland de oppositie mee debatteert. Dat Nederland in de kaartverkoop van het Turkse referendum evenveel stoelen beschikbaar heeft gesteld aan voor- en tegenstemmers. Ook was dit het moment geweest om uit te dragen dat een Nederlandse Turk die hier woont en werkt, en in zijn geboorte land geen beschermd spreekrecht heeft, op Nederlands grondgebied kan rekenen op bescherming van de overheid bij het uitdragen van zijn tegendraadse mening. Juist omdat wij Nederland zijn. Vanzelfsprekend omdat zij ons podium kiest. Misschien, heel misschien was ze dan ook wel uit zichzelf  woedend omgekeerd en hard huilend in haar gepantserde auto weggereden.

Maar nee, we hielden haar onder schot, sleepten haar d´r auto uit, vernederden haar publiekelijk, trapten haar het land uit en hakten met een bot mes in op de gevoelige achillespezen van allerlei internationale mensenrechtenverdragen. Doe normaal man! In een democratie? Was goed leiderschap niet iets met afwegingen maken? risico´s inschatten? rust bewaren? strategisch handelen? een provocatie het hoofd bieden? conflicten bezweren? wachten tot je de angel er op het juiste moment uit kunt trekken, omdat er simpelweg teveel belangen op het spel staan?

Buma heeft gelijk. Laten we in vredesnaam maar snel het Wilhelmus gaan zingen, nu het nog kan. Met een beetje pech  moeten we de aankomende weken voor straf urenlang naar ‘Turkije-experts’ luisteren en aanzien hoe Nederlandse ambassadeurs Turkije uit worden gezet. Waarschijnlijk moet we nu ook gaan aanhoren hoe allerhande betrekkingen in gevaar zijn gebracht en met lede ogen gaan toezien hoe economische sancties in de richting van Nederland zullen worden uitgerold.

Dus vooralsnog de felicitaties aan de Turkse minister van familiezaken. De échte winnaar van dit conflict. Gisteren wist niemand nog wie ze was en hoopte ze in Nederland een paar extra stemmen bij elkaar te sprokkelen voor haar enge referendum. Vandaag is ze wereldberoemd en sympathiseren ineens heul veul  Neder-Turken zich met haar.

Eerlijk is eerlijk, als dat geen game-changing is?

74 comments

 1. Het aantal potentiele DENK-stemmers is hierbij te klein om een rol van betekenis te spelen in het Nederlandse parlement.

  Maar zijn wij nu werkelijk even het middelpunt van het Internationale nieuws?

  Democratische groet,

  Like

 2. Denk dat de échte Neder-Turken wel beter weten hoor:)

  Het is natuurlijk makkelijker voor de AKP Gollems om wat Turkse jongeren in Nederland op te hitsen om daarna doodleuk te laten knuppelen, in Turkije had ie tanks nodig gehad voor dit soort spelletjes.

  Maar ieder geval blij dat hier niemand voor háár auto is gaan liggen;)

  Het zou eerder een eyeopener moeten zijn voor de Nederlandse kiezers.

  Like

 3. Sinds de coup zijn er wat spanningen ontstaan onder onze Turkse medelanders. Nederland heeft vriendelijk verzocht om de bijeenkomst kleinschalig te houden om onlusten te voorkomen.
  Vervolgens poept Turkije op onze hoofden en schofferen ze hun gastheer. De minister van familiezaken proberen ze ongezien binnen te smokkelen door een aantal colonnes te laten rijden, zodat onze politie het spoor bijster zou raken.
  Als Turkije ons op een dergelijke manier wil schofferen, dan rest er maar 1juiste stap. Je stuurt ze terug.

  Like

 4. Syl, je vergeet dat de Turkse consul stiekempjes zn telefoon niet opnam om de boel te kunnen saboteren. En je vergeet ook dat Turkije een vrouwelijke dubbelgangster had ingezet ter misleiding.
  Jij bent echt van het team ‘weg met ons’ he? Oh nee, je voelt je geen ‘ons’ natuurlijk omdat je in huidskleuren enzo denkt.

  Like

 5. Hoi Sylvia, stel dat Nederland een spelletje heeft gespeeld he, wat vind je dan van de manier waarop alle turken reageren? Zowel hier als de Turkse regering? En DENK natuurlijk.
  ik vind namelijk dat wij ons ondanks alles waardig hebben gedragen. Nee er was geen sprake van excessief politiegeweld. Ik vind ook dat Turkije zichzelf enorm diskwalificeert, maar ja, ik heb geen minderwaardigheidscomplex vanwege mijn religie of huidskleur.

  Like

  1. Jammer van die laatste zin.

   Ik vind dat Erdogan zich schofterig en provocerend op stelt, ik vind alleen niet dat Nederland dat dan ook maar moet doen. Liever had ik gezien dat we dit conflict met stijl hadden opgelost, zoals je kunt lezen in mijn column. Anderzijds heb ik makkelijk praten van achter mijn laptop en was een confrontatie als deze misschien nodig, al twijfel ik daar aan. Ik denk dat wij meer in onze mars hebben dan wat we hebben laten zien. Geweld beantwoorden met geweld heeft zelden tot een oplossing kunnen zorgen. Bovendien, als we moeten krachtmeten verliezen we het dik, dus zie ik liever een diplomatieke houding/oplossing.

   Geliked door 1 persoon

 6. Jij vind dat we de boel maar moeten laten slopen door die Turkse relschoppers? Trek ik de juiste conclusie? Wat was een beter alternatief geweest om dat tuig te kalmeren denk je?
  Die laatste zin komt doordat je altijd de slachtofferrol kiest. Altijd vanuit zielig gekleurd of zielig moslim. Dat zou mijn keuze niet zijn…witte mensen denken minder in dat soort groepen. Maar dat komt natuurlijk door onze White privilege.

  Like

  1. Jouw houding zou best kunnen komen door white privileges. Je brengt het vast niet voor niets in. Al wil ik er ook best rekening mee houden dat je slachtoffer bent geworden van geschiedenislessen die in Nederland nogal eurocentrisch zijn geschreven. Dit levert bij haar leerlingen niet alleen een bekrompen wereldbeeld op maar het maakt ons ook blind voor de geschiedenis van anderen. We zijn aan het navelstaren en alleen met onszelf bezig en het ontgaat ons dat er een nieuwe wereld ontstaat, omdat we niet goed opletten. Eigenlijk vinden wij westerlingen- en in dit geval Nederlands in het bijzonder, dat anderen in de wereld meer op ons moeten lijken. We vertellen andere regeringen dat ze ons voorbeeld moeten volgen, wat betreft hun handelen en de vrijheden die ze hun burgers geven. Die vorm van culturele arrogantie is geen bewuste keuze. Het komt gewoon niet bij ons op dat het nuttig of interessant zou kunnen zijn om anderen beter te begrijpen.

   Oh dit was trouwens een quote van Peter Frankopan (historicus)

   Like

   1. Mensen moeten meer op ons lijken? Culturele arrogantie? Daar heeft het niets mee te maken. Kijk naar zuid oost Azië, hoe vredelievend en respectvol die mensen zijn naar anderen. Het enige dat wij verwachten is dat we elkaar in onze waarde laten.
    Het probleem is dat moslims ons zien als ongelovige honden en ze mogen ons dus bespugen en beroven terwijl wij een uitkering voor ze betalen.
    Kijk naar Erdogan die ons nu chanteert met de vluchtelingendeal. Ik verbaas me er enorm over dat je dat niet ziet.

    Like

  2. En ze is nog sexistisch ook (zie de teksten over zaadballen, voorhuid etc)… Het grappige is dat ze denkt dat ze met groffe, platvloerse, agressieve en sexistische teksten tot een ‘fatsoenlijke’ discussie kan komen.

   En dan vervolgens wel een zalvige “vreedzame groet terug:)” wensen aan degene die voor haar applaudiseren. Ze kotst er vanalles uit, met als excuus dat het uit haar ‘onderbuik’ komt, maar zegt vervolgens van jouw scherp geformuleerde laatste zin “Jammer van die laatste zin.” Tsja, hoe schizophreen kan je dan zijn…

   Like

   1. Ach gos….. meisje toch…! Vervelend voor je dat je het niet op de inhoud kunt winnen. Ik begrijp dat je daar gefrustreerd over raakt. Logisch dat je dan over futiliteiten als spelfouten begint…

    Trouwens, je bent een paar hoofdletters vergeten….

    Like

 7. @Albert:
  In de geschiedenis kijken we vaak naar korte periodes, kortdurende regimes en bepaalde heersers. Maar we kijken zelden naar de grote lijnen die meerdere continenten en langere periodes beslaan. De route van de slavernij, de route van het goud, de route van de olie, van geweld en ga zo maar door. Uiteenlopende gebeurtenissen en ontwikkelingen verspreid over meer continenten en tijdgeesten die op de een of andere manier met elkaar te maken hebben en op elkaar ingrijpen. Daarom zijn onze denkwijzen en onze handelingen veel meer een product van de handelingen van onze voorouders dan we zelf willen geloven. Jij en ik zijn hier tijdelijk, we denken tijdelijk en door emoties gedreven op korte termijn. Generaties voor ons en generaties na ons zullen afhankelijk zijn van de relaties die we nu wereldwijd opbouwen of dreigen af te breken.

  Nederland is een land, en als je ons van bovenaf bekijkt vooral een eeuwenoude handelsroute. Zonder handel zijn we nergens, al is het maar omdat we weinig eigen grondstoffen hebben waarmee we ons op de kaart kunnen blijven zetten. In onze geschiedenis hebben we veel kunnen plunderen en onteigenen maar die tijd is voorbij. We moeten het nu vooral hebben van betrekkingen en relaties. Turkije is een belangrijke handelsroute voor ons. Doen alsof Turken in Nederland ons alleen geld kosten (uitkeringen) is een beperkte kijk, die ik niet met jou deel. Daar heeft white privileges niets mee van doen.

  Dat Rutte zich nu moet laten plagen door kinderachtige sancties heeft alles te maken met dat hij niets terug kan doen om Turkije terug te raken. Turkije weet dat. Nederland is afhankelijk van de steun die zij krijgt uit Europa maar kan als eigen entiteit geen vuist maken. Turkije is voor Nederland de deur naar het Midden Oosten. Het Midden Oosten staat met zijn rug naar het westen en verlegt zijn handelsroute momenteel naar andere continenten. Dus moet je (vind ik dan) als leider van Nederland diplomatiek proberen te blijven wanneer een confrontatie wordt uitgelokt.

  Azie en het Midden Oosten is bezig haar toekomst te bepalen. We zijn er absoluut van overtuigd dat wij een monopolie hebben op goedheid en dat alleen wij Europeanen de wereld kunnen behoeden voor ellende en verderf.
  Het Westers ideaalbeeld staat onder grote druk zonder dat we daar grip op hebben. We vluchten in het alledaagse en verschansen ons achter nieuwe grenzen. We voelen ons niet opgewassen in een wereld waarin we ons steeds minder thuis voelen. Nogalwiedes, we zijn een product van onze geschiedenis waarin we onszelf altijd op de voorgrond hebben geplaatst en daardoor kunnen we het verband niet zien tussen ons handelen en de veranderingen om ons heen. We moeten anticiperen op wat er gaat gebeuren en wat de gevolgen zijn. Voordat we kunnen begrijpen waar het naar toe gaat met de wereld, moeten we verder terug kijken.
  We zullen ons moeten gaan aanpassen of proberen te verplaatsen. Er ontstaat een nieuwe wereldorde waarbij het Westen niet wordt buitengesloten maar zichzelf onttrekt en dat is voor de generaties die na ons komen een gevaarlijke en nadelige ontwikkeling. Een Premier met visie weet dit of hoort dit te weten en had (in mijn ogen) de provocatie van Turkije dus anders moeten beantwoorden.

  Ik ben geïnspireerd geraakt, en mijn ogen zijn geopend door Peter Frankopan. Ga eens naar hem luisteren en denk dan opnieuw na of het verstandig is hoe we hebben gereageerd.

  Like

  1. Nog steeds kan ik er niet uithalen hoe we de rellen dan hadden moeten beëindigen in jouw beleving. In mijn ogen hebben we dat netjes opgelost.
   Turkije komt er nog wel op terug. Ze willen ons geld maar al te graag hebben. Vanuit onze regeringen en van de toeristen. Dit grapje kost ze een hoop geld. Nadat Erdogan zn referendum heeft binnen gebluft komt de damage control.

   Like

 8. Je zegt ook dat de confrontatie is uitgelokt door Turkije. Maar toch weet je het altijd weer te draaien tot een ‘ weg met ons’. Een kritisch woord richting de agressor lijkt me ook wel gepast, jij niet?

  Like

  1. Zo is het Albert. Altijd en eeuwig maar het eigen nest onderschijten… Hoe je het ook wendt of keert, de fout ligt uiteindelijk altijd in/bij Nederland(ers).

   Kritisch naar eigen cultuur, overheid en maatschappelijke ontwikkelingen is een goede zaak. Maar je kunt er ook in doorschieten.
   En zo draagt Sylvia op haar geheel eigen ongenuanceerde en platvloerse wijze, bij aan een verdere tweedeling van Nederland.

   Like

 9. Weet je…racisme en discriminatie stopt vanzelf zodra migratieachtergrondiërs niet meer oververtegenwoordigd zijn in de misdaad- en uitkeringstatistieken. En ze moeten zelf stoppen met discrimineren. Sylvia, jij weet ook hoe moslims naar Surinamers en Antillianen kijken. En naar homo’s. Tuurlijk zijn er ook geweldig aanwinsten tussen, het gaat om het algemene beeld. Hierdoor ontstaat de racisme.

  Het grote probleem is dat niemand dit benoemd en al helemaal niet met oplossingen komt. En je kunt dit niet ongedaan krijgen door het af te dwingen, dit moet van binnenuit worden aangepakt. Vanuit de eigen groep, aar zelfs die kijken weg. Kijk maar naar jezelf, het is allemaal de schuld van wit.

  Like

  1. En of iemand dan in djellaba loopt of met een hoofddoekje, of vijf paspoorten heeft, dat is allemaal totaal irrelevant. Als we allemaal positief bijdragen aan de maatschappij, en ik word als ongelovige hond uiteindelijk geaccepteerd door mijn nog onwetende schoonfamilie dan maken we telkens een stapje voorwaarts.
   Aan de andere kant hebben we de Quincy’s, sylvanas en Sylvia’s die de boel lopen op te naaien en de haat aanwakkeren. Jullie hebben geen besef van hoe jullie gedrag overkomt.

   Like

 10. Ik zie wel een groot verschil Albert tussen hoe zelf-kritisch autochtonen zijn vergeleken met veel allochtone groepen Nederlanders;

  Het zit in onze maatschappij ingebakken (althans dat is er ingegroeid na WOII) dat we vooral kritisch zijn naar onszelf. We nemen onszelf telkens de maat. Na WOII heeft zich een fobische angst ontwikkeld in onze samenleving, om nogmaals dezelfde fouten te maken, zoals die zich in de aanloop naar WOII hebben voorgedaan. Een ongebreideld antisemitisme (óók in Nederland) maakte in Europa dat de Joden altijd in het verdomhoekje hebben gezetten, met de holocaust als triest hoogtepunt. Het bewustzijn dat we ‘fout’ zijn geweest én toenemende modernisme na de oorlog, maakte dat we van weeromstuit naar het andere uiterste geschoten zijn en ‘kritiek’ op nieuwe Nederlandse groepen ‘not done’ was.

  Nog steeds is het lastig om kritisch te zijn over allochtone groeperingen of vluchtelingen. Veel mensen (ook in de politiek) hebben gepoogd om ervaren integratieproblemen bespreekbaar te maken, maar altijd werden dergelijke kritische noten in de kiem gesmoord. Voor je het wist, werd je weggezet als rascist of xenofoob of islamofoob. Erg frappant allemaal, daar vooral links Nederland altijd erg vóór het doorbreken van taboes was. Maar juist links Nederland was erg fanatiek in het onderdrukken van kritische geluiden over integratie. Kijk naar hoe Groen Links opereert; Ze bestreden en bestrijden figuren als Pim en Geert te vuur en te zwaard, maar nooit zullen ze zelf beginnen over de problemen rondom integratie of Moslimfundamentalisme in Nederland. Sterker nog; De PSP zette vroeger een blote vrouw op haar verkiezingsposter, om de vrijheid van de vrouw te onderstrepen. Tegenwoordig schromen Nederlandse Groen Links dames niet om met een hoofddoek op de foto te gaan om hun sympathie voor moslima’s duidelijk te maken. En ook een ex-moslima als Ayaan Hirsi Ali werd als ervaringsdeskundige bij de PvdA compleet genegeerd toen ze de moeilijke positie van de moslima’s in Nederland onder de aandacht probeerde te brengen. Hoe tegenstrijdig…..!! Tsja, en als je bepaalde gevoelens of belevingen maar lang genoeg de kop indrukt, dan bouwt de spanning zich op en krijg je vanzelf extreme ontladingen via pipo’s als Pim Fortuyn of Geert Wilders…

  En als we het over racisme hebben gaat het altijd over discriminatie van autochtone Nederlanders naar allochtonen toe… Maar zelden hebben we het over discriminatie binnen de allochtone groepen, of van allochtone groepen naar de autochtonen toe, zoals:
  * onderdrukking van vrouwen binnen de Islam
  *,antisemitische onder moslims
  * homohaat onder moslims
  * minachting onderling tussen de verschillende Turkse groeperingen in Nederland
  * extreme macho-cultuur binnen bepaalde allochtone groeperingen (waar ook Sylvana in het verleden de nodige opmerkingen over gemaakt heeft, maar waar ze nu het stilzwijgen over toedoet, omdat het niet ‘hip’ is om kritisch over donkere mensen te spreken; nee, doorzemelen over hoe slecht allochtonen worden behandeld in Nederland is veel hipper…)
  * minachting van Hollandse dames

  Onze (autochtone) houding maakt dat we erg kritisch zijn naar onszelf en nauwellijks (durven te zijn) naar nieuwe groepen Nederlanders. En een deel van deze nieuwe groepen Nederlanders, zijn het ook niet gewoon om kritisch naar hun eigen cultuur te kijken. Onze (autochtone) houding, stimuleert hen daar ook niet in. Integendeel….. We willen hen en onszelf liever doen geloven dat we eigenljik nog steeds niet goed met Nederlanders met een allochtone achtergrond omgaan.

  Alles in Nederland moet bespreekbaar zijn…zolang het maar niet over de schaduwkanten van onze multiculturele samenleving gaat…. Tsja….

  Like

 11. Resumé; We blijven in Nederland hangen in een soort van schuldbesef en zijn daardoor nauwelijks in staat om Nederlanders met een allochtone achtergrond te coachen om goed te integreren.

  Like

 12. Wauw…wat een wijsheid dirk, spijker op de kop. Sylvia, zou je jouw licht hier eens over willen laten schijnen? En wat zouden nou constructieve oplossingen volgens jou kunnen zijn?

  Like

  1. Dank je Albert, maar ik verwacht niet dat Sylvia’s mind open genoeg is om te kunnen bevatten wat we bedoelen. Sylvia vertoont een klassiek beeld van iemand die zich met hand en tand wil afzetten tegen alles wat riekt naar conservatisme. Als tegenreactie op haar zeer orthodoxe opvoeding/jeugd, geeft ze zich nu haast kritiekloos over aan alles wat valt onder de noemer, ruimdenkend, progressief en modern. De dwangmatig, vastomlijnde beelden die haar in haar jeugd zijn opgedrongen, zijn vervangen door vastomlijnde, dwangmatige beelden uit het andere uiterste van het spectrum. Ze is al met al zelf een slachtoffer, van de shizofrenie waar Nederland in de decennia na WOII in terecht is gekomen.

   Like

  2. Ik vrees@Albert dat ik geen constructieve bijdrage kan leveren, anders dan dat ik het hard grondig oneens ben met Dirk. Dirk zegt dat de autochtoon geen kritiek kan/mag leveren op de allochtoon. In de wereld waarin ik leef zie ik- en ervaar ik iets anders. Men uit zich ongenuanceerd, rechtlijnig vol boze/verwijtende emoties en steevast negatief in de richting van de ‘allochtoon’, wie dat overigens ook mogen wezen. De ‘allochtoon’ is een zelf gecreëerd vijandsbeeld waar iedereen- maar ook niemand zich in zal herkennen. Maar als je perse een hele grote groep mensen, die werkelijk niets met elkaar gemeen hebben, ‘allochtoon’ wilt blijft noemen, zullen zij zich toch een allochtoon gaan voelen. Hierdoor ontstaat een nieuwe groepscultuur, een nieuwe identiteit en sympathiseren allerhande culturen ineens met elkaar.

   Dirk vertelt ook dat de autochtoon wél zelf-kritisch is (want hij heeft een schuldgevoel door zijn rol in de geschiedenis) en de allochtoon niet zelf-kritisch is. Hier lijkt Dirk te vertellen dat allochtonen (wie dat ook wezen mogen) geen eer- of schuldgevoel heeft op basis van zijn rol in zijn geschiedenis, althans niet één die hem nu zou kunnen helpen of belemmeren. Ik vind dat een versimpeling die zijn weerga niet kent.

   Als je mij vraagt om constructieve oplossingen@Albert, dan denk ik dat we elkaar eerst maar eens voor vol moeten gaan aanzien. Ik denk dat we ruimte moeten geven aan elkaars waarden en ervaringen. Ik denk ook dat we (de Nederlandse overheid) een plan moet maken voor de toekomst. Wat voor land willen we? en wie doet daar aan mee? Gezamelijke waarden moeten opnieuw bekeken, benoemd en vastgelegd worden, met in achtneming het recht op ieders individuele rol en behoefte daar in. Uiteindelijk wil (bijna) niemand oorlog, een rot leven, kut buren, een shit opleiding of op straat onheus bejegend worden..en die gezamelijkheid moeten we snel zien terug te vinden.

   Ik vind – ook al ben ik het op punten niet met jullie eens- het fijn dat jullie op een redelijke manier met mij in gesprek blijven, ook al probeert Dirk het steeds heel persoonlijk te maken door met diagnoses te smijten, mijn ouderlijk huis te betrekken en mijn opvoeding af te keuren. Dan nog denk ik…blijf praten.

   Geliked door 1 persoon

   1. “Men uit zich ongenuanceerd, rechtlijnig vol boze/verwijtende emoties en steevast negatief in de richting van de ‘allochtoon’, wie dat overigens ook mogen wezen. ”

    Maar wie is “Men” dan in jouw beleving ?

    Like

   2. Sylvia, jouw redenaties zijn in mijjn optiek zo extreem eenzijdig. Telkens het zelfde patroon;Andere Nederlanders verwijten niet genuanceerd genoeg te zijn, maar zelf in algemeenheden vervallen als jij het wijsvingertje heft naar de Nederlandse samenleving. Alsof alle Hollanders rascist zouden zijn… En alle allochtonen leiden onder discriminatie. En dan wil je blijven praten, maar begin je met platvloerse, groffe teksten over Geert Wilders. Afgezien van het feit dat ik niet eens over de ballen of de voorhuid van Geert Wilders na wil denken, gooien dergelijke platvloerse teksten bij mij de deur al dicht voor een goed gesprek. Te vaak wordt ‘humor’ misbruikt om maar alles te kunnen zeggen wat je dwarszit… Een goed gesprek begint met fatsoen en respect… En hoe je het ook wendt of keert (en excuus als ik je daarmee kwets), maar die grofheid en platvloersheid zie je vak terug bij mensen die zich krachtig af willen zetten tegen hun eigen conservatieve achtergrond; alsof ze aan willen tonen dat ze hun roots toch echt ontgroeid zijn. .

    Like

   3. Ik kan de mensen met een migratie achtergrond niet voor vol aanzien zolang ze hun kinderen op scooters laten roven Sylvia. Zolang Marokkanen bijvoorbeeld oververtegenwoordigd zijn in de misdaadstatistieken en zelf discrimineren zit er een probleem in die groep. En zolang ze dat zelf niet herkennen en dat zelf niet proberen op te lossen kunnen ze vanuit mijn kant rekenen op minachting.
    Je weet zelf ook heus wel dat als een Marokkaanse met een blanke of iemand uit de Antillen of Suriname thuiskomt dat ze dan verstoten wordt. Minachting van mijn kant Sylvia. Geen begrip en respect voor deze andere cultuur, want zij tonen geen respect voor de individu. Je eigen homo kind verstoten. Het gebeurt!
    En sorry voor mijn spelfouten met d en t ik ben pas op mijn 21e gaan leren en heb in het voor mij falende onderwijssysteem nooit knap leren spellen 😦

    Like

 13. In simpeler woorden zeg ik dat Sylvia een one track pony is. Terwijl ze me toch niet dom lijkt.
  Wat ik ook raar vind, dat 13 jarige Marokkaanse joch wat twee of drie weken geleden overleed omdat ie aanstekergas snoof (huh?), die willen ze in Marokko begraven. Zo groot is de verachting van Nederland blijkbaar. Dat geld hebben ze trouwens niet eens, en de overheid wil niet bijspringen (rascisme!) dus moet er een inzamelactie voor komen. Dat vind ik nou discriminatie. Niet hier begraven willen worden. Alleen maar parasiteren denk je dan als buitenstaander.
  En Sylvia horen we idd niet meer. Het wordt vast ingewikkeld. Net als met Sylvana, een grote bek maar zodr je er doorheen prikt is ze boos.

  Like

  1. Wat ik weet van Marokkanen en begrafenissen is dat zij (vanwege geloof) niet na een overlijden ‘geruimd’ mogen worden. In Nederland worden graven na zoveel tijd wel geruimd en verdwijnen overblijfselen in een soort massagraf. Dat is bij Marokkanen ondenkbaar, van de doden blijf je voor eeuwig af. Op dit moment is er alleen in Almere één met een eeuwigdurende grafrust..

   Geliked door 1 persoon

 14. Dat is denk ik de kern van het integratieprobleem. Een deel van de Nederlanders met een allochtone achtergrond, wonen en werken hier wel, maar zien Nederland slechts als een tussenstation. Het land van herkomst (van henzelf, hun ouders of grootouders) blijft toch het einddoel (desnoods al was het alleen maar voor de begrafenis). Men houdt 2 paspoorten aan, luistert naar de media en de politici van het land van herkomst, bouwt de Nederlandse moskeeen in de architectuur van het land van herkomst, geeft hun kinderen namen zoals die in het oer-land gebruikelijk zijn en trouwt ook het liefst met een partner die rechstreeks uit dat land afkomstig is. De normen en waarden uit de cultuur van herkomst blijven preveleren boven de Nederlandse. En zo blijft integratie voor een deel van de allochtonen een moeizaam verhaal…

  Maar ja, Sylvia zal wel zeggen….”Jullie zijn gewoon boze witte mannen….” 😉

  Like

 15. Totaal met je eens dirk. Ik zou het geweldig vinden als artikel 1 en denk zouden zeggen, weet je wat, we gaan de voedingsbodem voor discriminatie richting ons weghalen. We houden onze achterban een spiegel voor en we zullen ze helpen met het vasthouden van werk. We zullen ze uitleggen dat je in de zomer geen recht hebt op 6 weken aaneengesloten vakantie en ja, je hoort idd op tijd te komen en nee, je kunt je niet ziekmelden als je niet echt ziek bent (lekker voorbeeld Sylvana)
  En dat ze zouden zeggen: ja, we domineren de misdaadstatistieken, achterban, gedraag je, je verpest het voor de welwillenden.
  Waarom doen ze dat niet? Dat is toch geen discriminatie? Dat is toch allemaal statistiek en een feitelijke weergave van de werkelijkheid?
  Als ze daar succesvol in zouden zijn dan kijk ik met plezier naar een multiculturele samenleving, waarin ik Mn groeten en fruit weer ga halen bij de Turk. En medjouldadels bij de Tunesiër. Dat doe ik nu niet meer…ik boycot alles wat riekt naar migratieachter grond. Met dank aan artikel1 en denk.

  Like

 16. We hebben de afgelopen dagen overigens ook weer kennis kunnen nemen van een aantal positieve ontwikkelingen binnen onze multi-culti samenleving-
  – Marokkaanse moskeebesturen die naar buiten durven brengen dat ze zich te veel door DENK onder druk gezet voelen om hun moskee-bezoekers te pushen om op DENK te stemmen
  -Twee koepelorganisaties van Turkse moskeeën uiten voor het eerst openlijk kritiek op de Turkse president Erdogan.
  Dit zijn ontwikkelingen die weer wat gerust stemmen….

  Like

 17. Maar beste klager(s) toch…
  Wat nou als allochtone idealen soms verder reiken dan uw geïndoctrineerde integratie-theorieën?
  Laat ik het zo proberen uit te leggen;
  Ondanks dat ik geen moslima ben of kan zijn , zit de charme van de Islam nog steeds diep in mijn hart geworteld. Het is al een Artikel1 op zich. Voor mij verenigd het de mensen juist: ongeacht kleur, ras, rang en ja ook je geaardheid. Het kent geen landsgrenzen;) en de hemel is er ook nog eens grenzeloos groot! Prachtig toch?
  Maar helaas lijkt de Islam haar uiterste houdbaarheidsdatum gehad te hebben.
  De valkuilen waar de mensen in de tijd van Mohammed (en voor Jezus, Mozes en Eva) in trapten zijn van alle tijden namelijk.
  Waarom dan zoveel kritiek op de ander omdat ie je alleen maar in een andere taal probeert te bereiken… De gefrustreerde moslim aan de ene kant met de (geïndoctrineerde) plicht om zoveel mogelijk mensen de richting van Mekka te wijzen. Dat is immers een harde eis voor een ViP visum naar de hemel denkt men.
  Aan de andere kant de rest die MET elkaar een aardse paradijs proberen te vormen. En dit kleine landje Nederland kan in de toekomst nog wel eens voor een hele mooie domino effect zorgen…
  U hoeft van mij niet naar de Turk om uw brood te halen. Zolang een Tunesiër maar de aangeleerde manieren niet verliest en een brood zal blijven delen tussen een Marokkaan/Nederlander en/of een Turk.

  Like

  1. Sorry, ik snap niet wat je probeert te zeggen. Dat de islam over de houdbaarheidsdatum heen is?
   De islam verenigd in de praktijk niet zo erg hoor. Moslims verstoten zelfs hun eigen kinderen als ze homo blijken, of als ze met een ongelovige willen trouwen.
   Een aards paradijs vorm je niet door met je vriendin op de scooter het openbare leven onveilig te maken en te sissen naar vrouwen.
   Blanke ‘hoeren’ neuken, maar oh wee als je zusje een blanke vriend heeft. Wat een kut-mentaliteit.
   Kortom, als je nog een poging zou willen doen in Jip en Janneke taal, dan zou ik dat echt op prijs stellen. Constructieve ideeen om de maatschappij te verbeteren ook, want Sylvia hier snapt het ook niet.

   Like

 18. Tja…na een glaasje wijn moet ik eigenlijk ook niet willen schrijven:)
  Probeer het kort te houden voor u: De Islam heeft haar beste tijd gehad inderdaad. De letterlijke interpetatie van de Koran (wat ook nog eens 60 jaar na Mohammed pas een boek werd) en het generatie op generatie overdragen van de bijhorende denkbeelden ervan is het grootste probleem van de moslims zelf geworden. De Islam heeft een eerste zet gegeven aan de mensen van toen om los te komen van slavernij zowel fysiek als geestelijk. Vrouwen kregen rechten en vaders mochten hun dochters niet meer levend begraven. Het is ook een rebelse poging van Mohammed geweest om de wereldburgers te vereniging met elkaar, zodat iedereen kon genieten van de vrijheden. Dus niet alleen ikke en ikke.

  Like

 19. Een constructieve idee zou kunnen zijn om de Islam eerst zelf te zien en begrijpen door westerse ogen. En deze later op scholen bijvoorbeeld als les aan te bieden aan de jongere moslim generaties. Ik denk dat er dan heel veel verschillen zullen wegvallen.

  Like

  1. Marokkanen scoren het hoogst in de criminaliteitscijfers. Wat moet daaraan gedaan worden dAn? VAnuit de moslimgemeenschap horen we alleen: ‘ja maar er zitten ook goeie tussen, dus je mag ons niks verwijten.’

   Like

 20. Rellen en gewonden bij de Turkse ambassade in België. Het blijkt nu dus dat de Nederlandse regering de Turkse regering terecht heeft verzocht om het bezoek uit te stellen. En dat bovenstaand artikel dus opruiend en omgekeerd racistisch is. Toch, Sylvia?

  Like

 21. Inderdaad Albert. De gebeurtenissen in België tonen aan dat de Nederlandse regering juist goed gehandeld heeft (al wisten we dat op voorhand ook al wel). Natuurlijk had Nederland het bezoek van de Turkse minister ook aan kunnen grijpen om ze de les te lezen en ze aan het verstand te peuteren dat ze niet goed bezig zijn in Turkije. Maar de onderlinge spanningen in de Turkse gemeenschap in Nederland waren de belangrijkste reden om de Turkse minister niet haar gang te laten gaan, en dát gaf de doorslag. Bovendien, ergens moet je een grens trekken en mag je op zeker moment je tanden laten zien. Ik ben blij dat Rutte de grens keihard getrokken heeft. Hij is daarmee zeer in mijn achting gestegen. Dat hij daarvan geprofiteerd heeft bij de verkiezingen….!? So be it !!

  Like

 22. Discriminatie van onze homo’s door moslimtuig. Waarom horen we DENK daar niet expliciet over? Het is geen incident, het zit in het hele moslimvolk ingebakken. Het racisme roepen ze over zichzelf af, ik kots op ze.

  Like

 23. Een verhaal met een rare bijsmaak en arme mannen… Hand in hand op straat lopen durfden ze niet eerder hoor. Gelukkig durven ze ieder geval nu wel wat meer. Na het incident kunnen ze (samen) voor de kranten staan te poseren. Yeahhh…

  Like

  1. Antoniem, neem nog een wijntje. Het zal inderdaad wel speciaal verzonnen zijn om moslims in een kwaad daglicht te stellen. Geloof mij maar, daar hebben moslims geen ongelovige honden voor nodig, dat kunnen ze zelf ook heel goed.

   Like

 24. Wat ook schokken is dat veel media niet durven benoemen dat het weer uit de moslimhoek komt. En als je de kern niet raakt kan het ook niet opgelost worden. Dit probleem blijft dus etteren en zweren. Totdat we zelf gaan patrouilleren op straat om onze geweldige homo scene te beschermen.

  Like

  1. Ben het helemaal met je eens Albert. Het viel mij ook al op; Op Teletekst stond (wonder boven wonder) wel benoemd dat de daders volgens de slachtoffers, van Marokkaanse komaf waren, maar in ons regionale (links georiënteerde) dagblad, werd er in alle toonaarden over gezwegen…

   Bizar dat een dergelijk zeer relevant feit verzwegen wordt. Nu ontstaat ten onrechte het beeld dan onze samenleving ‘in zijn algemeenheid’ minder tolerant wordt naar homo’s toe. Terwijl dat beeld niet terecht is. Ook vanuit homo-belangenorganisaties is meermaals aangegeven dat zij in toenemende mate agressie en discriminatie ervaren van Marokkaanse jongeren. Dit feit ontkennen of negeren, zal ten koste gaan van een effectieve bestrijding van homo-haat.

   Bovendien, wij, als burgers, hebben ook ‘het recht’ om de hele waarheid te kennen. Relevante info achterhouden, omdat het wellicht bij sommigen rascistische gevoelens versterkt, vind ik de reinste minachting van de burgers en het toppunt van betutteling en is wat mij betreft een verkeerd gebruik van persvrijheid. Ik wil alles weten, als er nieuws is, en ik bepaal zelf wel hoe ik dat interpreteer ! Het stelselmatig verzwijgen van de achtergrond van daders, leidt tot een verkeerd beeld van de samenleving. Het is hetzelfde als dat je stelselmatig voetbalrellen presenteert als ‘agressie bij een sportevenement.’ Niemand zal dan kunnen bedenken dat voetbalwetstrijden bij uitstek gevoelig zijn voor escalatie. En daar zal dan dus ook niet op geanticipeerd worden. Overigens weet iedereen heus wel dat niet alle bezoekers van de voetbalwedstrijd mee hebben gedaan aan de rellen. En zo zijn er ook genoeg homo-vriendelijke Marokkanen, maar ga asjeblieft niet verhullen dat het anti-homo sentiment toch ook vooral uit de Marokkaanse hoek komt !!!

   Op het moment dat ik dit typ, is het jeugdjournaal er voor. En ook nu wordt er gezwegen over de vermeende afkomst van de dader…. Op deze manier ligt het wat mij betreft, dicht aan tegen ‘nep nieuws.’

   Like

 25. Beste @Dirk,
  Sarcasme is niet altijd even makkelijk te vatten nee. Ik probeerde de reacties juist aan een niveau te spiegelen waarvan ik vermoed dat het onder valt. En het klopte ook nog.
  Echt waar. Het liefst schud ik zowel de extremisten als de anti-moslim (racisten) eens goed door elkaar.
  Door een incident waar we niet bij waren, kunt u het kotsen over moslims applaudisseren/begrijpen of hier juist wel overheen lezen. Ik zou zo n mensonwaardige en kortzichtige uitspraak eerder betreurd hebben.
  Aan de ene kant bagatelliseert u het in Nederland diep gewortelde racisme fenomeen.
  Aan de andere kant bent u stom verbaasd als iemand U aangeeft dat het extreme gedrag van bv. de Marokkaanse jongeren juist weer door racisme worden gevoed…

  Like

  1. Antoniem, waarom worden Marokkanen gediscrimineerd en hoor je niets over Aziaten bijvoorbeeld? Ik zal het je verklappen. Er is een hardnekkige kern in de Marokkaanse gemeenschap die het voor iedereen verpest. Dat is de oorzaak. En daarom neem ik voor de lagere functies nooit een Marokkaan in dienst. Bij hbo plus functies kan dat weer wel. Ze doen het zelf.

   Like

 26. Met andere woorden dus: Hoe bedoel je gelijke kansen…

  Vroeger en dan heb ik het over heeeel vroeger kwamen gastarbeiders met treinen aan in NL. Ze werden toen geworven en uitgenodigd om in te komen werken voor Nederlanders.
  Bij aankomst stonden toekomstige werkgevers hen op te wachten. De eerste selectie bestond uit het persoonlijk controleren van de tanden… Dus het verbaasd me niets 🙂

  Like

  1. Veel van deze mensen stonden in hun land van herkomst onder aan de sociale ladder. Ze waren in Turkije, Marokko etc. volledig kansloos. In Nederland hebben ze vrijheid, kansen en mogelijkheden gekregen, die ze in hun land van herkomst nooit gehad zouden hebben. Helaas beseffen ze dat niet allemaal en heeft een deel van hen geweldige kansen laten liggen en kruipen nu, met de discriminatiekaart in de hand, in de slachtofferrol en verheerlijken nu notabene het land waar zij of hun ouders-grootouders vandaan kwamen. Een deel van met name links Nederland, draagt er actief aan bij dat deze mensen in hun slachtofferrol blijven zitten door vooral om de brei heen te draaien in plaats van deze ´slachtoffers´ nu eindelijk eens een flinke, goedbedoelende schop onder hun kont te geven.

   Like

 27. Geen idee over welke ladder u het heeft. We leven in 2017 en hoe ik er mijn best ook voor doe kan ik aan uw denkbeelden nog geen panty aan vastknopen…

  Like

 28. Gaan we weer:) Nee hoor beste Dirk. Als u juist een borrel nodig heeft, zou ik zeggen be my guest.
  Dat wat u als kansloos definieert, zijn helden in mijn ogen. Jaren geleden hebben ze geliefden en familie achter zich gelaten en zich letterlijk dood gewerkt in Nederland.
  En de generatie waarvan u verwacht dat ze best wat onderdaniger mogen zijn, zijn de nieuwe Nederlanders.
  Dus appels met appels vergelijken a.u.b.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s