ChapeAu Femke!

Sjonge jonge wat een ophef.

Wekenlang stonden massa’s mensen in de rij bij IKEA.  Bouwmarkten werden bestormd. Je kon over de hoofden lopen in parken en ze lagen rug aan rug op het strand.  Hooguit scholden we elkaar uit voor domme koe op Twitter. En dat was het dan.

Tot Tweede pinksterdag. Twitter ontplofte. Facebook trok wit weg. De Heilige Geest daalde neer en nieuwskoppen schreeuwden moord en brand.  Een demonstratie van Black Lives Matter bleek beter te worden bezocht dan de Hornbach. De burgemeester was daar niet op voorbereid. Vanaf overvolle stranden, veel te drukke parken en zojuist geopende terrassen wezen wapperende wijsvingers in de richting van de burgemeester.  Zij had dit moeten zien aankomen.  Een verbale steniging kwam op gang. Een hoer was ze. Een arrogante trut. Geen gevoel zou ze hebben voor de corona patiënten en het kwam allemaal omdat ze links was.

Tussentijds moet haar telefoon non-stop zijn over gegaan. Iedereen wilde daadkracht. Maar Femke weigerde de escalatieladder te beklimmen. Ze informeerde haar minister, liet in overleg haar politiepaarden op stal, prikte net als haar voorganger van der Laan een speldje op uit solidariteit met de zwarte gemeenschap en ging zelf even een kijkje nemen om beter een inschatting te kunnen maken. Kijk, dan heb je dus gewoon tieten. Dan ben je onaanraakbaar. Dan ben je leider van een grote stad.  Vrouwelijk. Dat wel.  Want je hebt wapens. Je hebt mankracht. Maar je besluit om niet te schieten en je afgetrainde ordehandhavers thuis te houden. Omdat de demonstratie juist tegen die laatsten was gericht.

Ze speelde het spel en won. Vijfduizend man kwam onaangekondigd op een emotioneel beladen demonstratie af en er was geen één incident. Ik herhaal: geen één incident! Burgemeester van der Laan had dit niet veel beter gedaan, laat staan als dit een burgemeester in Amerika was overkomen.

Goddank hebben wij Femke.  

Vooral Annabel Nanninga werd helemaal lijp. Het Amsterdamse raadslid, dat al eerder ebola als oplossing aandroeg voor het vluchtelingenvraagstuk, meent nu dat de demonstratierechten van ‘dobbernegers’ zwaarder worden gewogen dan de volksgezondheid van haar achterban. Met bloed doorlopen ogen kondigde ze een motie van wantrouwen aan.

Die motie overleeft ze. Want Femke Halsema is een heldin. Een burgemeester die voor haar standpunt durft te staan. Haar risico-inschatting was de enige juiste.  Het opdrijven van vijfduizend man door de binnenstad van Amsterdam was geen optie. Dan was de volksgezondheid – en meer dan dat- in veel ernstiger mate in gevaar gekomen. Vergeleken met het geringe besmettingsgevaar dat een menigte vreedzame demonstranten met mondkapjes vormt.

Dus Femke, chapeau! Mochten ze je in hun verstandverlies toch de stad uit flikkeren daar, dan heb jij zo een nieuwe baan.

165 comments

 1. Wat heerlijk dat we in een land leven met zoo ontzettend veel uitermate deskundige beterweters.
  Ga er zelf maar eens (voor) staan

  Like

   1. … wat vond je?? Dat het verschrikkelijk is dat iedereen z’n mening mag geven? Dat VIND je dus.. Haha 😂
    Wellicht verstandig als iedereen z’n mening juist niet geeft…

    Like

  1. Geen moeilijke beslissing. 300 verwacht, bij 500 zeggen dit is niet de bedoeling en ook organisator hiervoor verantwoordelijk houden. Die had moeten zeggen, met de microfoon in de hand, mensen, respecteer ook de gezondheid van je medemens en houdt afstand.

   Like

 2. Rob van Someren en Cobus Bosscha zijn op Radio10 al de hele week bezig om een actie “adieu Femke” te organiseren. Twee leeghoofden die zichzelf belangrijker vinden dan het leven van anderen.

  Like

   1. Ze kwam alleen even checken hoeveel uitkeringstrekkers er zoal weer gemanifesteerd zijn!!!!
    B.V.W.T. Bond van werkschuw tuig staat weer eens te rellen. Verheug me al weer op de sinterklaaszeikerds binnenkort.
    Oversl lopen te ageren behalve tegen persoonlijke staatssteun!!!
    Bij zeeland de grens over!!!!!!!

    Like

 3. Lijkt wel goed gespind door Groen links. Blijft insubordinatie van wet en volksgezondheid hoezeer ik een demonstratie hiervoor graag steun, het had “en-en” moeten zijn en niet “of”. Aan de demonstraten 1,5m te houden, ook aan hen om niet te plunderen. Nu is op basis van inhoud insubordinatie geaccordeerd: weg 2 maanden lockdown. Ze stond er als fan, niet als burgemeester.

  Like

   1. Nee de burgemeester dient zich aan haar wettelijke afspraken in deze functie te houden en dus niet boven de wet te staan. Een burgemeester die als Nederlandse weigert het Nederlands volkslied te zingen bij de dodenherdenkingis geen burgemeester van het amsterdamse volk
    Ze moet gewoon weer in de politiek gaan daar hoort ze thuis. Deze functie is te hoog gegrepen zeker als je anderen voor je fouten wil laten opdraaien. Ze heeft ook totaal geen zelfreflectie. Jammer maar als burgemeester is ze mislukt.

    Like

  1. ben met u eens .ik vraag me af wat de reden is van zijn arrestatie is mij onbekend zal toch geen lieve jongetje zijn?mijn 2de vraag zou het een blanke man zijn geweest ook zo,n groot ophef zijn geworden ?.Zeer terecht dat de politie ter verantwoording wordt gesteld.

   Like

   1. De precieze reden van arrestatie weet ik ook niet. Maar Floyd was 2 x veroordeeld geweest voor gewapende overvallen,en stond bij deze arrestatie stijf van de Cristal Meth en andere drugs. Er moest 2 x versterking bijkomen omdat deze reus van een man zich niet zonder meer liet arresteren. Ik zeg erbij voor de zekerheid dat deze vermelding niets van doen heeft met de manier waarop de politie die arrestatie verrichtte en zeker niet met de afloop. Maar ik vind het wel heel opmerkelijk dat de burgemeester van van Floyd’s woonplaats tegen diens dochter zegt dat haar vader de wereld mooier had gemaakt als hij was blijven leven….

    Like

    1. I(k heb de hele video gezien van der arrestatie van Floyd. Hij liep gedwee mee met de politie en verzette zich niet. Hoe je aan deze informatie komt is mij een raadsel. Waar haal je de informatie vandaan dan hij stijf stond van de Christal meth??

     Like

 4. Deze vrouw is totaal incapabel als burgemeester van welke gemeente dan ook.
  Ze zag al aankomen dat het uit de hand zou lopen qua aantallen want ze stuurde Grapperhaus een appje dat er al 1000 mensen waren maar ze niet ging ingrijpen.
  Ze steunde het…..

  En hoezo een demo tegen wetshandhavers? Volgens mij was het een demo tegen racisme…..
  Deze genoemde handhavers staan regelmatig voor uw en onze veiligheid te handhaven en in de vuurlinie.

  Tevens zou ingrijpen geen probleem moeten zijn bij vreedzame demonstranten want als de handhavers hun zouden vragen te vertrekken dan doen ze dat toch gewoon?
  Of veranderen ze dan in totaal idioten en asociale hooligans?

  Als de politie mij zou verzoeken te vertrekken, dan doe ik dat.

  Deze burgemeester is alweer gebleken niet deze positie aan te kunnen en moet hiervoor nu op de blaren zitten.
  Dit is niet te verkopen aan de rest van Nederland en roept op tot anarchie.

  Like

  1. Treurnis ten top! Dat hele gezeik over Corona: als je bang bent blijf je thuis, vinden we prima. Als je gewoon wil leven, doe wat je altijd deed….. de wal keert het schip zeggen ze dan.
   Eigen verantwoordelijkheid, zoveel gewaarschuwd, zoveel geadviseerd…. echt klein hollands geleuter en gezeik!!

   Like

     1. Ja de waarheid valt niet mee he? zeker niet als je domme dingen schrijft. Dus ik doe niet lelijk maar geef commentaar op je domme antwoord…

      Like

   1. Robbie of je het leuk vindt of niet je moet gewoon aan de regels houden en als je dat niet doet riskeer je een bon..ook voor jou en burgemeester Halsema.zie hoeveel al een bon hebben gekregen en moeten sluiten.dan moeten jullie eigenlijk met de billen bloot !

    Like

 5. het besmettingsgevaar en kans op ernstige infecties geldt vooral voor 50-plussers. Trouwens was mevr Halsema niet alleen verantwoordelijk: ook het team van plaatselijke beleidsmakers heeft de situatie totaal verkeerd ingeschat, qua onderliggende emoties en hun gevolgen.

  Like

 6. Hoe zit het ook alweer met je eigen risico inschatting en alle regels die ontzettend duidelijk zijn. Als je lekker op de Dam wil blijven staan tegen alle adviezen in? Mensen hadden gewoon naar huis kunnen gaan…. ik snap echt het gezeik niet.

  Like

 7. Ze is geen burgemeester. Heeft haar eigen opvattingen en draagt die ook als burgemeester uit. Het links goed weegt al lang zwaarder dan het nationaal beleid. Los van de mogelijke gevolgen van Corona. Amsterdam is geen speeltuin voor lieve mensen die hun zin doordrijven. Inpakken en wegwezen. Waarom? Incompetent.

  Like

  1. sinds wanneer is racisme en demonstratierecht een links ding? impliceer je hiermee dat rechtse mensen allemaal racistisch zijn? of zich wel aan de regels houden? dat hele gezeik over links en rechts is echt zo dom aan het worden. het was voorheen links: socialistische insteek en dus meer overheidsbemoeienis en rechts: minder overheidsbemoeienis. Maakt dat halsema niet een gigantische rechtse burgemeester en die hele corona aanpak een linkse hobby?

   Like

 8. Eenmalig Ca. 5000 mensen zonder 1,5 mt. in de buitenlucht. Dagelijks zonder 1,5 mt. in supermarkten, winkels en bouwmarkten. En straks ca. 250 mensen dagelijks in meerdere vliegtuigen op weg naar de zon, elkaars rond gepompte “verse” lucht inademend. Het eerste wordt verketterd door Grapperhaus, het tweede aangemoedigd door het kabinet. Het tweede lijkt mij veel gevaarlijker dan het eerste, zeker vliegen moet je nu niet willen!

  Like

 9. Dank voor deze geweldige column ! Hopelijk schudt het mensen wakker ! Zeker na de uitgekomen Whatsappjes gisteren moet nou toch wel eens duidelijk zijn dat Femke het juist uitstekend heeft gedaan. Als Eberhard dit had gedaan had hij applaus gekregen. T is gewoon weer de zoveelste keer Femke Halsma pesten. Bah… dus chapeau 💪🏻

  Like

  1. hahahaha heb je wel de zelfde berichten gelezen als ik?? Het lijkt mij toch volstrekt duidelijk dat ze het op een akkoordje probeert te gooien met Grapperhaus die daar wijselijk niet open gaat. Gewoon een domme vrouw vind ik die niet in de politiek thuis hoort. Dat heeft ze immers in het verleden al bewezen. Gewoon ophoepelen.

   Like

 10. achteraf praten , dan weet ik het antwoord ook altijd zo goed. ga er maar aanstaan. de andere burgemeesters kunnen hier lering uit trekken hoe het anders moet.
  het was een moeilijke keuze ook voor burgemeesters. dus ook voor Femke. makelijk scoren , een vrouw en ook nog links.

  Like

 11. In tijden van corona zullen we op andere manieren moeten leren demonstreren tegen racisme en ongelijkheid. NIET door massaal samen te drommen op de Dam of waar dan ook, met als mogelijke gevolgen een nieuwe uitbraak van COVID-19, opnieuw een overbelasting van de ic-afdelingen van ziekenhuizen en nog meer sterfgevallen dan de 5990 mensen die er volgens de officiele RIVM-cijfers (in werkelijkheid zijn het er meer) tot nu toe in Nederland aan corona zijn overleden.

  Iedereen, inclusief de burgemeester van Amsterdam zelf, is het er over eens dat de demonstratie van afgelopen maadag op de Dam volledig uit de hand is gelopen. De verdediging van Halsema dat “mensen er zelf voor hebben gekozen” naar de Dam te gaan riekt toch wel erg naar het afschuiven van de eigen verantwoordelijkheid, en tussen niets doen en het uiteendrijven van een menigte van 5000 man liggen vele opties die, anders dan bijvoorbeeld daarna in Rotterdam, niet zijn benut.
  Uiteindelijk zal de gemeenteraad van Amsterdam moeten beoordelen of en in hoeverre Halsema verantwoordelijk is voor wat er is misgegaan in de hoofdstad.

  Tot slot: laten we Halsema complimenteren met wat zij goed doet, en niet met wat er onder haar burgemeesterschap misgaat. Want dat kan, tenzij ironisch bedoeld, toch echt niet!

  Like

  1. “Tot slot: laten we Halsema complimenteren met wat zij goed doet, en niet met wat er onder haar burgemeesterschap misgaat. Want dat kan, tenzij ironisch bedoeld, toch echt niet!”

   Laten we Femke inderdaad niet aanspreken op wat er fout gaat onder haar werk/verantwoordelijkheid, waar dat andere burgemeesters (ook met dit soort fouten) gewoon de (spreekwoordelijke) kop kost…
   Sorry, maar hier kan ik mij echt niet in vinden. “Normaal” wordt een burgemeester bijna gevierendeeld, maar nu moet het opeens door de vingers gezien worden en kijken naar wat ze goed doet, terwijl dit het zoveelste is wat zich op haar conto opstapelt?

   Like

   1. Pardon?
    Dan nog maar even voor de duidelijkheid, Mokara: wat ik zeg is dus dat ik het niet vind kunnen Halsema te complimenteren met haar beleid op een moment dat ze, althans naar mijn oordeel, duidelijk een aantal steken heeft laten vallen. En ik zeg dat richting de auteur van “Chapeau Femke” die dus voor Halsema haar hoed afneemt terwijl ze een diepe buiging maakt.
    Dat de burgemeester van Amsterdam in de gemeenteraad verantwoording dient af te leggen over het door haar gevoerde beleid staat ook in mijn reactie hierboven.

    Wel eerst even goed lezen, Mokara, en dan pas reageren.

    Like

 12. Alleen ga je nu wel voorbij aan de volgende zaken:
  – Ze dacht werkelijk niet aan haar eigen gezondheid, of die van anderen en gaf daarin ook zeker niet het juiste voorbeeld voor deze bizarre tijden waar we in zitten
  – Een ander die wilt demonstreren (ook tijdens deze bizarre tijden, mind you!), wordt met een kleinere groep demonstranten keihard aangepakt en mag niet eens demonstreren.

  Dan kun je zeggen voor de gezondheid, dat dat ieders eigen pakkie an is, maar dat is net zo goed hypocriet; dan zou een mondkapje in de trein ook niet verplicht moeten zijn, bijvoorbeeld, als het dan toch onder ieders verantwoordelijkheid valt.

  Nee, ik geloof niet dat Femke een goede burgemeester is en al het kruid dat ze nog had, heeft ze met deze actie echt wel verspeeld. Een goede burgemeester is ze mijns inziens nooit geweest en ze heeft wederom laten zien dat ook niet te zijn.

  Like

 13. Je vergeet dat er vergeten was de voorbereiding niet te vergeten. En dat politie ter plekke al vroeg aangaf dat t uit de hand zou lopen. Tevens waren de betogers ‘vreedzaam’ zoals je zelf constateert – dan was een, eventueel door Femke zelf vriendelijk verzochte ontknoping toch ook geen probleem? Wat me wel hindert, vanuit de ‘provincie’ zoals ze daar zeggen, is dat Femke zegt dat Amsterdam de ‘huiskamer van Nederland’ is. Hoewel me dat geen validerend argument lijkt. En wellicht is het nieuw in ons land dat een burgermeester eigen partijpolitiek gaat bedrijven? Hoe kijk jij daar tegenaan?
  Trouwens wel een razend goed geschreven column zeg!

  Like

 14. Het betekent dus dat ze die andere demonstraties ook niet meer kunnen tegenhouden. Daarvoor bedankt Femke want dat is hoe dan ook winst; ofwel er kan gedemonstreerd worden of de overheid toont aan hoe hypocriet ze zijn door daar wel geweld tegen te gebruiken.

  Like

 15. Wat een onzin. De enige reden dat ze niet heeft laten ingrijpen is omdat ze bang was voor escalatie vanwege een al grimmige sfeer. Nix heldin, gewoon een lafaard

  Like

 16. FH (17:02): Ha Ferd, de demonstratie op de dam trekt veel meer mensen dan door de
  organisatie geraamd. Er staan er nu al bijna 1000 en (lang) niet iedereen houdt 1,5 meter afstand.
  . Wij voeren wel crowd controlemaatregelen uit bij de toegang tot de dam maar gaan de
  demonstratie niet op die grond ontbinden. Daarvoor zijn de emoties te groot en wij willen dat het
  vriendelijk verloopt en politie niet (behalve als het uit de hand loopt) tegenover demonstranten
  komt te staan. Mensen zijn ook zelf verantwoordelijk. Dat je het weet. Femke

  Hieruit blijkt dat ze al wist dat het te druk zou worden toen er ca 1000 mensen op de Dam waren. Crowd control die ze noemde zorgde ervoor dat het er 5000 werden. Met 1000 man was de Dam niet te druk geweest. Ze heeft dus willens en wetens de zaak laten escaleren. En door de minister erbij te betrekken de schijn willen wekken dat deze haar lijn steunde. Een uitgekookte manier om uit een demonstratie tegen zinloos geweld een politiek slaatje te slaan. Petje af Femke….

  Like

  1. Doe die arme mensen een lol zeg ….
   Halsema is slechts een schaars individu dat via fanatenclub GL boven kwam drijven na de lage verkiezingsopkomst.

   Like

 17. Die overvolle Ikea’s en feesten en parken etc. De mensen die daar bij waren zijn zover bekend bekeurd met €399,–. Tevens de uitspraken dat bepaalde acties “rechts in de kaart speelt” en “dat ze het niet had kunnen voorzien” spreekt nou niet van doordacht gedrag. Ik leun toch meer naar de zijde van aftreden. In ieder geval een excuses aan alle personen die hun ouders in tehuizen niet heeft kunnen bezoeken. De ondernemers die, met het water aan de lippen, gesloten moesten blijven.

  Like

 18. Ikvind Femke. Halsema gewoonlaf, ze doet tijdens het eerste intetview of er niets aan de hand is op de Dam die helemaal vol staat, op facebook bleek al dat de donstratie 2000+ mensen zou trekken…in plaats van 250, wat ik voor een stad als Amsterdam ook totaal ongeloofwaardig vind,vervolgens krijgt de politiechef ervan langs voor de foutieve inschatting, dan krijgt minister Grapperhaus ervan langs dat hij haar in de steek laat, ze maakt zichzelf tot een slachtoffer en toont geen enkele vorm van leoderschap..

  Like

 19. Wat een dom mens ben jij, je moet je schamen schrijfster… Net zoals die domme Halsema. Leg dit maar eens uit aan alle horeca ondernemers, verplegers en verpleegsters en artsen in heel Europa. Een hele wereld houdt zich aan gedragsregels om andere mensen te beschermen en een Amsterdamse burgemeester – die als taak heeft in de driehoek haar
  mensen te beschermen en een voorbeeld moet zijn – staat de populaire linkse dame uit te hangen. Verder mag je je ook wel iets meer verdiepen in hoe Halsema heeft gehandeld: in haar Appjes naar Grapperhaus laat ze heel duidelijk zien dat ze zelf ook snapt dat ze 1000% fout zit en ‘rugdekking’ Zoekt voor een beslissing die zij moet nemen en waar Grapperhaus helemaal geen rol in speelt. Lekker makkelijk dit zo op internet roepen: ga het maar eens uitleggen aan de kinderen van die failliete horeca ondernemer of van die Artsen die zijn overleden. Wat een ongelofelijke domheid!! Los daarvan: als Halsema er wat van vindt wat er in Amerika gebeurt: laat haar dan een onderzoek in stellen wat er in Nederland gebeurt. En laat haar ook eens onderzoeken hoeveel geweld er is richting politie en andere hulpverleners. Als Halsema niet zo’n ongelofelijk blok voor haar kop zou hebben zou ze opnieuw de boel in de steek laten zoals ze 10 jaar geleden ook deed bij GroenLinks of waren jullie dat ook allemaal vergeten…

  Like

 20. Wat een abjecte BS !!
  President Halsema heeft geen enkele rol gespeeld bij de nul incidenten. Dat is haar enige, edoch irrelevante, mazzel. Het is erg vooringenomen en egoïstisch om nu maar aan te nemen dat alles goed is verlopen. Nog 3 weken geduld dan weten we meer. De kosten en werkdruk mogen hardwerkende Nederlanders dragen, dat staat nu al vast.

  Walgelijk deze support.

  Like

 21. Dus toen iets later in Rotterdam 5000 mensen demonstreerden, voelde de burgo zich verplicht de demo een half uur eerder met politie te be-eindigen, met als gevolg dat er relletjes ontstonden. Trek je conclusie.

  Like

 22. Heel goed gedaan Femke. Dat was veel beter dan geweldzaam in grijpen. De mensen hebben zoals je al zei hun eigen verantwoordelijkheid.

  Like

 23. En iedereen vergeet gemakshalve of weet niet dat een groot deel van decoronaregels in de regionale Noodverordeningen simpelweg illegaal is. In strijd met de wet en grondwet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s