slechts 1% van de tandartsen meldt kindermishandeling

Vandaag las ik ergens dat maar 1% van alle tandartsen in Nederland kindermishandeling meldt. Dat is super goed nieuws voor ouders die hun kinderen een tand door de lip slaan én de schade aan de kindergebitjes nadien zorgeloos wil laten verhelpen. Het is dus echt altijd lente in de ogen van de tandartsassistente. Zelfs oog in oog met sprekende letsels van zwijgende kinderen.

Erg. Vooral omdat niemand weet waarom tandartsen niet melden.  Aan hun intelligentie zal het niet liggen. Misschien dat hen goedgelovigheid ten laste kan worden gelegd? Of angst? Even heb ik ook gedacht aan een gebrek aan kennis, maar die vind ik het minst aannemelijk. Iedere boerenlul weet dat het gebit informatie draagt. Dat leerden we al in Bones, CSI, Dexter, NCIS en ook in Silent Witness.  Dus zou een beetje tandarts heus wel weten dat wanneer er melktanden of delen ervan ontbreken, dit niet alleen komt door het hardnekkig zuigen op een boter babbelaar. Net zo als blauwe plekken in de hals van een kind of op het hoofd lang niet altijd komt door een val van een schommel.

Maar ze melden het dus niet.  Ik vind dat erg.

En eigenlijk ook best verwijtbaar voor een beroepsgroep die de bek nogal vol heeft over zichzelf.  Dus tijd dat deze branche zelf eens stevig aan de tand wordt gevoeld. Oog om oog, tand om tand. Tenslotte zullen de minste tanden het meeste kauwen en is een onderwerp soms belangrijk genoeg om je tanden er stevig in te zetten.

 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s