omdat het moet..

Laatst stond mijn dochter van zeven aan de deur te jengelen. Ze wilde naar binnen, want ze had het koud zei ze. Nou mooi niet zei ik haar, blijf maar lekker buiten, daar is niets mis mee. Mijn buren denken er trouwens net zo over.  Niet veel later zei ze dat ze honger had. Ja doei, zei ik. Als je haar de kans geeft vreet ze heel je koelkast leeg, dus gaf ik haar niets. Mijn buurvrouw gaf haar ook niets. Toen was het nacht en wilde ze graag naar binnen- en in een bed slapen!  Tjongejonge, wat een wensen. En ja hoor, toen begon het gedrein. Over bang zijn voor dit en bang zijn voor dat. Al snel wilde ze daarna huilend en in paniek weten wat ze verkeerd had gedaan.  Ik heb daar voor de verandering maar eens geen antwoord op gegeven en een extra dik slot op mijn deur gezet.  Ze moet zich verdorie maar eens aanpassen, het zijn mijn huisregels! Het is mijn huis! Ik bepaal wie hier binnen komt en niet zij!  Niet veel later werd ze ziek en vroeg ze om medicijnen. Nou, nee dus.  Pleur op!  slaap buiten!  eet lekker niets! zoek het zelf maar uit!

(….)

Natuurlijk is dit niet echt!  Maar voel je vooral niet getroost of opgelucht, want een groot deel van Nederland denkt er namelijk wel zo over als het om andermans kinderen gaat. Syrische kinderen. Vluchtelingenkinderen. Ze staan voor onze deur en helemaal NIEMAND!!! ik herhaal NIEMAND! doet open!  Ook de buren niet!  Ze hebben honger!  Zijn bang!  moe!  hebben kapotte voetzooltjes! en zijn in doodsnood!

Keer op keer vraag ik me af, wie ons in vredesnaam zo heeft opgevoed?  Welke belachelijke normen en  waarden hebben ons in de loop der jaren tot op het bot ontmenselijkt?  Zijn we nou helemaal van de pot gerukt!  een stelletje lamstralen zijn we! Doe die klote poort open en help! Kinderen, ouders, grootouders en ja, ook die mannen! Geef eten! Breng tenten, dekens of biedt onderdak! Waar in VREDESNAAM wachten we nog op? Op Rutte? Het is winter RANDDEBIELEN! Het zijn kinderen!!! oorlogskinderen! Weet je nog ´Warchild´ enzo?  Bladibla.. ´We are the world´.  Huiliehuilie..  ´Imagine´ .

Tja, en dan wordt het maar een tijdje stervensdruk!  Sterke schouders dragen nou eenmaal de zwaarste lasten en dat heb ik niet eens zelf verzonnen. Kondig desnoods een noodverordening af, het is oorlog verdomme en wij zijn in vrede! Claim alle leegstaande boven- en zolderkamers!  Onteigen schuren, leegstaande loodsen, kantoorgebouwen, garageboxen, vakantiebungalows en richt Paleis Soestdijk in als noodlocatie! Who cares! Het Binnenhof? Voor mijn part! Gebruik alle gelden van de staatsloterij, de vriendenloterij, de lotto, bingo en God mag weten welke nog meer. Kerkcollectes, ontwikkelingsgelden! Waar zijn al die christenen als je ze nodig hebt?  en God ja,  wat zal Hij ziek van ellende vanaf een donderwolk naar zijn volgevreten mislukte volgelingen kijken. Ik weet niet wat ik erger vind, de dreiging van de islam of het falen van het christendom? Is dit waar welvaart, geluk en voorspoed ons brengt?  Is dit de identiteit waar we zo trots op moeten zijn?  Is dit het fantastische oranje gevoel? van buitensluiten en complete gezinnen laten sterven in ruil voor ons rood-wit-blauw geluk?

W-A-L-G-E-L-I-J-K!

Ik wil dit jaar geen sentimenteel woord horen op 4, 5 en ook niet op 6 mei. Geen één minuut stilte, maar twee minuten oorverdovend protestkabaal. Anne Frank kan ook de pot op! We hebben nu Aylan Kurdi, die al onze tekortkomingen symboliseert.

Ik hoop dan ook dat iedereen die dit leest, zich achter de oren krabt.  Ik hoop dat iedereen even niet links, of rechts wil zijn. Niet wit of zwart wil zijn. Niet rijk of arm wil zijn. Niet slim, religieus of atheïst wil zijn. Laten we voor één keer in ons gezamenlijke leven menselijk zijn en dit gezamenlijk doen. Handen ineen!  En stop in vredesnaam eens even de asshole uit te hangen of de betweter. Laten we als klein land weer iets heel stoers gaan doen. Iets waar de hele wereld nog eeuwen over kan napraten.  Iets wat niemand ooit voor mogelijk hield. Tegen alle verwachtingen in. Om nadien trots over te kunnen vertellen.

Over naastenliefde. Filantropie. Barmhartigheid desnoods. Uit naam én respect voor het mensenleven. Ook voor de allerkleinste.

Gewoon, omdat het moet!

192 comments

 1. Vrouwen en kinderen eerst. Wat betreft de vluchtenlingen is meer dan 90 procent jonge mannen die hier hun heil proberen te zoeken. Voor die is mijn deur inderdaad dicht.

  Like

  1. Die stelling klopht al lang niet meer, het zijn nu vooral vrouwen en kinderen. Die kunnen niet meer wachten tot eindelijk hier de procedures afgerond zijn en hun mannen ze kunnen laten overkomen. Het is inmiddels minder gevaarlijk om in een wrak bootje te stappen dan daar te blijven, want daar is de overlevingskans voor vrouwen en kinderen minimaal…

   Like

  2. Wake up! Vraag even aan de teams van ‘Because we carry’ op Lesbos en praat dan weer. In de boten die daar aankomen zit maar liefst 40% kinderen (!). Gooi je deur maar dicht hoor.
   En die jonge mannen….. Als wij met onze 5 kids zouden moeten vluchten en we geld hadden voor 1 boottocht (5 x de prijs van een vliegticket) ging mijn lief ook vast vooruit. En die ’s ook jong, en heeft ook een IPhone. Zodat hij z’n lieven zou kunnen contacten.

   Geliked door 1 persoon

   1. Het IOM heeft laatst het volgende gepubliseerd 82% zijn mannen, 8% zijn vrouwen, 10% zijn minderjarigen en deze gegevens zijn van 1 januari tot maart 2016.

    Like

 2. Ha Sylvia,

  Prachtig stuk. Kappen nou en helpen!

  En hoewel ik wil dat het nu niet om religie zou moeten gaan maar om het helpen van deze mensen, wil ik toch zeggen dat ik de aanklacht tegen christenen nutteloos en schadend vind. Weet je hoeveel christenen (én niet christenen) nu al overal en nergens aan het helpen zijn?? Ja, vast en zeker in gebreke en vast en zeker nog te weinig, maar toch. Ik vind het jammer, onlogisch, onwaar en onnodig, dat je dat erin hebt gezet.

  Verder nogmaals, een hartekreet die ik volop beaam. Blij dat we hier samen de schouders eronder hopen te gaan zetten om een aantal vluchtelingen warm te ontvangen in onze samenleving.

  En voor de mensen die zeggen dat we onze eigen mensen die weinig te makken hebben moeten helpen.
  Helemaal waar. Maar het één zou het ander niet uit moeten sluiten.
  Tuurlijk is het spannend. Tuurlijk is het misschien ook moeilijk en moeten we er dingen voor opgeven. Tuurlijk zijn we ook bang wat het doet als een grote groep mensen van een vreemde cultuur ineens in onze eigen cultuur binnen komt. SUPERSPANNEND is dat! Maar onze angst mag geen reden zijn om niet elk mens onvoorwaardelijk en in eerste instantie vol zorg en liefde te benaderen.

  Like

 3. Heel jammer en respectloos ten opzichte van de vele vrienden en collega’s die hun ultieme offer hebben gebracht tijdens missies over de wereld en op 4 mei herdacht worden. Ik hoop van ganse harte dat 4 en 5 mei ongemoeid blijven.

  Like

  1. Bij (extreem) links is tegenwoordig niets meer heilig, voorbeeld is demonstratie verstoren van andersdenkenden (zie Stopera Amsterdam tegen Pegida, bommelding daar bijv), dat is blijkbaar de normaalste zaak van de wereld. Artikel 1 van de Grondwet bestaat in hun mindset alleen voor gelijkgezinden. En dan de mond vol hebben over tolerantie.

   Lachwekkend.

   Like

  2. Lees het als een opiniestuk. En ja zeker 4 mei ongemoeid laten. Maar 5 mei. De dag van de vrijheid? Vrijheid vieren terwijl er onder ons weet ik hoeveel kinderen zijn die niet leven in vrijheid. Hypocriet. Volgens mij is 5 mei verworden tot een jaarlijks muziekfeest, waarmee de binding met de doelstelling verdwenen is.

   Like

 4. Tuurlijk moeten met name kinderen geholpen worden. Maar helaas zijn het overwegend jonge mannen die zich vaak ook nog misdragen. Maar als al die mensen die het zo nodig vinden om iedereen te helpen nu eens zelf een gezin opvangen en onderhouden? Is het probleem ook opgelost !

  Like

  1. Dat is correct, het grootste percentage (40%+ op dit moment) is man. Slechts 20% zijn vrouwen, geeft je wel te denken hoe die blijkbaar achtergelaten worden in oorlog.

   Kloof tussen mannen en vrouwen is daar ook ietsjes breder dan hier, zeg maar Grand Canyon tov hier.

   Like

   1. rekenen is niet uw sterkste kant laat staan het opzoeken van informatie die klopt.

    75% is man, 20 % is vrouw en de rest dat zijn die kinderen die bij de schrijfster van dit onzin stuk voor de deur staan!!

    Like

   2. Dank je wel voor de belediging, dit maakt je argument net wat beter. Ik zal mijn ‘waardering’ verder maar achterwege laten, verlagen naar een dergelijk niveau komt de discussie verder niet ten goede.

    +/- 40% is man, +/- 20% is vrouw, de overige +/- 40% zijn kinderen. Dat zijn 3 afzondelijke groepen en bij elkaar optellen is verdraaien van het verhaal. Dat je daarmee een bepaalde vorm van ‘meerderheid’ behaalt in je eigen hoofd is mooi, maar statistisch gewoon onzin.

    Let wel, dit is is overigens pas onlangs in het voordeel van de 2 groepen ‘vrouwen’ en ‘kinderen’ veranderd, daarvoor was 2/3de man.

    Like

   3. Ik zei al ga eerst eens je gegevens na kijken. Het IOM heeft laatst het volgende gepubliseerd 82% zijn mannen, 8% zijn vrouwen, 10% zijn minderjarigen en deze gegevens zijn van 1 januari tot maart 2016.
    Dus het is toch zo dat U liever wegkijkt als eens echt een argument gaat onderbouwen!!

    Like

 5. Laatst stond er een kind van 7 voor onze deur. Geen thuis, niets te eten of te drinken, geen cent op zak. Zonder te twijfelen hebben we ons over haar ontfermd. De dag erna stonden er 2 kinderen voor de deur, ook die konden rekenen op onze hulp. De dag erna 3. Beetje schuiven met slaapplaatsen, dit jaar ook maar niet op vakantie, het leek ons veel beter om te helpen; kosten voor zorg, kleding, scholing, voedsel enz. Veel belangrijker. De dag erna stonden er weer 3 voor de deur en zo elke dag opnieuw. Na het opmaken van al onze spaarcenten, ons pensioengeld alvast aangeboord, onze zorgkosten dan maar niet meer betalen, huis verkooen en gaan huren, huurachterstand oplopen enz. Daar stonden we, met ons allen hongerig op straat. We hadden alles gedaan wat kon, maar nu leven we op straat. Je kunt niet iedereen altijd maar helpen hoe graag je ook zou willen, want hulp is niet gratis en dus niet oneindig beschikbaar. Frustrerend, zeker, maar onthutsend om die frustratie op alle mensen in Nederland af te reageren en je blind te staren op je eigen idealen. Voor jou zal ik mijn deur NOOIT open doen. Succes!

  Geliked door 1 persoon

 6. En dan heb ik hier dit verhaal:

  Daar stond ze dan met haar twee kleine kinderen. Een van zes en de ander nog geen vier jaar oud. Tegen de muur van wat eens haar huurwoning was stonden de restanten van haar inboedel opgestapeld. Daarvoor haar fiets welke ze nu weer dagelijks zou gaan gebruiken.
  Oma en opa hadden al toegezegd om de kinderen tijdelijk op te nemen zodat zij kon gaan werken. Gelukkig had ze werk gevonden wel meerdere tientallen kilometers verderop maar ze had werk. Ze kon een nieuwe start maken met behulp van vrienden waar ze tijdelijk een onderkomen gevonden had. De buurman had toegezegd de garage vrij te maken voor haar inboedel. De buren waren sowieso elke dag voor haar er geweest. Kinderen opvangen, eens een keer een tas met boodschappen naar binnen brengen, af en toe wat geld toeschieten om de rekeningen te betalen. Maar aan alles komt een einde.

  Ook aan het leven van haar man drie jaar terug. Een dronken, nee ik mag het niet zeggen, man uit den vreemden reed hem dood zonder te stoppen. In het begin waren de spaarcentjes snel op. Een uitkering kreeg ze gedeeltelijk maar de rekeningen moeten betaald worden. Een verzekering hadden ze niet afgesloten! Welk gezin denkt in het begin dat dit had kunnen gebeuren. voor twee jaar terug draaide de gemeente de geldkraan een stukje toe en het was moeilijk om rond te komen nu was het nog moeilijker.
  De verhuurder was in het begin begripvol maar na drie jaar niet meer en nu stond ze daar op straat.
  En hoe ziet de toekomst er voor haar uit. Werk? ja! 80 kilometer verderop. Geen Auto!! Vrienden nemen haar op tot dat ze gesetteld is. Kinderen bij Oma en Opa, opzoeken in het weekeinde. De ex buurman haalt haar op dan en brengt haar weg.

  Na veertien dagen kwam ze nog eens in haar straat kijken. Haar huisje was al weer verhuurd aan een organisatie die het goed doet voor vluchtelingen. Er za nu een gezin uit een oorlogsland in. Ze heeft een uur zitten janken. Voor die wordt alles gedaan wat mogelijk is en zij …………………….

  Ja wij waren die buren!!

  Geliked door 2 people

 7. Volgens de wet is het zelfs strafbaar ( volgens mij ) om bv een drenkeling geen hulp te bieden.
  Proberen we nou iets recht te lullen wat niet klopt? Of ben je pas een echte drenkeling als je Hollands bent? Wie zouden er hier nou eigenlijk vervolgd moeten worden.

  Sylvia, je bent de beste..!

  Like

  1. Klopt dat je strafbaar bent als je een drenkeling niet de nodig hulp bied. Maar als ik een drenkeling moet helpen ligt hij in de vaart om de hoek en niet 1500 kilometer verderop een domme opmerking!!

   Like

   1. Beetje doorgeslagen onzin ,geloof er niets van ,maar als je het zo bekrompen ziet zal het ook nooit veranderen ,alleen als je het ooit zelf nodig hebt

    Like

  2. Je kunt een ‘drenkeling op vis’-vakantie boeken tegenwoordig. De reisorganisaties verdienen hier geld aan. Het moet niet gekker worden.

   Like

 8. Deze generatie is verziekt opgevoed ike ike en de rest kan stikken. Ze hebben alles en nog is het niet genoeg maar, als we niets geven dan komen ze het wel halen. Issis staat al aan de poort en vluchten kan niet meer. Want niemand zit op onze haatzaaiers te wachten. Een huisdier daar doen ze hier een moord voor maar kinderen die verzuipen daar draaien ze hun rug naar toe. En onze regering laat het ook afweten. Vier mei zal ik niet gedenken omdat al die doden gevallen zijn voor onze vrijheid en daar zaten heel veel allochtonen bij. Ze draaien zich in hun graf om omdat ze hun leven gegeven hebben voor een natie die het niet verdient! En vijf mei is ook geen dag om te vieren met zoveel ellende om ons heen.

  Like

 9. ik hoop dat dit zwaar aangezet is want het betoog is buiten alle redelijkheid om geschreven, het begint al met een volledig misgaande vergelijking, schuldvraag en een gechanteerd gevoel dat filantropie of barmhartigheid wordt genoemd.
  Eerlijk gezegd vind ik het een corrupt verhaal.

  Like

 10. Graag wil ik iedereen bedanken voor het schrijven van een reactie. Mijn column heeft veel los gemaakt. Niet enkel lovende maar én terecht! ook emotionele en kritische reacties opgeleverd. Ik ben me er van bewust dat ik problemen van deze omvang niet op los door er vanuit mijn onderbuik over te schrijven. Wel is schrijven over dit onderwerp en het oproepen tot meer solidariteit voor mij persoonlijk een manier geworden om mijn onderbuik te legen. Ik beledig, generaliseer, vergroot uit, probeer ook wel eens te nuanceren en neem anderen of mezelf op de hak. Sommigen vinden dit leuk, anderen verschrikkelijk. Voor het willen lezen van een genuanceerde column kun je mijn schrijfsels maar beter overslaan. Wel zal ik de complimenten die ik kreeg, evenals de kritiek ter harte nemen, want beiden doen natuurlijk heus wel iets met mijn onderbuik.

  Sylvia

  Geliked door 2 people

 11. Maar rectificatie is sòms echt wel nodig. Vooral als het om mensen, namen en symbolen gaat. Ik vind dat Sylvia stoer en ook nog eens mans genoeg is dan menigte kaviaar kotsers.

  Maar dat stukje bij Anne Frank hè .. ging dat over Aylan en zijn achternaam…?!

  Like

 12. en, ……heb je zelf al een vluchteling op je logeerkamertje Sylvia?
  je kunt natuurlijk
  ik geloof best dat je er een goede bedoeling mee hebt, maar wanneer je “ons”(?) RANDDEBIELEN
  zo generaliserend neerzet ,kom je niet erg ruimdenkend over en roep je denk ik weerstand op.
  Wat Anne Frank betreft, das inderdaad passé!
  dus waarom zou je haar er dan nog bij betrekken?
  Kijk, dát vind ik dan weer “WALCHELIJK”
  wil jij de wereld “beter “maken ?
  Haal anderen dan niet omlaag met negatief en depressief gelul
  maar houd je mond en DOE iets!

  Geliked door 1 persoon

 13. En hoeveel van die arme sloebers heb jij al op je zolderkamertje?

  Kom op zeg, doe niet zo respectloos tegenover christenen en de wereldoorlogen.

  En nee ik ben niet Christen en heb de oorlog niet meegemaakt.
  Maar ik wordt echt kotsmisselijk van die mensen die een blogje schrijven over vluchtelingen en het allemaal beter weten.

  Like

 14. Sylvie, wat doe jij er aan? En waarom moet dan direct 4 en 5 mei geschrapt worden? Dat wat in het verleden is gebeurt is niet minder erg dan wat er nu gebeurt in de wereld.

  Like

 15. Gelijk is iets wat ik je geef. De grenzen moeten open en we moeten onze hulp aanbieden. Wel zou ik je willen vragen om me één ding uit te leggen: Je zegt dat als we nu helpen, er nog eeuwen over wordt nagepraat en we het met trots kunnen vertellen. Leg me dan alsjeblieft uit waarom je daarvoor zegt dat we Anne Frank moeten vergeten, omdat dat verleden tijd is? Als wij nu helpen, is het daarna toch ook geschiedenis?

  Zoals ik al zei ben ik het eens met je verhaal. Maar denk de volgende keer iets beter na alsjeblieft. Ik ben namelijk een joods persoon en de reden waarom ik het belangrijk vind om vluchtelingen te helpen, is omdat mijn familie ook heeft moeten vluchten. Ze hebben me verteld hoe zwaar het is en dat elke hulp waardeert wordt. Volgende keer zeg dus alsjeblieft niet dat we Anne Frank moeten vergeten, want daardoor heb ik, en er zullen zeker anderen zijn, deze mening gekregen.

  Hopelijk heb ik dit hier niet voor niets gezet.

  Fijne avond nog.

  Like

 16. Vrouwen, kinderen. Weer vrouwen, dan weer kinderen. “en ja, ook de mannen”. Wow, wat stoer. ‘Zelfs’ fe mannen mogen mee.
  Grappig, wanneer het erop aan komt, zijn ze toch nét niet echt feministisch. Bij rampen worden alle feministen plotseling een heel erg lief, zwak, hulpeloos…. ‘meisje’.
  Oppurtunist.

  Like

 17. Vrouwen, kinderen. Nog meer vrouwen, dan weer kinderen. “en ja, ook de mannen”. Wow, ruig joh. ‘Zelfs’ de mannen mogen mee!

  Grappig, wanneer het erop aan komt, zijn ze toch nét niet echt feministisch. Bij rampen zien feministen plotseling een heel erg lief, zwak, hulpeloos…. ‘meisje’.
  Opportunist.

  Like

 18. Dit gaat over waarden en normen en respect hebben naar de medemens. Vreselijk wat je over Anne Frank schrijft. Mijn moeder van 85 jaar lijdt nog iedere dag. En ziet nog steeds beelden van het “afvoeren” van haar vader door de duitsers. Haar vader geeft zij nooit meer gezien. Graag iets meer respect…Dat is wat jij toch ook van ons vraagt?

  Geliked door 1 persoon

 19. We zijn verwend. We zijn zelfs zo verwend dat we ons niet kunnen voorstellen wat die mensen moeten hebben doorgemaakt om hun huis en haard te moeten verlaten om een veilig heenkomen te zoeken. Het is dit jaar alweer 71 jaar geleden dat we werkelijk met een oorlog te maken hebben gehad. De VS achterna lopen om in een ver land rotzooi te trappen, noem ik geen oorlog. Ik zou zelfs willen stellen dat we daardoor indirect hebben meegewerkt aan de huidige situatie en dat het niet meer dan logisch is dat we onze verantwoordelijkheid nemen voor de slachtoffers van die situatie. What goes around, comes around.

  Je spreekt over het Christendom. Nederland wil graag het imago ophouden van een Christelijk land te zijn, maar hoeveel mensen gaan nog naar de kerk anders dan een kerst-, doop-, trouw- of rouwdienst? Hoeveel mensen bidden nog buiten de snelle schietgebedjes om? Er is hier maar 1 god en dat is de god van geld. De god van geld eist hebzucht, nooit tevreden zijn met wat je hebt, altijd maar meer moeten hebben, een ander het licht in de ogen niet gunnen en niet kunnen delen. Tada!

  Like

  1. Het grootste pedonetwerk ter wereld momenteel komt niet uit het Midden-Oosten, maar uit het Westen. En ben je het grote kindermisbruik schandaal van een paar jaar geleden voor het gemak maar even vergeten. Dat was in de Katholieke Kerk he. Btw onze zuiderbuur Marc Dutroux is ook blank, wat dan weer in de jaren 90 een groot pedoschandaal was. Volgens mij hebben de kinderen en kleinkinderen meer te vrezen van de blanke buurman/zwemleraar dan van de vluchteling.

   Like

   1. Sorry mevrouw dan vergist U zich danig. Het grootste pedonetwerk zit wel in het oosten en wel te verstaan het midden oosten en de landen er om heen. Ik durf zelfs te zeggen in alle landen waar de Islam de scepter zwaait. Het feit is alleen dat die het veel beter kunnen verbergen als in het westen waar tegenwoordig iedereen van iedereen weet hoe hij slaapt, kakt en vreet. In de jaren 32 tot 45 en ook nog daarna was er in Europa ook zo’n organisatie die alles stil kon houden en op iedereen lette. Alleen dat heette geen Islam maar hete GESTAPO waar de Islam heel erg op lijkt!!
    U haalt de katholieke kerk aan vanwege een pedoschandaal, dat mag U maar als U die veroordeelt dan veroordeel ook de Islam in een adem want heeft U wel eens gehoord wat er binnen de muren van de moskee gebeurd, wat er op de Islam scholen gebeurd.
    Voor dat U a zegt zou ik eens informatie zoeken om b aan te kunnen halen.
    U heeft een heel zwak argument!!

    Like

   2. Dan heeft u het fout, lees dit maar eens : http://www.theguardian.com/commentisfree/2010/apr/25/middle-east-child-abuse-pederasty

    en kijk dit maar eens : http://www.youtube.com/watch?v=-AerarcL5SU

    Het is een stil gehouden (gedoogd) fenomeen onder de Islam, maar dat betekent niet dat het niet op grote schaal gebeurt. Lijkt wel een beetje op de Katholieke Kerk. Wegkijken is normaal.

    En het is, net zoals kindermisbruik hier, SCHANDELIJK.

    Like

 20. Zelfs deze jongemannen zullen we over een paar jaar naar binnen halen om de vergrijzing te financieren. Als je naar de cijfers kijkt hoeven we echt niet allemaal een vluchteling cq immigrant te stallen omgerekend misschien 1 % en nu weten we ineens hoe we onze welvaart moeten beschermen maar toen we een paar jaar geleden door het grootkapitaal via de banken op klaarlichte dag werden beroofd hoorde je bijna niemand ik zeg een solidariteitstax waar ee hulpbehoevenden van worden betaald binnen buiten en medelanders . Sorry interpunctie doe ik niet aan….

  Like

  1. Nee. Automatisering/Robotisering zal heel veel banen overbodig maken. Dat is de realiteit en zie je nu al.

   De mensen die niet geschoold (willen) zijn, zullen steeds dieper wegzakken in de onderklasse, verloren ondanks miljarden aan huur- en zorgsubsidies en uitkeringen. Triest maar waar.

   Like

 21. Geweldig artikel. Maar zoals te verwachten wat een vreselijke lelijke reacties staan er tussen. Deze reacties kreeg ik zelf ook eerder via Facebook als ik daar iets op deelde over deze tragedie. Ik vind het echt zo erg dat er zoveel mensen zijn in Nederland die zich zo negatief uitlaten. Bovendien de meeste beweringen kloppen gewoon niet. Die worden uit de grote duim gezogen en bedacht door bepaalde partijen in Nederland waarmee ze veel mensen indoctrineren. Het lijk wel op brainwashing. Incidenten worden opgeblazen en gewone dagelijkse dingen worden ineens niet meer gewoon. Zo liet een kennis zich zeer negatief uit over bewoners van, een bij haar in de buurt gevestigd AZC. Heel verontwaardigd: “Ze lopen iedere dag met gevulde boodschappentassen terug naar het AZC”. Ja hallo, moeten die mensen niet eten. Dat kopen ze van het zakgeld wat ze krijgen. Over dat zakgeld doen ook de meest vreemde wilde verhalen de ronde. En als ze dan een huis(je) krijgen ergens in Nederland dan zijn het over het algemeen de flatjes die wij voor onze kinderen te min zouden vinden. O ja, en al dat geld wat ze krijgen…..
  Inrichtingskosten is een lening (ze hebben nog geen theelepeltje). Als ze het aanvragen wordt het direct op de uitkering ingehouden. Scholingskosten (inburgeren) ook een lening.
  Ik ben niet naïef en het liefst zou ik willen dat het ophield, die vluchtelingestroom. Is voor iedereen beter. Zeker voor Nederland. Kan die haatcampagne eindelijk stoppen. Hoewel ik heel erg bang ben dat dit niet gebeurd en we volgend jaar in Nederland een vreselijk bewind aan de macht krijgen.

  Like

  1. Goh erg he die vervelende reacties die allemaal uit de duim worden gezogen!

   En wat doet U? Ik geloof had U het verhaaltje geschreven waren er nog veel meer en hardere reacties geweest. Wat U niet ziet is dat hier in dit stukje gelogen wordt. Die kinderen staan niet aan de deur en bedelen, jengelen etc!! Deze kinderen hebben een dak boven het hoofd, hebben een bed welk warm is. Hebben een doktor ter plaatse die over hun gezondheid waakt 24 uur per dag. Krijgen dagelijks vers eten opgevoerd!

   Dus mag ik even vragen waar ze staan te jengelen. Het wordt gewoon verkeerd gezegd deze kinderen eisen dat ………………..oh wacht we hadden het over kinderen! Welke kinderen ik zie alleen maar volwassen mannen die staan te jengelen, met stenen gooien, eisen stellen aan de deur van Europa, mannen die op pad gaan in gammele bootjes en hun gezinnen als die al mee gaan in gevaar brengen!
   Ik zie alleen laffe mannen die naar Europa trekken zonder hun gezin, welke laatsten ze in een oorlogsgebied of in VEILIGHEID hebben achtergelaten.

   U zegt niet naïef te zijn maar ga eens voor die spiegel staan en dan bedoel ik zoek eens wat meer dingen op!! Zoals de inrichtingskosten dat is namelijk helemaal geen lening ze krijgen de mogelijkheid binnen een bepaalt budget inrichting uit te kiezen, gratis, voor nop, niks lening!!
   Over dat zakgeld doen daadwerkelijk de vreemdste verhalen de ronde maar een gezin met vier kinderen mag toch wel blij zijn met die 112,- Euro voedingsgeld en daarboven 51,80 zakgeld.
   Tja en dan lopen ze met volle tassen naar het AZC en natuurlijk moeten deze mensen eten. Maar waarom wordt er in die AZC’s eten verstrekt? Is dat anders als dat wat bij de AH, Jumbo, Aldi, Lidl, ligt.

   Ik heb veel gezinnen , Nederlanders, gezien die blij waren als ze per week 163,80 hadden om te verteren boven hun vaste lasten!! IK ken Nederlanders die blij zouden zijn dat ze met tassen vol naar huis konden lopen.

   Ja, U bent Naïef en niet zo’n klein beetje ook!!

   Like

 22. Wie is deze Sylvia helemaal dat ze meent mij en de rest van Nederland belerend toe te moeten spreken? Ze lijkt wel een dominee.

  Alle Nederlanders betalen samen de gratis opvang van vluchtelingen (waarvan ruim de helft geen vluchteling in de ware zin des woords is), dus kom nou niet aan met tranentrekkende zinnen alsof we huilende kindertjes buiten laten staan. Die komen in groten getalen naar Europa en krijgen via onze belastingafdracht een bed en eten.

  Grappig dat Sylvia dit drammerige stukje niet aan een grote krant in Saoudie-Arabie, Quatar of VAE aanbiedt. Deze megagrote, rijke olielanden met hetzelfde geloof en cultuur hebben meer verantwoordelijkheid voor hun Syrische buren dan wij inEuropa. Maar die doen niet mee.

  Marielle

  Like

  1. Wie is die Marielle Schaepman dan helemaal dat ze meent de propaganda leugens van Geert Wilders te moeten herhalen.

   In Jordanië, Turkije, Irak en Libanon zitten meer Syrische vluchtelingen dan in heel Europa bij elkaar. Ook allemaal buurlanden. Dat een aantal andere buurlanden niet meedoen, moet je vooral mee schermen als in Europa precies hetzelfde gebeurt. Nederland doet netjes mee, maar onze Oost-Europese vrienden vinden dat nergens voor nodig. Die zitten alleen in de EU om hun hand op te kunnen houden als er wat te halen valt.

   Like

   1. En wie is Karma al helemaal die iemand verwijt leugens van een ander te verspreiden!!
    Waarom heeft U de schrijfster van dit domme stuk niet verweten te liegen!!
    Er staat niemand aan mijn deur en als die er al zouden staan te jengelen dan is een schop onder de kont het beste genezingsmiddel. Ga je vader maar vragen waarom hij zo nodig in een bootje moest stappen!!

    Like

   2. Onlangs heeft Turkije 6 miljard toegezegd gekregen voor de vele honderdduizenden Syrische vluchtelingen die in dat land zouden zitten. Blijkt dat een groot gedeelte al terug is naar Syrië.

    BRON : http://balkanist.net/turkeys-mysterious-disappearing-refugees/

    Zie ook : https://twitter.com/AFP/status/707855821187760128?ref_src=twsrc%5Etfw

    Omgerekend naar realistische aantallen kost dit onzalige EU plan dus ongeveer 3 ton (!) per vluchteling.

    Waar zijn we mee bezig hier in de EU…

    Like

 23. @Rein Frustraties zijn niet goed voor het hart en de bloedvaten, dus mijn advies is: Laat ze los. Desalniettemin hoop ik voor u dat u een fijne dag verder zult hebben.

  Like

 24. Mijn dochter komt huilend thuis, ze is aangerand. Ik doe de deur dicht maar zeg eerst: ‘ja sorry meisje, maar ook die mensen moeten geholpen worden… Wij passen ons aan aan hun normen en waarden, dus laat het over je heenkomen schat.’ Nee, natuurlijk niet!! Als ze zich kunnen aanpassen zijn ze welkom, maar als ik mezelf of me voor mijn kinderen niet veilig voel, ben ik heel blij dat de deur dicht blijft…

  Like

 25. wij geven best wel wat aan eerlijk mensen die het nodig hebben ,maar deze mannen zijn ondankbaar,en laten hun fam; verrekken ,die verdienen het niet.Wij zijn nooit bang maar nu komt onze deur niet meer open ,Gisteren stond er een zwarte man met een bus voor geld om na half 9 voor de deur ,we hebben niet open gedaan maar dachten het onze ervan.20 jaar geleden kwam dit niet voor we gaan een hele enge toekomst te gemoet.Laten ze die een een bewijs krijgen om hier te blijven extra na gaan en niet alleen mannen aan nemen die hun gezin achter hebben gelaten dat klopt niet.En God zit niet te kijken want dan had hij er wat aan gedaan hij laat ons zelf beslissen wat we met deze wereld willen doen en nu gaat het berg af waart ik hoop dat ik mee mag maken dat we weer gewoon kunnen leven met respect ,eerlijkheid en liefde in de mens dan zijn we al heel ver.

  Geliked door 1 persoon

 26. Aylan symboliseert vooral de tekortkomingen van zijn vader die al drie jaar veilig in Istanbul woonde met zijn gezin en daar een baan had. Maar graag mooie tanden wilde. Ga ik me door jou geen schuldgevoel voor aan laten praten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Toen die aap uit de mouw kwam, hoorde je daar vanuit de linkse hoek weinig over. Blijkbaar een ‘inconvenient truth’, hoe sneu dat verhaal ook is.

   Like

 27. Wat een slecht stuk is dit zeg.. gebaseerd op eigen (schuld) gevoelens. Doe eerst eens onderzoek alvorens je bepaalde groepen afkraakt. Overal om mij heen wordt er geld opgehaald voor “vluchtelingen” (ja MET aanhalingstekens) overal worden er goederen opgehaald voor de “vluchtelingen”. En ja… toevallig is het merendeel ook nog Christen die dat soort dingen regelen, dat is schrikken he? Terwijl je je eens moet indenken dat de Christenen uit bijv. Syrie of andere onderdrukte gebieden helemaal vergeten worden. Die krijgen amper hulp, die komen er niet door heen, die worden verdrongen, die worden vermoord. Ja en waar ben jij dan met je kromme hypocriete mening….Iedereen weet dat vluchtelingen (deze keer zonder aanhalingstekens) geholpen moeten worden en iedereen zal dat ook met liefde doen, totdat er dingen gebeuren die onze vrijheden en veiligheden aantast.. dan krabt men zich inderdaad achter de oren zoals je zei, maar niet om de reden die jij noemt!

  Like

 28. “We hebben nu Aylan Kurdi, die al onze tekortkomingen symboliseert.” – en waarom stapte Aylan en zijn ouders en zusje, vanuit een appartement (en niet een koud tentenkamp) in Turkije op een bootje? Ik vind dat hulpbehoevenden zeker hulp moeten krijgen, maar daar hoort ook een kader bij van wie dat dan zijn…

  Like

 29. Ik denk niet dat alle appertementen in Turkije ( waar Aylan is teruggespoeld ) all_inclusieve waren.. Of mss was de bediening niet snel genoeg ofzo… Ik zou het echt niet weten trouwens en ps

  Like

 30. En o.a. daarom (zie link jolanda) had de schrijster van dit stuk beter onderzoek moeten doen ipv bepaalde groepen aanvallen en wijzen met het vingertje. Een excuus zou op zijn plaats zijn

  Like

 31. Anne Frank kan de pot op las ik

  Nou dan ben je pas oliedom zeg
  Wat een kut column zeg
  Vluchtelingen mag je helpen maar gelukzoekers NIET
  En dan kan iedereen zeggen dat er veel vrouwen en kinderen bij zijr maar dan ben je echt niet op de hoogte
  kijk uit je ogen
  Heb diverse azc s ge in en vrouwen en kinderen zie je niet

  Buiten het feit dat dsze mensen gewoon hele maar dan ook hele andere gewoonten manieren en normen en waarden hebben
  Maar sluit je ogen maar voor de feiten en het land gaat naar ded kalote

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s