nep-bijeenkomst

Terwijl de dijken op springen staan en de zeespiegel stijgt, loopt de temperatuur in Nederland steeds hoger op.  Steeds vaker beland ik in situaties waarin het zweet me uitbreekt. Gisteren nog. Een kinderfeestje.  Tevreden dronken we nog even wat na. Het jarige jongetje speelde dik tevreden met zijn nieuwste aanwinsten en richtte zich als door een wesp gestoken ineens tot mijn dochter, waarna hij met een serieus hoofd zei;  ‘Mijn vader heeft een hekel aan bruine mensen’.

Ik kon nog net een toastje met brie redden.

Snel grapte ik ongemakkelijk zijn opmerking weg.  Minstens zo ongemakkelijk probeerde zijn vader de woorden van zijn zoontje te nuanceren. Het zou om Turken gaan, zei hij ter geruststelling.  Oh,.. en om Marokkanen!  Geacteerd haalde ik een overdreven hap met lucht. ‘Gelukkig maar’, zei ik.  Hij bedoelde andere bruine mensen, niet ons!  De kinderen moesten er om lachen, al twijfelde mijn dochter of dit echt een grapje was.  Niet veel later dronken de vader en ik in een gespannen sfeer ons laatste drankje op.

Als Nederland al ziek is, dan is Wilders het virus. Als Nederland al knettergek is, dan is Wilders de stoornis. Mensen reageren koortsachtig en lijken volledig geïnfecteerd. Vriend en vijand overweegt ineens op Wilders te gaan stemmen want; ‘iedereen moet kunnen zeggen wat hij wil in dit land’,  ook dat zei de vader er nog vastbesloten achteraan.  En nee, hij is geen racist.  Althans, hij voldoet niet aan het beeld wat ik voor ogen heb als ik aan een racist denk.  Misschien is hij wel erger. De vriendelijke boy next door.  De man die jou aanwijst als het zo ver is.  Niets geen kaal hoofd laat staan een bomberjack.  Gewoon keurig in pak.  Altijd vriendelijk en met zijn hart op de goede plek.  Onze kinderen zijn bevriend en ik hoop dat ze dit blijven, al is het maar dat als het ons niet lukt, zij het op een dag wel met elkaar kunnen doen.

Terug in de auto, dacht ik aan wat ik allemaal had moeten zeggen. Over dat iedere democratie ook het recht heeft om ernstige bedreigingen van sociale vrede en politieke stabiliteit te verdedigen en zelfs te bestraffen. Dat vergeet iedereen voor het gemak.  In gedachten vertelde ik hem dat Daniel Féret, in België, van het extreem-rechtse Front National, door de hoogste rechter werd veroordeeld wegens schending van de antiracismewetgeving. Hij  had migranten bestempeld als criminelen en uitbuiters.  Net als Wilders.  Féret kreeg 10 jaar onverkiesbaarheid en een werkstraf van 250 uur opgelegd. Toen Féret vervolgens bij het Europees hof voor de rechten van de mens in verweer ging tegen zijn straf, omdat dit een onterechte inbreuk zou zijn op zijn vrijheid van meningsuiting, werd zijn beroep niet gehonoreerd. Het Europese Hof vond zijn uitlatingen een ernstige bedreiging voor de sociale vrede en politieke stabiliteit en oordeelde dat elke democratische staat het recht heeft om dat te bestraffen.  Ook vertelde ik hem over Kamerlid Hans Janmaat. Hij werd veroordeeld wegens discriminatie. Twee maanden voorwaardelijke celstraf en een geldboete van 7500 gulden. En o ja, in 1998 mocht Kamerlid Leen van Dijke (RPF) ook al eens terechtstaan voor discriminatie. Hij vergeleek homo’s met dieven. Beide zouden volgens hem in de ogen van God zondaars zijn, al werd hij uiteindelijk weer wél vrijgesproken.  Dus dat Wilders is veroordeeld maar geen straf heeft gekregen,  was misschien wel helemaal zo’n  gek vonnis nog niet.  Zijn voorgangers kwamen er lang niet allemaal zo makkelijk mee weg.

Binnen de Kamer is Wilders immuun! In de Kamer kan hij zijn Kamerleden net zo lang ‘minder, minder, minder’ laten roepen totdat ze hees zijn.  Maar in een café mag hij dit niet.  Dan is hij een burger en voor burgers gelden andere regels.  In dit geval had hij een zaaltje soortgenoten bij elkaar opgetrommeld en hun van tevoren verteld wat ze moesten scanderen. Toen de camera’s draaiden, gilden de geïnstrueerde mannen de longen uit hun lijf.  Zodat het écht leek.  Hele land in rep en roer.  Een nep-bijeenkomst dus.  Een nep-bijeenkomst waarin mensen vooraf bedachte haatteksten moesten uitkramen in opdracht van hun leider.  Zoiets mag dus niet meer.

Geef de rechter eens ongelijk.

Eenmaal thuis stapte ik bij het uittrekken van mijn schoenen op een foldertje van een nieuwe splinterpartij: Vrije Democratie Partij.  Een zoveelste dictator. Een narcist die in gebrekkig Nederlands vertelt de rechten van het Koningshuis en van alle homoseksuelen af te zullen nemen. Als het aan hem ligt dan.  In gedachten zie ik hem ook een nep-bijeenkomst organiseren, waarin hij zijn achterban vraagt: willen jullie meer of minder homoseksuelen? Minder! Minder! roepen de leden in opdracht.  Ik ben blij dat dit ons dankzij de uitspraak van de rechter bespaard zal blijven.  Bovendien, mocht het grote ruimen beginnen, dan zal hij waarschijnlijk wel één van de eersten zijn.

Sukkel.

17 comments

  1. Treurig, wel een veroordeling, maar geen straf.
    Staat er geen maat op onmenselijk gedrag?

    Wanneer accepteren wij elkaar eindelijke en veroordelen wij elkaar niet meer op iets waar geen keuze in is en/of iets aan veranderd kan worden?

    Hoe en waar je geboren bent is geen keuze.

    Hoe we met elkaar omgaan is wel een keuze.

    Bezorgde groet,

    Geliked door 1 persoon

      1. Mijn hart spreekt richting alle homo’s en lesbiennes met een verkeerde culturele achtergrond, waarin ze door hun familie niet geaccepteerd worden voor wie ze zijn.
        En respect voor de witte Nederlanders die niet opgeven hun walging richting die cultuur kenbaar te maken, waarin respect slechts 1 richting op gaat. Terecht dat er een vuist wordt gemaakt om onze verworven vrijheden te verdedigen.

        Geliked door 1 persoon

    1. Ik denk dat we vooral het feit veroordelen dat Marokkanen (naar verhouding) 18 keer vaker crimineel zijn. Daar is wel een keuze in.
      Dat moslims discrimineren mag ook. Ze mogen bijvoorbeeld niet met niet moslims huwen. Over homo zijn maar te zwijgen. Heb je meer feiten nodig waarvan de gemiddelde Nederlander walgt?

      Like

      1. Daar kun je van walgen, feit blijft dat een groot deel van de wereld walgt van homoseksualiteit. De één vanuit het geloof, de ander vanuit een persoonlijke opvatting. Dat moslims discrimineren, wil niet zeggen dat ‘wij’ dit dan ook maar moeten doen. Dat gelovigen opvallend vaak homofoob zijn, hoeft ‘ons’ niet met haat te vervullen. Laten jij en ik liever samen strijden voor alles wat ‘ons’ lief is, met iedereen die zich daarbij wil aansluiten ongeacht religie, kleur of geaardheid. Doe je mee?

        Geliked door 2 people

      2. Nee syl, ik doe daar niet aan mee want onze vrije wereld wordt hierdoor bedreigd. We kunnen niet alles meer met de mantel der liefde bedekken. Kijk naar jezelf, je stukje gaan ook alleen maar over racisme vanuit de witte kant. De rest ligt kennelijk te gevoelig in je doelgroep. Ik snap dat je onder je vrienden geen onrust wilt creëren, maar ik heb daar geen moeite mee. Zie me als een soort Quincy halve Gario en die ene knakker die zich steeds verzet bij politie en dan gaat miauwen over hardhandigheid. Die zeggen ook dat je fel van leer moet trekken, anders komt de boodschap niet over. Dussss…zet m op alle boze witte mannen! Gewoon het kunstje afkijken 🙂

        Geliked door 1 persoon

        1. Laatst zei iemand dat ook tegen mij. Ik schrok daar van en moet bekennen dat ik erg vaak aan de kant van de minderheid sta. Kennelijk ben ik daar gevoelig voor. Ik trek me jouw kritiek wel aan en ga het eens proberen te doorbreken.

          Like

  2. Wilders kost alleen maar ergernis en geld (beveiliging=belastinggeld). Zijn ideeën zijn onuitvoerbaar. Hij schopt alleen herrie en onvrede. We zouden een referendum moeten organiseren om hem weg te krijgen. Hij is één van de mensen die bewijst dat de democratie ook zijn slechte kanten heeft….ik ben heel bezorgd om de verdere ontwikkeling en niet alleen in Nederland.

    Geliked door 1 persoon

  3. Dus omdat we nu al door de zoveelste kabinet uitgebreid zijn gebreid en dat enkel de burgerrechten, centen en menswaardigheid er steeds minder en minder op werden.. Moeten we daarom nu of z.s.m. minder Marokanen en nog minder Turken hebben in Nederland.

    Logisch verhaaltje toch?

    Het enige mindere aan het hele verhaal is dat ze die meneer en zijn consorten niet direct ontoerekeningsvatbaar hebben verklaard…

    Leuk verhaaltje 😉

    Geliked door 2 people

  4. Ik vind dat als je bij voorbeeld drie maal bent veroordeeld tot een gevangenisstraf en daarmee blijk hebt gegeven van schijt hebben aan de maatschappij waar je in leeft, dat je mag ophoepelen naar je andere thuisland als je twee paspoorten hebt.

    Like

  5. Wat ik zo jammer vind, is dat we helemaal niet meer in staat lijken te zijn om even afstand te nemen. We schieten meteen in een kramp vóór of tégen Wilders, die eigenlijk niet interessant is. Je moet je afvragen waarom allerlei spanningen in de samenleving steeds scherper worden en waarom we geen antwoorden kunnen formuleren.

    Ik wil helemaal niet in die ‘minder, minder’ discussie worden gezogen. Dat ontaardt meteen in voor/tegen en daar gaat de discussie dan over. Meteen platgeslagen dus, want hoe zou je het met Wilders eens kunnen zijn! Weg discussie op basis van argumenten, weg discussie over het werkelijke probleem. Wilders is geen virus of stoornis, Wilders is het symptoom daarvan. Totaal nutteloos om daar op af te geven, de ‘schuld’ daar neer te leggen etc. Dom ook, want zo ga je voorbij aan het echte probleem.

    Het echte probleem is dat mensen zich niet meer thuisvoelen in de samenleving. Omdat de samenleving is verhard, bijna alleen nog economische waarden kent, welvaart boven welzijn stelt (al jaren overigens), de begrotingsregels van het wangedrocht EU boven een goede gezondheidszorg stelt, ouderenzorg ondergeschikt maakt, geestelijke gezondheidszorg wegbezuinigt en het menselijke in onze maatschappij inruilt voor groeicijfers. Dat heeft dus helemaal niets met Wilders te maken. Elke malloot kan ik dat gat van het gevoel van ontworteling springen. De onvrede ligt voor het oprapen.

    Als mensen onthecht raken, reageren ze dit bijna per definitie af op hun omgeving. De hang naar het oude, bekende neemt toe. Omdat het beter was? Nee, het was vertrouwd. Je wist waar je aan toe was en hoe de spelregels waren. Die zijn echter in rap tempo verandert en het is een ongelofelijke, onvergeeflijke fout dat bestuurders dit zó onderschat hebben. De gewone burger is niet in dit verandertraject meegenomen. Dan is de verandering per definitie mislukt. Ongeacht hoe die zich uit.

    Dus als je het echte probleem wilt benoemen, over oplossen durf ik het nog niet eens te hebben, dat zal je een enorme verandering van mindset moeten bewerkstelligen bij de bestuurders van dit land. De bestuurders, die totaal losgezongen van de realiteit hun plan trekken en burgers daarin niet meenemen.

    En dán heb je de voedingsbodem voor allerlei ontwikkelingen waar we ons wél druk om maken, maar het is symptoombestrijding, vergis je niet.

    Han Koopmans

    Geliked door 1 persoon

      1. Heel graag gedaan Sylvia. Jij bedankt voor je blog, die mij regelmatig aan het denken zet. Ik reageer niet vaak, nooit eigenlijk, maar nu ‘moest’ ik wel. Ga vooral door met prikkelende blogs en lok de discussie maar uit. Succes!!

        Geliked door 1 persoon

Geef een reactie