Veertien

Veertien is precies de leeftijd waarin het ontkiemen van de eerste balhaartjes vanachter de textielvezels van zijn fel gekleurde Minion-short het levenslicht zien. Veertien is een levensfase waarin de onschuld van een plasser in een laatste indrukwekkende groeispurt verdwijnt en transformeert naar een levensechte penis met voortplantingsdrang. Veertien is een ontwikkelingsstadium, een periode waarin hij aangemoedigd wordt door rondgierend testosteron en fantaseert over zijn eerste tongzoen, omdat de woorden; ‘seks’, ‘neuken’ en ‘meisjes’ zich in hysterische neonletters meester hebben gemaakt van zijn brein.

Jongens van veertien zitten in een hormonale overgangsfase. De gemiddelde veertienjarige kondigt zijn overgangsfase aan op de dag dat hij de mierzoete lucht van lavendel – waarmee hij zich altijd van zijn moeder moest wassen- van zich af schuift en inruilt voor de prullerige stierenlucht van Axe of Adidas. Puisterige jongens van veertien scheren voorzichtig hun eerste kin haren, ook al zijn zij nog lang geen man. Hij weet ook wel dat hij nog niet mag roken, geen mag scooter rijden, geen alcohol mag nuttigen, nog niet alle playstationspelletjes mag spelen en al helemaal niet op een politieke partij mag stemmen. In ieder geval niet zolang zijn hersens nog volop in ontwikkeling zijn. Net zoals ouders weten dat jongetjes van veertien liefdevol maar kort aangelijnd moeten worden tijdens het leren omgaan met het krijgen van steeds meer vrijheden, gewoon omdat het anders fout kan gaan.

Dus wie een knaap van deze leeftijd om 04.00 uur ‘s nachts zonder toezicht samen met zijn vrienden op straat los laat,  heeft het ouderschap gewoon niet goed begrepen. Alleen al daarom is het tijd voor Kamervragen. Niet over homogeweld of over Marokkanen, maar over ouderschap en het onwenselijke effect van het vroegtijdig los laten van onrijpe jongens die als onvolgroeide maar dominante reutjes in roedels binnensteden onveilig maken. Dit keer om bij gelegenheid twee homoseksuelen te molesteren,  vorige week om in Amsterdam-Noord een moslimmeisje het licht uit haar ogen te slopen. Ik hoop dan ook van harte dat de brandbrief van het COC gaat over tienerterroristen in het algemeen. Over jongens die woningen van ouderen binnenstormen op zoek naar geld en pasjes. Over de tirannie van deze Godverloren generatie die naast homo’s, ook meisjes en vrouwen in hun schrikbewind het straatbeeld uit jagen. Iedere dag verliest ergens in Nederland  iemand zijn voortanden of loopt een gescheurde oogkas op. De ene keer omdat hij homo is, de andere keer omdat hij een moslim is, een Surinamer, of een supporter van de verkeerde voetbalvereniging.

Het is tijd dat er een landelijke en gezamenlijke aanpak komt die het gedrag van agressieve jongens binnen de publieke ruimte snoeihard terug dringt.  Al dan niet in samenwerking met hun ouders en familieleden. Want of je nu in elkaar geslagen wordt omdat je een homo bent, zwart bent, vrouw bent, kind bent, oud, blank of een willekeurige passant bent.. een veertienjarige die in het holst van de nacht met een betonschaar over straat loopt zal altijd een aanleiding en gegarandeerd slachtoffers vinden..

19 comments

 1. Je geeft er weer een tenenkrommende draai aan Sylvia. Natuurlijk is het ook waar wat je zegt, maar het had je gesierd om de homohaat onder moslims te benoemen en te veroordelen. Dat doet Sylvana ook niet concreet. Jullie soort mensen hebben altijd prachtige babbels, maar concreet en oplossingsgericht wordt het nooit. En het interessante is juist…hoe lossen we dat op? Is het überhaupt op te lossen?
  Gemiste kans.

  Like

 2. “Homogeweld is erg maar niet erger dan andere vormen van geweld.” Deze invalshoek van het artikel staat mij tegen. Sommige vormen van geweld worden wel ‘erger’ geacht dan andere, en met goede reden. Het is daarom ook dat o.a. racistisch geweld of geweld tegen ambulancebroeders strenger wordt bestraft. Het gaat niet om de daders, maar om de reden waarom iemand geweld ervaart in deze casus en dat het simpelweg ‘zijn’ jou in meer gevaar brengt dan anderen gebaseerd op religie, huidskleur, sekse, seksualiteit etc. Dat maakt dit geweld nog zinlozer en schokkender dan ander geweld, omdat het samengaat met racisme en discriminatie die voelbaar is op een maatschappelijk niveau. Door alleen te richten op de opvoeding en ouders van 1 v/d daders (er waren ook volwassenen in de groep), haal je de kern van deze casus compleet verkeerd aan en dat ben ik niet gewend van dit blog.

  Like

  1. Ha Lieke bedankt voor je commentaar.

   Ik twijfelde idd of ik die zin zou opschrijven:) had hem al eens weggehaald en daarna toch weer geplaatst. Nu jij er ook over valt, heb ik hem alsnog verwijderd. Verder vind ik het lastige van deze zaak/casus, dat we maar één kant v/h verhaal hebben gehoord. Waren het wel homohaters of speelde er meer af? Feit blijft dat jongetjes van 14 niet met betonscharen op straat horen in de nacht, daarom werd dit mijn insteek..

   groet,
   Sylvia

   Geliked door 1 persoon

   1. Je vindt dat je pas een mening over de mishandeling kunt hebben als je alle verhalen gehoord hebt ? Verwacht jij nu werkelijk dat de daders met een plausibel excuus voor hun daden kunnen komen ? En waarom dan wel een blog er aan weiden ?

    Like

    1. Ha Dirk,

     Dat heb je goed. 98% van geweld tegen homoseksuelen wordt door heteroseksuele mannen gepleegd. Dat zijn pas indrukwekkende cijfers. Maar niet iedere ruzie op straat waar homo’s bij zijn betrokken is homogeweld, dat zal moeten worden uitgezocht. Mijn insteek is dus de jonge leeftijd van deze jongens, het gebrek aan ouderlijk toezicht en de verhuftering die hierdoor om zich heen kan grijpen in de maatschappij. Het staat jou vrij om ook blogs te gaan schrijven met daarin jouw kijk op de wereld. Of blijf je nog even liever mijn huistrolletje?

     Geliked door 1 persoon

 3. Albert en Lieke snappen blijkbaar niet dat jochies van 14 niets op straat te zoeken hebben om..hoe laat was het? Twee uur ’s nachts of was het vier uur? Ik zie in mijn buurt ook kinderen van 12, 13 jaar midden in de nacht over straat zwerven. Bij mij in de buurt Amsterdam Gein, vallen elk jaar een paar doden en gewonden omdat die pubertjes zo hoognodig Bloodje en Crispsje willen spelen. Wèl met echte wapens! Deze spelen homootje pesten, dat is ook stoer, of beter gezegd cool! Natuurlijk moet je hun ouders daar op aanspreken! Die zitten meestal in de ontkenning; zoiets doet mijn kind niet! Of, nog erger, het interesseert ze geen ruk wat hun kind op straat uitvreet, zolang zij er thuis maar geen last van hebben. Ik zie het hier al jaren voor mijn neus gebeuren.

  Like

 4. Jongens (en meisjes) van 14, 15 en 16 jaar horen inderdaad in bed te liggen…en wat ze daar uitspoken mogen ze zelf weten, zolang ze maar alleen liggen (of met hun beertje).

  Like

 5. Jongens, tuurlijk hebben jullie daarmee gelijk, maar met die jongeren nog twee jaar binnenhouden los je deze discriminatie niet op en daar val ik over. Jullie durven discriminatie vanuit de zielige minderheden niet te benoemen. Laat staan een oplossing aan te dragen. Treurig.

  Like

 6. Ai… je had me bijna te pakken… Wilde bijna zeggen dat het een goede blog is, maar toch, ternauwernood, betrap ik je weer, heel stiekem, op dezelfde teneur…… Wel over de moslim als slachtoffer willen praten, maar moslim (in dit geval Marokkaan) als dader aanduiden, vertik je. Daarmee zet je de hele discussie m.i. op een zijspoor en bewijs je ook zeker de homogemeenschap geen gunst met jouw blog…
  Immers wil je een oplossing voor een prolbeem boven tafel hebben, dan zal je allereerst alle feiten moeten benoemen (en ze zeker niet onder het vloerkleed vegen);

  Even de feiten;
  * De aanleiding van jouw blog is de mishandeling van twee homosexuele mannen in Arnhem
  * De slachtoffers hebben aangegeven dat de daders vermoedelijk Marokkaanse roots hebben
  * Relatief gezien bezorgen veel Marokkaanse jongens overlast
  * Dit is veel Nederlanders (ook de vele goedbedoelende Nederlanders met Marokkaanse roots) een doorn in het oog
  * Binnen een deel van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland is het beeld rondom man-vrouw verhouding. totaal anders dan (door de bank genomen) bij de rest van Nederland. Jongens staan op een voetstuk en zijn vanaf hun geboore kleine prinsjes. Ze worden van huis uit nauwelijks gecorrigeerd. Dit in tegenstelling tot de meisjes die veelal ‘kort’ worden gehouden (onder streng toeziend oog van pa en broers).
  * In de Marokkaanse cultuur is het gebruikelijk dat ook ‘de straat’ bijdraagt aan de opvoeding van de kinderen. Dat draagt er wellicht aan bij dat Marokkaanse ouders minder geneigd zijn om te volgen wat hun koters op straat uitspoken.
  * Niet alleen Marokkaanse jongeren uiten homo-haat, ook jongeren met een autochtoon Nederlandse achtergrond, ! Echter de signalen vanuit de homo’gemeenschap’ zijn duidelijk; zij ervaren in toenemende en overheersende mate discriminatie vanuit de Marokkaanse hoek.

  Wat mij betreft moet de strijd voor homo-emancipatie in zijn algemeenheid, een continu proces zijn. Daarnaast vraagt de Marokkaanse gemeenschap om een speciale aanpak. De manier waarop zij (althans een deel van hen) in onze samenleving staat, vraagt om een gerichte aanpak. Met een algemene aanpak die in de volle breedte op onze samenleving gericht is, slaan we de plank mis wat betreft de Marokkanse homo-hatende snotjochies.

  Like

  1. @Dirk,

   Bedankt voor je genuanceerde bijdrage.

   Over cijfers en rugnummers:

   http://www.republiekallochtonie.nl/oververtegenwoordiging-van-marokkaanse-nederlanders-bij-anti-homogeweld

   https://www.coc.nl/algemeen/geweld-tegen-lhbts-is-schrikbarend

   Uit deze gegevens haal ik geen informatie die jouw standpunt om een speciale aanpak gericht op uitsluitend Marokkanen te organiseren rechtvaardigen. Ik denk idd dat we meer baat hebben bij een aanpak gericht op de volle breedte van de samenleving. Pas daarna kunnen we zien op wie en welke groepen de aanpak wel of geen effect heeft gehad. Ik vrees dat religieuzen in het algemeen en orthodoxe gelovigen in het bijzonder ten aanzien van dit onderwerp altijd een problematische groep zullen blijven.

   Geliked door 1 persoon

   1. “Pas daarna kunnen we zien…? ” Hoeveel aanwijzingen heb je nu feitelijk nodig om in te zien dat er speciale excercities nodig zijn om het de agressieve uitingen van anti-homogevoelens speciaal bij de Marokkaanse gemeenschap in Nederland, de kop in te drukken.Denk jij dat Amsterdamse homo’s overdrijven als zij aangeven dat zij beledigingen en bedreigingen in toenemende mate ervaren van jongemannen met een Noord-Afrikaans voorkomen ? Cijfers over het land van geboorte, zeggen in dit geval niets… Veel van de Marokkaanse snotjochies zullen immers in Nederland zijn geboren, maar groot geworden zijn binnen de Marokkaanse cultuur, of wellicht beter; binnen de verwarrende en vaak conflicterende Nederlands-Marokkaanse cultuur. Dat kan je simpelweg niet verhelpen met een algemeen Postbus 51 verhaaltje. Net zo min als dat een SGP-er die een homo-stagiar weigert, daardoor niet op andere gedachten wordt gebracht. Maar ook de die-hard Gerefo’s zijn weer een aparte groep, in een aparte context met andere uitingsvormen.Zij zullen op hun beurt weer niet gebaat zijn bij een verhaal wat specifiek gericht is op Marokkanen/moslims. Nogmaals; Ik pleit voor een algemene campage, met daarnaast gerichte campagnes gericht op groepen waarvan bekend is dat zij voorop lopen in het bedrijven van anti-homogedrag.

    Like

   2. Gelukkig waren ze nu buiten met 14 jaar. Als ze 18 waren geweest hadden ze hem doodgeslagen. We moeten die ouders dus dankbaar zijn dat dat Marokkaanse jochie nu al wordt gecorrigeerd. Daarmee hebben we hopelijk een dode voorkomen. Grappig he Sylvia, zoveel mensen zoveel invalshoeken.

    Like

 7. En nu vandaag stond dit op Teletekst;
  “De gemeenteraad van Den Haag spreekt
  vandaag over klachten van personeel van
  het zwembad Zuiderpark over wangedrag
  van groepen jongeren van Marokkaanse en
  Turkse afkomst.Een oud-medewerker
  schrijft in een brief over bedreiging,
  aanrandingen,diefstal en vernieling.

  De brief is onder meer gepubliceerd
  door Omroep West.De partij Groep De Mos
  in de gemeenteraad zegt dat 20 huidige
  medewerkers de lezing bevestigen.

  De schrijver zegt dat veel autochtonen
  het zwembad mijden uit angst voor de
  jongeren.Wekelijks zou het voorkomen
  dat meisjes en vrouwen worden aangerand
  in het buitenbad van het Zuiderpark.”
  Wat moet je hier nou weer mee…..??

  Like

 8. En nu dit weer…
  “De invloed van salafisten op de
  Marokkaanse moskeeën in Amsterdam neemt
  toe.Bijna de helft van de 22 moskeeën
  in de hoofdstad staat onder invloed van
  de fundamentalistische stroming.Dat
  blijkt uit onderzoek van NRC.

  Volgens de krant groeit de invloed van
  salafisten doordat Nederlandse imams
  steeds vaker opgeleid worden in Saudi-
  Arabië.NRC refereert aan een recent
  jaarrapport van de AIVD.Die waarschuwt
  voor salafisten die proberen gematigde
  moskeeën met geweld over te nemen.

  Een woordvoerder van de gemeente
  Amsterdam zegt dat het probleem “de
  aandacht heeft” van de burgemeester.”

  Dit kan je niet allemaal ‘zomaar’ laten gebeuren… Allemaal signalen dat het met een deel van de Marokkaanse en Turkse gemeenschap écht niet goed gaat in Nederland, en dat het voorlopig dus alleen nog maar erger wordt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s