als je man bijt..

Hoewel een taboe en dus nauwelijks bespreekbaar, komt dit vaker voor dan we denken. Mannen die bijten.

Meestal doen ze dit als ze boos zijn, vaak als ze gedronken hebben, opvallend vaak een kind, minstens zo vaak hun partner en incidenteel zelfs een huisdier. Ook een huisdier? Ja, die ook.  Als jij thuis zo,n man hebt, verbijt je dan niet langer en vraag iemand uit je omgeving om hulp voordat hij aan je teckel begint te kluiven.  Dit is geen grap.

Ik heb het niet over een nagelbijtende man of een man die tijdens een erotisch moment iets te onbandig aan je gevoelige tepels zit te knabbelen. Het gaat om de combinatie: boos-drank-impulsief.

De bekendste bijtmannen ter wereld zijn voetballer Luis Suarez en bokser Mike Tyson. De één nam een hapje schouder, de ander een brokje oor.  Rugbyspelers staan er ook om bekend. Zij schijnen dol te zijn op het scrotum van hun tegenspelers.  Iets met oer, drift en verlies van controle. Dat juist sporters er bekend mee zijn geworden komt  omdat zij in het heetst van hun strijd bekeken werden door minstens dertig telelenzen, wat het ontkennen van een bijtincident naderhand altijd wat lastig maakt.  In het uitgangsleven komt vooral voor onder mannen die ander mannen bijten onder invloed  van een cocktail samengesteld uit opvliegend  testosteron, een nipje adrenaline vermengd met een scheut alcohol, agressie,  rustend op een bedje van totale controleverlies.

Maar thuis, zonder telelenzen, zonder adrenaline met alleen agressie en wat sterke drank, kunnen heel wat mama’s, kinderen of huisdieren zomaar ineens op het menu staan van dit soort bijtertjes. Hoe vaak dit voorkomt, weet niemand, want het merendeel praat daar niet graag over op Facebook. Volgens een studie van National Institutes of Health uit 2007 zijn menselijke beten de drie meest behandelde beetsoorten op de eerste hulp, na honden- en kattenbeten.  In 90 procent van de onderzochte gevallen was er alcohol in het spel. Ook niet onbelangrijk om te weten is dat een mensenbeet tot één van de gevaarlijkste beten behoort. Dit komt dan weer omdat in een mensenmond meer dan 700 verschillende bacteriestammen voorkomen, die wanneer eenmaal in contact met een open wond, dermate kunnen infecteren dat in het ergste geval er ledematen op het spel staan.

Het zijn pijnlijke relaties. Volgens criminoloog David Wilson van de BBC is de psychologische bijwerking ervan,  vooral om een slachtoffer te markeren. Dus dan weet je dat. Mocht jij ooit op het menu komen te staan van iemand bijt gerust van je af! en zet je tanden in het organiseren van hulp!

 

 

 

 

 

 

3 comments

  1. Het gedrag komt ook voor bij hele jonge kinderen….in de taal kennen we het verschijnsel ook….ik kan je wel opvreten…ik denk dat dit gedrag niet alleen op ‘merken’ valt terug te voeren, maar het zit in ons aller ‘krokodillicum’ als een oer-gedrag en alcohol, drugs, emoties hebben een ontremmende werking…het gevaar van een menselijke beet onderschrijf ik…goed artikel…Herman.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s