#Rokjesgate 2016

In de kleuterklas van Nederland is een nieuwe rel uitgebroken. Het is Rokjesgate 2016!

Terwijl de rest van de wereld volledig op drift is geraakt uit angst voor kogels, honger  of rekrutering buitelen in de onderbouw van Amsterdam West ambtenaren over elkaar heen in een felle discussie over de juiste roklengte van hun receptiemedewerkers. Het matriarchaat lijkt precies lang genoeg in de riolen van toegevendheid te hebben afgewacht tot het juiste moment zich zou aandienen.

Gisteren was het dan zo ver.

Baliemeisjes moeten zich voortaan kuiser kleden.  Rokjes net boven de knie en zonder knielaarzen! luidt de huishoudelijke mededeling.  Nadat de knop ‘verzenden’ hoogmoedig is ingedrukt slaat de vlam in menig kniekousje.

Huilend vinden de baliemedewerkers steun bij elkaar in de kantine.  Elkaar troostend en moed in sprekend dreigen sommige meiden kamikaze nog liever bij de Lidl te gaan werken.  Dit kan zo niet langer snikt één van de slachtoffers in de hoop op veel bijval.  Heel eventjes valt het stil. Bij mij zou het wel langer kunnen, merkt een andere gedupeerde op, maar dat is zóóó 1950!

Er vanuit gaand dat niet veel mannen zich door de dreigbrief aangesproken zullen voelen, treft de dress code voornamelijk vrouwen.  Dat burgerzaken naast het verstrekken van een paspoort nu ook kledingadviezen geeft is misschien gewoon even wennen.  Tenslotte verlangen velen terug naar het oude Nederland waarin kuisheid een oer-Hollandse norm en zeker geen onderwerp van discussie was.  Bovendien is een oproep tot iets meer zedelijkheid in het goddeloze Amsterdam misschien zo’n gek idee nog niet.  Deels sluit het ook aan bij de compleet uit de hand lopende retro-behoefte van een groot deel van de Amsterdamse hipsters.  Alles uit de verloren tijd is hip en trendy.  Terwijl de een na de andere winkel omvalt spinnen vintage kledingwinkels zo veel garen dat het wol niet langer aan te slepen is.  Dat is natuurlijk goed nieuws voor de lange rokken brigade.  De vijftiger jaren rok is kek!  Je kunt daarnaast geen winkel binnen lopen of er staat een retro chesterfield.  Oma’s oude meubeltjes vinden eerder een nieuwe bestemming, dan oma zelf.  Mannen dragen weer baarden en wie een oldtimer Volkwagen T2 in bezit heeft stijgt boven de eigen persoonlijkheid uit.  De geschiedenis is hot.  Net als vroeger is praten over seks taboe en emancipatie vooruitstrevend.  Oude tijden herleven.  Mannen glijden over tieten van billboards, kleurlingen worden zonder proces door de politie op straat afgeknald.  Net als heel vroeger toen het nog leuk was in Nederland herken je de arbeidersklasse aan hun onverzorgde of ontbrekende voortanden of omdat ze in de rij staan van de voedselbank.  Zelfs de verzorgingsstaat is retro en moet samen met het solidariteitsbeginsel opnieuw haar identiteit zien vorm te geven. In dit licht snap ik  best dat het matriarchaat van Amsterdam West haar kans juist nu heeft schoon gezien.

Al denken ze er op Twitter en Facebook heel anders over.  Capitulatie! Islamisering! typen de volgers, likers en friends met de handen in het haar.  We gaan er aan! schreeuwt ene Remco68.  Ze komen ons halen! brult Chantalmetdikketieten1998 .  Volgend jaar lopen we zelf met een Niqaab caplockt Henk010 volledig de weg kwijt.  Wie is die manager eigenlijk? wil Konijntje123  weten.  Geen idee, antwoord ik snel. Het enige wat over haar bekend is, is dat zij goddank nog van vóór de derde wereldoorlog is.

..en toen kreeg ik ineens heel veel likes.

zo maar een tob dag!

7 comments

  1. Het enige wat over haar bekend is, is dat zij goddank van vòòr de derde wereldoorlog is.

    Nou aardig stuk hoor:)
    Volgens de oer-Hollands normen dan: Ten Points to Snowden*!*

    Like

  2. Over het algemeen vind ik mensen er mooier uitzien als ze kleren aan hebben. Vooral bij blanke mensen vind ik dat. Mensen met een koffiebruine huidskleur tot een huidskleur die op pure chocolade en nog donkerder lijkt, vind ik vaak net zo mooi naakt als met kleren aan. Ik herinner me de keer dat ik in een bus zat die volgepropt met mensen was. Pal voor mijn ogen stond een jonge vrouw die net als ik aan de forse kant was, duidelijk teveel lichaamsvet, net als ik. De broeken die op je heupen hangen en het truitje dat de navel vrijliet waren erg in. Dus keek ik tegen spierwitte buik met veel lichaamsvet aan. Ik had nachtdienst gehad, het was kwart over 7 s ochtends en ik ging bijna over mijn nek. Net als die keer dat ik bijna over mijn nek ging toen er een jong volwassen werkman bij mij over de vloer was, ook nogal aan de dikke kant (ik ben ook veel te zwaar) die regelmatig mij een diepe kijk in zijn bildecollete liet zien, dankzij wederom die broeken die beginnen bij de heup. Ik ben maar even in een andere kamer gaan zitten. Ik snap die manager wel. Veel jongens en mannen weten al dat ze niet met ontbloot bovenlijf achter de balie dienen te zitten. Dus geen wonder dat die email ging over het kleedgedrag van vrouwen. Waarschijnlijk had die manager ook een email rondgestuurd als mannen zich op een manier hadden gekleed die vooral nadruk legde op wat voor veel mensen erotisch prikkelende lichaamsdelen zijn. Ik wil niet tegen de billen van wie dan ook aankijken. Zeker niet als ik een voor het publiek openbaar gebouw betreedt om iets te regelen wat te maken heeft met burgerzaken. De cultuur van zoveel mogelijk naakt is niet mijn cultuur. Ik heb niets tegen naakt, ik raak er niet geil van, of onthutst, ik vind mensen gewoon vaak mooier als ze gekleed zijn, vooral als hun vel heel wit is (de Kaukasische genen zijn bij mij ook dominant, dus ook een blanke huid. Niet zo blank als de huid die veel Ieren hebben overigens 🙂 ) Als ik als 53 jarige vrouw met een enorme pigmentvlek op mijn rechterbeen en met heel veel overgewicht me in een rokje of jurk hijs die een deel van mijn billen zichtbaar laat, krijg ik vast een hoop commentaar, en dan vooral afkeurend of gillend van het lachen. En zullen een aantal mensen, ook mannen, zich onpasselijk gaan voelen, net zoals ik toen ik die witte buik zag, die over de heupbroek van die arme jonge vrouw puilde. Er was in die tijd heel weinig keuze in kleding in Ierland als je een maat had die buiten het gemiddelde viel. Als je al iets leuks vond, was het hartstikke duur en waarschijnlijk te duur voor deze jonge vrouw. Het hele land in rep en roer, jij vindt het kennelijk ook belachelijk wat ze schreef, ik ben die manager dankbaar die, in de tijd van “alles moet maar kunnnen” dapper genoeg is om op te komen voor de esthetiek. En van dat strengere wat betreft de sexuele moraal merk ik dus helemaal niets…. maar misschien begeef ik me niet in de juiste kringen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s