slechts 1% van de tandartsen meldt kindermishandeling

Vandaag las ik ergens dat maar 1% van de tandartsen in Nederland kindermishandeling meldt. Dat is super goed nieuws voor ouders die hun kinderen een tand door de lip slaan én de schade aan de kindergebitjes nadien zorgeloos wil laten repareren, dacht ik. Kennelijk is het écht altijd lente in de ogen van de tandartsassistente. Onbegrijpelijk dat sprekende letsels van zwijgende kinderen zo kan worden genegeerd.

Best erg. Vooral omdat niemand precies schijnt te weten waarom tandartsen geen kindermishandeling melden.  Aan hun intelligentie zal het niet liggen. Mogelijk dat hen goedgelovigheid ten laste kan worden gelegd? Of angst? Heel even heb ik ook gedacht dat een gebrek aan kennis een oorzaak kan zijn, maar eigenlijk vind ik die het minst aannemelijk. Tenslotte weet iedere boerenlul dat het gebit een schat aan informatie in zich heeft.  Dat leerden we al in Bones, CSI, Dexter, NCIS en ook in Silent Witness.  Dus zou een beetje tandarts moeten weten dat wanneer er melktanden of delen ervan ontbreken, dit niet alleen komt door het hardnekkig zuigen op een boter babbelaar. Net zo als blauwe plekken in de hals of op het hoofd lang niet altijd komen door een val van een schommel.

En toch melden ze niet. Natuurlijk weten ze ook wel dat wanneer een vierjarige met een volledig verrot melkgebitje langs komt, dit niet alleen veroorzaakt kan omdat het kind af en toe zijn tanden niet poetst.  Ze moeten weten dat er dan meer aan de hand is. Net zoals ze moeten weten dat er meer speelt  wanneer een kind zijn ouders niet in de ogen durft te kijken en geen steun zoekt. Toch meldt maar 1% van de tandartsen deze signalen.  Ik vind dat erg.

En eigenlijk ook best verwijtbaar voor een beroepsgroep die de bek nogal vol heeft over zichzelf.  Hoog tijd dat de branche zelf eens stevig aan de tand gevoeld wordt.  Oog om oog, tand om tand. Uit naam van alle genegeerde kinderen in de behandelstoel. Tenslotte zullen de minste tanden het meeste kauwen en hebben wij wel- en zij geen haar op de tanden.  Flauwe woordgrappen. Teveel achter elkaar. Boeien. Soms is een onderwerp belangrijk genoeg om je tanden er stevig in te zetten.

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. hazetblog schreef:

    Goed zo … Hulde ….. de volgende beroepsgroep KNO artsen….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s