Moeder natuur is boos

Het begon allemaal op een culinaire horrormarkt ergens in de omgeving van Wuhan. Duizenden kraampjes verspreid over een oppervlakte van minstens 10 voetbalvelden. Dieren worden hier dood of levend verhandeld. Opgesloten in krappe kooien en opgestapeld in uitzichtloze rijen. Zo nu en dan wordt een rij met hokken onderbroken door een slachttafel waar onder het luide gekrijs van een doodsbang dier de mens zich van zijn slechtste kant laat zien. Hond, kat, eend, aap, krokodil of slang. Meer dan 110 diersoorten.  Tam of wild. Toeristen maken selfies in een griezelig decor van slachttafels waar bloed, poep en urine van af druipt.  Ouderen die hun leven willen verlengen komen van ver en eten hier schildpadvlees, roergebakken wolvenpup of in soya aangemaakte civetkat. Zieken die van reuma of suikerziekte willen genezen eten gefrituurde apenneusjes en drinken een shake van gemalen dolfijnenpenissen uit een ivoren beker gemaakt van slagtand.

Daar ergens op die verderfelijke gruwelmarkt tussen eindelijk dood en zwaar lijden werd Corona geboren.  Zij is de mierzoete wraak van moeder natuur. In het wrede broeinest van ziektekiemen liet ze virussen muteren die van dier naar dier en uiteindelijk een sprong naar de mens konden maken. Een mensendoder.

Dat het werkt blijkt uit het feit dat ‘bushmeat’ in China nu tijdelijk is verboden.  Tijdelijk, want zodra iedereen is hersteld zullen de gehaktmolens weer draaien. Wetenschappers vertellen elkaar in gerenommeerde glossy’s dat menselijke infectieziekten veelal zijn begonnen bij veestapels en 70% van de nieuwe infectieziekten afkomstig is van wilde dieren. De martelstallen, het stropen, de intense veehouderij en de dierenmarkten zijn allemaal systemen van ons menselijk falen.  Terwijl we naar ratten wijzen als bron van ziekten zijn we zelf de witte bloedlichaampjes die ons eigen eco systeem aanvalt. We ontwrichten, we slopen en we zijn kwaadaardig. We zaaien uit over de hele aarde en vreten alles dat we onderweg tegen komen kaal. Als we niezen, offeren we apen, muizen en varkens om onze medicijnen op uit te testen. Als we geloven offeren we schapen. Daar waar mensen komen sterft de natuur maar niet voordat we dieren intens lieten lijden.

Nu dus Corona.  De natuur verdedigt zich intelligent en effectief. Natuurkundigen en biologen zoeken wanhopig naar een tegengif, maar Corona is slimmer dan haar voorgangers Sars, HIV en Ebola. Deze infectieziekte zorgt ervoor dat mensen niet meer op markten mogen komen. Dat ouderen en zieken die door de jaren heen onevenredig hun stempel op het lijden van dieren wisten te drukken met al hun kwalen en medicijnbehoeften als eerste sterven.  Corona zorgt er voor dat de rest thuis in zijn broek zit te schijten en geen vlees maar toiletpapier in slaat. Corona is wraak. Corona is bewustwording. Corona laat zien hoe kwetsbaar en dierlijk we zelf zijn.

Juist nu iedereen het advies heeft gekregen om zoveel mogelijk binnen te blijven, schijnt buiten de zon. Moeder natuur huilt zonder tranen. Ze heeft het helemaal met ons gehad.

189 comments

 1. Scherp als altijd. Ik ben het niet eens met “Dat ouderen en zieken die door de jaren heen onevenredig hun stempel op het lijden van dieren wisten te drukken met al hun kwalen en medicijnbehoeften snel en als eerst sterven. ” Ik behoor tot de ouderen en ouders en je maakt de fout alles over een kam te scheren. Ik kan als mens, als persoon, als Herman er niets aan doen dat er in China andere gewoonten heersen en dat men daar vleermuizen eet. Moet ik daarom ook dood? Ik denk het niet… het is altijd ingewikkelder dan je denkt, Syl. Ik begrijp je verhaal, ik begrijp de verontwaardiging … neem dit laatste woord eens letterlijk veront – waardig – ing. Ik gun en verwacht van je dat je waardig blijft.

  Like

  1. Beste Sylvia,
   Ik kan mij gedeeltelijk vinden in jouw verhaal, dit virus is een waarschuwing dat de mens niet zo almachtig is als men denkt.
   Maar kunnen de zwakkeren in Nederland/ Europa etc. , er iets aan doen, dat de Chinezen gewetenloos met dieren omgaan en alle diersoorten eten?

   Like

   1. Gewetenloos dan kan wel kloppen. Maar dat ze van alles eten (dieren) waarom niet? Je eet wat er voorhanden is. Hier staan megastallen, legbatterijen.

    Like

   2. In Nederland wordt er net zo gewetenloos met dieren om gegaan in de bio industrie, alleen wordt dit ‘normaal’ gevonden omdat het koeien, kippen en varkens zijn. Het leed is net zo erg.
    Inderdaad wel heel sneu voor alle zwakkeren en ouderen 😢

    Geliked door 1 persoon

   3. Ik vind ’t nogal wat. Ik denk dat ook jij naasten om je heen hebt. Ouders hebt (gehad).

    Markant dat je hun nu zo ongeveer de dood toewenst omdat men er in andere culturen andere eetgewoontes op nahoudt.

    Gezien je drive voor de natuur en haat tegen mensheid in het algemeen ga ik er dan ook vanuit dat je jezelf preventief hebt laten helpen zodat je niet nog meer personen op deze aardkloot gaat zetten en dat je nooit of te nimmer iets van medicijnen tot je genomen hebt.

    Dat zou in ieder geval stroken met je verhaal.

    Mocht je nou zelf ook genieten van de deugden van de moderne tijd, een huis van baksteen hebben of een internetverbinding, vraag jezelf dan af hoeveel energie dat aan de aarde onttrokken heeft, hoeveel dieren of planten er op die vierkante meter hadden kunnen leven en of jij het recht had dit te claimen

    Like

  2. Nee, maar wij proppen duizenden varkens en tienduizenden kippen tegelijk bij elkaar op een manier waar de honden geen brood van lusten. WERELDWIJD 70 MILJARD DIEREN, IEDER JAAR WEER! Zieke dieren, zweren, gezwellen, volgepropt met antibiotica en andere shit wat via hun, in het gekapte regenwoud geteelde soja, binnenkomt. Hoe wij met dieren omgaan, in zijn algemeenheid, is verwerpelijk! Wij mensen denken meer waard te zijn dan hen. Wij mensen denken dat alles maar moet kunnen. We putten de aarde uit, vernaggelen onze natuur, ontnemen dieren hun leefomgeving etc.. Het is genoeg!!!

   Geliked door 2 people

   1. héél mooie verwoord …moeder aarde is het beu en dit is onze karma…dieren zijn evenveel waart als wij de mens…dit is onze straf….KARMA

    Like

   2. “Dat ouderen en zieken die door de jaren heen onevenredig hun stempel op het lijden van dieren wisten te drukken met al hun kwalen en medicijnbehoeften als eerste sterven.”

    Eigen schuld, dikke bult, moet je A. maar niet oud en/of ziek worden. B. Het in je malle hoofdje halen dat je graag wat medicijnen wilt om dat proces iets pijnlozer te laten verlopen.

    Nu ga je voor straf als eerste dood. Nu eens niet, zoals in de Middeleeuwen, door de hand van God, maar dankzij Moeder Natuur.

    Ik kan bijna niet geloven dat dat er indirect staat. 😲 Wat een wrede gedachtengang.

    Like

    1. Ja Freddy, de wrede gedachtengang is inmiddels een realiteit. Ouderen en zieken sterven en de mens is hieraan debet, is mijn stellige overtuiging. Onze generatie is de eerste generatie in de mensengeschiedenis die de toekomst van haar kinderen heeft verpest. Ook dat is een wrede gedachtengang.

     Like

   1. Moedernatuur slaat altijd terug,maar het is hypocriet om er zo’n gedachtengang op na te houden. De mens is sinds het begin der tijden al een vleeseter geweest. Overbevolking heeft ervoor gezorgd dat we nu de dieren op deze manier moeten fokken anders zou er niet genoeg zijn om alle monden te voeden. Dat je de oudere generatie de schuld geeft van wat er nu afspeelt getuigd ook het onvermogen in jouw verhaal… De mens heeft zeker schuld maar daar werken wij allemaal in mee.. Materialisme en hebberigheid is de grootste boosdoener maar dat geldt niet alleen voor de oudere generatie maar vooral de generatie die er nu voor staat..!!

    Like

  3. Ik ben dus een oudere ik moet dus maar dood .Heb je ouders gun je die de dood door zo’n virus .Nee degene in China die alles eten wat loopt en beweegt die.hadden veel eerder aangepakt .
   Moeten worden .Je zegt toeristen die foto’s daar van maakten dat zijn idioten die.zijn er overal Maar dat je het normaal vind dat ouderen dan maar dood moeten voor de jongere ..Nou mijn kinderen en kleinkinderen willen me nog niet kwijt .Maar daar denk jij helaas anders over en ik vind dit een vreselijke opmerking Alle ouderen moeten dus opgeruimd Waar heb ik zo’n soort opmerking ooit eens gehoord

   Like

   1. Hallo Anoniem. Nee joh, zo moet je het niet lezen. Ik ben zelf ook een oudere en wil net als jij nog niet dood. Ik schrijf over Corona een virus die jaagt op ouderen en zwakkeren. In mijn column zoek ik daar een emotionele verklaring voor. Wat deden ‘we’ en wat doet de mensheid verkeerd? Maar goed. Lees het zoals je het lezen wil. Ik heb gezien dat meer mensen de tekst op zichzelf betrekken, dus mijn boodschap komt hard maar niet bij iedereen even goed aan.

    Like

   2. Alsjeblieft zeg, stop er allemaal mee om gelijk alles op jezelf te betrekken. Ooit gehoord van: wie de schoen past trekke hem aan? Als je niet de intelligentie en de wil kunt opbrengen om de essentie van de boodschap van Sylvia te begrijpen ga dan wat anders doen waar je wel blij van wordt.

    Like

   3. Hoe oud zou Freddy zijn.
    Anoniem, zeg het maar gewoon, ik neem aan dat Freddy boeken heeft gelezen van 1940 -45.
    Freddy zit vol haat, dat is ZIJN
    STRAKS. 😈😈😈😈

    Like

   4. Ik vind ’t nogal wat. Ik denk dat ook jij naasten om je heen hebt. Ouders hebt (gehad).

    Markant dat je hun nu zo ongeveer de dood toewenst omdat men er in andere culturen andere eetgewoontes op nahoudt.

    Gezien je drive voor de natuur en haat tegen mensheid in het algemeen ga ik er dan ook vanuit dat je jezelf preventief hebt laten helpen zodat je niet nog meer personen op deze aardkloot gaat zetten en dat je nooit of te nimmer iets van medicijnen tot je genomen hebt.

    Dat zou in ieder geval stroken met je verhaal.

    Mocht je nou zelf ook genieten van de deugden van de moderne tijd, een huis van baksteen hebben of een internetverbinding, vraag jezelf dan af hoeveel energie dat aan de aarde onttrokken heeft, hoeveel dieren of planten er op die vierkante meter hadden kunnen leven en of jij het recht had dit te claimen

    Like

  4. Moeder natuur lacht en huilt tegelijk. We hebben er met zijn allen een corona zootje van gemaakt en nu wordt de lucht weer schoon in China en de wateren in Venetië weer zoals de natuur bedoelt is. De sterren schijnen helder aan de hemel. Moeder natuur laat ons zien dat we allemaal met minder kunnen zodat er weer ruimte komt voor de natuur. Moeder natuur huilt omdat we afscheid moeten nemen van onze lieve maar zwakke mensen onder ons, die nu hun laatste dagen alleen door moeten en niemand bij hun is om afscheid te nemen. Er staan mensen op met een prachtig hart die voor ons allen de schouders eronder zetten, zo zal het zijn. We nemen afstand van elkaar maar komen ook weer dichterbij. Veel gezondheid gewenst voor iedereen. Liefs uit Heerenveen

   Like

 2. Syl, ik begrijp je verhaal en het is scherp als altijd. Maar … ik, Herman, kan er weinig aan doen dat een Chinees een vleermuis opeet en moet ik daarom dood? ik dacht het niet … Ik begrijp je boosheid op het ‘primitieve’in de mens en je redenatie dat we zorgvuldig met de natuur moeten omgaan.

  Like

 3. Fantastisch!
  En het is zeker zo , dat de mens niet wil inzien dat er een einde aan het leven noodzakelijk is, om het leven op aarde gezond te houden .
  De zwakkeren “ horen” in de natuurwet af te vallen om de rest in stand te houden .
  Maar blijkbaar wil de mens daar niet aan en dan raakt uiteindelijk alles uit balans .
  Herman moet het niet zo op zichzelf betrekken.
  Het gaat over het grote geheel, hoe eerlijk is het dan dat kinderen minder vatbaar zijn ?

  Like

 4. Het wordt tijd dat China een andere koers gaat varen! Alles wat daar in de natuur rond kruipt wordt opgegeten en daar begint alle ellende mee!!
  Ik heb altijd gezegd: Moeder Aarde zal gaan terugslaan! En is er nu mee begonnen, chapeau!!’

  Like

  1. Sorry, maar moeten wij niet allemaal een andere koers gaan varen?? Wij Nederlanders zijn verantwoordelijk voor meer dan 50% van de kap in het Amazonegebied! Voor ons benodigde vervoer. Ook voor de 100 miljoen kilo varkensvlees die wij ieder jaar aan China verkopen!

   Geliked door 1 persoon

  2. Alleen China? Denk dat we allemaal aan het denken worden gezet hoe we de wereld en de natuur een stukje mooier kunnen maken door het te gaan waarderen en respecteren….🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️

   Like

 5. bekijk de slachthuizen zelfs daar kunnen ze de dieren niet met rust laten , nee moeten geslagen worden mishandelt worden oh wat voelen ze zich oppermachtig mar juist die krijgen he voor hun kiezen lee zelf maar in angst zo je omgaat met je dieren zijn je fam zo zul je zelf ook aan je einde komen , dit corona virus is niet je vijand maar je vriend , zeg eens tegen jezelf wat zou liefde doen ,en zeg dagelijks paar keer ik ben waardevol en heb een unieke missie in deze wereld al;le landen misbruiken de dieren alsof het geen levend wezen is ,kijk hier in ned als er iets gemeld wordt over mishandeling van b hond , dan zegt de politie echt niet hond het object , alsof verdomme om een tuinslang gaat , nee iedereen is verantwoordelijk hiervoor iedereen , van vrijpleiten is geen sprake , hoeveel kippen voor de zg vogelgriep onnodig gedood de qkoorts geiten , koeien ziekte allemaal onnodig is gewoon satanisten zooi verder niks hebben totaal geen respect voor al dat leeft , en ja nu zijn wij aan de beurt , niet leuk maar de mens is het grootste gevaar zo is het maar net , EN JA DE AARDE HAALT ZICH ALLES TERUG SUCCES

  Like

 6. Al heel lang vermoedde ik al dat de mens ooit een hoge prijs zal betalen voor haar destructieve en medogenloze gedrag jegens dieren en de natuur in het algemeen. En zie de natuur is klaar met de mens en slaat keihard terug. Dit virus is feitelijk nog niets vergeleken bij alle ellende die de mens (heeft) aanricht bij dieren en het milieu. Het is te hopen dat de mens leert van deze ellende en het roer wereldwijd drastisch omgooit: Wordt vegan en geef alle dieren dezelfde rechten als mensen. laten we wereldwijd de aarde vergroenen, beschermen, en niet meer vervuilen. Dan heb je ook geen virusuitbraken.

  Like

 7. Tis mooi geschreven..tis literair.. t roert aan.

  Maaaaaaar, een grote maar voor wie lezen wil ( t jouwe en t mijne  ;

  Mooi verhaal uit jouw onderbuik ( je vindt nl zelf dat ze schrijft uit je onderbuik, less ik ). Citaat; “Dat ouderen en zieken die door de jaren heen onevenredig hun stempel op het lijden van dieren wisten te drukken met al hun kwalen en medicijnbehoeften als eerste sterven. ” Waarmee je., als je alles leest, hen tot schuldenaar bestempeld van de wraak die Corona , namens moeder Natuur is, volgens jou. Ik weet niet hoe het met jouw onderbuik gesteld is, maar die kent blijkbaar een schuldenaar en dan liefst een die zich niet verweren kan en het meest doodsbang is.:

  Maar ik denk; Sylvia’s ‘onderbuik” gaat geen ‘beter leven’ voor wie ook creeëren. Niet voor mens noch dier noch moeder aarde of het hele heelal…

  Dat Sylvia ( ik vermoed na het lezen van dit citaat; met een jónge onderbuik) , terécht wil opmerken dat wij allen en generaties voor haar, veel in gang hebben gezet wat ons tegen gaat werken, zoniet de hele natuur, wereld en diversiteit aan natuur, flora en fauna; dáaar ben ik het roerend mee eens.

  Maar ‘No Sylvia for president to me’, toen ik dat zinnetje las xxx , HOe bloemig geschreven ook. Ken je het verhaal van de bunzingen Sylvia?? Als er teveel zijn storten ze zich in zee. Natuurlijk laat Moeder natuur en aarde ons een koekje van eigen deeg eten. Dat deed zij al alle eeuwen dat ze bestaat. Bv de pest en nog meer . En daar valt ook best wat voor te zeggen. Wij zijn met tevelen en minstens te vaak oliedom en verkwistend. Maar never blaim a small group, and surely ; ;never never never blaim the weakest and most frightened ones! Dat is goedkoop!

  Ouderen en zieken hebben niet evenredig het lijden van natuur en dieren veroorzaakt Sylvia; velen niet. Van Gogh groeide op met aardappels en weinig vlees, mijn moeder ( die nog leeft met 91 jaar ook! ) Ik ken veel ouderen en zieken die moeder Natuur een warm hart toe dragen en haar never nooit nooit niet onevenwichtig benut hebben. @sylviawitte ; niet zij zijn schuld!!!. Het zijn de hebberigen geweest. En die vind je ook onder ouderen en zieken, maar oók onder gezonden en jongeren. Hebberig is namelijk een van de meest kwalijke menselijke eigenschappen. Een heeeeeeeel kwalijke ; dat wel. Lees de de Lof der Zotheid er nog eens op na..(Gelukkig zijn er ook nog andere eigenschappen……)

  Iedereen die dit blog, zonder kritiek, leuk vindt mag mij uitleggen waarom? Ik beloof je dan wel dat je mijn vragen retour krijgt ; Vond je het vooral bloemig geschreven? ( wat ik ook vind; complimenten to you Sylvia x). Vind je dat moeder Natuur ons overtreft en wij niet moeten denken alle controle te hebben ( wat ik beaam) ? Vind je daadwerkelijk dat het de schuld van ouderen en zieken is? ( ik wens je……(I won’t say what I wish to you out loud…)). Las je het niet helemaal? ( doe dat dan alsnog ; het is een mooi en waar en ook mooi geschreven stuk , (op het bewuste citaat na dan)).

  Of; Is Sylvia een aankomend literair en confronterend talent volgens jou en de ‘jouw netwerk? ( dan gun ik haar ook tegenspraak zodat ze nog verder ‘groeit’ in háar talent). en jou dat je verder kijkt dan je neus of ‘belang’ lang is ) , Of had/heeft ze al een netwerk wat haar graag promoot zonder kritische kanttekening ? ( heb dan wel kritiek aub, daar heeft ze meer aan..Zij heeft níets aan de “andere kwalijke eigenschap van vele mensen ‘, waar jij dan misschien deel vanuit maakt (?) :)) Of; Promoot en deel je haar blog zonder verder nadenken? (Dat vind dus ik geen goed advies). Maar edoch zoja? : Wil je haar en jezlef er dan aub op wijzen nóg kritischer te zijn , nog diepgaander anderen en jezelf te spiegelen, B.v. zoals vele grote filosofen en kunstenaaars en wetenschappers voor haar en voor mij, al eeuwen deden. (jammer genoeg zonder resultaat sofar en vaak tegen de bierkaaien in (en dan zijn de grote vrouwen in de geschiedenis notabene niet eens te lezen en achterhalen , want die zijn niet goed gearchiveerd :)))

  En vooral ; spiegel je dan zelf jezelf in het klein, thuis in de spiegel , ook aub aub aub ? Dichtbij en veraf, oppervlakkig en diegaand?

  Namaste Freija …….

  Getekend; miín onderbuik en liefde en ontzag voor het ‘meer’ dat we zouden ‘kunnen’ zijn als we dúrven toe te geven dat we maar een mier zijn in een groot geheel….dat ons ego niet telt…Maar dat we daar niet passief en gelaten bij worden , maar ons blijven pogen te ‘verbeteren’ en willen blijven beteren, ook daar waar we er ongemakkelijk van worden, omdat we toch toch toch ook echt maar zo een klein miertje zijn .. xxxx

  enne ps Sylvia; thks (en Geert Overdam jij ook) voor het schrijven en delen; want jullie reten mijn onderbuik open , daarvóor op zijn minst alleen al ; dank ! xxx

  Chat (4)

  Geliked door 1 persoon

  1. Je hebt duidelijk niets verder aan je hoofd in deze tijd!
   Don’t take yourself to serious, Om er ook maar wat Engelse woorden in te gooien.

   Like

  2. Het zijn lemmingen, en die storten zich niet in zee, maar worden door de horde lemmingen achter hen, die de zee niet kunnen zien, onbedoeld er in geduwd. Gedrag dat mensen nu in de supermarkten vertonen,

   Like

 8. Dankjewel voor je inhoudelijk gegeven commentaar. Ook voor de mooie complimenten. Corona rekent af met ouderen en met zwakkeren. Ik beschrijf in deze column waarom ik denk dat ze dit doet. Ik lees ook wat dit met jouw onderbuik doet. Dat stemt me vrolijk. Je bent denk ik een mooi mens:)

  Like

 9. Eigenlijk zijn de overheden over de gehele wereld de schuld moeten krijgen van dit alles. Er wordt teveel gedoogd zolang ze maar wat geld in hun handjes krijgen (corruptie). Mensen willen overleven dus krijg je dit…

  Like

 10. Niet zo’n ‘fris’ stuk. Dit voegt niet veel meer toe dan dat je publiekelijk jezelf op de borst kunt kloppen omdat je beter bent dan de anderen.
  Ga maar wat doen om je zgn zwakkere medemens te helpen hier door te komen. Dat zal meer helpen. En hoop maar dat je eigen lijf blijft werken. En de lijven van de mensen die je dierbaar zijn.
  Peace.

  Like

 11. Vrouw, 56 jaar, waarvan 46 jaar afhankelijk van insuline, vroeger varkensinsuline. Dus jij vindt dat ik met 9 jaar beter de pijp uit had kunnen gaan. Denk eens na domme gans

  Like

 12. Owjee ken wel janken 😭 dit is niet correct niet verantwoord.
  Als ik er avonds over na denk ga ik in de foetus houding liggen op de grond met een duim in me mond en schreeuw om hulp.. Met twee vingers ✌️ na de lucht gericht en denk ik man o man o man is er nog iemand die ons op deze wereld helpen kan.

  En dan bestel ik maar een Durum.

  Like

 13. Wat een hysterische onzin. Waarom moedertje natuur niet een handje helpen en de ouderen zelf om zeep helpen, we kunnen het ons niet veroorloven om nog langer de wens van moedertje natuur te negeren. Toch?

  Like

 14. Misschien is moedertje natuur ook wel een beetje boos op de nieuwere generaties, die de aarde met al hun energieverbruik, vliegbewegingen en ongebreidelde expansiedrift onevenredig snel naar de tering helpen. Sla de statistieken er eens op na en zie hoeveel meer belastend wij voor moedertje natuur zijn dan vorige generaties. Walgelijke suggestie dat die mensen verantwoordelijk zouden zijn voor hun eigen lijden. Kwaadaardige sprookjes die ik van types als Baudet verwacht, zondebokjes zoeken. bahbahbah

  Like

 15. Frappant dat als iemand iets aankaart over gruwelijke dieren mishandeling door andere culturen er altijd zaken bij gehaald moeten worden als van ‘kijk n’s wat wij allemaal fout doen met dieren’ ik neem aan dat Sylvia het met onze gruwelijke bio-industrie ook niet eens is. Maar wat die Chinezen die dieren allemaal aandoen staat in geen enkele verhouding, en dus niet vreemd dat de zelfregulerende natuur hard toeslaat. Goed stukje Sylvia!

  Like

 16. Dit is precies het narcisme waar we als samenleving voor moeten (mogen) vrezen. Hoe belangrijk maken we onszelf steeds? Moeder Natuur vindt helemaal niks. Niet van onze ouderen, niet van ons als mensen en al helemaal niet van jou en mij.

  Moeder Natuur redt zich wel, zij redt zich altijd.

  Waar wij ons als mensen druk over mogen maken (daar ben ik het met je eens!), is of wij daar nog een rol van betekenis in gaan spelen. Een respectvolle, waardevolle rol, die vóór in plaats van tegen de natuur werkt.

  Like

  1. Beste reactie hier tot nu toe. Stop met menselijke trekjes aan ” moeder” natuur toe te kennen. Die doet haar ding gewoon om te blijven bestaan, ongeacht of wij daar nu last van hebben of niet.

   Like

 17. Verdiep je even in wat rudolf steinder geschreven heeft in natuur en sterrenkunde Sylvia
  Dan kan je zien hoe je levens houding in deze maatschappij naar Oren kan brengen

  Like

 18. Normaal reageer ik eigenlijk niet op een blog.
  Maar normaal is voorbij dus toch:
  Volgens mij is de schrijfster boos, niet moeder natuur.

  Dat maakt het verhaal heel puur.

  Moeder natuur is onderdeel van het geheel. Wraak en pijn zijn daarin een deel.
  Wel van de mens, niet van moeder natuur.

  Moeder natuur zag dat het goed was.

  Like

 19. Ouderen
  Ouderen schreven op een bloknootje, boodschappen van alles wat ze nodig vonden op te schrijven.
  Dit komt via straling van Wifi ons huis binnen, de computer, verslindend papier gebruiker. Printen maar.
  We zijn allemaal blij met nieuwe veranderingen in het leven. En allemaal verantwoordelijk.
  Poepen op een gat in de grond zoals ik bij mijn oma zag doen we niet meer en wat een hygiëne nu, water verbruik doet er niet toe.
  Ook plastic daar vragen de meeste ouderen niet op die winkelen met een stevige boodschappen tas.
  Mobiel daar zijn ze ook niet in thuis, wederom stralingen.
  Over boodschappen hamsteren, ik zie de ouderen niet zo met volle karren rijden, maken zich eerder druk om hun kinderen dat ze in zo,n vreemde tijd zitten.
  Ik vind het echt een beetje egocentrisch geschreven.
  Is je jeugd soms niet fijn geweest?
  Wijzen maar niet durven kijken naar je eigen generatie zegt mij genoeg.
  Ouderen hadden ook niet zoveel scholing, werkte al op vroege leeftijd.
  Geen anti conceptie en een straat aan medicijnen die er tegenwoordig te verkrijgen zijn.
  Een slap stukje met weinig waarheid, wel het Nederlandse vingertje van wijzen maar.

  Like

  1. Vraag me af waarom men alleen bedenkt dat wij als mens ons alleen storten op het verzieken van de dieren en de natuur. Dat we als mens ons als wilde dieren gedragen naar medemensen lijkt niemand te boeien. En das niet van de laatste jaren. Das al sinds mensenheugenis. Hele volkeren worden uitgeroeid door de mensheid. Waarom? Omdat men zich vergeet te verplaatsen in de levensstandaard van andere volkeren, die al jaren overleven met wat voor hun voorhanden is. Daar waar de natuur het bemoeilijkt om groente en granen te doen groeien wordt men gedwongen zich te voeden met dierlijk voedsel. Wij kunnen ons daar druk om maken, maar hoe deze mensen anders overleven lijkt ons niet uit te maken. Waarom veroordelen we mekaar op (over)levenswijze van anderen. Het nuttigen van dierlijk vlees wat in onze ogen abnormaal lijkt wordt ons niet opgedrongen toch?! En waarom zou uberhaubt dit vlees bij ons in de schappen liggen? De handel! Geldgericht dus!
   Is het bewezen dat dit 4us ontstond in China en dat het zich manifesteerde in vlees? Er wordt zo ontzettend gemanipuleerd met verspreiding van 4ussen en niet alleen in vlees. We worden van alle kanten gemanipuleerd en zijn nieuwsgierig genoeg naar alles wat ons wordt voorgeschoteld. Het is onnoemelijk veel waarmee we dagelijks ons vrijwillig door laten beinvloeden. We zijn net robots…als stomme €$£¥ centen.

   Probeer toch uit deze bagger iets positiefs te halen. Hopelijk zal de nood ons verbinden en ons doen inzien dat we als mens sterker zijn als we samenwerken als 1. Zoals de nood niemand uitsluit…zo kunnen we leren inzien dat ieder mens op zich belangrijk genoeg is en daarmee het recht heeft te bestaan. Ieder mens NoMather de achtergrond is een medemens en samen kunnen we dit aan. Vergeet alle verschillen en steun mekaar als mens. Gezamelijk als Mensenras kunnen we nu Moeder Natuur laten zien dat we het waard zijn en dat we in staat zullen zijn on de aarde te verzorgen.
   Nix is onmogelijk!

   Like

 20. Horrormarkt die niet hoort te bestaan – eens.
  Maar Sylvia, wat een dom wijf ben jij, joh. Met je ‘tegengif…haha. Een vaccin is geen tegengif. Corona is geen gif.
  En dat het een straf is van moeder natuur. Wie weet, maar dat weet niemand zeker.
  Die irritante antwoorden van jou ook op reacties, zoals ‘Bam’. Haha. Wat een dom wijf…kolere.
  En dan sommige reacties van andere debielen, zoals dat dit stukje hysterie ‘literair’ zou zijn.
  Laat me niet lachen…sukkels.
  Haha. Hilarisch…

  Like

 21. Ik eet helemaal geen vlees , ben ik dan zuiver ,NEE het zijn wel de goeden die het moeten ontgelden van de kwaden.
  Dus hierboven in de comments reageerd iemand dat die bij de kwetsbare ouderen valt, en niet een Chinees is en geen rare dingen heeft gegeten. Maar daar gaat het nu niet om in dit verhaal. DE NATUUR (voor sommigen misschien God) is er helemaal klaar mee.
  Ik denk dat het net als het Bijbelverhaal van de Ark van Noach is . We worden uitgeroeid als we slechte dingen doen en de wereld waarin we leven niet behandelen zoals deze verdient.
  Nu door een pandedemie , maar ook overstromingen , vuur en ander natuur geweld hoort hierbij. de sterksten overleven , en gaan misschien nadenken wat we beter kunnen gaan doen.Om als mensheid überhaupt te mogen blijven bestaan.
  Mooi geschreven en denk er allemaal maar eens over na. We worden ook terug gewezen op een kleine basis (lees thuis) .
  Mensen gaan nadenken , we staan even stil bij alles wat we hebben, er komt rust over ons heen. Ik denk dat we er als mensheid sterker uit gaan komen. En de liefde voor elkaar overheerst….
  vriendelijke groet Tessa

  Geliked door 1 persoon

 22. Scherp als altijd. Actueel ook dit keer weer. En prikkelend zo te zien aan de discussie hier die zich toespitst op de passage over de ouderen. Dat sommige ouderen daarover vallen kan ik me wel voorstellen. Maar ik heb, gelet op alles wat Sylvia inmiddels uit haar onderbuik met ons heeft gedeeld, stellig de indruk dat de opsomming die zij hier maakt niet uitputtend is. Het zijn wat voorbeelden van wat zij zich bij de wraak van Moeder Natuur kan voorstellen. Voor uitputtende opsommingen leent een column zich niet.

  Like

 23. Wordt vegan????!!

  Al eens bedacht dat er ook mensen op de wereld rondlopen die zwaar allergisch zijn voor bepaalde groenten & fruitsoorten… wordt vegan is dan niet mogelijk aangezien ook deze mensen wel enigszins voedingstoffen binnen moeten krijgen, dus vlees/ vis ed, dan wel rechtstreeks vanaf de boer en niet uit massale slachthuizen ……

  Maar ja de natuur slaat genadeloos terug en dat is hun goed recht! Mensen stop toch ook eens om met alle geweld met wilde dieren op de foto te willen!

  Like

 24. Dieren weten als geen ander dat de ouderen en zwakkeren er als eerste aan gaan. En leven dat ook na. Just saying..
  En verder, beste Sylvia, DANK je voor dit heerlijk woedend schrijven. Aho!

  Geliked door 1 persoon

 25. Of Moeder Natuur kwaad is of wraak neemt weet ik niet. Wat ik wel weet: de mens acht zich zo superieur en arrogant dat hij denkt dat Moeder natuur hem toebehoort terwijl het eigenlijk het omgekeerde is. Moeder Natuur herstelt zich nu. Ze is eerlijk maar hard. Ze is een onfeilbare oneindige intelligentie die perfect inéén steekt. We zijn teveel op haar territorium gekomen (binnen gedrongen zelfs). Wij zijn voor Haar de virussen en ze tracht zich terug in balans te zetten en te verdedigen. (Denk bv aan de wet van Newton: actie geeft reactie, dit is ook een natuurwet). Wij maken deel uit van Moeder Natuur maar we zijn te stom om dit zelfs nog maar in te zien. Meer respect voor Haar zou een goede les zijn eenmaal we uit deze crisis geraken. Het laat ons zien dat wij eigenlijk heel kwetsbare elementen zijn.

  Geliked door 1 persoon

 26. Dit is precies wat ik al dagen zeg: pay back van moeder natuur. Wij verkloten met z’n allen de aarde en nu komt er Corona en nu is de mens in angst en paniek. Kom op zeg!

  Like

 27. Het is volledig verkeerd wat we doen. Mensen moeten juist zoveel mogelijk samen komen en het virus verspreiden. Dan gaan de zwakkeren dood en dat is precies de bedoeling van de natuur en dat proces heet natuurlijke selectie. Deze hele planeet is niet bedoeld voor 10 miljard sprinkhanen genaamd mensen, dus hoe meer er sterven hoe beter het voor de planeet gaat zijn. Veel minder uitstoot, de global warming komt tot stilstand, er hoeven geen oerwouden meer gekapt te worden om meer eten te kunnen verbouwen omdat er meer mensen zijn, veel minder gebruik van fossiele brandstoffen, minder huizen nodig, het pensioen tekort verdwijnt. Ik zie alleen maar voordelen.

  Like

 28. Fantastische en eerlijke Sylvia……hoe erg het ook is om de waarheid onder ogen te komen beste mensen, die reageren op het helaas naar werkelijkheid geschreven stuk van Sylvia, maar OHHHH zo nodig, ook helaas. Laten we ook eens als arrogant soort kijken naar wat wij inderdaad aangericht hebben en nog steeds zonder blikken of blozen aanrichten. En helaas mensen moeten de goeden onder de slechten en egoïsten lijden. Dat eeuwenoude geleuter van mensen dat wij zo intelligent zijn…..dat is iets dat ik al jaaaaaren bestrijd . Dom en arrogant,egoistisch en roekeloos…..dat is de mensheid….meer meer en meer. Nooit genoeg hebben …geen grenzen kwa meer. Wanneer is genoeg genoeg? Nooit duidelijk. Ook al moet het ten koste van alles, dieren ,natuur en soortgenoten. Geef mij maar dieren…die eten je op of niet ….wat een duidelijkheid. Die fucking mensensoort is nu aan de beurt, helemaal te danken aan eigen gedrag. Geen respect hebben voor wat dan ook. Altijd verheven voelen….dat gaat niet goed …dat kun je verwachten. Natuur is iets waar wij het absoluut tegen gaan afleggen….en dat zal ons leren hoop ik. Zo jammer …maar helaas en dat is onomkoombaar met die eeuwenoude arrogante mensheid.
  SYLVIA WAT HEB JE HET GOED EN EERLIJK WEERGEGEVEN>>>>ZO NAAR, MAAR ZOOOOOO WAAR. helaas….Dank dat jij weer je nek uitsteekt …Ik sta volledig achter jou maar zou willen dat t anders was uit respect voor dieren, natuur etc kortom alles behalve mensheid.

  Like

 29. Safe the world
  Genoeg is genoeg…wakker geschud worden we op deze helse manier…..het moest er ooit van komen.
  Zullen we deze keer wakker blijven?
  Er is wel degelijk een virus, dat zijn wijzelf.
  We hebben de wereld ziek gemaakt, vervuild op en top.
  Vanaf het moment dat we wisten dat deze ziek was deden we te weinig. We lieten het allemaal gebeuren
  De aarde heeft ons gewaarschuwd, meerdere keren. De ijsbergen die smelten, de aardbevingen, de vuurbranden en vulkaan uitbarstingen.
  De aarde heeft pijn! Onze moeder die zoveel van ons houd heeft pijn. Ze wilt ons geen kwaad doen,
  deze laatste ultieme les…. voor ons eigen bestwil.

  Kinderen kijk…….
  Kijk naar de lucht? Wat zie je? Geen vliegtuig, geen smog hoe heerlijk is het om verse lucht te ademen?
  Kijk naar de zee en rivieren wat zie je? Is het niet mooi dat het water weer helder en schoon word?

  Kijk, Voel, Luister, Ruik
  De aarde houd van ons!
  Samen moeten we het doen.
  Laten we met zijn allen dan nu eindelijk leren!
  Onze Aarde, Onze Moeder Natuur, we houden van je..

  Ben niet bang. Onze moeder houd ook van jullie.
  En na de kroon van deze grote pijnlijke les
  Kunnen we beginnen aan een nieuw verhaal….
  Giovanna di palma

  Like

 30. Wij , mensen, dieren, zijn allen een product van random mutaties en survival of the fittest DNA en RNA. Zo is dat ook bij virussen. Droog wetenschappelijk, en een sappig wraakzuchtig verhaal leest vlotter natuurlijk. Heel mooi geschreven ! proficiat daarvoor! Maar de natuur is rationeler en is altijd al geven en nemen geweest. Wij zijn als soort sowieso maar een vluchtige schim in de 3,5 mijard jaar dat leven bestaat in het licht van onze 4,5 miljard jaar oude ster, de zon. Mooi om dit zo te kaderen zn te beschrijven. Maar moeten wij als mens genadeloos op leeuwen gaan jagen uit wraak, omdat zij op hun beurt genadeloos gazellen aan flarden scheuren? Je zou kunnen zeggen : “it’s their nature, ze moeten eten” klopt. Maar zou je dit ook kunnen zeggen voor je huiskat die al spelend een levenloze muis mee in je huis neemt, zonder die op te eten? It’s their nature. Moeten we onze katten daar dan ook voor straffen? In keur ons belachelijke gedrag als mens op zo’n markten absoluut niet goed en ik zou meteen pleiten om
  Ze af te schaffen. Maar dit is geen spel tussen moeder natuur en de mens of een zaak van actie en reactie. Wij zijn de natuur, de natuur is ons. Wij zijn gemaakt van sterrenstof, en ooit zullen alle atomen waaruit we bestaan terug sterren worden . The circle of life, maar dan ruimer.

  Like

 31. Begin eerst maar eens met een enirme geboortebeperking, minder parasieten op de wereld zetten zal de bevolking doen krimpen, er wordt met een vinger naar ouderen gewezen, maar de jeugd met hun mobieltjes en andere zwaar vervuilende benodigdheden, welke enorme schade aan natuur en dieren toebrengen, waar ze zelf geen weet van hebben en waar ze hun kop voor in het zand steken, zijn zelfs nog erger dan de ouderen, daarbij komt nog, ouderen planten zich niet meer voort, jongeren wel, ouderen zijn dus een virus dat op zijn terugweg is en langzaam aan verdwijnt, jongeren zijn het virus in opkomst en op zijn gevaarlijkst tussen de 20 en de 40 jaar oud, metname grotere gezinnen vervuilen de wereld op verschrikkelijke wijze, zonder erbij na te denken, alleen denkend aan hun eigen lusten, corona is ernstig, maar er komen nog veel ernstiger dingen aan als we de bevolking niet terugbrengen naar 30% van het huidige, wie dus een virusje wil maken, zou eerst eens goed na moeten denken over de gevolgen

  Like

 32. Indringende opinie! Graag naar het (Chinees) Mandarijns vertalen en opsturen naar Xi Jinping of verspreiden via WeChat! Want ze moeten daar in China een keer ophouden met die ‘Wet Markets’ en het ongeoorloofd vreten van bedreigde of wilde soorten. We mogen ze als internationale gemeenschap best wel om rekenschap vragen voor deze ‘achterlijke’ culinaire uitspatting.

  Like

 33. Goed verhaal, een klein dingetje.. COVID-19 is SARS… een gemuteerde versie van het SARS van een paar jaar geleden…
  Corona is de verzamelnaam van de virus familie… maar goed..
  Het is niet voor niets dat dit soort uitbraken bijna altijd in China beginnen…

  Like

 34. Sterk verhaal.
  Helemaal mee eens.
  Wat mij ook nog opvalt is dat de bomen in het Amazonegebied oo grpte schaal ongekend gekapt worden.
  Nu zijn dit de longen van de aarde . Toch.?
  En wat doet de covid 19 met ons.?
  Precies..We krijgen er een dubbele longontsteking van.
  BAM.

  Like

 35. Waar verhaal, maar iets te veel Gaia-hypothese. ‘Moeder Natuur’ is niet ‘boos’, de biologische wereld grijpt kansen waar wij die (en dat is het grote debacle van de mensheid) volop aanbieden om zoonoses over te laten springen van mens op dier.
  Wat niet wegneemt dat ‘we’ inderdaad op grote schaal (ook een vorm van globalisering) de glazen voor toekomstige generaties aan het ingooien zijn.
  Maar er zijn ook lichtpuntjes: ‘we’ hebben de pest en de Spaanse griep (afkomstig uit de VS?) overleefd.
  Lichtpuntje 2: met de strekking van je verhaal ben ik het volledig eens.
  En: sterkte in deze onzekere tijd!

  Like

 36. Ik snap dat je het verhaal zo hebt geschreven maar m.i. kom niet aan de basis die hiervoor heeft gezorgd. Al deze dingen komen omdat we met veel te veel mensen op deze aardkloot leven. De wereld is zwaar overbevolkt en dan ontstaan dit soort dingen. Moeder natuur knabbelt daar nu iets vanaf maar of dit voldoende is om de mensheid tot inzicht te laten komen betwijfel ik. Met z’n allen plantjes gaan eten lost helemaal niets op want dan moeten de bossen wijken voor plantjes. Dan maar met z’n allen aan de “voedingspillen”. Zolang de wereldbevolking zo explosief blijft stijgen zullen er steeds meer van dit soort ziektes de kop op steken en ja, dat is misschien wel een straf van moeder natuur.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s