Roodkapje en de boze wolf. (politiek voor de allerkleinsten)

 

‘Hé Roodkapje’, roept de boze wolf’,  ‘jij moet je kapje af doen!’

‘oh?’,  antwoordt Roodkapje, ‘ waarom dan?’

‘nou..’, zegt de wolf, ‘omdat jij wordt onderdrukt ‘.

Roodkapje moet er smakelijk om lachen.

‘Nee hoor malle wolf’,  ik word helemaal niet onderdrukt.’

‘Welles!’,  gromt de Wolf geïrriteerd, ‘want als jij van de gebroeders Grimm een geel kapje op had moeten doen, had je nu Geelkapje geheten!

‘Nou en!  zo heet ik nu toch niet?’, antwoord Roodkapje korzelig’.

‘Precies!’,  zegt de wolf triomfantelijk, ‘dus word  jij onderdrukt!’

‘Wat jij wil boze wolf, toch draag ik mijn kapje graag’.

‘Nietus!’ snauwt de wolf, waarna hij hard begint te grommen.  ‘Niemand in dit bos draagt een kapje, dus jij hoort hier niet! Roodkapje schrikt zich een hoedje en doet snel een paar stapjes achteruit.

‘De kabouters dragen toch ook rode mutsjes’,  mompelt Roodkapje verbeten binnensmonds maar nog nét hoorbaar..

‘Dat is waar’, antwoordt de boze wolf overrompeld door haar brutaliteit,  ‘die moeten dan ook hun mutsjes maar af!’.

Dan moet Roodkapje huilen, ‘Ik wil het niet, Ik wil gewoon mijn rode kapje weer op!’.

‘Komt niets van in’,  zegt de wolf vastbesloten, ‘en iedereen is het met mij eens’.

‘Ook de elfjes?’ vraagt Roodkapje ongelovig.

‘De meeste wel’,  antwoordt de boze wolf onverbiddelijk.

‘Dat komt omdat iedereen bang voor jou is boze wolf’,  zegt Roodkapje boos.

‘Nee hoor’, antwoordt de boze wolf in zijn nopjes.  ‘Iedereen in dit bos mag zeggen wat’tie wil, en wie dit niet bevalt moet oppleuren naar een ander bos!’

‘Goed, dan wil ik met de wijze uil praten’,  zegt Roodkapje vastbesloten haar zin door te drijven.

‘De uil?’ herhaalt de boze wolf schaterlachend.

‘hahaha de uil! Die is met de noorderzon vertrokken! In dit bos is er niet langer een uil!’.

‘Geen wijze uil?’ stottert Roodkapje volledig van haar stuk gebracht.

Nu is de wolf blij.

‘Weet je wat, Roodkapje,  laat dat stomme kapje maar zitten ook,  ik was je toch al van plan om op te eten’.

 

 

 

26 comments

 1. Er was eens ook en er was eens niet.
  Een zelfingenomen wolf en een ezeltje raakten in discussie over de kleur van het gras. Echt? Ja, écht!
  Je ziet zelf toch ook wel dat het gras geel is wolf! riep de ezel.. Je kunt wel de mooiste ogen uit het hele bos hebben ezel.. maar het gras is toch écht GROEN reageerde de wolf. Er volgde een welles nietes discussie tot bijna t einde der tijden.
  Totdat koning leeuw het niet meer trok en de wolf en ezel toch maar bij zich riep.
  Hij hoorde ze allebei aan en besloot uiteindelijk om de wolf in de gevangenis te gooien..
  En waarom?
  Niet omdat ie ongelijk had hoor..
  Alleen maar omdat ie (al zooooo lang) met ezel had gediscussieerd…

  Geliked door 1 persoon

   1. Denk en Sylvana laten die mensen trouwens inderdaad in de stront zakken, want zij durven deze discriminatie bij hun achterban niet keihard aan te kaarten, terwijl zij daar juist de aangewezen personen voor zijn. Ze wijzen alleen maar naar wit.

    Like

  1. Ja, blijkbaar is onze ‘intolerantie’ erger dan de intolerantie voorkomend uit bepaalde geloofsovertuigingen. Dat mensen zich zo gek laten maken door een geloof/ideologie dat ze homo’s het liefst van een flatgebouw flikkeren is volstrekte waanzin.

   Afschaffen die geloven, allemaal. Komt alleen maar ellende van.

   Geliked door 1 persoon

 2. ‘Hé Roodkapje’, roept de boze wolf’, ‘wat zie ik nou? Heb jij je kapje afgedaan?!’
  ‘oh?’, antwoordt Roodkapje, ‘ maar mag dat dan niet?’
  ‘nee natuurlijk niet..’, zegt de wolf, ‘een meisjeshoofd zonder kapje kan echt niet volgens ons geloof ‘.
  Roodkapje moet er smakelijk om lachen.
  ‘Nee hoor malle wolf’, dat hoort helemaal niet bij ons geloof.’
  ‘Welles!’, gromt de Wolf geïrriteerd, ‘want als je het niet draagt worden alle mannen opgewonden van jou. En dat moet jij voorkomen. Doe jij dat niet, dan ben je een h*r !’.
  ‘Nou en! Dat ben ik toch niet !? En bovendien is dat dan toch het probleem van die mannen?’, antwoord Roodkapje korzelig’.
  ‘Niets ervan!’, zegt de wolf triomfantelijk, ‘jij bent het meisje, dus het is jouw probleem!’
  ‘Wat jij wil boze wolf, toch draag ik liever geen kapje’.
  ‘Niets mee te maken!’ snauwt de wolf, waarna hij hard begint te grommen. ‘Alle meisjes van jouw geloof dragen in dit bos een kapje, of je wilt of niet, dus jij ook! En anders sturen we je terug naar het buitenste buitenbos, waar ook ooit je opa en oma woonden. Daar zullen ze je leren.’ Roodkapje schrikt zich een hoedje en doet snel een paar passen achteruit.
  ‘Maar de meisjes met een ander geloof of geen geloof hoeven hier in dit bos toch ook geen mutsjes te dragen ?’, probeert Roodkapje er nog tegenin te brengen..
  ‘Dat is waar’, antwoordt de boze wolf overrompeld door haar moed, ‘maar die deugen ook niet ! Stelletje sn*llen Neem daar vooral geen voorbeeld aan!’.
  Dan moet Roodkapje huilen, ‘Ik wil het toch echt niet, Ik wil gewoon géén kapje op!’.
  ‘Fuck you!’, zegt de wolf vastbesloten, ‘iedereen is het met mij eens’ .
  ‘Ook de femi-elfjes?’ vraagt Roodkapje ongelovig.
  ‘De meeste wel’, antwoordt de boze wolf onverbiddelijk.
  ‘Dat komt omdat iedereen bang voor jou is boze wolf’, zegt Roodkapje ditmaal woedend.
  ‘Nee hoor’, antwoordt de boze wolf in zijn nopjes. ‘Iedereen in dit bos mag zeggen wat’tie wil, maar als je het kapje belachelijk maakt dan ben je een rascist, of nog mooier ‘xenofoob’ ! En als ik dan heel hard roep ‘RASCIST’, dan gaan de femi-elfjes heel hard roepen en zeggen dat het zo fijn voor jou is dat jij in alle vrijheid jouw kapje mag dragen… HAHAHAHA!’
  ‘Goed, dan wil ik met de wijze uil praten’, zegt Roodkapje boos.
  ‘De uil?’ herhaalt de boze wolf schaterlachend.
  ‘hahaha de uil! Die is met de noorderzon vertrokken, In dit bos is er niet langer een uil!’.
  ‘Geen wijze uil?’ stottert Roodkapje volledig van haar stuk gebracht.
  Nu is de wolf blij.
  Murwgebeukt en gehersenspoeld zet Roodkapje haar kapje maar weer op….. Als zelfs die femi-elfjes al zeggen dat zo’n kapje zo fijn is…..

  Like

 3. Hey achmed (uit mijn klas, HBO) ik zag je zus laatst, leuke meid zeg 🙂
  Ik waarschuw jou petertje, als ik merk dat jij naar mijn zus kijkt, dan snij ik jouw keel door!
  Ohhww, oke achmed…

  Dit verzin ik niet he…achmed is echt geen uitzondering. Vraag maar eens om je heen aan hoofddoek meisjes hoe hun familie zou reageren als ze met een blanke Hollander thuiskomen,

  Like

  1. Ik denk dat je met jouw opmerking de kern van de zaak raakt; Een cultuur (zoals die voornamenlijk bij orthodoxe moslims voorkomt) waarin de mannen op een vaak agressieve wijze dominant zijn ten opzichte van de vrouwen. De jongens/mannen krijgen alle ruimte; ze zijn van klein kind af aan de baas in huis ! M.i. is dit ook de reden dat relatief veel Marokkaanse jongens in de criminaliteit belandend, al willen anderen ons doen geloven dat dat komt omdat ze stelselmatig gediscrimineerd worden….). Meisjes (uit de orthodoxe milieus wel te verstaan) worden vanaf het begin kort gehouden en zijn zich van meet af aan bewust van hun ondergeschikte positie. Ze laten het wel uit hun hoofd om zich anders te gedragen dan van hun verwacht wordt…
   En dan gaan bij mij de haren recht overeind staan als er mensen (of nog erger, van die nep-feministes) zijn die beweren dat moslima’s er zelf voor kiezen dat ze een hoofddoek dragen? Hoezo ‘er zelf voor kiezen’? Ze hebben helemaal niets te kiezen… ? Laten we gauw beginnen met die conservatieve moslimkerels duideljik te maken hoe ze om moeten gaan met vrouwen. En als ze dat niet willen dan…. inderdaad ‘pleur maar op’ !! En ga dan niet janken dat je gediscrimineerd wordt!! Asjeblieft zeg…. Btw; Ik heb het dus niet over die vele progressieve en liberale moslims… !!

   Like

 4. Tja, dat is zo. Deels is dit zo Dirk. Er zijn veel vrouwen onvrij in hun doen en laten. Maar je kunt mensen niet bevrijden die niet bevrijd willen/kunnen worden. Iemand bevrijden van ideeën en opvattingen moet meestal van binnenuit komen. Jij en ik zijn daarvoor niet de aangewezen personen en zeker niet wanneer we geen oog hebben voor de argumenten die zij ter verdediging zelf inzetten. Ik vind het daarom moeilijk om te oordelen. Over mijn eigen groep/cultuur kan ik makkelijker oordelen, omdat ik daar deel van ben. Om die reden zoek ik vaak naar overeenkomsten en schrijf ik ‘kijk-naar-je-zelf-stukjes’, die opgevat kunnen worden als zelfhaat, maar nooit zo bedoelt zijn. Ook in onze cultuur zijn vrouwen onvrij. Vind ik dan. We doen alsof vrouwen in het Westen vrije mensen zijn, in de praktijk zie ik dat dit niet zo is. Het merendeel van onze meisjes en vrouwen worden op 12 jarige leeftijd richting verzorgende beroepen geduwd. Zo rond hun 25ste, werkt het merendeel van de vrouwen in de zorg. Jeugdzorg. Ouderenzorg. Gehandicaptenzorg. Is dat vrij? Waarom gaan in het vrije Westen jongens naar rechts en meisjes naar links? Waarom is 90% van de bijstandgerechtigen vrouw? Waarom verdienen vrouwen bij gelijke geschiktheid minder dan mannen? Oké we hoeven geen hoofddoek op en idd we denken niet vanuit een religie. Tenzij we onze marktwerking een religie noemen. Kritiek geven op anderen is makkelijk, maar sjesus wat hebben we zelf nog een hoop op te lossen. Hoe sta jij daar in?

  Geliked door 1 persoon

  1. 1. Niet bevrijd kunnen / willen worden;
   In de basis denk ik dan dat ze (plat gezegd) niet zoveel te willen hebben. Laten we eerlijk zijn; niemand heeft ze gedwongen om hier te wonen. En als ze er dan toch voor kiezen om hier te gaan wonen, moeten onze normen en waarden het uitgangspunt zijn voor hun. Puur en alleen al vanuit fatsoensoogpunt en de behoefte om te integreren, zou je verwachten dat men onze gewoontes kopieert. Maar als je in de zwarte wijken kijkt, zie je regelmatig dat ook tweede en derde generatie Nederlanders met Turkse / Marokkaanse roots, hun huwelijks partner uit het land van herkomst halen. Op deze wijze worden de achterstanden in stand gehouden en wordt er nauwelijks vooruitgang geboekt op emancipatievlak. Bovendien zijn veel zwarte wijken getto’s geworden, waarin weinig prikkels zijn voor nieuwe Nederlanders om te integreren. Hopen dat het allemaal vanzelf goed komt; daar geloof ik dus niet in. We zien ook in de banlieus in Frankrijk waar het toe leidt, als er niet wordt ingegrepen. Daarnaast bestaan er binnen bepaalde culturen bepaalde dynamieken die niet stroken met de onze en een positieve ontwikkeling op emancipatiegebied in de weg staan. Ik doel hier dus de machtspositie van mannen ten opzichte van vrouwen, of zoals de Franse socioloog Tarik Yildiz (die zelf opgroeide in een banlieu) zei: “Waar ik vandaan kom is alleen respect voor wat sterk is, wat zwak is kan rekenen op minachting. Wijkagenten moeten gewapend zijn en zich streng maar correct opstellen.”

   Binnen die dynamiek en binnen die man-vrouw verhoudingen, moeten moslimvrouwen hun weg zien te vinden. Ik denk dat er grofweg 3 groepen dames zijn; zij die zich gedwee en gedachtenloos overgeven aan de gewoontes en gebruiken van de cultuur van afkomst, dames die zich er met hart en ziel aan overgeven (en dus zeer bewust de hoofddoek opzetten, als was het alleen maar als ‘dikke vinger’ naar de Westerse beschaving, en die zich gediscrimineerd voelen als ze op de hoofddoek worden aangesproken) en de dames die de hoofdoek wel af willen doen maar daar lang niet altijd de ruimte voor krijgen / voelen vanwege hun verstikkende sociale omgeving (pa en broers die boos worden/schaamte voor de familie). In ieder geval die laatste groep moeten we helpen !! Maar ook zeker de eerste twee groepen moeten we mijns inziens nadrukkelijker duidelijk maken dat het principe van een hoofddoek niet strookt met onze gelijkheidsgedachte rondom man-vrouw.

   En tsja, dan komen er twee Nederlands uitgangspunten met elkaar in conflict; enerzijds mag een ieder zijn wie hij wil, en anderzijds willen we alles de kop in drukken wat riekt naar onderdrukking… Ik pleit wat dat betreft toch voor een hardere lijn en vind dat we wat dat betreft nadrukkelijker onze Nederlandse verworvenheden voor ‘de vrouw’ mogen verdedigen. Laten we in ieder geval niet gaan doen alsof de hoofddoek iets normaals is…. !! Bovendien (en nu val ik volgens mij in herhaling),cals de dolle minas zo soft waren geweest als jij voorstaat, had jij nu maar 1 recht gehad, namenlijk het aanrecht.(beetje flauw, maar zo is het wel…) Ik denk dat ik mede namens mijn vrouw en dochters spreek als ik zeg dat we deze strijdbare dames uit de jaren 60 en 70 erg dankbaar mogen zijn. Mijn moeder is nog van de generatie voor wie het huisvrouw zijn het hoogste doel in het leven was. Ze had helemaal niets op met het feminisme. Nu is ze vol lof over haar (schoon)dochters die het zo goed doen op de arbeidsmarkt. En tsja, als ze nu jong was geweest, was ze ook zeker een carrieretijger geworden. Wat de emancipatie van allochtone vrouwen betreft; ze moeten hierbij gewoon actief geholpen worden (ook al willen ze het zelf niet) want anders komt het echt niet goed en ben ik bang dat er een cultuurclash komt in Nederland.Ik ben er, om eerder genoemde argumenten, dus niet van overtuigd dat het vanzelf gaat. Overiges altijd oog houden voor zij die op wat voor manier dan ook in verdrukking komen… Maar de discussie/strijd moeten we aangaan, al was het alleen maar voor de dames die graag de hoofddoek af willen doen maar er de moed niet voor hebben…

   2. We hebben volgens mij veel gemeen Sylvia; we zijn beiden geboren rond 1970, hebben een meidengezin en zijn beiden werkzaam in de sociale hoek. En als ik me niet vergis hebben we allebij een protestants gristelijke jeugd gehad. Maar frappant om te merken hoe verschillend wij desondanks zaken ervaren. Mijn drie puberdochters zijn echte meisjes-meisjes. De oudste twee hebben qua scholing al een duidelijke keuze moeten maken (profielkeuze) met het oog op de toekomst. Maar beiden hebben heel bewust voor profielen gekozen die leiden naar sectoren waar mannen ni in de meerderheid zijn (dus niet de zorg etc.). Wij als ouders, maar ook onze dochters niet, hebben op geen enkele wijze iets van ‘sturing’ daarin gemerkt. Alle informatie die wij als ouders, maar ook de kinderen, aangereikt kregen, was naar mijn idee, geheel neutraal. Ik heb zelf ook niet gemerkt dat ik mijn dochters richting een profiel wilde sturen, wat leidt naar typische vrouwenberoepen. Ik denk dat dat bij de oudere generatie (wellicht de onze ?) nog anders was. Maar dat kan ik me niet herinneren; heb zelf in eerste instantie de route mavo-meao-heao gedaan, en heb volgens mij altijd wel in klassen gezeten met evenveel jongens als meisjes. Bovendien zie je ook maatschappelijk gezien, positieve onwikkelingen; vroeger waren bijna alle onderwijzers mannen. Nu zijn het (in ieder geval in het basisonderwijs) allemaal dames. Bovendien is voor de gelijkheid van man en vrouw (in zijn algemeenheid) in Nederland continu aandacht. Denk alleen maar aan de regelmatig terugkerende aandacht voor het tekort aan vrouwen in topposities en alle stimuli om hier verandering in te brengen. En dat sorteert dus volgens mij effect, al is het misschien op sommige vlakken te geleidelijk. Maar de specifieke aandacht voor de vrouwen (en mannen!) met een andere culturele achtergrond ontbreekt, zodat de kerngedachte van het Nederlands emancipatiebeleid (man & vrouw zijn volledig gelijkwaardig) hen niet (niet echt) bereikt.

   Like

   1. Mooie bijdrage Dirk!

    Ja, we mogen de Dolle Mina’s zeker dankbaar zijn. Maar hun kracht zat vooral in dat zij zichzelf wilde bevrijden en niet anderen. Anderen konden hiervan mee profiteren, dat wel. In de homo-beweging idem dito. Een kleine groep zette de wereld op zijn kop, de rest profiteerde mee. In deze tijd proberen wij anderen te bevrijden..en dat werkt mi niet. Emancipatie komt nou eenmaal van binnenuit.

    Ik ben het met je eens dat we vrouwen moeten helpen die vanuit dwang of onderdrukking geknecht worden, maar daar heb je wel de instemming van de vrouw zelf voor nodig. In de praktijk worden vrouwen die aangeven hulp nodig te hebben, geholpen. De opvanghuizen in Nederland zitten propvol met vrouwen die cultuur- of religiebotsen.

    Maar emancipatie moet van twee kanten komen. Vrouwen kunnen pas emanciperen als mannen hiervoor ruimte geven en bereid zijn mee emanciperen. Dat is nu nog heel vaak niet het geval. Zo kun je een kind die mishandelt wordt ook niet zelf vragen de mishandeling te laten stoppen, daarvoor moet je bij de mishandelaar zijn. In Nederland adresseren we te vaak de boodschap aan de verkeerde personen, is mijn indruk.

    Ja, jij en ik komen uit dezelfde tijd, zelfde gezinsstructuur etc.. en we willen denk ik hetzelfde. Gelukkig gaan er meer wegen naar Rome, ik heb de wijsheid niet in pacht, maar zolang niemand écht weet hoe het allemaal moet, zullen we al die wegen moeten bewandelen vrees ik..

    Like

 5. De vrouwen die ik ken in verzorgende beroepen hebben daarvoor gekozen uit passie. Misschien zitten er wel meer vrouwen in de bijstand omdat ze hun anticonceptie niet goed genoeg op orde hadden? Misschien geen zin gehad om verder te leren?
  Is dat de schuld van onze maatschappij? Mijn zus en nichtjes werken bijvoorbeeld allemaal. Advocaat, psycholoog, zakenwereld….je kijkt toch niet per ongeluk naar de Surinaamse dames?

  Like

  1. Soms vraag ik me af of al die vrouwen uit verzorgende beroepen daar werkelijk voor gekozen hebben uit passie. Ik denk dat je daar best aan mag twijfelen. Advocaat, psycholoog, zakenwereld, dat zijn hoger geschoolde beroepen. Het is bekend dat mensen die hoger geschoold zijn, meer vrijheid hebben om te kiezen. Mijn indruk is dat mensen die lager geschoold zijn, sterker geframed- en in een richting van een beroepsgroep geduwd worden.

   In mijn tijd ging zowat ieder meisje uit mijn omgeving naar de huishoudschool. Geen van hen werd piloot. Die meisjes zijn nu rond de 45/50 jaar. Toevalligerwijs barst de Jeugdzorg, de gehandicaptenzorg en de hele gezondheidszorg uit zijn voegen van de vrouwelijke veertigers die deze functies nu ‘met passie’ vervullen. Jij noemt dat vrijheid, ik heb mijn twijfels daarover.

   Like

   1. Maar ook daarin doet de evolutaie haar werk. Wij zijn al weer veel wereldwijzer dan onze ouders, en daardoor beter in staat om onze kinderen te begeleiden bij het maken van keuzes. Zelf heb ik (bij een carrëreswitch) werk gekregen in de sociele sector die toen vooral bevolkt werd door vrouwen, juist omdat ik man ben (en een haan in kippenhopk doet wonderen 🙂 Bovendien de laatste jaren veel jongens-stagiairs voorbij zien komen; geen softies, maar stoere kerels. En zo stapt mijn dochter met haar gestifte lipjes en gelakte nageltjes, straks waarschijnlijk een technische wereld binnen……

    Like

 6. Ik geef techniek in de onderbouw van het vo. Ik vind het prachtig om te zien hoe de meiden hiervan genieten. Zo gaf ik eerder verzorging en koken in het vo. Als kind heb ik dat gemist. Het is leuk om de traditionele rolpatronen te doorbreken.

  Vriendelijke groet,

  Like

 7. Concluderend vind ik het jammer dat Sylvia het niet opneemt voor de vrijheid van een groot deel van de moslimdames, maar zich wederom richt op de boze witte man.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s