Ho! Mo..

Ieder jaar barst er een discussie los over de zin of onzin van de Canalparade. Een optocht over de Amsterdamse grachten van al dan niet schaars geklede deelnemers die een statement willen maken. Van het vieren van vrijheid tot het uitdragen van diversiteit. Dit jaar voeren er opvallend veel boten mee met heteroseksuelen. Om steun te betuigen zeiden ze, of gewoon om solidair te zijn, zeiden ze. Tot ergernis van veel homo-organisaties. Dit is ons feestje, zeiden zij.  Niet veel later kregen deze homo-organisaties een afwijzingsbrief. ‘Helaas! U bent uitgeloot. In verband met de grote opkomst van andere boten, kunt u dit jaar niet deelnemen’, lazen zij.

NUON, Waternet, de GGD konden hun geluk niet op. ‘Wij zitten er bij!” juichten ze.

En zo geschiedde. Nauwelijks naakt, amper bloot, wel veel conservatief geklede sympathisanten. De ING op een ponton, Adidas op een sloep.  Op de kiel gevolgd door een motordekschuit van BNN.  Maar ook een vlet van de Rabobank, de KPN en nog vele andere reclame-sympathisanten in hysterisch pink. Vodafoon, PVDA, D66, de politie, allerhande ministeries en natuurlijk Randstad uitzendbureau. Onder het mom van ‘maatschappelijk betrokken organisaties’ kwamen zij op voor de alternatieve levensstijl.

Toch heb ik juist hen gemist het afgelopen weekend. Toen na Groningen, Leeuwarden, Maastricht nu ook in Amsterdam twee homoseksuelen in elkaar werden geslagen. Zwaar gewond dit keer.  Iets verderop in Leiden bekladden neonazi’s een gaybrapad en op steenworp afstand verspreidde een fanatiek groepje religieuzen homofobe huis-aan-huis retoriek. Wat had het mooi geweest als al die maatschappelijk betrokken organisaties fel van leer hadden getrokken. Als in de praktijk niet alleen de lusten, maar ook de lasten samen gedragen zouden worden.  Als de kapitein van de PVDA, de matrozen van D66 en de dekknaapjes van allerhande ministeries juist nu Kamervragen hadden gesteld. Over waar Godsdienst eindigt en vrijheid begint.  Hoe tof was het geweest wanneer de Rabobank zou hebben aangekondigd dat potenrammers niet langer een hypotheek kunnen afsluiten. Of dat KPN, desnoods Vodafoon zou hebben besloten om mensen die homohaat verspreiden niet langer met elkaar in verbinding worden gebracht.

In plaats daarvan zijn er slechts 50 aangiften gedaan van burgers die zich gediscrimineerd hebben gevoeld door de haatpamfletten. Veelal homoseksuelen. In tussen liggen er twee mannen zwaar gewond in het ziekenhuis en is de symboliek van een gaybrapad met verf en een Hitlergroet besmeurd. Dit is bovenop de 1900 aangiften  eerder dit jaar, waar slechts 9 veroordelingen uit voort zijn gekomen, een bijzonder slechte oogst.

Dus laten we volgend jaar  gewoon maar weer met grensoverschrijdende en aanstootgevende bootjes meevaren.  Uitsluitend met homo-organisaties. Naakt. Blote billen. Zoenend. Hand in hand. Whatever!  Gewoon, om vrijheid en diversiteit in alle openheid uit te kunnen blijven dragen.  Om bedreigde normen te herstellen, maar bovenal om één grote roze vuist te kunnen blijven maken, tegen alles wat onze kernwaarden vandaag maar ook zeker in de toekomst zal blijven bedreigen.

En voor iedereen die dit niet zint, is dan altijd nog de Hiswa.

11 comments

 1. Een jaar of acht geleden was ik toevallig in Amsterdam tijdens de Gay Pride. Ik keek mijn ogen uit bij die kanaalparade, ongelofelijk. Fantastisch vond ik het. De rest van de dag bleef ik in het gezelschap van twee homo’s, één lesbienne en één bi-man, die ik eigenlijk niet kende, maar waar het meteen mee klikte. We hebben ons rot geamuseerd.

  Geliked door 2 people

 2. Ach. Ik mis alle feestvierders als er echt iets te vechten valt. Bijvoorbeeld als lhbt ers worden belaagd door hun buren. Geen mens te zien. Geen kordon. Uit eigen ervaring weet ik dat je dan alleen staat. Dus voordat bedrijven worden aangeklaagd, eerst hand in eigen boezem graag.

  Geliked door 1 persoon

 3. Misschien moeten we eens ophouden met het accepteren van dit anti-homo gedrag en gerichte actie ondernemen, in plaats van het te bedekken met de mantel der liefde, want de bron van dit probleem komt tegenwoordig grotendeels uit de geloofshoek en wordt geïmporteerd en doorgegeven aan nakomende generaties in Nederland. Je hoeft geen raketwetenschapper te zijn om dit te herkennen.

  Helaas is dit niet politiek correct, maar dat kan me aan mijn reet roesten. Hier gelden andere normen, waarden, regels en wetten dan in een Verweggistan, waar het stenigen/onthoofden/ophangen/doodschieten van homoseksuelen ‘normaal’ is.

  Maar goed, als je dit zegt in Nederland word je meteen in de racistenhoek gedrukt (vreemd hoe de anti-fascisten van vroeger tegenwoordig blijkbaar de fascisten zijn geworden), waardoor elke discussie hierover bij voorbaat al zinloos is.

  Dus gaan we hashtags invoeren, bewustwordingscampagnes opstarten ipv de daders gericht aanpakken. Het kan, echt wel.

  Like

 4. Misschien moeten we eens ophouden met het accepteren van dit anti-homo gedrag en gerichte actie ondernemen, in plaats van het te bedekken met de mantel der liefde, want de bron van dit probleem komt tegenwoordig grotendeels uit de geloofshoek en wordt geïmporteerd en doorgegeven aan nakomende generaties in Nederland. Je hoeft geen raketwetenschapper te zijn om dit te herkennen.

  Helaas is dit niet politiek correct, maar dat kan me aan mijn reet roesten. Hier gelden andere normen, waarden, regels en wetten dan in een Verweggistan, waar het stenigen/onthoofden/ophangen/doodschieten van homoseksuelen ‘normaal’ is.

  Maar goed, als je dit zegt in Nederland word je meteen in de racistenhoek gedrukt (vreemd hoe de anti-fascisten van vroeger tegenwoordig blijkbaar de fascisten zijn geworden), waardoor elke discussie hierover bij voorbaat al zinloos is.

  Dus gaan we hashtags invoeren, bewustwordingscampagnes opstarten ipv de daders gericht aanpakken. Man man man.

  Geliked door 1 persoon

  1. Tja, ik ben het met je eens dat we dit bij de bron moeten aanpakken. Maar wat is de bron? Is de bron die witte kale man, die een hitlergroet uit brengt? Of is de bron die Arabische man, die uit naam van zijn profeet spreekt? De bron kan ook zijn, al die jongeren van autochtone afkomst die ‘kanker homo’ als meest favo scheldwoord gebruiken, of die mannen op televisie die lesbiennes per definitie ‘lelijke manwijven’ blijven noemen. Graag wil ik met jou de bron aanpakken, maar waar gaan we beginnen?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s