Normen en waarden voor vluchtelingen

Ik wil helemaal niet dat vluchtelingen onze ‘normen en waarden’ leren kennen, ik wil dat ze onze ‘gewoontes’ leren kennen.

Dit lijkt me eerlijk gezegd ook een stuk makkelijker aan hen uit te leggen aangezien alleen al in mijn eigen familie een verwarrende opvatting bestaat over wat Nederlandse normen en waarden nou precies zijn. Zo is oom Gert-Jan welgemanierd en hoffelijk voor vrouwen terwijl oom Henk voor zijn eigen moeder nog geen deur zou open houden. Tante Joke heeft geen één dag in haar leven gewerkt terwijl haar zus een work-a-holic is. Nicht Ingrid is een breezer sletje, haar broertje een studiebol. Tante Loes hangt in de weekenden in kinky kelders onderste boven, terwijl tante Esther vromer is dan de Paus. Zus Loes laat haar kinderen niet op staan in de bus voor ouderen terwijl ze zelf in een bejaardencentrum werkt. Ik heb werkelijk geen idee wat precies Nederlandse normen en waarden zijn, terwijl ik hier toch écht al 47 jaar rond loop.

Als ik een vluchteling al iets over Nederlandse normen en waarden zou moeten vertellen dan zou ik zeggen: ‘doe maar normaal, dan doe je gek genoeg’. Óf: ‘doe eens gek, want er zijn toch al zoveel anderen!’

Over religie zou ik niet eens kunnen zeggen dat we dit liever niet hebben, want we barsten van de religieuze kleuter- en basisschooltjes en zelfs de allerergste ongelovigen in Nederland doen wel gewoon mee aan de kerst, aan pasen en aan pinksteren. Goed, ik zou dus iets kunnen vertellen over het recht op vrije meningsuiting en dat iedereen dat heeft, behalve Quincy Gario. Dat we neerkijken op criminelen maar Holleeder toch erg hoog hebben zitten. Dat dieren in Nederland wel rechten hebben, maar deze niet krijgen. Ik zou kunnen uitleggen dat je in Nederland wel drugs mag gebruiken, maar het niet mag hebben. Wel in je lichaam, niet in je zak. Ook zou ik kunnen vertellen dat vrouwen gelijke rechten hebben, maar ze minder worden betaald. Dat je homo’s niet mag beledigen, maar dat ‘vieze- of kanker homo’ een doodgewoon en oer-Hollands scheldwoord is. Dat terroristen mensen zijn die geweld toepassen op onschuldige burgers, behalve wanneer zij uit Woerden en omstreken komen, dan zijn zij bezorgde burgers.

Ik zou niet eens weten waar ik moest beginnen..

Ik zou kunnen vertellen dat pesten niet mag, alleen door volwassenen en rond het Sinterklaasfeest. Misschien zou ik ook kunnen vertellen dat vechten in een sporthal niet echt de bedoeling is, tenzij je een hooligan bent. En dat zeuren over een slechte wifi-verbinding alleen mag mét een verblijfsvergunning. Mensen omver rijden is in Nederland eveneens verboden, tenzij je een minister bent en seks met je buurvrouw is stoer totdat iemand je betrapt. Over onze oer-Hollandse televisieprogramma’s zou ik hun kunnen vertellen dat licht getinte criminelen die zich met kleine geldbedragen bezig houden worden getoond in “Opsporing Verzocht” en witte criminelen die zich bezig houden met het verduisteren van grotere geldbedragen achtervolgd worden in het programma “Opgelicht”.

Misschien iets over de Hollandse keuken dan? Dat een oer-Hollands menu tegenwoordig bestaat uit Vlaamse frietjes met Afrikaanse Shoarma van varkens uit Polen. En dat als we écht oer-Hollands doen, we gaan eten bij de Chinees, terwijl onze jongeren zich tussentijds obees eten aan Turkse Pizza’s en Vietnameze loempia’s? Of is dat te zuurkool?

Ik denk daarom dat we het beter maar niet meer over ‘normen en waarden’ kunnen hebben, maar gewoon over onze ‘gewoonten’. Want alleen de échte Hollander weet dat de norm pas een waarde krijgt als het een individuele gewoonte is geworden.

32 comments

 1. Qutoe: Ik wil helemaal niet dat vluchtelingen onze ‘normen en waarden’ leren kennen, ik wil dat ze onze ‘gewoontes’ leren kennen.

  Rechts zeikwijf dat een kutverhaal zonder inhoud vertelt, maar wel nog even vluchtelingen erbij vermeldt…

  Like

  1. quote: Nicht Ingrid is een breezer sletje
   Gooi je imaginaire bullshit op straat en mensen vinden het al gauw leuk? Jezus Christus hee…

   quote: Ook zou ik kunnen vertellen dat vrouwen gelijke rechten hebben, maar ze minder worden betaald.
   Betaalt is in dit zinsverband nog altijd met een T, tegenwoordige Tijd.

   Wow, het niveau van het gros mensen ligt op een erg laag pitje als consumerende Nederlanders dit al te gemakkelijk binnen nemen als vermakelijke kost. Het gaat daadwerkelijk nergens over. En daarbij laat het niveau van de schrijfster ook twijfels over, mijn god!

   Like

 2. Betaald moet wel met een d!!!!! Worden is namelijk de werkwoordsvorm en betaald het voltooid deelwoord!!!! Laat je niet misleiden door die mensen die niet eens weten wanneer iets inhoud heeft. Ik vind jouw stuk reden tot nadenken geven!!

  Like

 3. Als ik dit lees, verbaas ik mij: “Dat je homo’s niet mag beledigen, maar dat ‘vieze- of kanker homo’ een doodgewoon en oer-Hollands scheldwoord is.” Ik weet niet precies waar jij woont, maar in de rest van Nederland is dat geen ‘doodgewoon’ scheldwoord.

  Like

 4. Betaald is natuurlijk met een D, ik dacht ik gooi even een balletje op met een aannemelijke argumentatie erbij om het daadwerkelijke niveau van de schrijfster te testen 🙂

  Like

 5. De positie van vrouwen in Arabische landen vergelijken met de mogelijke onderbetaling van vrouwen bij sommige bedrijven, slaat de plank echt mis.

  Een vrouw in Syrië, Saudi Arabië of Iran (etc.), die een mantelpakje aantrekt, haar haar los gooit en naar het werk gaat, krijgt niet minder betaald; die wordt gestenigd!

  Like

 6. Ik zou de vluchtelingen kunnen vertellen dat de door u opgenoemde toestanden in uw familie in míjn familie niet echt de norm zijn, dat ik ( en velen met mij) woorden als kankerhomo niét normaal vinden. Dat ik vind dat iedereen mag geloven wat hij wil ook al geloof ik zelf niet. Dat vrijheid van meningsuiting voor iedereen geldt, ook voor Quinsy Gario al ben ik het niet met hem eens. Dat mensen die andere mensen bedreigen en bang maken ook terreur uitoefenen en dus terroristen zijn ook al komen ze uit Woerden of omgeving. Dat het in Opsporing Verzocht niet alleen over kleine geldbedragen gaat maar ook over overvallen en moorden en dat dat allemaal misdaden zijn. Dat je best mag klagen over slechte WiFi in je opvang maar dat men op korte termijn van alles heeft moeten regelen en dat wel eens mis gaat.
  Dat de eetgewoontes van een volk echt helemaal níets met hun normen en waarden heeft te maken. En tot slot zou ik ze vertellen dat ze welkom zijn om bij ons te schuilen op de vlucht voor oorlog en dat het gros van de Nederlanders er volgens mij net zo over denkt. En dan zou ik er nog aan toevoegen dat úw idee van Nederlandse normen en waarden nogal beledigend zijn voor Nederlanders maar dat u het volste recht heeft om dat te schrijven.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik vind de reactie van Irene tien keer beter dan het hele stuk zelf. Bovendien is het er een met wel inhoud. Inderdaad geweldig en goed verwoord, daar kunnen sommige lezers en schrijvers misschien nog wat van leren… 🙂

  @sylviawitte: het stukje dat je linkt gaat over pesten op scholen. Dat er gezegd wordt dat die scheldwoorden de meest gebruikte zijn, betekent niet dat ‘vieze- of kanker homo’ een doodgewoon en oer-Hollands scheldwoord is. Dat is niet helemaal hetzelfde, maar misschien had je het stukje niet helemaal gelezen of er verkeerde conclusies aan getrokken, ik acht beide opties die ik schets eerlijk gezegd mogelijk.

  Like

 8. Protestanten en katholieken slaan elkaar hier al vrij lang niet meer stelselmatig de hersens in. Is dat iets?
  Religie en staat zijn hier vrij effectief gescheiden en religieuze argumenten spelen nauwelijks meer een rol in de politiek, heb ik het idee.
  De godsdienstoorlogen hebben we gehad en dat wil ik wel graag zo houden.
  En verder: het is voorgekomen dat beul en slachtoffer elkaar tegenkwamen in een opvangcentrum.
  Ik ben blij dat er weer wat rationaliteit terugkeert in de behandeling van de instroom van vluchtelingen.
  En ik hoop ook, dat de veroorzakers van deze chaos weer eens in beeld komen: de USA en consorten.

  Like

 9. @anoniem, deze column is een samenvatting van tegenstellingen. Beiden bestaan en daar tussen zitten nog 50 tinten grijs. Ik schrijf op mijn blog vanuit mijn onderbuik (zie ondertitel blog) en maak regelmatig gebruik van overdrijvingen om mijn uiteindelijke punt duidelijk te maken. Ik zou het dus allemaal niet te serieus lezen:)

  Like

 10. Peter :
  Een aardig stukje, provocatief bedoeld, begrijp ik.
  Erik geeft m.i. de beste reactie; hierin kan ik mij vinden, vooral de laatste opmerking verdient aandacht.
  Onze normen en waarden zijn weinig consistent, ons Nederlands wordt alleen maar slechter… ( d/t discussie is treurig; eetgewoontes….heeft, uw idee…. zijn, beide passages uit Irene’s overigens goede reactie; beiden moet beide zijn sylviawitte, daar het geen personen betreft).

  Geliked door 1 persoon

  1. ja ja ja, mn Nederlands is beroerd, ik weet het. Goddank ben ik geen prof, maar mocht het zo ver ooit komen, beloof ik dat ik voortaan alles eerst zal (laten!) redigeren. Echt waar! Nu weer lief doen allemaal *kijkt streng*

   Like

 11. @De mensen die zeggen dat vieze homo geen doodgewone Nederlandse scheldwoord is, ik weet niet waar jullie wonen, en het maakt niet uit of jullie dit scheldwoord zelf gebruiken,maar het is echt zo. Het is mij opgevallen zodra ik redelijk goed Nederlands kon verstaan. En ik heb in Brabant én Zuid Holland gewoond.

  Like

 12. Ik kwam binnen via je stuk over de kinderen die begeleiding nodig zouden hebben bij het naar school fietsen. Ik heb met veel plezier een heel aantal van je ironische, scherpe stukjes gelezen. Helder, provocerend en grappig taalgebruik, en daar doet een lettertje teveel of te weinig niks aan af!

  Geliked door 1 persoon

 13. Heer of mevrouw ANONIEM, als u zo’n grote mond heeft, en dat heeft u, zou het wel stoerder zijn om gewoon uw naam te vermelden. Iets afkraken, onderbouwen of beamen wordt nog altijd meer gerespecteerd als de ware persoon zich laat zien.
  En dat u die d/t opmerking bewust fout heeft gedaan, vind ik zeer zwak overkomen. Net als alle reacties eigenlijk. Zonde van m’n tijd om uberhaupt op u te reageren, maar ik vind de schrijfstijl van Sylvia zeer ontwapenend, onderbouwd, to-the-point, creatief en humorvol. Een prachtige combinatie. Dus bij deze een extra veer voor haar.
  Dus mevrouw/mijnheer Anoniem, u verdien/t/dt pas mijn respect als u uw echte lef toont.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s