later als ik groot ben, word ik een zelfmoordterrorist..

Wat zeg je tegen een jongetje van vijf jaar die later als hij groot is, een zelfmoordterrorist wil worden? Welke troostende woorden gebruik je voor een meisje van amper zeven die moet trouwen met een oude man? Hoe in vredesnaam leg je een kind van tien jaar uit dat het leger waarin hij vocht zijn ouders doodde? Wie vertelt het racistische meisje van pas zes dat haar biologische vader een Jood is? Is er nog iemand in de zaal die het verminkte en besneden meisje durft te vertellen dat zij nooit uit lust gemeenschap zal hebben? Of misschien iemand die de suïcidale homoseksuele jongen durft te vertellen dat als hij andere ouders had, zij misschien wel van hem hadden gehouden?

Ouders hebben het recht –overal in de wereld!- om in naam van religie of eenvoudige gewoonten de leefwereld van hun kinderen te verbrijzelen. Hoe komt het dat zelfs in de diepste krochten van het vrije Westen, kinderen -wanneer het om religie gaat- vakkundig het zwijgen wordt opgelegd? Uitgerekend op een plek waar het vrije woord met de paplepel wordt ingegoten en tegelijkertijd de religieuze identiteit na het doorknippen van de navelstreng hard dwars door het fontanel wordt ingeramd.

Iedereen heeft recht op een vrije Godsdienst, behalve kinderen.

Hoe komt het dat we het zo normaal vinden dat ‘vrije’ kinderen in het Westen, de eerste twaalf jaar van hun leven worden gevormd op christelijke, protestante, gereformeerde, katholieke, islamitische of joodse basisschooltjes? Waarom laten we het toe dat ouders iedere nieuwe generatie leren in stand houden wat ons al eeuwenlang verdeeld en in oorlog hield met elkaar? Geen kind in Nederland heeft het werkelijke recht op een vrije geloofsovertuiging. Zou het kunnen dat daar misschien de crux zit van de grote problemen die wereldwijd spelen? Het ronselen en indoctrineren van kinderen?

Dat de Islamitische Staat jongeren ronselt kan eigenlijk ons werkelijke probleem niet zijn. Iedere geloofsgemeenschap ronselt jongeren. Problematischer is dat de Islamitische Staat jongeren vraagt zichzelf uit naam van Allah op te blazen. Maar strikt genomen niet problematischer dan de gereformeerden en Hindoestanen onder wiens handen jongeren vaker zelfmoord plegen. Of de jehova’s die vaker worstelen met psychische problemen. Bagatellisering ligt nu op de loer als het gaat om het midden oosten conflict, maar de kern van het probleem is niet wat kinderen met hun geloof doen, maar wat wij hen ooit vertelden wat ze er mee moesten doen.

Stil zitten. Luisteren. Bid. God is alles. Jij bent niets. Bid. Gehoorzamen. Dienstbaar zijn. Bid. Niet twijfelen. Schamen. Bid. God ziet alles. Boetedoening. Bid. Schuldgevoel. Zit stil. Bid. Stel geen vragen. Twijfel nooit. Bid. Heb vertrouwen. God is alles. Bid. Zomaar een kogelregen opgebouwd op een doodgewone schooldag binnen het religieuze onderwijs.

Sommige kinderen willen nou eenmaal het beste jongetje van de klas zijn. Zoals Brahim Salah Abdeslam, een doodgewone jongen. Een lieve jongen ook, volgens zijn leraar, de buren en iedereen die hem kent. Geen opvallend kind, een kansrijk kind zelfs. Maar ook een kind –zo weten wij nu- die uit naam van zijn ideologie leerde dat sterven niet voor niets kan zijn…en toen de beul hem riep bereid was om zijn leven te geven. Hij twijfelde niet zoals hem geleerd was. Hij schaamde zich niet zoals hem geleerd was. Hij stelde geen vragen zoals hem geleerd was. Hij had geen schuldgevoel en vast heeft hij ook nog keurig van te voren gebeden voordat hij een bloedbad aanrichtte. Hij gehoorzaamde omdat hij dacht nu dichter bij God te kunnen komen.

Zijn we niet pas echt vrij in het Westen wanneer een kind op een gereformeerd schooltje ‘verdomme!’ mag zeggen, en zelf mag overstappen naar het Jenaplan? Zijn we niet pas ultiem vrij wanneer een islamitisch kind een frikadel naar binnen kan duwen en samen met zijn beste vriend bar mitswa mag vieren? Is het toppunt van vrijheid niet wanneer een christelijk kind de keuze heeft wél met carnaval- en niet met kerst naar school te gaan?

Zolang we vanuit de overheid bepalen én betalen voor onderwijs dat verplicht moet worden afgenomen door kinderen waarbij de religieuze ideologie van hun ouders dwangmatig kan worden opgelegd, moeten we stoppen met het verspillen van krokodillentranen, wanneer een kind geheel naar de wens, gewoonten en ideologie van zijn docenten, rolmodellen en/of ouders droomt van een carrière als moslimhater, racist, homofoob of in het ergste geval een zelfmoordterrorist.

8 comments

 1. Ik denk weleens dat het hele ‘geloofsgebouw’ is opgetrokken om in te schuilen uit angst voor de dood…dat het leven daar eindigt…de mens MOET zin aan Ieven geven…hij kan niet verdragen dat het zinloos zou zijn…dat is vlgs mij heel diep geworteld in de mens… en vindt hij het niet hier..dan daar…

  Geliked door 1 persoon

 2. Wie bepaalt de grens tussen
  waar en onwaar?!
  In een wereld waar we àllen te gast zijn blijkbaar..

  Wie vertelt ons nog van horen zeggen?!
  Dat God zij, kind ; maar jij mag je stem nooit verheffen.

  Wie gelooft er nog zo blindelings?!
  Dat de hemel voor rechts licht en niet voor links..

  En wie heeft er nog lief in deze tijden?!
  Waarin zelfs God en kind elkaar,
  schuw en schuldig vermijden…

  Geliked door 1 persoon

 3. ik houd van jouw moed en oorspronkelijke gedachten en je boosheid over het onrecht in de wereld.
  Toch denk ik dat er een ‘maar’ is bij jouw verhaal. Het alternatief van opvoeding door ouders is immers opvoeding door de staat. Wil je dat? Daar zijn voorbeelden van, die niet zo goed zijn afgelopen. Dus helaas…. ik denk dat er geen betere weg is dan hetgeen je schetst, met al zijn gebreken. Kinderen moeten hun ouders kunnen ontgroeien. Het enige wat ons te de doen staat is het onderwijs die kans bieden en die kans ook enigszins opdringen. Als je iets beters weet, vertel ons dat dan 🙂

  Like

 4. Ik begrijp wat je zegt Quo Vadis, maar ik vermoed dat Sylvia het oprecht meent. Ik krijg het vermoeden dat ze dusdanig beschadigd is, dat ze slechts in extremen kan redeneren en denken. Ze lijkt niet in staat nuances te zien. Het ontgaat haar dat ze In haar atheïsme net zo eng en extreem is, als de geloofsfanatici waar ze naar wijst. Het is een ‘verschijnsel’ wat we vaker zien bij mensen met een te strenge, orthodoxe en liefdeloze geloofsopvoeding. Begrijpelijk, maar ook jammer…. Ze kwelt zichzelf onnodig met boosheid en frustraties. Haar onderbuik is haar te veel tot last.

  Like

 5. Ja precies Sylvia. kinderen zijn zo zo onvrij over de hele wereld!
  “Zijn we niet pas echt vrij in het Westen wanneer een kind op een gereformeerd schooltje ‘verdomme!’ mag zeggen, en zelf mag overstappen naar het Jenaplan?” Deze zin raakte me heel erg.
  Daar begint het probleem namelijk al. Kinderen zijn niet vrij hun eigen school te kiezen, of zelfs te kiezen niet naar school te gaan.
  Niet naar school gaan uit vrije keuze klinkt misschien raar, maar google maar op John Holt, Lainie Liberti, Unschooling, Worldschooling…Het gebeurt echt, kan echt, en gaat ook echt goed.

  Als je wil kan je ook de term childism eens opzoeken, want jij hebt het in dit artikel namelijk over een vorm ervan gehad.

  Geliked door 1 persoon

 6. Respect voor kinderen heb ik zeker.
  Toch denk ik dat een kind altijd de opvoeding van ouderen nodig heeft.

  Tegelijkertijd vind ik dat religieus leren niet kan. Joods leren schrijven of islamitisch leren rekenen bestaat volgens mij niet.

  Dit is een blog dat dwingt tot nadenken.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s