the day after Jan Roos

Eerlijk gezegd bleef ik thuis omdat ik Jan Roos lelijk vind. Wat is die man zeldzaam afstotelijk.  Jawel, dat mag ook heus wel eens gezegd worden. Dergelijke kritiek overkomt vrouwen dagelijks, dus dan ook Jan Roos maar eens tegen het licht. Als ik al een referendum zou willen organiseren dan misschien- én uit satire wel één met de vraag of de rest van Nederland hem ook zo knap of uber lelijk vindt? En dan heb ik het nog niet eens over zijn uiterlijk, want smaken verschillen. Bovendien zijn er vast horden mensen die zijn opmerkelijk gevormde neusje woest aantrekkelijk vinden, zijn brilletje vet kek en heerlijk zouden kunnen weg dromen in de weerspiegeling van zijn glazige en spotterige oogjes.

Ik oordeel dus liever over zijn innerlijk, want daar gaat het om in het beoordelen van mensen. Zoals hij zelf altijd zo guitig verwoordt: het nodeloos kwetsende deel in hem. Dat vind ik dus stront lelijk. De rest is hooguit een ontsierende bijzaak. Wat ik trouwens ook wanstaltig aan hem vind is dat het altijd ongenuanceerd en tendentieus moet zijn. Jan Roos als de zwerende vinger op het Nederlandse internet. De stuwende kracht achter de zure onvrede en de nijdige onderbuikgevoelens van voornamelijk pigmentloze mannen. De onderbuik van iedereen die een bloedhekel heeft aan anderen. De onaantrekkelijke belichaming van een populaire afvoerput waarin dagelijks de kieren en goten van de samenleving worden afgestruind op zoek naar personen die verbaal onthoofd- of wiens eer makkelijk geschonden kan worden. Over die misvorming heb ik het dus.

Daarom ging ik niet. Ik wilde niet. Niet in opdracht van hem. Alles wat uit die man komt is naar. Nog nooit heb ik hem iets aangenaams horen zeggen. Ik kan me niet herinneren hem ooit een migrant met respect behandeld te zien hebben. God wat had hij zijn muiltje vol over de aanrandingen in Keulen, terwijl hij nog geen maand eerder op de huishoudbeurs een vrouw ongewenst in haar borsten kneep.  Maar toen was het nog leuk vond hij zelf, en zijn camera’s draaide lieflijk mee, dus was het satire.

Dus toen hij met zijn busje het binnenhof op draaide, dacht ik nog: No way! Mijn emotie ging volledig met me op de loop. Alsof je eerst jaren door je vader in elkaar geslagen bent om daarna een pedagogisch advies van hem te krijgen. Dat werkt niet. Ik ging in het verzet en besloot niet aan die poppenkast mee te gaan doen. Ook hoopte ik tegen beter weten in dat niemand naar de stembus zou gaan. Met als resultaat dat hij nu heeft gewonnen. Door mij hé! want mijn stem ligt nog op de keukentafel. En omdat velen met mij ook niet helder bleven nadenken. En daar baal ik verschrikkelijk van.

Aan de andere kant heeft Jantje Roos me nu wel geleerd dat je nooit, maar dan ook nooit! je stem op de keukentafel mag laten liggen. Niemand anders dan Jan leerde me dat strategisch ‘niet’ stemmen veel erger is dan strategisch ‘wel’ stemmen. Al is mijn nieuwe inzicht voor Oekraïne nu een beetje te laat. Dus al is het wat moeizaam allemaal, toch de hartelijke felicitaties aan het adres van Jan Roos en zijn nodeloos kwetsende aanhang. Wat hij deed, deed niemand eerder. Hij gaf samen met zijn team mensen een keus. Hij gaf democratie een extra laagje geloofwaardigheid. Hij gaf de zwijgende meerderheid een flink pak slaag en liet intellectueel Nederland mentaal vast draaien. Hij wist zich razend snel te ontwikkelen van een irritante luis tot een serieuze parasiet waardoor ze nu tot in de diepere krochten van Brussel  verschrikkelijk veel jeuk hebben. En dat is knap. Hiermee schrijft hij niet alleen geschiedenis, maar ook een andere toekomst voor Nederland.  Jan Roos –je mag hem of je mag hem niet- maar liet iedereen zien dat je als klein landje nog steeds hele grote dingen kunt doen, zelfs al komt er bijna niemand op dagen. Dat is groots. En met een beetje geluk leert Jan Roos nu ook zien hoe belangrijk het is dat ook een minderheid binnen een goedlopende democratie een belangrijke en doorslaggevende stem kan hebben. Want dat is iets wat Quincy Gario hem ten slotte al heel erg lang probeert uit te leggen. Mocht ook Jan nu tot dit inzicht zijn gekomen,  dan hebben we vandaag op Oekraïne na dan, uiteindelijk toch allemaal een beetje gewonnen. Dus Jan, bij deze, het piept en het kraakt, maar jij ging staan voor iets en liet anderen zien dat dit altijd zinvol is. Daarvoor mijn oprechte felicitaties en op naar een volgende rel!

8 comments

 1. Quincy Gario en Jan Roos gelijkmaken vind ik knap. Maar jouw blog zit dan ook weer knap in elkaar. De uitslag van het referendum staat mijn tegen. Tja, ik ben wel gegaan, maar heb blanco gestemd.

  Mijn democratisch stemrecht heb ik altijd gebruikt, dus nu ook. Alleen kon ik niets vinden in de argumenten van de voor- of tegenstanders.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik hem mijn stembiljet ook op de keukentafel laten liggen omdat ik dit referendum onzin vind. Teveel potentiële ja- stemmers hebben dit gedaan vrees ik. Ik vind Jan Roos ook een onaangenaam type, aan zijn uiterlijk kan hij niets doen maar zijn uitlatingen: om van te kotsen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Een andere manier om naar dezelfde situatie te kijken. Als alle potentieel JA stemmers thuis waren gebleven, was de opkomst net onder de 20% geweest. Misschien zijn er teveel trouwe kiezers die zich juist wel voor het karretje van Jan hebben laten spannen?

  Je schrijft dat Jan voor iets ging staan. En nergens voor staan is positief, of het goed is hangt af waarvoor bestaat. Maar wat was dat iets waar Jan voor stond?

  Volgens Roos’ medestander Baudet, verdiende de democratie een felicitatie omdat we een mooi debat hebben gehad (de Volkskrant gisteren). Alleen is het bijzonder jammer en uiterst kostbaar dat dit debat aan het einde van een beleidstraject plaatsvond.Daar schreef ik op mij blog al een column over: http://ballonnendoorprikker.nl/2016/04/03/referendhumhum/

  Like

 4. “Eerlijk gezegd bleef ik thuis omdat ik Jan Roos lelijk vind. Wat is die man zeldzaam afstotelijk.”
  Dat is een zéér domme reden om niet van je democratisch recht gebruik te maken.

  “Jawel, dat mag ook heus wel eens gezegd worden.”
  Dat mag, heeft alleen helemaal niks met het hele referendum te maken. Verder is het ook een beetje op de man spelen, jammer.

  “De stuwende kracht achter de zure onvrede en de nijdige onderbuikgevoelens van voornamelijk pigmentloze mannen. De onderbuik van iedereen die een bloedhekel heeft aan anderen. De onaantrekkelijke belichaming van een populaire afvoerput waarin dagelijks de kieren en goten van de samenleving worden afgestruind op zoek naar personen die verbaal onthoofd- of wiens eer makkelijk geschonden kan worden. Over die misvorming heb ik het dus.”
  Beetje generaliserend, Sylvia. De SP is ook tegen, met goed onderbouwde argumenten.

  “Daarom ging ik niet. Ik wilde niet. Niet in opdracht van hem.”
  Niemand DWINGT je om te gaan. Het zou een natuurlijke reactie moeten zijn op ons democratische land. Het is je recht, niet je plicht.

  “Dus toen hij met zijn busje het binnenhof op draaide, dacht ik nog: No way! Mijn emotie ging volledig met me op de loop.”
  Overdreven reactie. Als ik naar Pauw kijk (steeds minder gelukkig), met soms links-extremisten aan tafel die ook vrij het woord mogen nemen op kosten van de belastingbetaler, heb ik dit gevoel totaal niet. Hooguit een afkeurend gevoel. De politieke voorkeur ligt er zó dik bovenop, dat het bijna grappig en niet-serieus-te-nemen wordt. Noord Koreaanse Staatstelevisie praktijken.

  “Alsof je eerst jaren door je vader in elkaar geslagen bent om daarna een pedagogisch advies van hem te krijgen. Dat werkt niet. Ik ging in het verzet en besloot niet aan die poppenkast mee te gaan doen. Ook hoopte ik tegen beter weten in dat niemand naar de stembus zou gaan. Met als resultaat dat hij nu heeft gewonnen. Door mij hé! want mijn stem ligt nog op de keukentafel. En omdat velen met mij ook niet helder bleven nadenken. En daar baal ik verschrikkelijk van.”
  Jan Roos heeft niet gewonnen. De democratie heeft gewonnen. 4+ miljoen mensen hebben WEL gestemd.
  Geenpeil heeft overigens óók de argumenten gevoerd om VOOR te stemmen (zie hun flyers). Hier hoor je NIEMAND over. Deze VOOR-argumenten werden ook door het VOOR-kamp (en voltallige kabinet) gebruikt. Blijkbaar waren deze argumenten echter te zwak en daarom heeft het TEGEN-kamp gewonnen, ondanks tegenwerking van vele gemeentes (gesloten stemlokalen, stembiljetten met argumenten om VOOR te stemmen erop, enz). Onregelmatigheden genoeg, helaas.
  Er is overigens onderzoek geweest naar de keuze van de thuisblijvers. Dit had voor de uitkomst niets uitgemaakt; het TEGEN-kamp had alsnog de meerderheid verworven.

  “Aan de andere kant heeft Jantje Roos me nu wel geleerd dat je nooit, maar dan ook nooit! je stem op de keukentafel mag laten liggen.”
  Goed zo, snap uberhaupt niet waarom je thuis bent gebleven als je er zo vurig over bent. Sabotage van de democratie door opkomst onder de 30% te laten blijven, is natuurlijk volstrekt waanzin. Niet dat het kabinet en/of de EU zich een strobreed in de weg laat leggen door dit referendum. Zie ook 2005. Schandelijk.
  Juncker had het voor het referendum nog over een potentiele continentale crisis, dag na het referendum was het ineens niet meer belangrijk. Zie overigens ook de beslissing van Rutte om pas in de zomer terug te komen op het referendum. Héél toevallig nadat de Britten over een Brexit mogen stemmen (overigens is dat een DWINGEND referendum). Er wordt een heel vies spelletje gespeeld in de EU. Alles om maar de boel door te drukken. Dan kun je weerstand verwachten, en TERECHT.

  “Jan Roos –je mag hem of je mag hem niet- maar liet iedereen zien dat je als klein landje nog steeds hele grote dingen kunt doen, zelfs al komt er bijna niemand op dagen.”
  32% van de kiesgerechtigden. Dat zijn 4 miljoen mensen. Dat is meer dan bijna niemand. Je probeert deze monumentale prestatie nu alsnog te downplayen.

  “Quincy Gario”
  Deze zin gestopt met lezen. Deze man (‘zowat iedereen is een racist’), kan ik niet serieus nemen. Té extreem.

  Volgend referendum zit er aan te komen, mensen. over TTIP : https://ttip-referendum.nl/
  Dit gaat óók ergens over. Laat je stem horen en breng nog wat directe democratie naar Nederland, we verdienen het!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s