Moeder natuur is boos

Het begon allemaal op een culinaire horrormarkt ergens in de omgeving van Wuhan. Duizenden kraampjes verspreid over een oppervlakte van minstens 10 voetbalvelden. Dieren worden hier dood of levend verhandeld. Opgesloten in krappe kooien en opgestapeld in uitzichtloze rijen. Zo nu en dan wordt een rij met hokken onderbroken door een slachttafel waar onder het luide gekrijs van een doodsbang dier de mens zich van zijn slechtste kant laat zien. Hond, kat, eend, aap, krokodil of slang. Meer dan 110 diersoorten.  Tam of wild. Toeristen maken selfies in een griezelig decor van slachttafels waar bloed, poep en urine van af druipt.  Ouderen die hun leven willen verlengen komen van ver en eten hier schildpadvlees, roergebakken wolvenpup of in soya aangemaakte civetkat. Zieken die van reuma of suikerziekte willen genezen eten gefrituurde apenneusjes en drinken een shake van gemalen dolfijnenpenissen uit een ivoren beker gemaakt van slagtand.

Daar ergens op die verderfelijke gruwelmarkt tussen eindelijk dood en zwaar lijden werd Corona geboren.  Zij is de mierzoete wraak van moeder natuur. In het wrede broeinest van ziektekiemen liet ze virussen muteren die van dier naar dier en uiteindelijk een sprong naar de mens konden maken. Een mensendoder.

Dat het werkt blijkt uit het feit dat ‘bushmeat’ in China nu tijdelijk is verboden.  Tijdelijk, want zodra iedereen is hersteld zullen de gehaktmolens weer draaien. Wetenschappers vertellen elkaar in gerenommeerde glossy’s dat menselijke infectieziekten veelal zijn begonnen bij veestapels en 70% van de nieuwe infectieziekten afkomstig is van wilde dieren. De martelstallen, het stropen, de intense veehouderij en de dierenmarkten zijn allemaal systemen van ons menselijk falen.  Terwijl we naar ratten wijzen als bron van ziekten zijn we zelf de witte bloedlichaampjes die ons eigen eco systeem aanvalt. We ontwrichten, we slopen en we zijn kwaadaardig. We zaaien uit over de hele aarde en vreten alles dat we onderweg tegen komen kaal. Als we niezen, offeren we apen, muizen en varkens om onze medicijnen op uit te testen. Als we geloven offeren we schapen. Daar waar mensen komen sterft de natuur maar niet voordat we dieren intens lieten lijden.

Nu dus Corona.  De natuur verdedigt zich intelligent en effectief. Natuurkundigen en biologen zoeken wanhopig naar een tegengif, maar Corona is slimmer dan haar voorgangers Sars, HIV en Ebola. Deze infectieziekte zorgt ervoor dat mensen niet meer op markten mogen komen. Dat ouderen en zieken die door de jaren heen onevenredig hun stempel op het lijden van dieren wisten te drukken met al hun kwalen en medicijnbehoeften als eerste sterven.  Corona zorgt er voor dat de rest thuis in zijn broek zit te schijten en geen vlees maar toiletpapier in slaat. Corona is wraak. Corona is bewustwording. Corona laat zien hoe kwetsbaar en dierlijk we zelf zijn.

Juist nu iedereen het advies heeft gekregen om zoveel mogelijk binnen te blijven, schijnt buiten de zon. Moeder natuur huilt zonder tranen. Ze heeft het helemaal met ons gehad.

189 comments

 1. Pff, een lang bericht typen, vervolgens inloggen en bericht kwijt 😦 ik zal toch proberen de essentie van mijn boodschap te vertellen.

  Wat een mooi stuk! Ik vind het vooral positief dat er veel mensen het (deels) met je eens zijn.

  Daarnaast ben ik zelf van mening dat bewustwording de kern is.

  Vanuit de standpunt van een climate-denier, zou ik het goed begrijpen als ze dit lezen dat ze bang worden. Uit deze angst zullen ze ook niet hieruit opmaken wat zij kunnen doen om te helpen.

  Een voorbeeld: ik eet al tijden veganistisch, maar kwam na ren aantal maanden gezellig soja eten erachter wat dit voor de Amazone betekent. 4keer Nederland alleen aan soja teelt!?

  Voor mij was dit ook een ‘ja wat moet ik dan? Niks is goed!’ moment. Toen ik mij hierop betrapte dacht ik, ja maar ik ben mij wel bewust over mijn gedrag. Ik wilde een oplossing, iets wat meteen alles oplost! Nou dat is niet te doen, in een klap naar zero-waste, energieneutraal super vegan! Al helemaal niet als je je hele leven hiervoor zorgeloos hebt geleefd.

  Om deze reden denk ik dat de focus moet liggen op bewustwording en informeren. Mensen moeten zich wel beseffen dat ze al door kleine alledaagse aanpassingen te maken, stap voor stap proberen het beter te doen, al een goed begin is. Ondertussen andere mensen te informeren is daarin ook heel belangrijk, want hoewel wij het zeker met elkaar eens zijn, moeten we dit met zijn alleen oplossen.

  Nogmaals bedankt voor je artikel, ik hoop dat je mensen lang mag blijven inspireren.

  Like

   1. Wat een foutief en dom artikel. Het virus kan volgens de wetenschap niet over gaan van dier op mens, dit omdat de vleermuis het enige dier is die het draagt en het tolereert. Daarnaast is SARS ook een corona virus.. Goed aan je duim gezogen voorlees verhaaltje

    Like

  1. Soja voor menselijke consumptie staat niet in verhouding met de soja die verbouwd wordt voor de veeteelt. Die 5% vega’s van deze wereld zijn daar niet verantwoordelijk. De vleesproductie van miljarden dieren die wereldwijd worden geproduceerd voor zuivel en vlees wel. Milieudefensie heeft daar ook een duidelijke uitleg over. De ecologische footprint van een veganist is 12x minder dan die van een alleseter. 😉

   Like

  2. De Soja die zoveel ruimte in beslag neemt is voornamelijk voor de veeteelt (voer). Dus niet voor jouw (Onze) vega-burgers. Hoe minder vlees we eten hoe minder velden er nodig zijn❤️

   Like

   1. En als alle vleeseters overschakelen op Soja producten…? Lekker blijven wijzen naar elkaar en doen of zelf de wijsheid in pacht hebben. Wereldverbeteraars zijn er goed in.

    Aangaande t stuk. Je snijd een aantal prima punten aan. Maar een groot aandeel in de wijze waarop de mens met dieren omgaat is ook terug te herleiden naar, komtie: de natuur! Dit is hoe evolutie werkt. Eten of gegeten worden. De mens heeft het door toeval gered om aan de top van de voedselketen te komen. Dat hoeft niet voor eeuwig te zijn… maar als we vredelievende plantenetertjes zonder een grijntje agressie in ons karakter waten gebleven….dan was een andere soort ons voorbijgelopen en zaten wij nu in een kooitje op de markt. Heel de evolutie berust op toevallig gevolg van actie/reactie. Dus dit overkomt ons, per toeval en t zal ons nog vaker overkomen. uiteindelijk zal er een ziekte komen die de mens en misschien wel al t levende op aarde de baas is. Maar dat is deze toch echt zeer zeker niet…besmettelijk ja, dodelijk, nauwelijks. De reactie erop is er geen gericht op t redden van de mensheid maar de financiele schade voor economieën beperken. Dat vinden we met elkaar blijkbaar belangrijk. Maar er is geen totale wereldpaniek dat we nu allemaal t leven gaan laten hoor. Dat COVID19 kon ontstaan is toeval en botte pech, meer niet. Maar dat de natuur boos is en een gedaante en bewustzijn zou hebben om ons te straffen is natuurlijk onzin die alleen indianen en weekdiertjes geloven… stel je niet zo aan.

    Like

   2. En dáár gaat het vingertje weer! Zoveel mogelijk op de veehouderij gooien, terwijl we straks écht in een voedselcrisis komen als de groen linkse ubermarjoret Schouten haar zin doordrijft en de boeren hun land gaat verkwanselen voor uitbreiding van industrie!
    Veevoer gebruik sojaSCHROOT. Het restant wat overblijft van het maken van sojavoeding voor veganisten. Geen soja? Voor veehouderijen geen probleem , gras is er ( nu!) Nog voldoende. Daarintegen voor de roepers dat vlees zo slecht is, dodelijk. Zij kunnen namelijk niet leven op gras alleen !

    Like

   1. Most people on the world lives in China.
    China has alot of poverty.
    They need cheap meat to survive and will therefore eat meat no one else will eat.
    Also their believes leads to believing dried and pulverised certain kinds of foods are healing and good for this and that.
    To change this…..its impossible.
    Then we would need to first solve the poverty problem in that china. And then everyone can go to school.
    Then there need to be taught in school about hygiene.
    Their believes will be hard to change. Just like you cant get an Indian to eat cow.
    Also most Chinese people dont have the love for animals the way the western world do. They dont have respect for animals.

    Other solution would not letting people go to china or chinese people go outside china. That way no viruses can be spread. But that would also be impossible…….

    Like

  3. Hey Conner,
   Die Soja uit de Amazone waar jij het over hebt, is vooral bedoeld voor de veeteelt en dus de vlees industrie. Jij als vegan/vegetariër bent dus niet verantwoordelijk voor de grootschalige ontbossing tbv de Soja.

   Like

  4. @Connor Gewoon even ter informatie: die vier keer Nederland aan sojateelt dient bijna uitsluitend om de gigantische veestapel te voeden. Slechts heel klein percentage komt als voedsel op het bord van een vegetariër terecht. En soja wordt ook lokaal geteelt, quasi in je eigen achtertuin, dus je hoeft geen soja te eten dat uit Brazilië geïmporteerd werd 😉

   Like

  5. Heb je er wel eens bij stil gestaan hoeveel van die hoge flats de aarde uit balans “hoger en nog hoger “kunnen brengen En hoeveel warmte dat vasthoud.

   Like

 2. Een geweldig knap staaltje schrijfwerk !
  Het is in de kern niet alleen waar , maar ook nog eens zo goed beeldend geschreven ! Chapeau !!!!!!!!! Sylvia Witte

  Like

 3. Het verschil tussen rijk en arm is in China immens groot geworden.
  Dieren slachten behoort gedaan te worden in een fatsoenlijk slachthuis en er moet daar aan de bevolking veel meer voorlichting worden gegeven over hygiëne.
  Hoe het virus is ontstaan weet niemand dus ook de schrijver van dit bericht niet en deze doet naar mijn mening aan stemmingmakerij.

  Like

   1. Het wereldwijde dierenleed is misselijkmakend. En dat beschouw ik als een indirecte maar reeele emotionele aanval op mijn welzijn als mens.
    Dankje voor het krachtige artikel.

    Like

  1. Inderdaad, wat ik in het artikel vrij harteloos vind is de benadering naar ouderen toe. Lang niet iedere oudere is schuldig aan de, inderdaad verschrikkelijke, dierenmishandeling. Als de natuur intelligent was zou zij het verschil weten tussen de `schuldige` en de `onschuldige` oudere. Daarbij, al ik de redenatie van het artikel volg, is de natuur een groot voorstander van de doodstraf. Het personifiëren van de natuur, zoals de schrijfster doet zegt meer iets over haar eigen (ongefundeerde) mening dan over de natuur.

   Like

   1. Een geweldig artikel Chinezen eten alles dat poten heeft en buiten het feit dat het zuivere dierenmishandeling is dat zich op die markten afspeelt is de hygiëne ver te zoeken. De mens vernietigd zichzelf .

    Like

   2. De schrijfster legt inderdaad de vinger op de harteloosheid van oudere en huidige generaties tegenover dieren. Maar ik ga er daarom nog niet van uit dat zij een koud hart toedraagt aan ouderen of zieken. Haar opzet om de natuur te personifiëren is vooral bedoeld om meer begrip, inzicht en medeleven op te wekken voor dieren.

    Like

   3. daar ben ik het nu echt helemaal mee eens, dit artikel schokte mij echt diep met het beschuldigen van ouderen en zwakkeren, Precies of die allemaal schuldig zijn. En het zou maar erg zijn hé als de natuur inderdaad voorstander zou zijn van de doodstraf juist op die ouderen en zwakkeren.

    Like

   4. Dit is geen verwijt nr ouderen of zieken. Enkel een verwijt naar zinloze en wrede opoffering van mooie dieren ..gewoon omdat we willen “geloven”!!!! Dan is alles toegestaan..triest…en daar moet je niet voor naar China gaan…

    Like

   5. Sorry hoor. Ben er achter gekomen dat silvia dat helemaal niet geschreven heeft.. heb het al verschillende keren gehad maar dan met andere schrijvers. . Leuk gedaan.. tis ook wel heftig allemaal.. ik had dit ook al eerder vermeld. Virussen worden ook in laboratoria gekweekt..er moeten mensen dood gaan en dat zijn dan de ouderen.. dat is om de wereldbevolking in balans te houden

    Like

  2. Dat is niet waar. Chinezen vertrouwen industrieel verwerkt vlees zoals wij dat kennen niet en houden van vers vlees. Ook voor nogal het een en ander aan bijgeloof, kopen ze exotische producten op dit soort markten.

   Hoe virussen ontstaan is vrij makkelijk. Dat komt door het op elkaar stapelen van dieren. Ook in NL hebben we uitbraken. Denk bv aan de q-koorts.

   Hier een link met een duidelijke uitleg (hopelijk versta je Engels).

   Like

  3. Het verschil tussen rijk en arm is in Nederland net zo groot ! En wordt na de virus nog groter ! Wordt eens wakker, of hoor jij ook bij die bende

   Like

  4. 1. Weten we nu waar het virus vandaan komt?
   De belangrijkste infectiebron ligt op de Huanan vismarkt in Wuhan. Bijna de helft van de eerste 99 patiënten werkte daar, twee anderen hadden er boodschappen gedaan. ,,Op die markt is zonder enige twijfel iets gebeurd’’, aldus viroloog Marion Koopmans. Vleermuizen zijn de hoofdverdachte: onder die vliegende zoogdiertjes waren veel virussen rond die aan het nieuwe coronavirus 2019-nCoV zijn gerelateerd (zoals SARS en MERS).

   In China worden vleermuizen gegeten, vaak vanuit een oud bijgeloof dat dat geluk brengt. Maar omdat op de beruchte markt geen vleermuizen zijn aangetroffen, en de dieren in deze tijd van het jaar bovendien in winterslaap zijn, vermoeden wetenschappers dat dit nieuwe virus naar mensen is overgesprongen via een andere wilde diersoort die op de markt werd verkocht. Zo werden mensen in 2002 via civetkatten besmet met het SARS-virus en het MERS-virus sprong over via dromedarissen. Beide dieren werden verkocht op de Huanan vismarkt. Stem makerij??? Ik denk niet dat Sylvie in de politiek zit , sinds de mens dieren heeft gedomesticeerd hebben we ziektes gekregen en dat is HISTORIE !!!! De mens zou beter vrede nemen met het feit dat we voor de natuur een plaag zijn , daarna komt de verandering !!

   Like

  5. Blijf je kop maar in het zand steken jij, ‘ n dier laten lijden heeft niets met arm of rijk te maken leeghoofd!. Zoals Trump al zei. It comes from China!!

   Like

  6. Helemaal eens de wijze hoe het corona virus ontstaan is berust op een aanname. Waarschijnlijk kan je dan ook aannemen dat het in een lab ontwikkeld is voor biologische oorlogsvoering. En hoe ze daar met dieren omgaan kan vast beter.

   Like

 4. Deze zin alleen, dat is makkelijk praten als je niets mankeert, je gewoon een ziekte van moeder natuur cadeau krijgt of er mee word geboren en dat je dan een dergelijk verwijt naar je hoofd geslingerd krijgt, vind ik erg heftig om dat zo te stellen achteraf, dat is dubbel wraak van de natuur dan. “Dat ouderen en zieken die door de jaren heen onevenredig hun stempel op het lijden van dieren wisten te drukken met al hun kwalen en medicijnbehoeften als eerste sterven.”

  Like

  1. Hm ja. Je bent niet de eerste die over die zin struikelt. Ik schreef deze zin in relatie tot de eerste alinea.

   “Ouderen die hun leven willen verlengen komen van ver en eten hier schildpadvlees, roergebakken wolvenpup of in soya aangemaakte civetkat. Zieken die van reuma of suikerziekte willen genezen eten gefrituurde apenneusjes en drinken een shake van gemalen dolfijnenpenissen uit een ivoren beker gemaakt van slagtand”.

   En toen dus bladibla..dat de natuur wraak nam.

   Maar als je hem uit de context haalt of de relatie met die alinea niet ziet, dan is het inderdaad een gemene zin. Ik hoop dat je hem nu anders kunt lezen?

   Like

   1. nee ik lees hem nog steeds niet anders; Dit is wel zo bedoeld of héél erg mis geschreven. Je bent al eeh hele tijd in het algemeen aan het schrijven en over de wereld in het algemeen en niet meer alleen over Wuhan en dan zelf een paar zinnen voor je schokkende zin begin je over het feit dat als we niezen (wij allemaal over heel de wereld toch hé) we beginnen testen op allerlei dieren. Twee zinnen later zet je die schokkende zin over ouderen en zwakkeren. Besef je wel maar dat denk ik niet dat wij allemaal maar natuurlijk ook onze ouderen en zwakkeren veel meer boter op ons hoofd hebben qua dierenleed voor alle medicatie die er bestaat en dat je daardoor indirect impliceert dat diegene die het het meeste nodig hebben dus verdienen te sterven door dit virus? Mijn dochter is chronisch ziek en risico patient nu met dit virus. Ze sloeg doodsbleek uit toen ze je las, weet je wel hoe dat aanvoelt of wat dat teweeg brengt? En zelf al had je het nog alleen op die mensen uit Wuhan, dat blijft even schandalig, Jij denkt echt dat moeder natuur er de zwakkeren uitpikt en laat sterven, diegene die misschien tegen beter weten in geen andere optie meer zagen voor hun ziek zijn dan naar die markt te gaan en daardoor niet schuldiger waren dan wij allemaal. Ik vind deze stelling dus nog altijd even schandalig in eender welke context ook. Dit is sociaal darwinsime zoals de nazi”s deden. Een bepaalde bevolkingsgroep viseren en willen uitroeien bah…

    Like

   2. Volgende keer eerst beter nadenken en nalezen voor je zoiets post over ouderen en zieken.
    Dierenmishandeling komt wereldwijd voor helaas, neem alleen maar een voorbeeld aan Nederland, waar politiehonden opgeleid worden wat niet zoetsappig gaat, waar stallen veel te volzitten, waar dieren niet op humane wijze geslacht worden,waar de hamsteraars onder ons nu de vleesschappen leeg plunderen, alsof er geen ander voedsel bestaat…..Gefrustreerde mensen reageren hun tekorten af op die arme beesten, die daar vervolgens vreselijk onder lijden, maar die mensen die dat doen hebben werkelijk zelf geen hersens om te denken waar ze mee bezig zijn en dat moet veranderen wereldwijd en niet alleen maar denken aan eten eten eten!!!!! WAlCHELIJK

    Like

 5. Sylvia beschrijft de wantoestanden (want dat zijn het natuurlijk) zo beeldend dat het lijkt alsof ze er bij was. Ze kan beter voortaan niet meer van hot naar haar vliegen, want zo komen die rare virussen bij ons terecht.

  Like

  1. Goed stuk al huiver ik als MS patiënt bij het stuk over ouderen en zieken…..ik heb de keuze….met medicijnen mijn steentje bijdragen aan de maatschappij of geen medicijnen en van shub naar shub achteruit hollen….medicijnen testen op een andere manier zeker!!!!!! Graag!!!!

   Like

 6. Natuurlijk zijn de omschreven ‘markt’ situaties walgelijk, maar dit heeft niets met het Corona virus te maken. Het is zo langzamerhand een publiek geheim dat het ‘uitgevonden’ virus dat al sinds 2010 bestaat, gewild of ongewild uit een Frans laboratorium in Wuhan is ‘ontsnapt’.

  Like

  1. Lekker je kop in het zand steken… Dat is wat je doet met deze complottheorieën.. Waarom zou men in godsnaam een virus uitvinden? Als dat zo was, was het vaccin er zeer waarschijnlijk ook allang.
   Zieke mensen leveren geld op, maar, dode mensen dan weer niet.. 😉

   Like

  2. Ik geloof niet in sprookjes. Wat een onzin. Als je met fatsoenlijke bronnen komt dan hoor ik het wel. Wat wel zo is, is dat dat onderzoeksinstituut van Bill Gates al enige tijd bezig is met een vaccin wat zou moeten werken voor de meeste van dit soort virussen. Zij hebben een soortgelijke corona variant ontwikkeld die minder schadelijk is dan deze. Dit dus voor de ontwikkeling van een vaccin.

   Like

  3. Beste Yvonne,
   Er is weinig waar je zo veel argwaan tegen dient te koesteren als tegen de zogenaamde “publieke geheimen”. In de moderne tijd spreken we liever van “nepnieuws”. Baseer je liever, maar ook met een dosis gezonde kritische zin, op wetenschappelijke artikelen.

   Like

 7. Hallo Sylvia,
  Beste mensen met reactie,

  Het is i.d.d indrukwekkend wat eer alles geschreven wordt.

  Wij zouden niet vergeten dat eer voor half december j.l. iedereen over het klimaat een meening had. Eer is veel over gezegd en uiteindelijk weinig tot niets gebeurd.
  Alles negative heeft ook iets positieve. Met de komst van de nieuwe CORONA VIRUS zijn wij MENSEN niet eens de Dieren zo kwetsbaar en het virus maakt geen onderscheid wie het krijgt.
  Nu dat wij ons realiseren wat ons standpunt is op aarde heeft moeder aarde alle kans om op adem te komen. Wij krijgen Nu ALLEMAAL de rekening gepresenteerd. Het is niet alleen maar op een Chinese markt in Wuhan gebeurd! In heel Azië zijn dit soort markten klein of groot.
  Op andere continenten zoals in Africa of elders anders is het vergelijkbaar wat is Azië aangeboden wordt.
  Moeder aarde is boos en wij worden wakker geschud!
  Wij zouden moeten leren om onze behoeften terug te schroeven. 1 keer vakantie per jaar is voldoende. Zuiniger leven en elkaar meer respecteren!
  Bedankt voor jullie aandacht!
  Blijft gezond!

  Like

  1. De host is inderdaad niet gevoelig voor het virus, want het virus heeft de host nodig voor de verspreiding. Zo lang wij dieren op elkaar blijven pakken om te consumeren voor vlees en zuivel, zullen er virussen blijven ontstaan in de stallen en leefruimtes waar de zon niet schijnt.

   Als we stoppen met het consumeren van dierlijke producten, zullen ook deze uitbraken uitblijven. Dat is al jaaaaaaaren bekend. The time is now lieve mensen. Verander je dieet naar volledig plantaardig. Goed voorbeeld doet goed volgen. Hier een duidelijke uitleg over het ontstaan van virussen. Wist je dat verkoudheid komt door het domesticeren van paarden?

   Like

 8. Leuk geschreven, maar ook een heleboel kwatsj. Moeder natuur is niet intelligent, ze doet gewoon wat ze altijd heeft gedaan. Dit virus is het logische gevolg van onze overbevolking & overproductie, en verspreidt zich lekker snel in onze globale 24-uurs economie. Corona ‘wil’ niet dat we binnen blijven, als het aan Corona zou liggen ging de mens door zoals altijd want Corona is net als ieder levend ding geprogrammeerd om zich te vermenigvuldigen, en dat kan het niet als wij op lock-down zitten.
  De vergelijking van de mens met witte bloedlichaampjes raakt kant noch wal, tenzij je ons wilde vergelijken met leukemie. Maar dat zou dan weer betekenen dat we eigenlijk het immuunsysteem van de aarde zijn dat is doorgedraaid.
  En helaas zijn de vleesvakken in de supermarkt ook leeg, en grijpen mensen zonder problemen weer naar de kiloknallers.

  Geliked door 1 persoon

 9. Heel goed stuk Sylvia.
  Wat er waar is en wat niet weet niemand. Maar feit is dat de illegale dieren markten in China te smerig en gruwelijk zijn voor woorden. Hoe veel Chinezen met dieren omgaan is verschrikkelijk. Gemalen neushoorn poeder helpt bv niet tegen kanker of welke ziekte ook. Gemalen tijger botten werken niet potentie verhogend enz. enz. Ik geloof niet zo in wraak van moeder aarde, maar weet wel dat de Chineze dieren markten verschrikkelijk smerig zijn en een bron van virussen zouden kunnen zijn.

  Geliked door 1 persoon

 10. Sylvia wat weet je de woorden mooi te plaatsen!
  Het dierenleed dat wij ook in het westen veroorzaken kan niet ongestraft door gaan.

  Ik vind het echt onbegrijpelijk dat mensen de ogen sluiten en alleen kijken naar hun eigen genieten van het openscheuren van een sparerib oid.
  Veel minder of geen vlees eten is gelukkig ingezet maar zou mi veel sneller moeten.
  Vlees 30x duurder maken, gezond voedsel 30x goedkoper.
  Dank voor je bericht wellicht helpt het.
  Nico

  Geliked door 2 people

 11. Een aantal losstaande gebeurtenissen aan elkaar koppelen om vervolgens te zeggen: “kijk maar, moeder natuur is boos!” Dit verhaal slaat nergens op. Ik snap dat de schrijver van dit stuk het virus een reden wilt geven. Een doel. Een soort karma. Maar dit hele stuk is gebaseerd op onzin.

  Ik praat overigens de dierenmarkten in China niet goed.

  Like

 12. Dankjewel voor dit artikel Sylvia! Mooi geschreven en helemaal waar volgens mij!!!! Dierenleed en slechte hygiëne is het grootste probleem en dat niet alleen in China maar overal op de wereld. En wat wij mensen met dieren doen verbaast mij met afschuw al mijn hele leven Ook wat we met mensen in ziekenhuizen doen en de farmaceutische industrie is iets wat ik niet kan bevatten en me ook zo veel mogelijk van afzijdig houd. Er zijn zo veel alternatieve manieren om te genezen en te leven. Toch wil ik, als je er interesse in hebt, wel zeggen dat de generatie van mensen die nu boven de 70 of rond de 80 jaar oud zijn, wel de generatie is die voor het eerst op straat kwam voor milieu behoud en tegen kernwapens enz. Zij zijn hier mee begonnen, vergeet dat niet!!! Mijn ouders waren hippies avant la lettre, leefden zelfs enkele jaren in een tent voor mijn geboorte in 1964. Dus wijs aub niet te veel naar hen. Zij hebben zelfs heel veel veranderd. Zie: Wat hebben we te danken aan te hippies. een aantal jaren geleden op Canvas uitgezonden. Neem aub niet aan dat onze generatie of de jongere generatie die zo luid om het milieu staat te roepen, de enigen zijn die na denken over zulke zaken. Er zijn ondertussen al een paar generaties aan dit probleem aan het werken. Het spijtige is alleen dat er niet naar geluisterd werd. Als je het zo bekijkt is dit virus de bondgenoot van iedereen die ooit de wereld een geweten heeft willen geven. Blijf aub schrijven Sylvia, ik ben er van overtuigd dat wereld aan het veranderen is. Het is mijn wens voor alle generaties die na ons komen, dieren en mensen. ❤

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik denk zelf als ik de bijbel pak het staat er haast dat dit gaat gebeuren.wij mensen.gingen maar door totaal geen liefde voor elkaar geen oog contact meer of een aardig gebaar zoals in openbaar vervoer niemand staat op.voor ouder iemand nu corona is geboren zie je dat opeens terug dat we nasr de oudere zieke omkijken triest maar zo waar om daar zo vreselijk virus voor nodig moet zijn zo voelt dat xxx

  Like

  1. u leeft dan toch op een andere planeet dan ik hoor 😉 veel liefde nog, zeker en vast oogcontact, zelf een babbeltje regelmatig en al helemaal zeker en vast opstaan voor iemand in het openbaar vervoer, en ik ben gelukkig niet alleen 😉 het kan beter dat is wel waar

   Like

 14. Moeder natuur is niet alleen boos om de dieren, de mensheid heeft moeder aarde jarenlang misbruikt…..alle milieu en klimaatproblemen, de mensheid kan niet met elkaar overweg…….oorlogen, discriminatie, zogenaamde opvoedingskampen, vergrijzing, overbevolking met gevolg huisvesting en pensioentekorten etc etc.
  De (zwakke) ouderen sterven nu, er is meer saamhorigheid, de lucht is schoner dan ooit, de wateren worden weer zuiver. Wat zal nog meer het gevolg van Corona zijn? Moeder aarde heeft teruggevochten en hard ingegrepen.

  Geliked door 1 persoon

 15. Diegenen die het minst spreken hebben meestal het meest te zeggen. De natuur zal zich altijd herstellen en is op termijn niet te verwoesten. De mens verwoest zichzelf en schaadt tijdelijk de natuur. De natuur komt altijd als eindoverwinnaar uit de strijd. Behalve wanneer hij zichzrlf vernietigd maar daar is hij nog niet aan toe.

  Geliked door 1 persoon

 16. Wat een WALGELIJKE zin: “dat ouderen en zieken die door de jaren heen onevenredig hun stempel op het lijden van dieren wisten te drukken met al hun kwalen en medicijnbehoeften als eerste sterven”

  Er staat dus dat alle ouderen en zieken die sterven verschrikkelijk zijn geweest voor deze wereld.
  Diezelfde wereld waar mevrouw Witte zelf dankbaar gebruik maakt van wat deze ouderen en zieken waarschijnlijk mee opgebouwd hebben.

  Daarbij zijn er met zekerheid ook mensen ziek en gestorven die veganist zijn, milieu activist, dieren activist etc. en dus juist hebben gewerkt aan een beter behandeling van de aarde ipv bijgedragen hebben aan ellende. Misschien wel haar of jouw broer, zus, moeder, vader, vriend of vriendin.

  Zij scheert hiermee alle zieken en gestorvenen aan Corona over 1 kam, schandalig!

  Mevrouw Witte, u moet zich schamen om dit zo te plaatsen. Indien u zelf ziek wordt of aan Corona sterft, heeft u dit volgens uzelf ook aan uzelf te danken.

  Like

 17. Moeder natuur is het zat om zo misbruikt te worden, ik geloof er stellig in, dat zo lang de mens doorgaat met vernietigen kappen , en dieren mishandelen/misbruiken, moeder natuur nog véél hardere klappen gaat uitdelen in de vorm van branden tornado’s overstromingen en ziektes…
  de mens wil niet luisteren… maakt de natuur ondergeschikt… maar dat is een verkeerde gedachte.. Dierenrijk, en mensdom.. goed geschreven, ik hoop dat regeringen gaan luisteren en de natuur gaan helpen ipv van te ontmantelen. ❤

  Geliked door 1 persoon

  1. Mooi artikel. En btw, dit artikel brengt nog meer klaarheid.
   There is a current outbreak of Coronavirus (COVID-19) disease
   Find out more

   Home/Health topics/Coronavirus
   Coronavirus
   ©
   Coronavirus

   Coronaviruses (CoV) are a large family of viruses that cause illness ranging from the common cold to more severe diseases such as Middle East Respiratory Syndrome (MERS-CoV) and Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS-CoV).

   Coronavirus disease (COVID-19) is a new strain that was discovered in 2019 and has not been previously identified in humans.

   Coronaviruses are zoonotic, meaning they are transmitted between animals and people. Detailed investigations found that SARS-CoV was transmitted from civet cats to humans and MERS-CoV from dromedary camels to humans. Several known coronaviruses are circulating in animals that have not yet infected humans.

   Common signs of infection include respiratory symptoms, fever, cough, shortness of breath and breathing difficulties. In more severe cases, infection can cause pneumonia, severe acute respiratory syndrome, kidney failure and even death.

   Standard recommendations to prevent infection spread include regular hand washing, covering mouth and nose when coughing and sneezing, thoroughly cooking meat and eggs. Avoid close contact with anyone showing symptoms of respiratory illness such as coughing and sneezing.

   Stay safe
   Situation updates
   Research and guidance
   Coronavirus disease (COVID-19) outbreak

   Learn more
   ©
   News
   16 March 2020 Statement
   ICC-WHO Joint Statement: An unprecedented private sector call to action to tackle COVID-19
   Questions and answers
   Related topics
   Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV)
   Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)
   What we do
   Regions
   About us
   Subscribe to our newsletters
   Home
   Privacy Legal Notice

   © 2020 WHO

   Geliked door 1 persoon

 18. Quote: ‘Dat ouderen en zieken die door de jaren heen onevenredig hun stempel op het lijden van dieren wisten te drukken met al hun kwalen en medicijnbehoeften als eerste sterven’. Nou fijn Sylvia, dat je mijn oudere kwetsbare moeder, die in een vepleeghuis woont, indirect dood wenst. Ik vind het een domme en kwetsende opmerking in een verder goed geschreven stuk.

  Like

  1. echt hé, pffff….. mijn dochter die chronisch ziek is en ook risicopatient in deze sloeg doodsbleek uit toen ze het las, onvoorstelbaar dat mensen niet beseffen wat ze zeggen of neerpennen

   Like

 19. Moeder natuur heeft geen emoties, maar heeft wel middelen om onbalans te herstellen in de natuur. Er zijn gewoon te veel mensen op de aarde. Daarom wordt het steeds moeilijker iedereen te voeden, al helemaal zonder natuur daarvoor te verwoesten. Kijk maar wat er gebeurt als ergens de konijnenpopulatie te groot is: er worden er veel gedood door roofdieren of myxomatose breekt uit. Het bestand wordt gedecimeerd, waarbij alleen de sterksten overleven, en de zwaksten als eerste sneuvelen. Kijk naar eikenprocessierups: omstandigheden zijn ideaal voor de rups omdat de diversiteit van de bomen niet voldoende is. Hele bossen en lanen worden met eikenbomen beplant. Resultaat: correctie van de eikenbomenpopulatie door kaalvraat door de rupsen. Normaal zou dat met mensen ook gebeuren, maar door de medische wetenschap (waar ik ook onderdeel van ben overigens) wordt de correctie tegengehouden zodat mensen veel langer leven en de populatie enorm groeit. Kijk naar de steden in China, Wuhan staat met bijna 12 miljoen mensen op de 9e plaats qua grootte, Shanghai is nummer 1 met 25(!) miljoen mensen. Het gaat een keer fout. De vraag is niet of, maar wanneer. Voor de aarde is het niet zo verkeerd. We willen allemaal zo lang mogelijk leven en we willen onze naasten ook zo lang mogelijk bij ons houden. Dat is wat ons ook mens maakt. Ik vrees echter dat dat ook de ondergang van de aarde kan worden als we zo door blijven gaan.
  Maar ja, verandering is moeilijk.

  Geliked door 1 persoon

 20. MOEDER NATUUR IS BOOS?….Het Wuhan coronavirus is afkomstig uit een laboratorium in Wuhan.De Tsjechische viroloog Sonja Pekova, hoofd van Tilia Laboratories,die bracht in haar eigen laboratorium twee coronabesmettingen aan het licht denkt, dat iemand het virus per ongeluk heeft laten ontsnappen in Wuhan, waar het epicentrum van de uitbraak zich bevond.Daar is een laboratorium gevestigd, dat betrokken is bij de genetische manipulatie van virussen. Het gaat om een lab met het hoogste veiligheidsniveau, een zogeheten BSL4-lab.Er werd in 2017 al gewaarschuwd dat het lab in Wuhan niet aan alle eisen voldeed.Het laboratorium in Wuhan is voor zover bekend de enige locatie in China, die met dodelijke virussen kan werken.Het Wuhan-instituut heeft wel coronavirussen bestudeerd, waaronder de stam die ernstig acuut respiratoir syndroom (SARS), het H5N1-influenzavirus, Japanse encefalitis en knokkelkoorts veroorzaakt. Onderzoekers van het instituut hebben ook de kiem bestudeerd die anthrax veroorzaakt. Op dezelfde locatie wordt ook het vaccin tegen SARS geproduceerd…http://edjesvlog.com/buitenland/bewijs-coronavirus-dat-de-wereld-infecteert-is-een-militair-bio-wapen-ontwikkeld-door-het-chinese-leger/

  Geliked door 1 persoon

 21. Sylvia prachtig geschreven!
  Moeder natuur is alleen niet boos maar beschermd zichzelf.
  Bevolking blijft maar groeien ( Afrika komende 30jaar verdubbeld) en moeten allemaal gevoed worden. De wereld vergaat niet maar de mensheid wel als we zo door blijven gaan. En dus regelt de natuur zelf hoe erg het ook is op dit moment voor iedereen dat het leed van de mensheid over misschien 50 of 100 jaar niet nog vele malen groter zal zijn en zelfs destracieus voor de gehele wereld bevolking. De geschiedenis herhaald zich, 1347-1918-2003-2015 en we hebben er niets van geleerd.
  De markten in China zijn in 2003 ook gesloten na de Sars uitbraak. 2 jaar later gewoon zoniet nog groter weer open.
  “Twee dingen zijn oneindig,het universum en menselijke Domheid. Maar van het universum weet ik het nog niet helemaal zeker”
  Albert Einstein

  Geliked door 1 persoon

 22. Mss is het een idee om het stuk te vertalen naar Chinees, en het daar massaal te laten delen, ze zijn nu bijna coronavrij in China maar bang dat t weer toeslaat..laat ze dan bewust worden dat het zeker terug komt, of mss een nog agressiever virus als ze niet stoppen met die lugubere dieren markten, ze maken een hele wereld kapot. Vooral nu de angst in China groot is dat t terug komt is het een goed moment om dit artikel massaal te delen daar zodat t stopt. Dat is mijn mening😉..

  Geliked door 1 persoon

 23. Ik heb je bericht met volle overtuiging gedeeld. Niet uit overtuiging van de inhoud maar wel zeker van de strekking van het verhaal. Er met een gestrekt been in. Maar wat ik om mij heen merk dat de mensheid helemaal niet klaar is voor deze waarheid. Ik krijg discussies met vrienden over de inhoudt maar niemand wil de essentie zien van het verhaal. Niemand wil toegeven dat wij er samen een enorme puinhoop van hebben gemaakt. Ze willen een schuldige aanwijzen, maar we zijn zelf net zo schuldig. Ze willen het liefste gewoon weer zo snel mogelijk verder met wat ze al deden. Dat we in dat proces bezig waren onze aarde te verwoesten, is niet waar men wil naar kijken. De sceptici verschuilen zich er al jaren achter als er stukken verschijnen die niet wetenschappelijk zijn onderbouwd. We durven niet meer te vertrouwen op ons gevoel en we verdringen ons geweten. Als iedereen zou durven zeggen dat ook hij schuldig is, dan kunnen we misschien samen de eerste stap zetten naar een betere toekomst.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik word er behoorlijk moe van dat het eten van vleermuizen en andere ‘enge’ dieren DAAR als heel schokkend wordt ervaren. Schandalig. Bizar. Goor.
   Klopt. En als corona inderdaad door vleermuizen is veroorzaakt (geen bewijs van, louter geruchten) gaan wij dat niet veranderen.
   Maar we kunnen wel iets doen!
   Zullen wij HIER eens allemaal kappen met het eten van mishandelde, zieke dieren? Om te beginnen.
   Als je er namelijk over nadenkt, zijn we geen haar beter, maar net zo erg!
   Ook hier worden zieke, mishandelde dieren geslacht en in de voedselketen gebracht.
   Vaak bewust, en daar zijn genoeg bewijzen van.

   Geliked door 1 persoon

 24. Mother nature is hella pissed… alleen ben ik bang dat corona de wereldbevolking niet genoeg gaat uitdunnen. Alleen een natuurramp als het uitbarsten van Yellowstone of het neerstorten van een meteoriet kan deze mensenplaag stoppen. Ik troost mij met de gedachte dat de natuur het dan weer gaat overnemen, en laten we hopen dat er noooooooit meer zo’n destructief en hebberig soort opstaat als wij mensen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s